Постанова
від 26.02.2013 по справі 812/1388/13-а
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

10.1

ПОСТАНОВА

Іменем України

26 лютого 2013 року Справа № 812/1388/13-а

Суддя Луганського окружного адміністративного суду Дибова О.А., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в Троїцькому районі Луганської області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Пламя" про стягнення заборгованості в сумі 36151,14 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

05 лютого 2013 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Троїцькому районі Луганської області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Пламя" про стягнення заборгованості в сумі 36151,14 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивачем зазначено наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Пламя» зареєстровано Троїцькою районною державною адміністрацією Луганської області 05.04.2000 року. Як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування зареєстрований в управлінні Пенсійного фонду України в Троїцькому районі Луганської області з 16.05.2000 року. ТОВ «Пламя» має заборгованість зі сплати штрафних санкцій та пені які нараховані в зв'язку з несвоєчасною сплатою єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі 36151,14 грн. В добровільному порядку сума заборгованості відповідачем не сплачена. Так, позивач посилаючись на норми Закону України №2464 "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" просить стягнути з відповідача в судовому порядку суму заборгованості зі сплати штрафних санкцій та пені в розмірі 36151,14 грн.

Ухвалою від 07 лютого 2013 року справу призначено до розгляду у порядку скороченого провадження.

У встановлений судом строк відповідачем не подано ані заперечень проти позову, ані заяви про визнання позовних вимог. Ухвала про відкриття скороченого провадження направлена відповідачу на адресу: 92141, Луганська область, Троїцький район, с. Коченове та отримана повноважним представником, про що свідчить особистий підпис на поштовому повідомленні (а.с. 26).

Дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог і наданих сторонами доказів, оцінивши докази відповідно до вимог статей 69-72 Кодексу адміністративного судочинства України, суд прийшов до наступного.

Судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Пламя» зареєстровано Троїцькою районною державною адміністрацією Луганської області 05.04.2000 року за №13781200000000272. Як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування зареєстрований в управлінні Пенсійного фонду України в Троїцькому районі Луганської області з 16.05.2000 року (а.с.8).

Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку визначено Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 р. №2464-VІ (далі - Закон №2464-VІ) визначено, що єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) - це консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Пенсійний фонд України (далі - Пенсійний фонд) - орган, уповноважений відповідно до Закону №2464-VІ вести облік платників єдиного внеску, забезпечувати збір та ведення обліку страхових коштів, контролювати повноту та своєчасність їх сплати, вести Державний реєстр загальнообов'язкового державного соціального страхування та виконувати інші функції, передбачені законом.

Відповідно до ч.1 ст. 4 Закону №2464-VІ платниками єдиного внеску є - роботодавці: підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Взяття на облік осіб, зазначених у пункті 1 частини першої статті 4 цього Закону, здійснюється Пенсійним фондом шляхом внесення відповідних відомостей до реєстру страхувальників (частина 1 статті 5 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування").

Частиною 3 статті 5 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", серед іншого встановлено, що платником єдиного внеску, зазначеним у пункті 1 частини першої статті 4 цього Закону, в порядку, встановленому Пенсійним фондом, безоплатно надсилається повідомлення про взяття їх на облік, в якому для платників, зазначених у пункті 1 частини першої статті 4 цього Закону, зазначається клас професійного ризику виробництва, до якого віднесено платника.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 6 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" платники єдиного внеску зобов'язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Відповідно до частини 11 статті 9 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" у разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені цим Законом, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

Частиною 12 статті 9 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" встановлено, що єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Відповідно до ст. 25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", рішення, прийняті органами Пенсійного фонду з питань, що належать до їх компетенції відповідно до цього Закону, є обов'язковими до виконання платниками єдиного внеску, посадовими особами і застрахованими особами.

У разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків платники єдиного внеску зобов'язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені в порядку і розмірах, визначених цією статтею. Суми недоїмки стягуються з нарахуванням пені та застосуванням штрафів. (частини 2,3 статті 25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" № 2464-VI, 08.07.2010.)

Про нарахування пені та застосування штрафів, передбачених цим Законом, посадова особа територіального органу Пенсійного фонду в порядку, встановленому Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, приймає рішення, яке протягом трьох робочих днів надсилається платнику єдиного внеску. Суми пені та штрафів, передбачених цим Законом, підлягають сплаті платником єдиного внеску протягом десяти робочих днів після надходження відповідного рішення. Зазначені суми зараховуються на рахунки органів Пенсійного фонду, відкриті в органах Державного казначейства України для зарахування єдиного внеску. При цьому платник у зазначений строк має право оскаржити таке рішення до органу Пенсійного фонду вищого рівня або до суду з одночасним обов'язковим письмовим повідомленням про це територіального органу Пенсійного фонду, яким прийнято це рішення. (пункт 14 ст.25 Закону України №2464"Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування")

Відповідно до п.2 ч.11 ст.25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" № 2464-VI, 08.07.2010 за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум

Відповідно до ч. 15. ст. 25 Закону №2464 рішення територіального органу Пенсійного фонду про нарахування пені та/або застосування штрафів, передбачених частинами одинадцятою і дванадцятою цієї статті, є виконавчим документом.

У разі якщо платник єдиного внеску не сплатив зазначені в рішенні суми протягом десяти робочих днів, а також не повідомив у цей строк територіальний орган Пенсійного фонду про оскарження рішення, таке рішення передається державній виконавчій службі в порядку, встановленому законом.

Суми штрафів та нарахованої пені, застосованих за порушення порядку та строків нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску, стягуються в такому самому порядку, що і суми недоїмки із сплати єдиного внеску.

Згідно до ч.16 статті 25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" № 2464-VI, 08.07.2010 передбачає, що строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені не застосовується.

Судом встановлено, що управлінням Пенсійного фонду України в Троїцькому районі Луганської області відповідно до п.2 ч.11 ст.25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" № 2464-VI, 08.07.2010 було застосовано до відповідача штрафні санкції та нараховано пеню за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску, що підтверджується відповідним рішенням, а саме:

- рішенням №13 від 29.11.2012 року на загальну суму 34054,45 (штраф на суму 1824,16 грн, та пеня у сумі 32230,29 грн.) (а.с. 11), яке отримано уповноваженою особою відповідача, про що свідчить копія поштового повідомлення (а.с.13).

- рішенням №14 від 29.11.2012 р. на на загальну суму 507,36 грн. (штраф на суму 48,32 грн., пеня у сумі 459,04 грн.) (а.с.14), яке отримано уповноваженою особою відповідача, про що свідчить копія поштового повідомлення (а.с.13).

- рішенням №15 від 29.11.2012 р. на на загальну суму 431,83 грн. (штраф на суму 42,30 грн., та пеня у сумі 389,53 грн.) (а.с.15), яке отримано уповноваженою особою відповідача, про що свідчить копія поштового повідомлення (а.с.13).

- рішенням №16 від 29.11.2012 р. на на загальну суму 432,85 грн. (штраф на суму 43,72 грн., та пеня у сумі 389,13 грн.) (а.с.16), яке отримано уповноваженою особою відповідача, про що свідчить копія поштового повідомлення (а.с.21).

- рішенням №17 від 29.11.2012 р. на на загальну суму 193,90 грн. (штраф на суму 20,22 грн., та пеня у сумі 173,68 грн.) (а.с.17), яке отримано уповноваженою особою відповідача, про що свідчить копія поштового повідомлення (а.с.21).

- рішенням №18 від 29.11.2012 р. на на загальну суму 65,62 грн. (штраф на суму 0,00 грн., та пеня у сумі 65,62 грн.) (а.с.18), яке отримано уповноваженою особою відповідача, про що свідчить копія поштового повідомлення (а.с.21).

- рішенням №19 від 29.11.2012 р. на на загальну суму 246,14 грн. (штраф на суму 31,68 грн., та пеня у сумі 214,46 грн.) (а.с.19), яке отримано уповноваженою особою відповідача, про що свідчить копія поштового повідомлення (а.с.21).

- рішенням №21 від 29.11.2012 р. на на загальну суму 208,31 грн. (штраф на суму 33,44 грн., та пеня у сумі 174,87 грн.) (а.с.20), яке отримано уповноваженою особою відповідача, про що свідчить копія поштового повідомлення (а.с.21).

- рішенням №23 від 29.11.2012 р. на на загальну суму 10,68 грн. (штраф на суму 0,00 грн., та пеня у сумі 10,68 грн.) (а.с.23), яке отримано уповноваженою особою відповідача, про що свідчить копія поштового повідомлення (а.с.21).

У зв'язку з цим станом на 21.01.2013 року за період з 01.11.2012 року по 21.01.2013 року утворилась заборгованість в сумі 36151,14 грн.

Територіальний орган Пенсійного фонду у порядку, за формою і в строки, встановлені Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, надсилає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.

Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом.

Платник єдиного внеску зобов'язаний протягом десяти робочих днів з дня надходження вимоги про сплату недоїмки сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею (пункт 4 статті 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» № 2464-VI, 08.07.2010)

На виконання зазначеної норми, управлінням Пенсійного фонду України в Троїцькому районі Луганської області було прийнято вимогу про сплату боргу №Ю 679-1 від 03 січня 2013 року, відповідно до якої відповідач зобов'язаний сплатити суму недоїмки в розмірі 36151,14 грн., фінансові санкції в розмірі 2043,84грн., пеню в розмірі 34107,30грн. (а.с.25).

Вимога про сплату боргу від 03 січня 2013 року була направлена управлінням Пенсійного фонду України в Троїцькому районі Луганської області на адресу відповідача рекомендованим листом з повідомленням про вручення, отримана 05 січня 2013 року (а.с.23)

Даних про оскарження відповідачем зазначеної вимоги на час розгляду справи судом не встановлено, а тому вона вважається узгодженою та чинною на час розгляду справи.

Сума заборгованості також підтверджена карткою особового рахунку страхувальника (а.с.9.10) та розрахунком ціни позову (а.с.24).

Даних про добровільну сплату відповідачем заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі 36151,14 грн., яка складається з фінансових санкцій в розмірі 2043,84грн. та пені в розмірі 34107,30грн, на час розгляду справи не має.

За таких обставин позовні вимоги управління Пенсійного фонду України в Троїцькому районі Луганської області визнаються судом обґрунтованими та такими що підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 71, 94, 158-163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Троїцькому районі Луганської області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Пламя" про стягнення заборгованості в сумі 36151,14 грн. задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Пламя» (92141, Луганська область, Троїцький район, с. Коченове, код ЄДРПОУ 30895410) на користь управління Пенсійного фонду України в Троїцькому районі Луганської області (код ЄДРПОУ 21792658, 92100, Луганська область, смт. Троїцьке, пр-кт Перемоги, 77, р/р 25609301756 МФО 304665 ВАТ «Державний ощадний банк України» м. Луганськ) заборгованість із сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за період з 01.11.2012 року по 21.01.2013 року в сумі 36151,14 грн. (тридцять шість тисяч сто п'ятдесят одна гривня 14 коп.), в тому числі: недоїмка по штрафним санкціям (32%) в сумі 30069,51 грн.; недоїмка по штрафним санкціям (1-5%) в сумі 6081,63 грн.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку також іншими особами у зв'язку з тим, що суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки.

Строк для подання апеляційної скарги стороною або іншою особою, яка брала участь у справі, обчислюється з моменту отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до Донецького апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

У разі оскарження в апеляційному порядку постанови, прийнятої у скороченому провадженні, ухвала суду апеляційної інстанції по такій справі є остаточною і оскарженню не підлягає.

Суддя О.А. Дибова

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.02.2013
Оприлюднено27.02.2013
Номер документу29573604
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —812/1388/13-а

Ухвала від 27.11.2017

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

А.Г. Секірська

Ухвала від 20.11.2017

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

А.Г. Секірська

Ухвала від 21.04.2017

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.В. Борзаниця

Ухвала від 21.03.2017

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.В. Борзаниця

Постанова від 26.02.2013

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.А. Дибова

Ухвала від 07.02.2013

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.А. Дибова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні