Постанова
від 21.02.2013 по справі 5017/2403/2012
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" лютого 2013 р. Справа № 5017/2403/2012

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого суддів:С.Могил Є.Борденюк, Н.Капацин, розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргутовариства з обмеженою відповідальністю "Спецавтотехніка Центр" на постановувід 27.11.2012 Одеського апеляційного господарського суду у справі№ 5017/2403/2012 за позовомсанаторію "Одеса" Служби безпеки України дотовариства з обмеженою відповідальністю "Спецавтотехніка Центр" простягнення 487 612,40 грн. за зустрічним позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Спецавтотехніка Центр" досанаторію "Одеса" Служби безпеки України прозобов'язання укласти Додаткову Угоду до Договору Оренди

В судове засідання прибули представники сторін: санаторію "Одеса" Служби безпеки України Савчук Н.М. (дов. від 25.10.2012) Заслухавши суддю-доповідача - Є. Борденюк , пояснення представника позивача та перевіривши матеріали справи, Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Санаторій "Одеса" Служби безпеки України звернувся до господарського суду Одеської області з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Спецавтотехніка Центр" (орендар) про стягнення заборгованості з орендної плати з урахуванням інфляційних у розмірі 465846,42 грн., пені у сумі 21765,98 грн. та 3% річних у розмірі 8736,95 грн.

Позов вмотивований з посиланням на те, що 01.01.2003 між Службою Безпеки України в особі заступника начальника Департаменту забезпечення оперативно-службовою діяльністю СБУ та ТОВ "Спецавтотехніка Центр" укладений договір оренди нерухомого майна, що належить до державної власності № 1/5789, а саме - нежитлових вбудованих приміщень технічного призначення, площею 249,31 кв.м., розміщених за адресою: м.Одеса, Французький бульвар, 52, що знаходяться на балансі Санаторію "Одеса" СБУ, з метою розміщення станції техобслуговування.

Відповідач вимоги Санаторію визнає частково на суму 229 680,10 грн., в т.ч. ПДВ.

21.08.2012 ТОВ "Спецавтотехніка Центр" звернулось до господарського суду Одеської області із зустрічним позовом до Санаторію про зобов'язання укласти Додаткову Угоду до Договору Оренди.

Зустрічний позов обґрунтований тим, що важливим показником для визначення розміру орендної плати є вартість орендованого майна, визначена шляхом проведення незалежної оцінки та зміна умов господарювання.

Зміну умов господарювання орендар пов'язує з фінансово-економічною кризою, яка почалася наприкінці 2008 року та призвела до безпрецедентного падіння на ринку автомобільних продажів та послуг автосервісу та зміни кон'юнктури на ринку нерухомості.

Проведеною оцінкою від 24.10.2011 визначена ринкова вартість об'єкту оцінки - 1107290 грн. і враховуючи вказану вартість, розмір орендної плати за базовий місяць (жовтень 2011 р) становить 18 454,83 грн.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 286 ГК України, ст.21 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", позивач за зустрічним позовом просив суд зобов'язати санаторій "Одеса" СБУ в особі уповноваженої особи укласти Додаткову Угоду до Договору Оренди №1/5789 від 01.01.2003 в редакції, викладеній у зустрічній позовній заяві ТОВ "Спецавтотехніка Центр".

Рішенням господарського суду Одеської від 15.10.2012 (суддя М.Никифорчук) позов Санаторію до ТОВ "Спецавтотехніка Центр" частково задоволений, присуджено до стягнення з ТОВ "Спецавтотехніка Центр" на користь Санаторію "Одеса" СБУ заборгованість з орендної плати за договором оренди № 1/5789 за період з грудня 2011 року по липень 2012 року включно, в тому числі комунальні послуги та землекористування, у розмірі 229680,10 грн., зобов'язано Санаторій "Одеса" СБУ в особі уповноваженої особи укласти Додаткову Угоду до Договору Оренди №1/5789 від 01.01.2003 в редакції ТОВ "Спецавтотехніка Центр".

Задовольняючи зустрічну позовну заяву ТОВ "Спецавтотехніка Центр" місцевий суд виходив з того, що в даному випадку, підставою для вимоги щодо зменшення розміру орендної платні виступає саме зміна умов господарювання. Місцевий суд погодився з тим, що достатнім підтвердженням зміни умов господарювання є результати незалежної оцінки об'єкту оренди від 04.10.2011, а також дослідження ринків автомобільних продажів, автосервісу та оренди комерційної нерухомості.

Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 27.11.2012 (колегія суддів: В.Головей, В.Пироговський, В.Шевченко) рішення господарського суду Одеської області від 15.10.2012 скасоване; прийняте нове рішення, яким позов Санаторію "Одеса" СБУ задоволений у повному обсязі. У задоволенні зустрічного позову ТОВ "Спецавтотехніка Центр" до Санаторію "Одеса" СБУ про зобов'язання укласти додаткову угоду до договору оренди - відмовлено.

Постанова суду мотивована таким.

01.01.2003 між Службою Безпеки України в особі заступника начальника Департаменту забезпечення оперативно-службовою діяльністю СБУ та ТОВ "Спецавтотехніка Центр" укладений договір оренди нерухомого майна, що належить до державної власності № 1/5789, а саме - нежитлових вбудованих приміщень технічного призначення, площею 249,31 кв.м., розміщених за адресою: м. Одеса, Французький бульвар, 52, що знаходяться на балансі Санаторію "Одеса" СБУ, з метою розміщення станції техобслуговування.

Згідно з п.3 п.п 3.1 договору, розмір орендної плати визначається на підставі Методики розрахунку орендної плати затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 04.01.1995 № 786.

Розмір орендної плати не змінювався відповідно до п. 4 Додаткової угоди від 19.11.2010 до Договору № 1/5789, яким сторони дійшли згоди, що всі інші положення Договору оренди нерухомого майна, що належить до державної власності є чинними на термін дії Додаткової угоди.

Відповідно до п.3.3. Договору (додаткова угода від 03.08.2009) орендна плата перераховується щомісяця не пізніше 28-го числа поточного місяця і спрямовується до спецфонду Санаторію "Одеса" СБУ на рахунок орендодавця (балансоутримувача).

Відповідно до ст. 21 Закону України "Про оренду державного та комунального майна України" розмір орендної плати може бути змінено за погодженням сторін, на вимогу однієї з сторін, якщо з незалежних від них обставин істотно змінився стан об'єкта оренди, а також в інших випадках, встановлених законодавчими актами України.

Крім того, згоди сторін на зміну розміру орендної плати не було, також не було і істотної зміни стану об'єкта оренди.

Товариством з обмеженою відповідальністю "Спецавтотехніка Центр" не було надано до матеріалів справи жодного доказу, який би свідчив про істотну зміну стану об'єкту оренди.

Можливість користуватися майном у відповідача за первісним позовом теж не змінилася, він й досі знаходиться у орендованому об'єкті та йому не чиняться перешкоди у користуванні майном.

За таких обставин, колегія суддів апеляційної інстанції вважає, що дійсно відсутні правові підстави для зменшення орендної плати на вимогу орендаря.

Як вбачається з матеріалів справи, 22.12.2009 між Службою Безпеки України, в особі начальника санаторію "Одеса" Служби Безпеки України, та ТОВ "Спецавтотехніка Центр" укладена додаткова угода до договору оренди нерухомого майна, що належить до державної власності №1/5789 від 01.01.2003, в п. 1 якої сторони дійшли згоди викласти п.3.1 договору в такій редакції: "Орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку орендної плати, затвердженої Кабінетом Міністрів України від 27.12.2006 №1486, і становить без урахування ПДВ та індексу інфляції за базовий місяць розрахунку - листопад 2009 року - 37634,02 грн. Виходячи з урахування зменшення орендної ставки на 55% за базовий місяць розрахунку, орендна плата з 01.12.2009 буде становити 16935,31 грн., без урахування ПДВ."

Додатковою угодою від 22.12.2009, зміна розміру орендної плати відбулася через рік після початку кризи, та орендар не заперечував проти саме такого розміру орендної плати, а отже орендар свідомо погодився на такий розмір орендної плати під час фінансово-економічної кризи.

Враховуючи вищенаведене, колегія суддів апеляційної інстанції вважає рішення місцевого суду в частині задоволення зустрічної позовної заяви ТОВ "Спецавтотехніка Центр" про зобов'язання укласти додаткову угоду до договору таким, що не відповідає вимогам чинного законодавства та обставинам справи.

Прийняття господарським судом Одеської області незаконного рішення про задоволення зустрічної позовної заяви ТОВ "Спецавтотехніка Центр" про зобов'язання укласти додаткову угоду до договору призвело до часткового задоволення позовної заяви Санаторію "Одеса" СБУ.

На підставі викладеного, колегія суддів апеляційної інстанції дійшла висновку, що рішення господарського суду Одеської області слід скасувати та прийняти нове рішення, яким позовні вимоги Санаторія задовольнити (з врахуванням розрахунків заборгованості, 3% річних та пені -додатку №1 до апеляційної скарги), а у задоволенні зустрічного позову ТОВ "Спецавтотехніка Центр" до Санаторію про зобов'язання укласти додаткову угоду до договору оренди - відмовити.

Звертаючись до суду з касаційною скаргою, відповідач посилається на неправильне застосування судом апеляційної інстанції при винесенні постанови норм права, просить постанову у справі скасувати, а рішення місцевого господарського суду залишити без зміни.

Перевіряючи юридичну оцінку встановлених судом фактичних обставин справи та їх повноту, Вищий господарський суд України дійшов висновку, що касаційна скарга підлягає до задоволення частково, виходячи з такого.

Колегія суддів Вищого господарського суду України погоджується з правовою позицією господарського суду апеляційної інстанції про відсутність підстав для укладення між сторонами додаткової угоди у судовому порядку щодо зміни розміру орендних платежів з посиланням на положення ст. 21 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" та ст. 651 Цивільного кодексу України.

Однак, господарськими судами попередніх інстанцій при ухваленні судових рішень не надана правова оцінка обґрунтованості заявлених вимог за первісним позовом про присудження до стягнення заборгованості з орендних платежів. Додатком до позовної заяви є розрахунок орендної плати, за яким базова ставка без ПДВ визначена розміром, зокрема, за грудень 2011 року - 43 219,98 грн., при цьому відсутні будь-які обґрунтування такої ставки.

Додатковою угодою від 22.12.2009 до договору оренди визначено, що орендна плата з 01.12.2009 буде становити 16935,31 грн. без урахування ПДВ. Дана додаткова угода визначена як невід'ємна частина договору, набирає чинності з 01.01.2010 і діє до 31.12.2010, але в будь-якому випадку є чинною протягом усього строку дії постанови Кабінету Міністрів України "Деякі питання оплати оренди державного майна" від 25.03.2009 №316.

Підписана сторонами додаткова угода до договору оренди від 19.11.2010, якою продовжений строк дії договору до 31.12.2013, не містить умов про скасування додаткової угоди від 22.12.2009. Пунктом 4 додаткової угоди від 19.11.2010 сторони дійшли згоди, що всі інші положення договору оренди №1/5789 від 01.01.2003 є чинними на термін дії додаткової угоди.

Зважаючи на те, що відсутні докази про втрату чинності постанови Кабінету Міністрів України №316 від 25.03.2009, на яку посилалися сторони у додатковій угоді від 22.12.2009 як на визначення строку дії розміру орендної плати, сама додаткова угода є невід'ємною частиною договору оренди, суди попередніх інстанцій повинні були оцінити заявлену позивачем ставку орендної плати з урахуванням у тому числі умов додаткової угоди від 22.12.2009.

Виходячи з наведеного, рішення та постанова в частині заявлених вимог за первісним позовом підлягають до скасування, а справу у цій частині слід передати на новий розгляд.

Керуючись ст.ст. 111 5 , 111 7 , 111 9 - 111 12 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Спецавтотехніка Центр" задовольнити частково.

Постанову Одеського апеляційного господарського суду від 27.11.2012 у справі №5017/2403/2012 скасувати в частині задоволення вимог за первісним позовом та в частині розподілу судових витрат. Справу в частині заявлених вимог за первісним позовом передати до господарського суду Одеської області на новий розгляд.

Постанову Одеського апеляційного господарського суду від 27.11.2012 у справі №5017/2403/2012 в частині відмови у задоволенні зустрічних позовних вимог залишити без зміни.

Судді: С. Могил

Є. Борденюк

Н. Капацин

Дата ухвалення рішення21.02.2013
Оприлюднено27.02.2013
Номер документу29580261
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5017/2403/2012

Ухвала від 18.06.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Гладишева Т.Я.

Постанова від 27.06.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Гладишева Т.Я.

Ухвала від 31.05.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Гладишева Т.Я.

Рішення від 17.05.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 25.04.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 02.04.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 13.03.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Постанова від 21.02.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Борденюк Є.М.

Ухвала від 28.01.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Борденюк Є.М.

Постанова від 27.11.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Головей В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні