Постанова
від 29.01.2013 по справі 805/1005/13-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 січня 2013 р. Справа №805/1005/13-а

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 11год. 02 хв.

Донецький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Христофорова А.Б.

при секретарі Попові А.М.,

за участю

представника позивача (заявника) не з'явився,

представника відповідача (сторони, до якої застосовуються

заходи стягнення коштів за податковим боргом) не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за поданням Державної податкової інспекції в місті Краматорську Донецької області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю «ДПР ШТОРМ» про стягнення коштів за податковим боргом,-

В С Т А Н О В И В:

28 січня 2013 року заявник, Державна податкова інспекція в місті Краматорську Донецької області Державної податкової служби, звернулась до суду із поданням до Товариства з обмеженою відповідальністю «ДПР ШТОРМ» про стягнення коштів за податковим боргом.

В обґрунтування подання зазначила, що платник податків, станом на момент звернення до суду, має податковий борг, який утворився у зв'язку із несплатою у повному обсязі податкового зобов'язання по податку на додану вартість та податку прибуток у сумі 8037,00 гривень.

Вказує, що на адресу боржника направлено та вручено податкову вимогу, яка станом на момент розгляду справи не є відкликаною.

Станом на момент звернення до суду податкові зобов'язання не сплачені та набули статусу податкового боргу.

В обґрунтування вимог подання посилається на ст. 67 Конституції України, п.п. 16.1.4 п.16.1 ст. 16, п.п. 41.1.1 п.41.1, п. 41.5 ст.41, п.п. 14.1.137 п. 14.1, п.п.14.1.175 п. 14.1 ст.14, п.57.1 ст.57, п.95.3 ст.95, п.п.20.1.18 п. 201. ст. 20, Податкового кодексу України, п.1, ч.1 ст.10, ст. 2 Закону України «Про державну податкову службу в Україні», п. 3 ст. 45 Бюджетного кодексу України.

Просить задовольнити вимоги подання.

Представник позивача (заявника) надав до суду заяву, згідно до якої просив розглянути справу без його участі.

З огляду на зазначені обставини, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутність представника позивача (заявника).

Представник відповідача (сторони, до якої застосовуються заходи стягнення коштів за податковим боргом), у судове засідання не з'явився, про дату час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, заяв про відкладення розгляду справи не надавав причини неявки до суд не повідомив.

З огляду на зазначені обставини, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутність представника відповідача (сторони, до якої застосовуються заходи стягнення коштів за податковим боргом).

Суд, заслухавши пояснення сторін, що з'явилися, перевіривши матеріали справи і обговоривши доводи адміністративного позову, встановив наступне.

Суд, перевіривши матеріали справи, встановив наступне.

Відповідно до п.п. 20.1.18 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України,- органи державної податкової служби мають право, зокрема звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Відповідно до п.п. 41.1.1. п.4.1 ст.41 Податкового кодексу України,- контролюючими органами є, зокрема органи державної податкової служби - щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, крім зазначених у підпункті 41.1.2 цього пункту, а також стосовно законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи державної податкової служби.

Відповідно до п.п. 14.1.137 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України,- орган стягнення - державний орган, уповноважений здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах повноважень, встановлених цим Кодексом та іншими законами України.

Відповідно до п.4.15 ст.41 Податкового кодексу України,- органами стягнення є виключно органи державної податкової служби, які уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах їх повноважень, а також державні виконавці в межах своїх повноважень.

Таким чином, заявник, Державна податкова інспекція у місті Краматорську Донецької області Державної податкової служби, (Далі - ДПІ у місті Краматорську Донецької області ДПС) б-р Машинобудівників, 22, м. Краматорськ, Донецька область, 84313, код ЄДРПОУ 23413242),- є суб'єктом владних повноважень, який в даних правовідносинах реалізує повноваження надані йому Податковим кодексом.

Сторона, до якої застосовуються заходи стягнення коштів за податковим боргом, Товариство з обмеженою відповідальністю «ДПР ШТОРМ», (вул. Анрі Барбюса, 129, м. Краматорськ, Донецька область, 84307, код ЄДРПОУ 37133363),- є юридичною особою, станом на момент розгляду справи перебуває на податковому обліку в ДПІ у місті Краматорську Донецької області ДПС.

Як вбачається із матеріалів справи, заборгованість Товариства з обмеженою відповідальністю «ДПР ШТОРМ» перед бюджетом у сумі 8037,00 гривень складається з несплачених податку на додану вартість у сумі 7575,00 та податку на прибуток у сумі 462,00 гривень.

Заборгованість Товариства з обмеженою відповідальністю «ДПР ШТОРМ» перед бюджетом податку на прибуток у сумі 462,00 гривень (з урахуванням переплати на 1,00 гривень), утворилась у зв'язку із несплатою у повному обсязі узгодженого податкового зобов'язання визначеного самостійно, згідно поданої податкової декларації № 9070216912 від 09.11.2012 року на суму 463,00 гривень.

Заборгованість Товариства з обмеженою відповідальністю «ДПР ШТОРМ» перед бюджетом податку на додану вартість у сумі 7575,00 гривень (з урахуванням переплати на 14,00 гривень), утворилась у зв'язку із несплатою у повному обсязі узгодженого податкового зобов'язання визначеного самостійно, згідно поданої податкової декларації № 9083088482 від 03.01.2013 року на суму 7589,00 гривень.

Податковий кодекс України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Відповідно до п.п. 16.1.4 п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України,- платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до п. 57.1 ст. 57 Податкового кодексу України,- платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до п. 57.3 ст. 57 Податкового кодексу України,- у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Відповідно до п.п. 14.1.156. п. 14.1 ст.14 Податкового кодексу України,- податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

Відповідно до п.п. 14.1.175. п. 14.1 ст.14 Податкового кодексу України,- податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Таким чином, станом на момент розгляду справи, сума податкових зобов'язань у розмірі 86503,00 гривень,- є податковою заборгованістю.

Заборгованість відповідача перед бюджетом по заявленим вимогам підтверджується відповідним розрахунком та зворотнім боком облікової картки платника податків, станом на момент розгляду справи.

Як зазначено у п. 95.1 ст. 95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Згідно п. 95.2. ст. 95 Податкового кодексу України,- стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Податковим органом на адресу платника направлена та вважається врученою податкова вимога № 227 від 22.11.2012 року.

Судом встановлено, що станом на момент розгляду справи зазначена податкова вимога, не є відкликаною.

Згідно ч.1 п.95.3 ст.95 Податкового кодексу України,- стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Таким чином, з огляду на вищенаведене, суд приходить до висновку про задоволення вимог подання Державної податкової інспекції в місті Краматорську Донецької області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю «ДПР ШТОРМ» про стягнення коштів за податковим боргом на суму 8037,00 гривень.

На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 1, 2, 4, 5, 6, 10, 11, 14, 15, 17, 23, 48, 58, 69-71, 79, 86, 87, 94, 98, 104, 105, 111, 112, 114, 121, 160, 161, 162, 163, 183-3, 185, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Задовольнити вимоги подання Державної податкової інспекції в місті Краматорську Донецької області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю «ДПР ШТОРМ» про стягнення коштів за податковим боргом на суму 8037,00 гривень.

Стягнути кошти Товариства з обмеженою відповідальністю «ДПР ШТОРМ», (вул. Анрі Барбюса, 129, м. Краматорськ, Донецька область, 84307, код ЄДРПОУ 37133363), з рахунків у банках обслуговуючого такого платника, в рахунок погашення частини податкового боргу перед бюджетом на суму 8037,00 гривень, з якої

податок на прибуток у розмірі 462,00 гривень (чотириста шістдесят дві) гривень на користь Державного бюджету м. Краматорська на р/р 31110009700059, код платежу 11021000, банк одержувача ГУДКСУ у Донецькій області, ЄДРПОУ 37944338, МФО 834016;

податок на додану вартість у розмірі 7575,00 гривень (сім тисяч п'ятсот сімдесят п'ять) гривень на користь Державного бюджету м. Краматорська на р/р 31112029700059, код платежу 14010100, банк одержувача ГУДКСУ у Донецькій області, ЄДРПОУ 37944338, МФО 834016.

Постанова суду підлягає негайному виконанню.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 Кодексу адміністративного судочинства України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя Христофоров А.Б.

Дата ухвалення рішення29.01.2013
Оприлюднено28.02.2013
Номер документу29616716
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/1005/13-а

Постанова від 29.01.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Христофоров А.Б.

Ухвала від 28.01.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Христофоров А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні