Постанова
від 20.02.2013 по справі 805/738/13-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 лютого 2013 р. Справа №805/738/13-а

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 12 год. 00 хв.

Донецький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Спасової Н.В.,

при секретарі судового засідання -Симоновій Ю.Ю.

за участю представників:

позивача -Клименко Е.С.,

відповідача -не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в Центрально-Міському районі міста Макіївки Донецької області до державного підприємства «Макіїввугілля» про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком №2, за період з 25.09.2012 року по 25.12.2012 року у сумі 38445,77 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Центрально-Міському районі міста Макіївки Донецької області (надалі позивач, УПФУ) звернулось до Донецького окружного адміністративного суду з позовом до державного підприємства «Макіїввугілля» про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком №2, за період з 25.09.2012 року по 25.12.2012 року у сумі 38445,77 грн. В обґрунтування своїх вимог позивач вказав, що у відповідності до положень п.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058-ІV від 09.07.2003 р. (далі - Закон № 1058-ІV) та Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України" № 21-1 від 19.12.2003 р. (далі - Інструкція № 21-1), на підприємства та організації покладений обов'язок з коштів, призначених на оплату праці, відшкодовувати Пенсійному фонду України витрати, здійснені на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах по працівникам цих підприємств до досягненням працівником пенсійного віку. У відповідності до п. 6 Інструкції № 21-1 витрати ПФУ мають відшкодовуватися щомісячно до 25 числа. Відповідач у встановлені строки витрати УПФУ з виплати та доставки пільгових пенсій його працівникам не відшкодовував, в результаті чого має заборгованість перед Пенсійним фондом за період з 25.09. 2012 по 25.12.2012 року у розмірі 38445,77 грн., яку позивач просив стягнути з відповідача у судовому порядку.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримала, надала пояснення аналогічні викладеному у позовній заяві. Просила позов задовольнити.

Відповідач у судове засідання призначене на 20 лютого 2013 року свого повноважного представника не направив, хоча про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином. Через відділ діловодства та документообігу Донецького окружного адміністративного суду надійшов відзив на адміністративний позов, відповідно до якого відповідач визнав у повному обсязі позовні вимоги та не заперечував проти стягнення суми заборгованості у розмірі 38445,77 грн. Адміністративну справу просив розглянути за відсутністю його представника.

Згідно вимог ст. 112 КАС України у разі повного визнання відповідачем адміністративного позову і прийняття його судом приймається постанова суду про задоволення адміністративного позову. Суд не приймає відмови від адміністративного позову, визнання адміністративного позову і продовжує розгляд адміністративної справи, якщо ці дії позивача або відповідача суперечать закону чи порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Зважаючи на те, що визнання відповідачем вимог управління Пенсійного фонду України в Центрально-Міському районі міста Макіївки Донецької області не суперечить закону та не порушує чиї-небудь права, свободи або інтереси, суд приймає визнання відповідачем адміністративного позову.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, визначившись із правовою нормою, яку слід застосувати до спірних правовідносин, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Судом встановлено, що державне підприємство «Макіїввугілля», код ЄДРПОУ 32442295, зареєстровано в якості юридичної особи 29.04.2003 року виконавчим комітетом Макіївської міської ради Донецької області. В своїй структурі відповідач має відокремлений підрозділ без права юридичної особи - «Макіївський ремонтно-механічний завод» Державного підприємства «Макііїввугілля», ідентифікаційний код 36479549.

І відповідач, і його відокремлений підрозділ «Макіївський ремонтно-механічний завод» ДП «Макіїввугілля» відповідно до п. 2.1.1 Інструкції № 21-1 є платниками страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування. При цьому, ВП «Макіївський ремонтно-механічний завод» ДП «Макіїввугілля» перебуває на обліку в УПФУ в Центрально-Міському районі міста Макіївки Донецької області з 02.06.2009 року за реєстраційним номером 05-39-01-3017.

З матеріалів справи встановлено, що на ВП «Макіївський ремонтно-механічний завод» ДП «Макіїввугілля» працювали ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, та інші особи, які були зайняті на роботах, що дають їм право на призначення пенсії на пільгових умовах, згідно з п. "б"-"з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" № 1931- XII від 06.12.1991 р. та яким відповідно до вказаного Закону була призначена та виплачена пенсія.

Відповідно до преамбули Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 р. № 1058-IV останній визначає принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду, що формуються за рахунок страхових внесків роботодавців, бюджетних та інших джерел, передбачених цим Законом, а також регулює порядок формування Накопичувального пенсійного фонду та фінансування за рахунок його коштів видатків на оплату договорів страхування довічних пенсій або одноразових виплат застрахованим особам, членам їхніх сімей та іншим особам, передбаченим цим Законом.

Отже, спірні правовідносини, що виникли між сторонами регулюються нормами Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 р. № 1058-IV та іншими нормативно-правовими актами.

Згідно з частиною другою розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України № 1058-IV пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, роботах з особливо шкідливими й важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами Закону України № 1058-IV у разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України від 05.11.1991 № 1788-XII "Про пенсійне забезпечення" (надалі -Закон України "Про пенсійне забезпечення").

У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 Закону України № 1058-IV. При цьому, зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до 01.01.2004, тобто до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пільгових пенсій. Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Таким чином, відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій до досягнення працівником пенсійного віку, призначених за списком №2, має здійснюватися відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та п. "б"-"з"ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Згідно пункту 6 Інструкції № 21-1, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч. 2 Розділу 15 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Пунктом 6.4 розділу 6 Інструкції 21-1 встановлено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону № 1058-IV, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Відповідно до положень пункту 6.5 Інструкції 21-1 розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком 8 до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії.

Згідно з пунктом 6.8 розділу 6 Інструкції 21-1, підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відповідно до пункту 6.10 Інструкції 21-1, відшкодування сум і фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

На виконання приписів діючого законодавства позивачем на адресу відповідача за період вересень-грудень 2012 року були направлені для відшкодування розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених за Списком № 2 по працівникам підприємства, які були отримані відповідачем, про що свідчить відповідний підпис посадової особи ВП «Макіївський ремонтно-механічний завод» ДП «Макіїввугілля» на копіях цих розрахунків та супровідних листах.

Відповідач вказані у розрахунках витрати УПФУ у встановлені строки не вносив, в результаті чого має заборгованість за зазначений період у розмірі 38445,77 гривень, що підтверджується актом звірки, підписаної між позивачем та ВП «Макіївський ремонтно-механічний завод» ДП «Макіїввугілля»

На час вирішення справи зазначена заборгованість відповідачем не сплачена.

Зважаючи на викладене, приймаючи до уваги, що ПФУ протягом вересня - грудня 2012 року поніс витрати на виплату і доставку пільгових пенсій працівникам відповідача у розмірі 38445,77 гривень, враховуючи, що обов'язок з відшкодування позивачу цих витрат законодавством покладено на відповідача, виходячи з наявності на день розгляду справи заборгованості у зазначеному розмірі, суд дійшов висновку, що позовні вимоги УПФУ є обґрунтованими та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", Закону України "Про пенсійне забезпечення", Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", ст. 2, ст. 7-11, ст. 17-20, ст. 69-72, ст. 86, ст. 94, ст. 122 - 154, ст. 158-163, ст. 167, ст. 185, ст. 186, ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов управління Пенсійного фонду України в Центрально-Міському районі міста Макіївки Донецької області до державного підприємства «Макіїввугілля» про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком №2, за період з 25.09.2012 року по 25.12.2012 року у сумі 38445,77 грн. - задовольнити.

Стягнути з державного підприємства «Макіїввугілля» ( код ЄДРПОУ 32442295) на користь управління Пенсійного фонду України в Центрально-Міському районі міста Макіївки Донецької області заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком №2, за період з 25.09.2012 року по 25.12.2012 року у розмірі 38445 (тридцять вісім тисяч чотириста сорок п'ять) гривень 77 (сімдесят сім) копійок.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У випадку подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова складена та підписана у нарадчій кімнаті, її вступну та резолютивну частини проголошено у судовому засіданні 20 лютого 2013 року, в присутності представника УПФУ. Повний текст постанови виготовлений 25 лютого 2013 року.

Суддя Спасова Н.В.

Дата ухвалення рішення20.02.2013
Оприлюднено28.02.2013
Номер документу29618987
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/738/13-а

Постанова від 20.02.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Спасова Н.В.

Ухвала від 24.01.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Спасова Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні