Постанова
від 25.02.2013 по справі 812/1643/13-а
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

10.1

ПОСТАНОВА

Іменем України

25 лютого 2013 року Справа № 812/1643/13-а

Луганський окружний адміністративний суд у складі:

судді: Пляшкової К.О.,

при секретарі: Колесніковій Я.А.,

за участю представників

позивача: не з'явився,

відповідача: не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в м. Свердловську Луганської області до дочірнього підприємства «Должанське шахтобудівельне управління» відкритого акціонерного товариства «Трест Свердловськшахтобуд» про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

11 лютого 2013 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшов позов управління Пенсійного фонду України в м. Свердловську Луганської області до дочірнього підприємства «Должанське шахтобудівельне управління» відкритого акціонерного товариства «Трест Свердловськшахтобуд» про стягнення заборгованості у розмірі 1 176,82 грн.

В обгрунтування заявлених позовних вимог зазначено таке.

Відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообовязкове державне соціальне страхування» дочірнє підприємство «Должанське шахтобудівельне управління» відкритого акціонерного товариства «Трест Свердловськшахтобуд» є платником єдиного внеску та перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в м. Свердловську Луганської області.

У порушення норм Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообовязкове державне соціальне страхування» ДП «Должанське шахтобудівельне управління» ВАТ «Трест Свердловськшахтобуд» не сплачує єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, у зв'язку з чим за відповідачем утворилася заборгованість за період з 01.12.2012 по 01.01.2013 у розмірі 1 176,82 грн.

Зазначена заборгованість відповідачем до теперішнього часу не погашена.

За несвоєчасну сплату єдиного внеску до ПФУ на підставі ч.4 ст.25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообовязкове державне соціальне страхування» відповідачу надіслано вимогу про сплату боргу № Ю-11 від 04.01.2013 на суму 56980,23 грн.

Вимогу про сплату боргу відповідач отримав 15.01.2013, не оскаржив та не узгодив.

У зв'язку із викладеним, позивач просив задовольнити адміністративний позов та стягнути з відповідача суму боргу.

Ухвалою суду від 13 лютого 2013 року відкрито провадження у справі за вказаним позовом та справу призначено до судового розгляду у відкритому судовому засіданні.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, надіслав заяву про розгляд справи за його відсутності, в якій крім цього зазначив, що підтримує позовні вимоги у повному обсязі (а.с.40).

Відповідач у судове засідання явку свого повноважного представника не забезпечив, про час, місце та дату судового засідання повідомлений належним чином, причини неявки суду не відомі (а.с.29). Правом подати заперечення проти позову не скористався.

З огляду на положення ст.ст.122, 128 КАС України, суд ухвалив адміністративну справу розглянути за відсутності представників сторін.

Дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах позовних вимог і наданих сторонами доказів, оцінивши докази відповідно до вимог ст.ст.69-72 КАС України, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню з огляду на таке.

З 01 січня 2011 року набрав чинності Закон України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», яким запроваджено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування як консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування, та визначені правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.4 Закону України № 2464-VI платниками єдиного внеску є роботодавці: підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Облік осіб, зазначених у частині першій статті 4 цього Закону, ведеться в порядку, встановленому Пенсійним фондом за погодженням з фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Взяття на облік осіб, зазначених у п.1 ч.1 ст.4 цього Закону, здійснюється Пенсійним фондом шляхом внесення відповідних відомостей до реєстру страхувальників (ч.1 ст.5 Закону України № 2464-VI).

Частиною 3 статті 5 Закону України № 2464-VI, серед іншого встановлено, що платником єдиного внеску, зазначеним у п.1 ч.1 ст.4 цього Закону, в порядку, встановленому Пенсійним фондом, безоплатно надсилається повідомлення про взяття їх на облік, в якому для платників, зазначених у п.1 ч.1 ст.4 цього Закону, зазначається клас професійного ризику виробництва, до якого віднесено платника.

Згідно із ч.8 ст.9 Закону України № 2464-VI платники єдиного внеску, крім платників, зазначених у пунктах 4 і 5 частини першої статті 4 цього Закону, зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств, які зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця.

При цьому платники, зазначені у п.1 ч.1 ст.4 цього Закону, під час кожної виплати заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на суми якої (якого) нараховується єдиний внесок, одночасно з видачею зазначених сум зобов'язані сплачувати нарахований на ці виплати єдиний внесок у розмірі, встановленому для таких платників (авансові платежі). Винятком є випадки, якщо внесок, нарахований на ці виплати, вже сплачений у строки, встановлені абзацом першим цієї частини, або за результатами звірення платника з територіальним органом Пенсійного фонду за платником визнана переплата єдиного внеску, сума якої перевищує суму внеску, що підлягає сплаті, або дорівнює їй. Кошти перераховуються одночасно з отриманням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу, грошового забезпечення), у тому числі в безготівковій чи натуральній формі. При цьому фактичним отриманням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу, грошового забезпечення) вважається отримання відповідних сум готівкою, зарахування на рахунок одержувача, перерахування за дорученням одержувача на будь-які цілі, отримання товарів (послуг) або будь-яких інших матеріальних цінностей у рахунок зазначених виплат, фактичне здійснення з таких виплат відрахувань згідно із законодавством або виконавчими документами чи будь-яких інших відрахувань.

Періодом, за який платники єдиного внеску подають звітність до територіального органу Пенсійного фонду (звітним періодом), є календарний місяць, крім платників, зазначених у пунктах 4 і 5 частини першої статті 4 цього Закону, для яких звітним періодом є календарний рік. Базовим звітним періодом для ДП «Должанське шахтобудевельне управління» ВАТ «Трест Свердловськшахтобуд» є календарний місяць.

Частиною 11 статті 9 Закону у разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені цим Законом, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

Відповідно до п.12 ст.9 Закону, єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

За наявності у платника єдиного внеску одночасно із зобов'язаннями із сплати єдиного внеску зобов'язань із сплати податків, інших обов'язкових платежів, передбачених законом, або зобов'язань перед іншими кредиторами зобов'язання із сплати єдиного внеску виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім зобов'язань з виплати заробітної плати (доходу).

Судом встановлено, підтверджено матеріалами справи, що ДП «Должанське шахтобудівельне управління» ВАТ «Трест Свердловськшахтобуд» зареєстроване в УПФУ в м. Свердловську Луганської області та, з огляду на положення Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообовязкове державне соціальне страхування», є платником єдиного внеску.

У порушення норм Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообовязкове державне соціальне страхування» ДП «Должанське шахтобудівельне управління» ВАТ «Трест Свердловськшахтобуд» не сплачує єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, у зв'язку з чим за відповідачем утворилася заборгованість за період з 01.12.2012 по 01.01.2013 у розмірі 1176,82 грн., що підтверджено картками особового рахунку платника єдиного внеску (а.с.9-10).

У визначений законом строк ДП «Должанське шахтобудівельне управління» ВАТ «Трест Свердловськшахтобуд» суму єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у добровільному порядку не сплачено.

Відповідно до ст.25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообовязкове державне соціальне страхування», рішення, прийняті органами Пенсійного фонду з питань, що належать до їх компетенції відповідно до цього Закону, є обов'язковими до виконання платниками єдиного внеску, посадовими особами і застрахованими особами.

Суми недоїмки стягуються з нарахуванням пені та застосуванням штрафів.

Територіальний орган Пенсійного фонду у порядку, за формою і в строки, встановлені Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, надсилає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.

Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом.

Платник єдиного внеску зобов'язаний протягом десяти робочих днів з дня надходження вимоги про сплату недоїмки сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею.

У разі якщо платник єдиного внеску протягом десяти робочих днів з дня надходження вимоги не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, не узгодив вимогу з органом Пенсійного фонду, не оскаржив вимогу в судовому порядку або не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів з дня надходження узгодженої вимоги, територіальний орган Пенсійного фонду надсилає в порядку, встановленому законом, до підрозділу державної виконавчої служби вимогу про сплату недоїмки.

У випадках, зазначених в абзаці шостому цієї частини, територіальний орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки. При цьому заходи досудового врегулювання спорів, передбачені законом, не застосовуються.

З матеріалів справи вбачається, що за несвоєчасну сплату єдиного внеску до ПФУ на підставі ч.4 ст.25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообовязкове державне соціальне страхування» відповідачу надіслано вимогу про сплату боргу № Ю-11 від 04.01.2013 на суму 56980,23 грн., яку останнім отримано 15.01.2013, про що свідчить підпис уповноваженої особи на корінці поштового відправлення (а.с.11).

Відповідачем суду не надано доказів оскарження вимоги у встановленому Законом порядку, а отже вимога є чинною та підлягає виконанню.

Таким чином непогашеною залишилася заборгованість у розмірі 1176,82 грн.

За таких обставин суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Враховуючи вимоги ч.4 ст.94 КАС України, а також те, що позивач відповідно до п.18 ч.1 ст.5 Закону України від 08 липня 2011 року № 3674-VI «Про судовий збір» від сплати судового збору звільнений, судові витрати у цій справі не підлягають стягненню з відповідача, оскільки у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі ч.3 ст.160 КАС України у судовому засіданні 25 лютого 2013 року проголошено вступну та резолютивну частини постанови. Складення постанови у повному обсязі відкладено до 01 березня 2013 року, про що згідно вимог ч.2 ст.167 КАС України повідомлено після проголошення вступної та резолютивної частин постанови у судовому засіданні.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.17, 18, 94, 158-163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в м. Свердловську Луганської області до дочірнього підприємства «Должанське шахтобудівельне управління» відкритого акціонерного товариства «Трест Свердловськшахтобуд» про стягнення заборгованості, - задовольнити повністю.

Стягнути з дочірнього підприємства «Должанське шахтобудівельне управління» відкритого акціонерного товариства «Трест Свердловськшахтобуд» (місцезнаходження: 94800, Луганська область, м. Свердловськ, вул. Глинки, 70, ідентифікаційний код 32831448) на користь управління Пенсійного фонду України в м. Свердловську Луганської області (місцезнаходження: 94800, Луганська область, м. Свердловськ, вул. Пирогова, 9, р/р № 25606301737, МФО 304665, в ЛОУ Ощадбанку м. Луганськ, ідентифікаційний код 21792442) заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за період з 01.12.2012 по 01.01.2013 в розмірі 1176,82 грн. (одна тисяча сто сімдесят шість гривень вісімдесят дві копійки).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга подається до Донецького апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова суду не набрала законної сили.

Повний текст постанови складено та підписано 01 березня 2013 року.

Суддя К.О. Пляшкова

Дата ухвалення рішення25.02.2013
Оприлюднено04.03.2013
Номер документу29653345
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —812/1643/13-а

Постанова від 25.02.2013

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

К.О. Пляшкова

Ухвала від 13.02.2013

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

К.О. Пляшкова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні