Постанова
від 25.02.2013 по справі 812/1565/13-а
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

8.3.2

ПОСТАНОВА

Іменем України

25 лютого 2013 року Справа № 812/1565/13-а

Луганський окружний адміністративний суд у складі:

судді: Пляшкової К.О.,

при секретарі: Колесніковій Я.А.,

за участю:

представника позивача: не з'явився,

відповідач: не з'явився,

розглянувши відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у м. Свердловську Луганської області Державної податкової служби до приватного підприємства «Горизонт - СВ» про припинення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

11 лютого 2013 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшов позов Державної податкової інспекції у м. Свердловську Луганської області Державної податкової служби до приватного підприємства «Горизонт - СВ» про припинення юридичної особи.

В обґрунтування заявлених позовних вимог зазначено, що приватне підприємство «Горизонт - СВ» зареєстровано виконавчим комітетом Свердловської міської ради 24.11.2010 за № 1 391 102 0000 001299, що підтверджується довідкою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців.

Відповідач знаходиться на податковому обліку в ДПІ у м. Свердловську як платник податків з 25.11.2010.

03.12.2012 внесено запис до ЄДР юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, щодо відсутності ПП «Горизонт - СВ» за вказаною адресою.

У зв'язку з внесенням такого запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, позивач просив припинити юридичну особу відповідача.

Ухвалою суду від 13 лютого 2013 року відкрито провадження у справі за вказаним позовом та справу призначено до судового розгляду у відкритому судовому засіданні.

У судове засідання представник позивача не з'явився, про час, місце та дату судового засідання повідомлений належним чином, надіслав на адресу суду клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Крім того, представником позивача до матеріалів справи надіслано уточнення до адміністративного позову (а.с.14-15), у якому зазначено, що ПП «Горизонт - СВ» не звітує до податкового органу з моменту реєстрації, що підтверджено висновком ДПІ у м. Свердловську від 29.01.2013.

Відповідач у судове засідання не з'явився, про час, місце та дату судового засідання повідомлявся належним чином, причини не явки суду не відомі.

Так 25.02.2013 до суду повернулося поштове відправлення, направлене на адресу відповідача без вручення із зазначенням причин невручення - «за закінченням терміну зберігання» (а.с.19).

З урахуванням того, що рекомендована кореспонденція надіслана судом на адресу відповідача зазначену у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, а також з огляду на положення ч.11 ст.35 КАС України, суд вважає, що відповідача належним чином повідомлено про дату, час та місце розгляду справи.

З огляду на положення ст.ст.122, 128 КАС України, суд ухвалив адміністративну справу розглянути за відсутності представників сторін.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог і наданих сторонами доказів, оцінивши докази відповідно до вимог ст.ст.69-72 КАС України, суд прийшов до такого.

З матеріалів справи вбачається, що відповідач - приватне підприємство «Горизонт - СВ» зареєстровано виконавчим комітетом Свердловської міської ради 24.11.2010 за № 1 391 102 0000 001299, що підтверджується довідкою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців (а.с.7-8).

Відповідач знаходиться на податковому обліку у ДПІ у м. Свердловську Луганської області як платник податків з 25.11.2010.

Згідно із ст.16 Податкового кодексу України, який набрав чинності 01 січня 2011 року, платник податків зобов'язаний:

- вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів (підпункт 16.1.2 пункту 16.1 статті 16);

- подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів (підпункт 16.1.3 пункту 16.1 статті 16);

- сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи (підпункт 16.1.4 пункту 16.1 статті 16);

- повідомляти контролюючі органи про зміну місцезнаходження юридичної особи та зміну місця проживання фізичної особи - підприємця (підпункт 16.1.4 пункту 16.1 статті 16).

Відповідно до п.п.20.1.12 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Згідно з п.67.2 ст.67 Податкового кодексу України органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо:

- припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців;

- відміни державної реєстрації припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців;

- скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Вказані норми кореспондуються з нормами Закону України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», якими визначені підстави для постановлення судового рішення про припинення юридичної особи внаслідок наявності в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність особи за її місцезнаходженням та неподання податкової звітності протягом року, оскільки тільки за умови знаходження юридичної особи за місцезнаходженням та наявності податкової звітності можливо реалізувати основну контрольну функцію податкового органу.

Відповідно до ст.33 Закону України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом.

У відповідності із ч.2 ст.38 Закону України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є:

- визнання судом недійсною державної реєстрації юридичної особи через допущені при її створенні порушення, які не можна усунути, а також в інших випадках, встановлених законом;

- провадження нею діяльності, що суперечить установчим документам, або такої, що заборонена законом;

- невідповідність мінімального розміру статутного фонду юридичної особи вимогам закону;

- неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону;

- наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Висновком ДПІ у м. Свердловську Луганської області від 22.02.2013 підтверджено, що відповідач як платник податків не звітує з моменту реєстрації (а.с.16).

Дослідженням довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (а.с.7-8) встановлено, що до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесено запис № 3 від 03.02.2012 за № 1 391 143 0002 001299 щодо відсутності ПП «Горизонт - СВ» за вказаною адресою.

Приймаючи до уваги, що відповідачем у порушення вимог закону більше року не подається податкова звітність, у нього відсутня заборгованість за платежами до бюджету, а також те, що у Єдиному державному реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців наявний запис про відсутність юридичної особи - ПП «Горизонт - СВ» за вказаним її місцезнаходженням, у суду є підстави для припинення юридичної особи відповідача.

З урахуванням вищевикладеного суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Питання по судових витратах не вирішується, оскільки позивач звільнений від їх сплати у встановленому порядку, а ст.94 Кодексу адміністративного судочинства України не передбачено їх стягнення у даних випадках.

На підставі частини 3 статті 160 КАС України у судовому засіданні 25 лютого 2013 року проголошено вступну та резолютивну частини постанови. Складення постанови у повному обсязі відкладено до 01 березня 2013 року, про що згідно вимог частини 2 статті 167 КАС України повідомлено після проголошення вступної та резолютивної частин постанови у судовому засіданні.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.17, 18, 94, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, ст.38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», ст.ст.16, 20, 67 Податкового кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Уточнений адміністративний позов Державної податкової інспекції у м. Свердловську Луганської області Державної податкової служби до приватного підприємства «Горизонт - СВ» про припинення юридичної особи, - задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу - приватного підприємства «Горизонт - СВ» (місцезнаходження: 94801, Луганська область, м. Свердловськ, вул. Безгребельного, 11А/19, ідентифікаційний код 37349838), здійснену виконавчим комітетом Свердловської міської ради Луганської області 24.11.2010 за № 1 391 102 0000 001299.

Копію даної постанови направити державному реєстратору виконавчого комітету Свердловської міської ради Луганської області (94801, Луганська область, м. Свердловськ, вул. Енгельса, 42).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга подається до Донецького апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова суду не набрала законної сили.

Повний текст постанови складено та підписано 01 березня 2013 року.

Суддя К.О. Пляшкова

Дата ухвалення рішення25.02.2013
Оприлюднено04.03.2013
Номер документу29653387
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —812/1565/13-а

Постанова від 25.02.2013

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

К.О. Пляшкова

Ухвала від 13.02.2013

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

К.О. Пляшкова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні