Постанова
від 12.02.2013 по справі 805/854/13-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 лютого 2013 р. Справа №805/854/13-а

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 10 год. 54 хв.

Донецькій окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Чучко В.М., при секретарі Піскурєвій Ю.А., за участю представників: прокуратури Донецької області - Профатило О.П., позивача - Гадалової Ю.І. (довіреність від 09.10.2012 року № 18213/10/10-013/3), відповідача - не з'явилися, розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовною заявою Державної податкової інспекції у Калінінському районі м. Донецька Донецької області Державної податкової служби до товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Регіональне Страхове Товариство» про стягнення заборгованості з податку на прибуток страхових організацій у розмірі 474859,63 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Калінінському районі м. Донецька Донецької області Державної податкової служби (далі - ДПІ у Калінінському районі м. Донецька, позивач) звернулася до Донецького окружного адміністративного суду з позовною заявою до товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Регіональне Страхове Товариство» (далі - ТДВ «СК «Регіональне Страхове Товариство», відповідач) про стягнення заборгованості з податку на прибуток страхових організацій у розмірі 474 859,63 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що відповідач має податкову заборгованість у розмірі 474 859,63 грн., яка виникла у зв'язку з несплатою відповідачем самостійно нарахованого податкового зобов'язання згідно податкової декларації з податку на доходи (прибуток) страховика від 28.01.2011 року № 689911. Приймаючи до уваги факт несплати відповідачем суми заборгованості у строки, встановлені чинним законодавством України, позивач просить стягнути наведену суму у судовому порядку.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтвердив, просив задовольнити у повному обсязі.

У відповідності до ст. 36-1 Закону України «Про прокуратуру» та ст. 60 Кодексу адміністративного судочинства України за ініціативою прокуратури Донецької області згідно Повідомлення від 11.02.2013 року № 95/1-377вих. у розгляд справи вступив прокурор відділу прокуратури Донецької області Профатило О.П.

Прокурор письмові заяви не надав, у судовому засіданні позовні вимоги ДПІ у Калінінському районі м. Донецька підтримав, просив задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, заперечень на позов та заяву про розгляд справи без його участі не направив, про дату та час проведення судового засідання був повідомлений належним чином.

Відповідно до ст. 128 КАС України, суд визнав можливим розглянути справу за відсутності представника відповідача та на підставі наявних в ній доказів.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив.

Відповідно до Свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи товариство з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Регіональне Страхове Товариство» зареєстроване як юридична особа Шевченківською районною у м. Києва Державною адміністрацією 17.08.2004 року за № 1 074 102 0000 000618, ідентифікаційний код юридичної особи - 33104962.

Згідно Довідки про взяття на облік платника податків від 25.01.2012 року № 108/10 ТДВ «СК «Регіональне Страхове Товариство» взяте на облік в органах державної податкової служби з 10.02.1998 року за № 1785, станом на дату видачі цієї довідки перебуває у ДПІ у Калінінському районі м. Донецька, місцезнаходження: 83059, м. Донецьк, вул. Елеваторна, буд. 113.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач самостійно визначив свої зобов'язання у податковій декларації з податку на доходи (прибуток) страховика за 1 квартал 2010 року від 28.01.2011 року за вх. № 689911 в сумі 474 860,00 грн.

Як слідує з зворотного боку облікової картки відповідача та довідки про податкову заборгованість по платежах до бюджету, що надані позивачем до матеріалів справи наведену суму відповідач до бюджету не сплатив.

З метою погашення заборгованості відповідачем приймалися заходи передбачені Податковим кодексом України, а саме, боржнику направлялась податкова вимога від 19.01.2011 року № 205.

Вказані заходи не призвели до погашення заборгованості. При цьому, у справі відсутні докази стосовно адміністративного чи судового оскарження зазначеної податкової вимоги.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Приписами статті 16 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) визначені зобов'язання платників податків, один з яких зобов'язує, зокрема, сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до статті 31 Податкового кодексу України строком сплати податку та збору визнається період, що розпочинається з моменту виникнення податкового обов'язку платника податку із сплати конкретного виду податку і завершується останнім днем строку, протягом якого такий податок чи збір повинен бути сплачений у порядку, визначеному податковим законодавством. Податок чи збір, що не був сплачений у визначений строк, вважається не сплаченим своєчасно. Момент виникнення податкового обов'язку платника податків, у тому числі податкового агента, визначається календарною датою. Строк сплати податку та збору обчислюється роками, кварталами, місяцями, декадами, тижнями, днями або вказівкою на подію, що повинна настати або відбутися. Строк сплати податку та збору встановлюється відповідно до податкового законодавства для кожного податку окремо.

Приписами статті 152 Податкового кодексу України встановлено, що звітний податковий період по податку на прибуток починається з першого календарного дня податкового періоду і закінчується останнім календарним днем податкового періоду. Використовуються такі податкові періоди: календарні квартал, півріччя, три квартали, рік. Відповідальність за повноту утримання та своєчасність перерахування до бюджету податку несуть платники податку, які здійснюють відповідні виплати.

Згідно з п. 57.1 ст. 57 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Пунктом 61.1 статті 61 Податкового кодексу України визначено, що податковий контроль - система заходів, що вживаються контролюючими органами з метою контролю правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів, а також дотримання законодавства з питань регулювання обігу готівки, проведення розрахункових та касових операцій, патентування, ліцензування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Відповідно до п. 62.1 ст. 62 Податкового кодексу України податковий контроль здійснюється шляхом: ведення обліку платників податків; інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності органів державної податкової служби; перевірок та звірок відповідно до вимог цього Кодексу, а також перевірок щодо дотримання законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, у порядку, встановленому законами України, що регулюють відповідну сферу правовідносин.

Податковим кодексом України (ПКУ) встановлено, що податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання ( пп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Приписами Податкового кодексу України встановлені обов'язки платників податків, такі як, виконання законних вимог контролюючих органів щодо усунення виявлених порушень законів.

Згідно зі п. 87.2 ст. 87 Податкового кодексу України джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених цим Кодексом, а також іншими законодавчими актами.

У відповідності до ст. 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності.

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

При цьому, п. 129.8 ст. 129 Податкового кодексу України встановлено, що при стягненні коштів і майна платників податків - клієнтів банків, страхувальників страхових організацій або членів інших небанківських фінансових установ, утворених відповідно до закону, органи державної податкової служби або державні виконавці не мають права звертати стягнення на залишки коштів на кореспондентських рахунках банків, а також на страхові та прирівняні до них резерви банків, страхових організацій або фінансових установ, що сформовані відповідно до законодавства України.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Доказів, що спростували б доводи позивача, відповідач суду не надав, а отже позов підлягає задоволенню у повному обсязі.

Беручи до уваги те, що сума податкового боргу відповідачем у встановлені законодавством строки не сплачена, наявність вказаної заборгованості підтверджена матеріалами справи, доказів погашення відповідачем зазначеної заборгованості станом на день розгляду цього спору не надано, суд дійшов висновку що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню повністю.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст. ст. 71, 86, 94, ст. 105, 158 - 163 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Позов заявою Державної податкової інспекції у Калінінському районі м. Донецька Донецької області Державної податкової служби до товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Регіональне Страхове Товариство» про стягнення заборгованості з податку на прибуток страхових організацій у розмірі 474859,63 грн. - задовольнити повністю.

Стягнути з рахунків у банках, які обслуговують товариство з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Регіональне Страхове Товариство» (ідентифікаційний код - 33104962, місцезнаходження: 83059, м. Донецьк, вул. Елеваторна, буд. 113) на р/р 31111007700005, код бюджетної класифікації 11020700, одержувач Калінінський УК/Калінінський район м. Донецька, ЄДРПОУ 38034015, банк одержувача Головне управління Державної казначейської служби України у Донецькій області, МФО 834016, податковий борг з податку на прибуток страхових організацій у розмірі 474 859,63 грн. (чотириста сімдесят чотири тисячі вісімсот п'ятдесят дев'ять грн. 63 коп.) згідно податкової декларації з податку на доходи (прибуток) страховика за 1 квартал 2010 року від 28.01.2011 року за вх. № 689911.

Вступну та резолютивну частини постанови виготовлено у нарадчій кімнаті і проголошено в присутності представників позивача та прокуратури Донецької області 12 лютого 2013 року. Повний текст постанови виготовлений 15 лютого 2013 року.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецькій окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення постанови апеляційної скарги.

В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови, з подачею копій апеляційної скарги відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Суддя Чучко В.М.

Дата ухвалення рішення12.02.2013
Оприлюднено06.03.2013
Номер документу29722406
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/854/13-а

Постанова від 12.02.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чучко В.М.

Ухвала від 28.01.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чучко В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні