Постанова
від 25.02.2013 по справі 801/1461/13-а
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

вул. Севастопольська, 43, м. Сімферополь, Автономна Республіка Крим, Україна, 95013

ПОСТАНОВА

Іменем України

25 лютого 2013 р. о 10:15 Справа №801/1461/13-а

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим у складі головуючого судді Циганової Г.Ю., при секретарі судового засідання Кузьміні О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом Управління Пенсійного фонду України в Джанкойському районі АР Крим

до Публічного акціонерного товариства "Джанкойський машинобудівний завод" про стягнення,

Суть спору: Управління Пенсійного фонду України в Джанкойському районі АРК (далі-позивач) звернулось до Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим із позовом до Публічного акціонерного товариства "Джанкойський машинобудівний завод" (далі-відповідач) про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії у розмірі 14753,90 грн.

Позов мотивовано наявністю у відповідача заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах.

Ухвалами суду від 07.02.2013 року відкрито провадження по справі, після закінчення підготовчого провадження справу призначено до судового розгляду.

Сторони повідомлені належним чином про дату, час і місце судового розгляду справи, представник позивача надіслав клопотання про розгляд справи за його відсутності; відповідач явку уповноваженого представника не забезпечив, причин не явкі не повідомив,жодних пояснень чи клопотань не надав.

Враховуючи, що матеріали справи містять достатньо доказів для з'ясування обставин у справі, суд, керуючись ст.128 КАС України вважає можливим розглянути справу за відсутності представників сторін.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство "Джанкойський машинобудівний завод" зареєстрований Виконавчим комітетом Джанкойської міської ради Автономної Республіки Крим як юридична особа, ідентифікаційний код 00231878.

Контроль за правильним нарахуванням, своєчасним та повним перерахуванням та надходженням страхових внесків, інших платежів, здійснюється органами Пенсійного фонду. Відповідно до п.7 ч.1 ст.64, абз.8 ч.3 ст.106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" орган Пенсійного фонду має право звертатися до суду з позовами про стягнення недоїмки.

Згідно з п.1 ч.1 ст.14 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" страхувальниками визнаються роботодавці підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру. Частиною 1 ст.15 Закону визначено, що платниками страхових внесків є страхувальники, зазначені у ст.14 Закону.

Статтею 13 Закону України від 05.11.91 N 1788-XI "Про пенсійне забезпечення" визначені категорії працівників, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Законом України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", зі змінами та доповненнями, передбачено, що платники збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, передбачені статтею 1 цього Закону, повинні сплачувати збір на обов'язкове державне пенсійне страхування у розмірах, встановлених ст.4 цього Закону, що визначається у відсотковому відношенні від об'єкта оподаткування, який передбачений ст.2 цього Закону.

Зокрема, відповідно до вимог Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", суб'єкти підприємницької діяльності, незалежно від форм власності, повинні сплачувати збір на обов'язкове державне пенсійне страхування у 100 % розмірі від об'єкта оподаткування, яким є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст.12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Порядок покриття витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пункту "а" ст.13 Закону "Про пенсійне забезпечення", встановлено п.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове пенсійне страхування".

Так, згідно з цим пунктом підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій працівникам, які мають право на призначення пенсій за списком N1, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності Законом України "Про загальнообов'язкове пенсійне страхування", у розмірі 20 % з наступним збільшенням її щороку на 10 % до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове пенсійне страхування".

Отже, відповідно до положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" підприємства та організації зобов'язані відшкодовувати Пенсійному фонду України фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пункту "а" ст.13 Закону N1788. Тобто,зазначені виплати здійснюються платником податку до Пенсійного фонду України аналогічно відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсій за списком N2 (п. "б" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення").

Розмір сум до відшкодування витрат Пенсійного фонду України на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, на поточний рік визначається у повідомленнях, які формуються працівниками Пенсійного фонду України, а підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду визначену у повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах (пп.6.4, пп.6.8 п.6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Пенсійного фонду N 21-1 від 19.12.2003 року).

Суд встановив,що 18.10.2012 року на адресу відповідача позивачем був направленний розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах (відповідно до пункту «а» статті 13 Закону України «Про пенсіне забезпечення») з жовтня 2012 року на суму 744,35 грн. ОСОБА_1,розмір якої у грудні 2012 року не змінився та підлягав сплаті у строк та в сумі,зазначених у розрахунках з жовтня 2012 року (а.с. 11-12).

23.10.2012 року на адресу відповідача позивачем був направленний розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах (відповідно до пункту «б-з» статті 13 Закону України «Про пенсіне забезпечення») з жовтня 2012 року на суму 33,17 грн. ОСОБА_2 (а.с.16-17).

26.11.2012 року на адресу відповідача позивачем був направленний розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах (відповідно до пункту «б-з» статті 13 Закону України «Про пенсіне забезпечення») з листопада 2012 року на суму 975,44 грн. ОСОБА_3,у тому числі заборгованість суми фактичних витрат до дати формування розрахунку складає 813,74 грн., щомісячний розмір фактичних витрат на виплату та доставку пенсій складає 161,70 грн.,розмір якої у січні 2013 року не змінився та підлягав сплаті у строк та в сумі, зазначених у розрахунку з листопада 2012 року (а.с.18-19).

11.12.2012 року на адресу відповідача позивачем був направленний розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах (відповідно до пункту «а» статті 13 Закону України «Про пенсіне забезпечення») з грудня 2012 року на загальну суму 1959,28 грн. , а саме ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 і розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах (відповідно до пункту «б-з» статті 13 Закону України «Про пенсіне забезпечення») з грудня 2012 року на загальну суму 3292,02 грн. ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12 (а.с. 13-15).

04.01.2013 року на адресу відповідача позивачем були направлені розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах (відповідно до пункту «б-з» статті 13 Закону України «Про пенсіне забезпечення») на загальну суму 1510,50 грн. ОСОБА_13 і розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах (відповідно до пункту «б-з» статті 13 Закону України «Про пенсіне забезпечення») з грудня 2012 року на суму 35,11 грн. ОСОБА_2 (а.с. 20-21; 27-28).

14.01.2013 року на адресу відповідача позивачем був направленний розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах (відповідно до пункту «а» статті 13 Закону України «Про пенсіне забезпечення») з січня 2013 року на суму 748,55 грн. ОСОБА_1 (а.с. 23-24).

14.01.2013 року на адресу відповідача позивачем був направленний розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах (відповідно до пункту «а» статті 13 Закону України «Про пенсіне забезпечення») з січня 2013 року на загальну суму 1978,68 грн. ОСОБА_14, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_15 і розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах (відповідно до пункту «б-з» статті 13 Закону України «Про пенсіне забезпечення») з січня 2013 року на суму 3315,10 грн. ОСОБА_7, ОСОБА_16, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_17, ОСОБА_11 (а.с. 30-32).

Згідно із зазначеними розрахунками сума до відшкодування за грудень-січень 2013 року скдадає 14753,90 грн., у тому числі: за грудень 2012 року сума до відшкодування за списком №1 складає 2703,63, за списком № 2 складає 4300,63 грн.; за січень 2013 року сума до відшкодування за списком №1 складає 2727,23 грн., за списком № 2 складає 3511,91 грн.

Відповідач не надав в порядку, встановленому ст.71 КАС України, доказів сплати ним заборгованості з фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, тому заборгованість підлягає стягненню на користь позивача.

Згідно із ч.4 ст.94 КАС України у справах,в яких позивач є суб'єкт владних повноважень,а відповідачем-фізична особа,судові витрати,здійснені позивачем,з відповідача не стягуються,тому судові витрати по справі не підлягають стягненню з позивача.

В судовому засіданні 25.02.2013 року оголошено вступну та резолютивну частини постанови, постанову у повному обсязі складено 01.03.2013 року.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 158-163, 167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1.Адміністративний позов задовольнити.

2.Стягнути з Публічного акціонерного товариства "Джанкойський машинобудівний завод" (96100,АР Крим, м.Джанкой, вул. Промислова,7; ідентифікаційний код 00231878) на користь Управління Пенсійного фонду України в Джанкойському районі АР Крим заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії у розмірі 14753,90 грн.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення постанови. У разі оголошення в судовому засіданні вступної і резолютивної частини постанови, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Севастопольського апеляційного адміністративного суду.

Суддя Циганова Г.Ю.

Дата ухвалення рішення25.02.2013
Оприлюднено06.03.2013
Номер документу29724132
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —801/1461/13-а

Постанова від 25.02.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Циганова Г.Ю.

Ухвала від 07.02.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Циганова Г.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні