Постанова
від 21.02.2013 по справі 807/141/13-а
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Cправа № 807/141/13-а

Рядок статзвітності № 10.1

Код 05

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 лютого 2013 року м. Ужгород

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Гаврилка С.Є.

при секретарі судового засідання Скуба В.І.

за участю сторін:

представника позивача - не з'явився;

представник відповідача - не з'явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Закарпатського окружного адміністративного суду адміністративну справу за позовною заявою Управління Пенсійного фонду України в Рахівському районі Закарпатської області до Відкритого акціонерного товариства "Рахівська картонна фабрика" про стягнення заборгованості у розмірі 9445,11 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до статті 160 частини 3 КАС України 21 лютого 2013 року було проголошено вступну та резолютивну частини постанови. Повний текст постанови виготовлено та підписано 25 лютого 2013 року.

До Закарпатського окружного адміністративного суду звернулося Управління Пенсійного фонду України в Рахівському районі Закарпатської області з позовною заявою до Відкритого акціонерного товариства "Рахівська картонна фабрика", якою просить, стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Рахівська картонна фабрика" на користь Управління Пенсійного фонду України в Рахівському районі Закарпатської області заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 9445,11 грн..

Свої вимоги позивач мотивує наступним. Управлінням Пенсійного фонду України в Рахівському районі було проведено виплату пільгових пенсій пенсіонерам ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 за період з жовтня 2012 року по грудень 2012 року, з яких відшкодуванню підлягає 9445,11 грн.. Відповідно до статті 2 пункту 1 абзацу 4 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26 червня 1997 року за № 400/97 (надалі Закон України № 400/97) для платників збору, визначених статтею 1 пунктом 1 цього Закону, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до статті 13 пунктів "б"-"з" Закону України "Про пенсійне забезпечення" № 1788 (надалі Закон України № 1788) до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України № 1788, за ставкою 100 відсотків від об'єкта оподаткування. Відповідно до пункту 2 Прикінцевих Положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09 липня 2003 року № 1058-ІV (надалі Закон України № 1058-ІV) зберігається порядок покриття витрат на виплату та доставку пенсій призначених відповідно до статті 13 пунктів "б"-"з" Закону України "Про пенсійне забезпечення", який діяв до набрання чинності цим Законом. Однак, Відкрите акціонерне товариство "Рахівська картонна фабрика" не здійснило відшкодування сум виплачених пенсіонерам пільгових пенсій та витрат на доставку цих пенсій.

21 лютого 2013 року на адресу Закарпатського окружного адміністративного суду надійшла заява від представника позивача, відповідно до якої останній просить розглянути дану адміністративну справу без його участі, за наявними матеріалами (а.с. 29).

В судові засідання, що проходили 08 лютого 2013 року та 21 лютого 2013 року відповідач не забезпечив явку свого представника, хоча судом вживалися заходи щодо виклику відповідача, що передбачені Главою 3 Розділу II КАС України. Заперечення проти позову відповідачем суду не надано.

Відповідно до статті 47 КАС України особами, які беруть участь у справі, є сторони, треті особи, представники сторін та третіх осіб.

Відповідно до статті 41 частини 1 КАС України, у зв'язку з неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

З'ясувавши всі обставини у справі та перевіривши їх належними та допустимими доказами суд дійшов висновку, що адміністративний позов підлягає до задоволення з огляду на наступне.

Судом встановлено, що Відкрите акціонерне товариство "Рахівська картонна фабрика" є платником страхових внесків відповідно до Закону України № 1058.

Громадяни ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 працювали у Відкритому акціонерному товаристві "Рахівська картонна фабрика" в шкідливих умовах праці повний робочий день, що підтверджено довідками виданими підприємством про пільговий стаж працівників (а.с.а.с. 7-9). Вказані обставини дали їм право на призначення пенсій за віком на пільгових умовах відповідно до статті 13 пунктів "б"-"з" Закону України № 1788. Вказаним особам були призначені пенсії на пільгових умовах.

Відповідно до розгорнутого розрахунку пільгових пенсій, що наданий Управлінням Пенсійного фонду України у Рахівському районі, виплата пенсій пенсіонерам ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 за період з жовтня 2012 року по грудень 2012 року проводилась через Українське державне підприємство поштового зв'язку "Укрпошта", про що свідчить відповідний підпис начальника Ужгородського поштамту та відтиск печатки цього підприємства на розрахунку (а.с. 27).

Частка відповідача по відшкодуванню фактичних витрати на виплату та доставку пенсій становить 100 відсотків.

Згідно розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за період з жовтня 2012 року по грудень 2012 року розмір фактичних витрат на виплату та доставку пенсій вказаним пенсіонерам становить 9445,11 (3137,96+3137,96+3169,19) грн. (а.с. 10-15).

Відповідно до статті 2 пункту 1 абзацу 4 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" для платників збору, визначених статтею 1 пунктом 1 цього Закону, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення" за ставкою 100 % від об'єкта оподаткування.

Відповідно до статті 6 пункту 6.8 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, що затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року № 21-1 підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду місячну суму зазначену в повідомленні про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, яким відповідно до статті 6 пункту 6.4. цієї Інструкції розмір сум відшкодування на поточний рік визначається щорічно.

Відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону України № 1058-ІV зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до наказу № 166 тарифи на оплату послуг, пов'язаних з виплатою і доставкою державних пенсій та грошової допомоги, застосовуються підприємствами (операторами) зв'язку, що надають ці послуги, у відсотках від суми отриманої пенсії: у місті - 0,79, у селі та смт. - 1,56.

З огляду на вищевказане, зважаючи на вказані норми Законів України, враховуючи обставини встановлені судом, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення.

Керуючись статтями 11, 70, 72, 86, 160-163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву Управління Пенсійного фонду України в Рахівському районі Закарпатської області до Відкритого акціонерного товариства "Рахівська картонна фабрика" про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 9445,11 грн. задовольнити.

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Рахівська картонна фабрика" на користь Управління Пенсійного фонду України в Рахівському районі Закарпатської області заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 9445,11 (дев'яти тисяч чотирьохсот сорока п'яти грн. 11 коп.) грн..

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня її проголошення, а у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Апеляційна скарга подається через Закарпатський окружний адміністративний суд з одночасним надсиланням її копії до суду апеляційної інстанції. У випадках, встановлених статтею 167 частиною 4 цього Кодексу десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Головуючий Гаврилко С.Є.

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.02.2013
Оприлюднено05.03.2013
Номер документу29725594
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/141/13-а

Ухвала від 20.12.2019

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Ухвала від 27.07.2017

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Ухвала від 29.01.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Постанова від 21.02.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Ухвала від 23.01.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні