Постанова
від 28.02.2013 по справі 816/308/13-а
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 лютого 2013 року м. ПолтаваСправа № 816/308/13-а

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Сич С.С.,

при секретарі - Грубчак Н.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Новосанжарському районі Полтавської області до Нехворощанської районної лікарні № 2 про відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, -

В С Т А Н О В И В:

25 січня 2013 року позивач Управління Пенсійного фонду України в Новосанжарському районі Полтавської області звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Нехворощанської районної лікарні № 2 про відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених за списком № 1 в сумі 2218 грн.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що Нехворощанська районна лікарня № 2 не погашає заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених за списком № 1, що за жовтень - грудень 2012 року становить 2218 грн.

28 лютого 2013 року до суду надійшла заява Управління Пенсійного фонду України в Новосанжарському районі Полтавської області про зменшення розміру позовних вимог, у якій позивач просить стягнути з Нехворощанської районної лікарні № 2 заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій в сумі 2190 грн. у зв'язку з частковою сплатою відповідачем боргу в сумі 28 грн.

Сторони у судове засідання не з'явилися, надали клопотання про розгляд справи за їх відсутності.

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали справи, дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідач Нехворощанська районна лікарня № 2 перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Новосанжарському районі Полтавської області.

Відповідно до п. "а" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 06.12.1991 року № 1788-XII працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, - за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць мають право на пенсію на пільгових умовах.

Згідно з пунктом 2 прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Таким чином, відповідач зобов'язаний відшкодовувати органам Пенсійного фонду у 2012 році - 100% суми фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Порядок відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій встановлений Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою Правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 р. за № 64/8663 (далі - Інструкція).

Відповідно до п. 6.4 Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Згідно із п. 6.8. Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

На виконання вимог Інструкції, позивачем складено розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пункту "а" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", а також щомісячні повідомлення № 3099/02 від 12.10.2012 року, № 3381/02 від 12.11.2012 року та № 3692/02 від 11.12.2012 року, які вручені відповідачу. Копії розрахунків, корінців щомісячних повідомлень про суму заборгованості та доказів їх вручення наявні у матеріалах справи.

Склад витрат та їх фактичне понесення позивачем підтверджується витягом з картки особового рахунку Нехворощанської районної лікарні № 2 по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених за списком № 1.

Разом з тим, Нехворощанська районна лікарня № 2 обов'язку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених за списком № 1 за жовтень - грудень 2012 року в повному обсязі не виконала.

Зокрема, сума заборгованості відповідача по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених за списком № 1 за жовтень - грудень 2012 року становить 2190 грн., що підтверджується витягом із картки особового рахунку Нехворощанської районної лікарні № 2.

Відповідно до ст. 23 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" спори, що виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються органами Пенсійного фонду та в судовому порядку.

З огляду на викладене, позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Згідно із ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Новосанжарському районі Полтавської області до Нехворощанської районної лікарні № 2 про відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій задовольнити.

Стягнути з Нехворощанської районної лікарні № 2 (ідентифікаційний код - 01999431) на користь Управління Пенсійного фонду України в Новосанжарському районі Полтавської області заборгованість з відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених за списком № 1, в сумі 2190 грн. (дві тисячі сто дев'яносто гривень).

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення постанови з одночасним поданням її копії до суду апеляційної інстанції. У разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови виготовлено 05 березня 2013 року.

Суддя С.С. Сич

Дата ухвалення рішення28.02.2013
Оприлюднено06.03.2013
Номер документу29726336
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —816/308/13-а

Ухвала від 28.01.2013

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Постанова від 28.02.2013

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Ухвала від 28.01.2013

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні