Постанова
від 26.02.2013 по справі 802/356/13-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Вінниця

26 лютого 2013 р. Справа № 802/356/13-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Жернакова Михайла Володимировича,

за участю:

секретаря судового засідання: Дмитрука Віктора Володимировича

прокурора: Трачук Т. Є.,

представника позивача: Матвійка В. Ю.,

представника відповідача: не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом: заступника прокурора м. Вінниці в інтересах держави в особі Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку

до: відкритого акціонерного товариства "Теплицький завод "Зоря"

про: стягнення штрафних санкцій

ВСТАНОВИВ :

До Вінницького окружного адміністративного суду звернувся заступник прокурора м. Вінниці в інтересах держави в особі Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (надалі - позивач) з адміністративним позовом до відкритого акціонерного товариства "Теплицький завод "Зоря" (надалі - ВАТ "Теплицький завод "Зоря", відповідач) про стягнення штрафних санкцій. Позов мотивований тим, що відповідач має заборгованість зі сплати штрафних санкцій, застосованих постановою № 1209-ЦД-1-Е від 26.07.2012 року за порушення законодавства, що регулює діяльність підприємства на ринку цінних паперів, в розмірі 17000 грн. Вказану заборгованість відповідач в добровільному порядку не сплачує, в зв'язку з чим заявлено позов.

В судовому засіданні прокурор та представник Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку позовні вимоги підтримали з підстав, викладених в позовні заяві, та просили задовольнити адміністративний позов у повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, хоча про дату, час та місце судового розгляду справи був повідомлений належним чином, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення.

Відповідно до ч. 4 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі - КАС України) у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній докази.

З огляду на зазначені положення процесуального законодавства, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності представника відповідача на підставі наявних у справі доказів.

Заслухавши пояснення прокурора, представника відповідача, дослідивши матеріали справи, суд установив такі фактичні обставини.

Внаслідок повторного порушення відповідачем вимог ст. 40 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок", п. 1 Глави 7 розділу V Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, а саме нерозміщення ВАТ "Теплицький завод "Зоря" регулярної річної інформації за 2011 рік на веб-сайті загальнодоступної інформаційної бази даних ДКЦПРФР про ринок цінних паперів уповноважена особа Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку склала акт № 1228-ЦД-1-Е від 17.07.2012 року про правопорушення на ринку цінних паперів (а. с. 8).

На підставі вказаного акта 26.07.2012 року Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку прийняла постанову № 1209-ЦД11-Е про застосування санкцій до ВАТ "Теплицький завод "Зоря" у розмірі 17 000 грн. за правопорушення на ринку цінних паперів (а. с. 6). Відповідно до постанови штраф мав бути сплачений порушником не пізніше, ніж через 15 днів з дня отримання копії постанови. Вказана постанова направлена відповідачу рекомендованим листом, що підтверджується реєстром рекомендованих листів № 366 від 01.08.2012 року (а. с. 10). Однак у визначений термін відповідач у добровільному порядку штрафні санкції не сплатив.

Визначаючись щодо позовних вимог, суд виходив з такого.

Пункт 8 статті 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" передбачає, що за невиконання або несвоєчасне виконання рішень державної комісії з цінних паперів та фондового ринку або розпоряджень, постанов або рішень уповноважених осіб Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів застосовується санкція в розмірі від тисячі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, за ті самі вчинені повторно протягом року, у розмірі від п'яти до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно з п. 2 розділу ХV Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій, затверджених Рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 2272 від 11.12.2007 р. (надалі - Правила), постанову про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів щодо юридичної особи може бути оскаржено до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку особою, щодо якої її винесено, протягом десяти днів з дати винесення постанови. У разі пропуску зазначеного строку з поважних причин цей строк може бути продовжено уповноваженою особою, якою винесено постанову (уповноваженими особами, якими винесено постанову), за клопотанням особи, щодо якої винесено постанову про накладення санкції.

Відповідно до п. 2 розділу XVIII Правил юридична особа зобов'язана сплатити штрафні санкції не пізніше п'ятнадцяти днів з дати отримання ним постанови.

Враховуючи те, що суму фінансових санкцій, застосованих до відповідача постановою про накладення штрафних санкцій, на день розгляду позову відповідач не сплатив та не оскаржив у встановленому порядку, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позову в повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 158, 162, 183-2, 256 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ :

1. Адміністративний позов заступника прокурора м. Вінниці в інтересах держави в особі Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку задовольнити повністю.

2. Стягнути з відкритого акціонерного товариства "Теплицький завод "Зоря" (код ЄДРПОУ 14311658) штраф у розмірі 17 000 (сімнадцять тисяч) грн. на користь держави (код бюджетної класифікації 21081100, символ звітності 106, банк-одержувач УДКСУ у Вінницькій області, р/р 31113106700497, МФО 802015, код ЄДРПОУ 37337576).

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України та може бути оскаржена в порядку, визначеному ст. 186 КАС України.

Суддя Жернаков Михайло Володимирович

Дата ухвалення рішення26.02.2013
Оприлюднено06.03.2013
Номер документу29727227
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —802/356/13-а

Постанова від 26.02.2013

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жернаков Михайло Володимирович

Ухвала від 25.01.2013

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жернаков Михайло Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні