Ухвала
від 28.02.2013 по справі 753/3048/13
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОСОБА_1

справа № 753/3048/13

провадження № 1-кс/753/208/13

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" лютого 2013 р. слідчий суддя Дарницького районного суду м. Києва Дубас В.А., при секретарі Ридзель О.В., за участю прокурора Іващенка А.О., розглянувши клопотання старшого слідчого слідчого відділу ДПІ у Дарницькому районі м. Києва ДПС ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей і документів, за матеріалами досудового розслідування №32012110020000012, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27.11.2012 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212, ч.2 ст. 212, ч.1 ст. 205 КК України, суд, -

в с т а н о в и в :

Ст. слідчий CВ ДПІ у Дарницькому районі м. Києва ДПС ОСОБА_2, за погодженням з прокурором прокуратури Дарницького району м. Києва ОСОБА_3, звернулась до суду з клопотанням про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у ТОВ «ЕМІ-Україна ЛТД» та відображають фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ «Грант», ТОВ «Голден-Снек», ТОВ «Хартманс» та інших відомостей, що мають значення для кримінального провадженні з можливістю їх вилучення.

Клопотання подано за матеріалами досудового розслідування №32012110020000012, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27.11.2012 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212, ч.2 ст. 212, ч.1 ст. 205 КК України.

ТОВ «ЕМІ-Україна ЛТД», як особа у володінні якої знаходяться зазначені речі і документи у судове засідання представника не направила, хоча про дату, час та місце розгляду клопотання повідомлялась належним чином, крім того у судовій повістці згаданій особі роз’яснювався обов’язок збереження речей і документів у тому вигляді, який вони мають на момент отримання судового виклику.

Заслухавши прокурора, який клопотання підтримав, вивчивши матеріали клопотання суд вважає за необхідне клопотання задовольнити виходячи з наступних підстав.

Статтею 159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Частиною 1 статті 160 КПК України встановлено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Обґрунтовуючи клопотання старший слідчий зазначала, що у її провадженні перебуває кримінальне провадження за фактом ухилення службовими особами ПАТ «Коровай» від сплати податків в особливо великому розмірі, ухилення директором ПАТ «Коровай» від сплати податків у великому розмірі та придбання з метою прикриття незаконної діяльності суб’єкта підприємницької діяльності ТОВ «Голден-Снек».

Згідно акту ДПІ у Дарницькому районі м. Києва ДПС від 30.03.2012№756/22-50/00381350 року «Про результати невиїзної документальної позапланової перевірки ПАТ «Коровай» по взаємовідносинам з ТОВ «Грант» (код 31864797) з питань достовірності нарахування ПДВ за період з 01.06.2011 року по 30.06.2011 року службовими особами ПАТ «Коровай» в порушення п.198.1, п.198.2, п.198.3, п.198.6 ст. 198, п. 201.1 ст. 201 розділу V Податкового кодексу України від 21.12.2010 та п. 4 Порядку ведення реєстру отриманих та виданих податкових накладних, затвердженого наказом ДПА України від 21.12.2010 року №969 завищено податковий кредит на загальну суму 2190489,63 грн., в т.ч. за червень 2011 року в сумі 2190489,63 грн.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ПАТ «Коровай» задекларувало придбання від ТОВ «Грант» шкіряного напівфабрикату «Вет-блу» та сформувало податковий кредит на підставі податкових накладних виписаних ТОВ «Грант», яке заявило у досліджуваний період про здійснення фінансово-господарських відносин з ТОВ «ЕМІ-Україна ЛТД». Придбаний від ТОВ «Грант» шкіряний напівфабрикат «Вет-блу» експортується ТОВ «Хартманс» (код ЄДРПОУ 36757536) згідно договору комісії.

Згідно додатку 5 до податкових декларацій з ПДВ ТОВ «ЕМІ-Україна ЛТД» (код 32008372) відобразило здійснення фінансово-господарських відносин з ТОВ «Грант» та ТОВ «Хартманс». Згідно реєстраційних даних за кодами Загального Класифікатору «Галузі народного господарства України» ТОВ «ЕМІ-Україна ЛТД» здійснює діяльність у галузі виробництва натуральних шкір, заявлена адреса місцезнаходження підприємства - Житомирська область, м. Житомир, вул. Промислова, 1/15 (юридична) та м. Житомир, вул. Київська, 106 (фактична).

Згідно положень ст.1 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» від 16.07.1999 р. фінансовою звітністю є бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період. Первинний документи - документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення.

Крім того, в ході досудового слідства встановлено, що ТОВ «ЕМІ-Україна ЛТД» заявило у досліджуваний період про здійснення відносин з ТОВ «Голден-Снек» (код 37139339), засновником та директором якого значилась ОСОБА_4, яка будучи допитана як свідок дала показання, що в березні 2012 року вона погодилась на пропозицію свого знайомого за щомісячну винагороду перереєструвати на своє ім’я без мети здійснення фінансово-господарської діяльності ТОВ «Голден-Снек». Реального керівництва даним підприємством вона не здійснювала. Основний вид діяльності підприємства їй не відомий.

Таким чином у ТОВ «ЕМІ-Україна ЛТД» знаходяться документи щодо технологічного процесу та оригінали документів, що відображають фінансово-господарські взаємовідносини ТОВ «ЕМІ-Україна ЛТД» з ТОВ «Голден-Снек» та ТОВ «Грант», ТОВ «Хартманс», які можуть встановити осіб, які використовують ТОВ «Голден-Снек» для прикриття незаконної діяльності, а також рух товару та обставини здійснення фінансово-господарської діяльності підприємств задіяних у схемі ухилення від сплати податків, які на думку слідчого та прокурора, мають важливе значення для встановлення істини у кримінальному провадженні.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що слідчим та прокурором у клопотанні доведено наявність достатніх підстав для отримання вказаної інформації, оскільки згадана інформація як сама по собі так і у сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження буде мати суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, крім того суду доведено, те, що витребовувані відомості можуть бути використані як докази, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Керуючись ст.ст. 159, 161-164 КПК України, -

п о с т а н о в и в :

Клопотання старшого слідчого слідчого відділу ДПІ у Дарницькому районі м. Києва ДПС ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей і документів - задовольнити.

Зобов’язати службових осіб ТОВ «ЕМІ-Україна ЛТД» (код 32008372) надати стороні обвинувачення тимчасовий доступ до відомостей та документів, з можливістю їх вилучення (здійснення виїмки), а саме дозволити здійснити виїмку оригіналів документів:

що відображають фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ «Грант» (код 31864797), ТОВ «Голден-Снек» (код 37139339), ТОВ «Хартманс» (код ЄДРПОУ 36757536) за період з 01.01.2009 року по 28.02.2013 року включно, в тому числі:

- всі угоди, договори, контракти з відповідними додатками, укладені між ТОВ «ЕМІ-Україна ЛТД» та ТОВ «Грант», ТОВ «Голден-Снек», ТОВ «Хартманс»;

- всі первинні документи, які складалися на ТОВ «ЕМІ-Україна ЛТД» за наслідком здійснення господарських операцій та первинні документи, які отримані підприємством від ТОВ «Грант», ТОВ «Голден-Снек», ТОВ «Хартманс», містять відомості про відповідні господарські операції та підтверджують здійснення даних операцій;

- в тому числі але не виключно накладні, податкові накладні отримані від ТОВ «Грант», ТОВ «Голден-Снек», ТОВ «Хартманс» та складені ТОВ «ЕМІ-Україна ЛТД» в адресу вказаних підприємств, відповідні реєстри отриманих та виданих податкових накладних, вантажно-митні декларації, прибуткові накладні, книги/журнали-реєстри обліку придбання та продажу товарів (робіт, послуг), які містять відповідні записи, а також відповідні записи, що підтверджують оприбуткування ТМЦ на складах, зберігання для переробки, сертифікатів якості та технічної документації на реалізовані (придбані) ТМЦ, товарно-транспортні накладні, залізничні квитанції, маршрутні листи, акти виконаних робіт, приймання-передачі тощо, довіреності, рахунки-фактур, інші документи, що підтверджують зберігання та транспортування ТМЦ отриманих від ТОВ «Грант», ТОВ «Голден-Снек», ТОВ «Хартманс» або з інших джерел та які були реалізовані на ТОВ «Грант», ТОВ «Голден-Снек», ТОВ «Хартманс»;

- платіжні доручення про перерахування коштів на рахунки ТОВ «Грант», ТОВ «Голден-Снек» та виписки банків про надходження (зарахування) від вказаних товариств грошових коштів, відповідні касові документи (прибуткові та видаткові ордери, чеки, тощо), касову книгу, векселі (їх копії), акти приймання-передачі векселів, акт пред’явлення до погашення векселю - в разі здійснення розрахунків таким способом;

- всі реєстри бухгалтерського обліку (журнали-ордери, оборотно-сальдові відомості по рахункам №№10,20,22,23,24,25,26 з розшифровкою щодо руху товарно-матеріальних цінностей, відомості з конкретизацією інформації по постачальниках та покупцях (по рахункам №№361, 631, чи іншим, де відображені дані відомості), по рахунку №28 (281) та інші документи щодо складського обліку, акти звірок тощо), які складалися на підприємстві щодо взаємовідносин з вказаними підприємствами, які підтверджують факт придбання відповідного товару та відображення даних господарських операцій в бухгалтерському обліку підприємства. В разі наявності даних документів у електронному вигляді виїмці підлягають їх завірені печаткою підприємства та підписом керівника документальні копії;

- листи, претензії, інші матеріали переписки між підприємствами за весь період здійснення операцій з ТОВ «Грант», ТОВ «Голден-Снек», ТОВ «Хартманс»;

- ветеринарні свідоцтва (сертифікати якості, довідки про походження), отримані від ТОВ «Грант», ТОВ «Голден-Снек», ТОВ «Хартманс» разом з шкірсировиною для переробки або з інших джерел щодо сировини, яка була в подальшому реалізована на ТОВ «Грант», ТОВ «Голден-Снек», ТОВ «Хартманс» та ветеринарні свідоцтва (сертифікати якості, довідки про походження) надані ТОВ «Грант», ТОВ «Голден-Снек», ТОВ «Хартманс» від ТОВ «ЕМІ-Україна ЛТД» на підтвердження походження продукту, інші документи щодо здійснення господарських відносин з вищевказаними підприємствами, які надійшли від ТОВ «Грант», ТОВ «Голден-Снек», ТОВ «Хартманс» для переробки шкірсировини та/або були видані даним підприємствам за результатами такої, якими фіксувалась здійснення поставки шкур та сировини, яка надійшла від ТОВ «Грант», ТОВ «Голден-Снек», ТОВ «Хартманс» та/або поставки шкур та сировини з інших джерел, які були в подальшому реалізовані на ТОВ «Грант», ТОВ «Голден-Снек», ТОВ «Хартманс» згідно особливостей даних відносин та інші документи, враховуючи особливості конкретної господарської операції;

а також оригіналів документів, що відображають фінансово-господарські взаємовідносини з третіми підприємствами, предметом яких були зобов’язання або інші обставини діяльності ТОВ «Грант» (код 31864797), ТОВ «Голден-Снек» (код 37139339), ТОВ «Хартманс» (код ЄДРПОУ 36757536) згідно вищенаведеного переліку у період з 01.01.2009 року по 28.02.2013 року включно;

а також оригіналів документів, що відображають фінансово-господарські взаємовідносини з третіми підприємствами щодо постачання товару, реалізованого на ТОВ «Грант», ТОВ «Голден-Снек», ТОВ «Хартманс» підтверджують зберігання, оприбуткування ТМЦ на складах та транспортування ТМЦ на ТОВ «Грант», ТОВ «Голден-Снек», ТОВ «Хартманс», та інші документи, щодо здійснення господарських відносин з приводу отримання товару, реалізованого на ТОВ «Грант», ТОВ «Голден-Снек», ТОВ «Хартманс», в тому числі враховуючи особливості конкретної господарської операції згідно вищенаведеного переліку у період з 01.01.2009 року по 28.02.2013 року включно.

Завірені належним чином копії наказів (протоколи зборів засновників) про призначення на посаду та звільнення з посади директорів та головних бухгалтерів, їх службові інструкції, які були чинними за весь період здійснення операцій з ТОВ «Грант», ТОВ «Голден-Снек», ТОВ «Хартманс» по 28.02.2013 року включно.

Відомості щодо місцезнаходження ТОВ «ЕМІ-Україна ЛТД» - фактичної, юридичної адреси, складських приміщень, адрес виробничих потужностей, а також завірені належним чином копії документів, які підтверджують факт наявності у ТОВ «ЕМІ-Україна ЛТД» офісного, складського приміщення, виробничих потужностей, цехів та інших об’єктів, які використовуються у діяльності, про наявні транспортні засоби (в тому числі спеціально призначення), інвентар, інструменти, обладнання, в тому числі документів, які підтверджують право на зайняття відповідною діяльністю (договорів, актів та іншого) за період з 01.01.2009 року по 28.02.2013 року включно.

Завірені належним чином копії документів, якими фіксується технологічний процес щодо переробки (виготовлення) шкірсировини, регламентуються технологічні умови переробки, в тому числі технологічний процес виготовлення відповідного продукту, встановлені ветеринарно-санітарні правила, стандарти, технологічні інструкції, якими регулюють дані процеси на підприємстві за період з 01.01.2009 року по 28.02.2013 року включно.

Завірені належним чином копії положення про відомчу лабораторію, ветсанпропускник, штатний розпис відомчої лабораторії, ветсанпропускника чи ПІБ працівників ветеринарно-санітарної медицини, які здійснюють нагляд, та документи, що регулюють діяльність виробничих цехів та дезінфекції, вимоги щодо працівників підприємства, задіяних у виробництві (переробці) шкірсировини за період з 01.01.2009 року по 28.02.2013 року включно.

Завірені належним чином копії документів, яким регламентується пропускний режим на територію підприємства, а також в’їзд та виїзд автотранспорту, в тому числі через в'їзні ворота та/або інші дозволені пункти прийому, наказ про призначення відповідального працівника за період з 01.01.2009 року по 28.02.2013 року включно.

Пропускний журнал, книга в’їзду-виїзду на територію підприємства автотранспорту, інші документів щодо фіксації автотранспортних засобів, всі шляхові листи - в оригіналах за період з 01.01.2009 року по 28.02.2013 року включно.

Відомості щодо об’ємів здійсненої переробки (виробництва) за період з 01.01.2009 року по 28.02.2013 року з конкретизацією по постачальниках по місячно з зазначенням відповідних об’ємів виробництва (переробки). Окремо відомості щодо об’ємів виготовленого та окремо отриманого від населення, в тому числі по періодам з зазначенням відповідних об’ємів.

Всі реєстри бухгалтерського обліку (оборотно-сальдові відомості, відомості по рахункам №№10,20,22,23,24,25,26 з розшифровкою щодо руху товарно-матеріальних цінностей, в тому числі товарів; відомості по рахункам з конкретизацією інформації по постачальниках та покупцях; відомості по рахункам щодо відображення дебіторської та кредиторської заборгованості; відомості по рахункам щодо відображення надходження на рахунки підприємства в банківських установах грошових коштів, а також по розрахункам з постачальниками та покупцями, журнали-ордери, по рахунку №28 (281) та інші документи щодо складського обліку акти звірок тощо за період з 01.01.2009 року 28.02.2013 року включно, а також відомість (розшифровку) формування валових доходів та валових витрат підприємства за період з 01.01.2009 року по 28.02.2013 року включно.

У разі відсутності документів, зазначених в певних пунктах - по кожному окремо надати мотивовану відповідь щодо причин такого.

У разі відсутності певних документів в оригіналах (або в документальному вигляді) виїмці підлягають їх завірені належним чином копії (завірені печаткою підприємства та підписом керівника документальні копії).

Ухвала слідчого судді набирає законної сили з моменту її оголошення.

Строк дії даної ухвали складає один місяць з дня її постановлення.

Роз’яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Відповідно до ст. 309 КПК України дана ухвала слідчого судді оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення28.02.2013
Оприлюднено23.01.2014
Номер документу29747344
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —753/3048/13

Ухвала від 28.02.2013

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Дубас В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні