Постанова
від 04.03.2013 по справі 2а-0770/3271/12
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Cправа № 2a-0770/3271/12

Ряд стат. звіту № 10.1

Код - 04

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 березня 2013 р. м. Ужгород

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі

головуючого - судді Рейті С.І.,

при секретарі судового засідання - Шмідзен І.Ю.

за участю представників

позивача: Стасишин І.Д. (довіреність від 15.09.2011 року № 585/01-5)

відповідача: не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Рахівському районі Закарпатської області до відкритого акціонерного товариства "Закарпатський арматурний завод" про стягнення заборгованості у сумі 195975,04 грн., в зміненому (збільшеному) предметі позову, -

ВСТАНОВИВ:

У відповідності до ч. 3 ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України в судовому засіданні 4 березня 2013 року проголошено вступну та резолютивну частини Постанови. Постанова складена в повному обсязі 6 березня 2013 року.

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Рахівському районі Закарпатської області (далі - позивач, відділення ФССНВНПЗ) звернулось до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовною заявою (а.с.2-6) до відкритого акціонерного товариства "Закарпатський арматурний завод" (далі - відповідач, ВАТ "Закарпатський арматурний завод"), якою просить зобов'язати визнати кредиторські вимоги відділення ФССНВНПЗ), внести до реєстру грошових вимог для розрахунків з потерпілими на виробництві на суму 82882,92 грн. та провести розрахунок.

Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що ВАТ "Закарпатський арматурний завод" прийнято рішення про ліквідацію, в зв'язку з чим відділення ФССНВНПЗ звернулось з листом про визнання кредиторських вимог для задоволення вимог, пов'язаних з відшкодуванням шкоди, заподіяної здоров'ю колишніх працівників, однак, ВАТ "Закарпатський арматурний завод" відмовлено у визнанні кредиторських вимог з тих підстав, що вимоги стосуються капіталізованих виплат підприємства - банкрута, а ВАТ "Закарпатський арматурний завод" здійснює добровільну ліквідацію юридичної особи за рішенням засновників.

В судовому засіданні 16.01.2013 року представником позивача подано заяву про зміну (збільшення) кредиторських вимог (а.с.40-41), якою фактично змінено предмет позову та суму позовних вимог, та згідно заяви відділення ФССНВНПЗ просить стягнути з ВАТ "Закарпатський арматурний завод" заборгованість по капіталізованих платежах у сумі 195975,04 грн. посилаючись на показники середньої очікуваної тривалості життя в Україні, на підставі яких проведено перерахунок потреби в капіталізації коштів та, відповідно, стягнення їх з відповідача для здійснення виплат потерпілим на виробництві.

В судовому засіданні представник позивача підтримав уточнений (збільшений) позов, просить суд його задовольнити та стягнути з ВАТ "Закарпатський арматурний завод" на користь відділення ФССНВНПЗ суму капіталізованих платежів у розмірі 195975,04 грн.

Відповідач надав письмове заперечення проти позову (лист ВАТ "Закарпатський арматурний завод" від 10.12.2012 року, а.с.36), яким проти позову заперечив посилаючись на те, що вимоги відділення ФССНВНПЗ стосуються капіталізованих виплат підприємств - банкрутів, а ВАТ "Закарпатський арматурний завод" здійснює добровільну ліквідацію юридичної особи за рішенням загальних зборів акціонерів, а тому позовні вимоги є безпідставними.

В судові засідання представник відповідача не з'явився, про причини неявки в судове засідання не повідомив, судові засідання не направив, не повідомив суд про причини не прибуття, хоча належним чином був повідомлений судом про відкриття провадження в адміністративній справі, про дату, час і місце розгляду даної справи (направлена на адресу ВАТ "Закарпатський арматурний завод" кореспонденція суду повернута з відміткою поштового відділення: "за зазначеною адресою не проживає", хоча згідно Спеціального витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (а.с.30-33), ВАТ "Закарпатський арматурний завод" зареєстроване за адресою: Закарпатська область, Рахівський район, смт. Кобилецька Поляна, вул. Перемоги, 2, тобто за адресою, що вказана в позовній заяві та на яку направлялася кореспонденція суду. Отже, судом вжито достатніх заходів щодо належного повідомлення відповідача про відкриття провадження, про дату, час і місце судового розгляду даної адміністративної справи, та справа вирішується на підставі наявних у ній матеріалів.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку про задоволення позову в повному обсязі, виходячи з наступного:

Як встановлено в судовому засіданні та підтверджено матеріалами справи, ВАТ "Закарпатський арматурний завод" є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання (згідно Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності") як страхувальник та перебуває на обліку у відділенні ФССНВНПЗ, що підтверджується повідомленням про взяття на облік № 2492 (а.с.14). Згідно наявних в матеріалах справи копій актів прийняття передачі особових справ потерпілих на виробництві від 11.07.2001 року № 16 (а.с.17) та від 23.07.2001 року № 24 (а.с.18), постанов про призначення перерахованих страхових виплат та розрахунків щомісячних страхових виплат (а.с.23 - 27), відділенням ФССНВНПЗ призначено щомісячні страхові виплати громадянам ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_5, які працювали на підприємстві та отримали травми під час виконання службових обов'язків, в результаті чого втратили працездатність.

Відповідно до повідомлення державного реєстратора Рахівської райдержадміністрації відділенню ФССНВНПЗ стало відомо про внесення до ЄДВ запису про рішення засновників про припинення юридичної особи ВАТ "Закарпатський арматурний завод" (а.с.15-16), в зв'язку з чим відділення ФССНВНПЗ звернулося до суду з позовом (в зміненому (збільшеному) предметі позову) про стягнення капіталізованих платежів.

Згідно розрахунків капіталізованих платежів (а.с.46-49), на підставі постанов про призначення перерахованих страхових виплат та у відповідності до статистичних даних щодо середньої очікуваної тривалості життя чоловіків в Україні (лист державної служби статистики України від 01.11.2012 року за № 10/2-15/635, а.с.42-45), відділенням ФССНВНПЗ розраховано суму капіталізованих платежів для розрахунку із потерпілими у розмірі 195975,04 грн., яку просить стягнути в судовому порядку.

Спірні правовідносини регулюються положеннями Цивільного кодексу України, Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності") від 23 вересня 1999 року № 1105-ХІУ, з наступними змінами та доповненнями, далі - Закон 1105) та Порядку капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства-банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю (затверджений постановою КМ України від 06.05.2000 року за № 765).

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 112 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) у разі ліквідації платоспроможної юридичної особи вимоги її кредиторів задовольняються у першу чергу щодо відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, та вимоги кредиторів, забезпечені заставою чи іншим способом.

Частиною 2 ст. 1205 ЦК України встановлено, що у разі ліквідації юридичної особи платежі, належні потерпілому або особам, визначеним ст. 1200 цього Кодексу, мають бути капіталізовані для виплати їх потерпілому або цим особам у порядку, встановленому законом або іншим нормативно-правовим актом.

Правову основу, економічний механізм та організаційну структуру загальнообов'язкового державного соціального страхування громадян від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які призвели до втрати працездатності або загибелі застрахованих на виробництві, визначено Законом 1105.

Основними принципами страхування від нещасного випадку, зокрема, є: своєчасне та повне відшкодування шкоди страховиком; обов'язковість страхування від нещасного випадку осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту) та інших підставах, передбачених законодавством про працю, а також добровільність такого страхування для осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, та громадян - суб'єктів підприємницької діяльності.

В силу вимог п. 2 ч. 2 ст. 45 Закону 1105 роботодавець як страхувальник зобов'язаний своєчасно та повністю нараховувати і сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду.

За змістом ст. 46 Закону 1105 фінансування Фонду здійснюється за рахунок, зокрема, внесків роботодавців та капіталізованих платежів, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, наведеними нормами ЦК України та Закону 1105 передбачено обов'язок страхувальника проводити капіталізацію для продовження страхових виплат особам, потерпілим на підприємстві, протягом їх життя. Капіталізація платежів здійснюється щодо кожної особи з урахуванням заборгованості за попередні роки та необхідності виплати майбутніх платежів, коли страхувальник припинить свою діяльність та не буде сплачувати страхові внески, при цьому, визначено обов'язок страхувальника проводити капіталізацію страхових виплат у всіх випадках ліквідації (не лише у випадку ліквідації підприємства - банкрута, але й за інших підстав, передбачених законодавством), із застосуванням порядку, який передбачений постановою Кабінету Міністрів України "Про реалізацію статей 45 і 92 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 6 травня 2000 року № 765 (назва в редакції постанови КМ України від 26.12.2012 року за № 1195, далі - Постанова).

Відповідно до абзацу другого п. 1 Постанови, капіталізація платежів здійснюється щодо кожної особи з урахуванням заборгованості за попередні роки та необхідності виплати майбутніх платежів. Під час розрахунку сум цих платежів повинні враховуватися заробітна плата потерпілого, відсоток втрати професійної працездатності, витрати по догляду за потерпілим, на реабілітацію, протезування, придбання транспортних засобів та види соціальної допомоги відповідно до медичного висновку, необхідність сплати одноразової допомоги у зв'язку з травмою або професійним захворюванням, які можуть призвести до смерті потерпілого, а також інших виплат, передбачених законодавством.

За змістом п. 3 Постанови капіталізація платежів розраховується на період, що визначається як різниця між середньою тривалістю життя для чоловіків і жінок у країні та їх віком на момент здійснення капіталізації.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем для визначення періоду, на який розраховувалася капіталізація платежів щодо осіб, яким безстроково встановлений відсоток втрати працездатності та призначені страхові виплати використано дані середньої очікуваної тривалості життя осіб, наданих Державною службою статистики України, та відділенням ФССНВНПЗ розраховано ВАТ "Закарпатський арматурний завод" суму капіталізованих платежів для розрахунку з потерпілими у розмірі 195975,04 грн., яка є предметом стягнення в судовому порядку.

Частиною 1 ст. 244 - 2 КАС України встановлено, що Рішення Верховного Суду України, прийняте за результатами розгляду заяви про перегляд судового рішення з мотивів неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права у подібних правовідносинах, є обов'язковим для всіх суб'єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить зазначені норми права, та для всіх судів України. Суди зобов'язані привести свою судову практику у відповідність з рішенням Верховного Суду України. Аналогічна правова позиція міститься в постанові Верховного Суду України від 26 червня 2012 року у справі № 21-156а12.

Згідно ч. 1 ст. 71 КАС Україна, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення. Згідно ч. 1 ст. 69 КАС України, доказами у справі є будь - які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Наявними в матеріалах справи доказами доведено правомірність та правильність визначення суми капіталізованих платежів ВАТ "Закарпатський арматурний завод" для розрахунку із потерпілими у розмірі 195975,04 грн., правомірність звернення відділення ФССНВНПЗ до суду з позовом про стягнення їх в судовому порядку, тобто, позов обґрунтований, відповідає вимогам закону та встановленим в судовому засіданні обставинам справи, що підтверджені дослідженими в судовому засіданні належними та допустимими доказами, в зв'язку з чим підлягає до задоволенні повністю.

Згідно ч. 4 ст. 94 КАС України, судові витрати у справі з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 17, 71, 86, 94, 137, 160, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Рахівському районі Закарпатської області до відкритого акціонерного товариства "Закарпатський арматурний завод" про стягнення заборгованості у сумі 195975,04 грн., в зміненому (збільшеному) предметі позову - задовольнити повністю.

2. Стягнути з відкритого акціонерного товариства "Закарпатський арматурний завод" (Закарпатська область, Рахівський район, смт. Кобилецька Поляна, вул. Перемоги, 2 код 00218259) на користь відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Рахівському районі Закарпатської області (Закарпатська область, м. Рахів, вул. Миру, 34 код 25450454) суму капіталізованих платежів у розмірі 195975,04 грн. (сто дев'яносто п'ять тисяч дев'ятсот сімдесят п'ять гривень чотири копійки).

3. Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 254 КАС України, та може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд в порядку та строки, встановлені ст. 186 КАС України. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України - протягом десяти днів з дня отримання копії постанови (копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції).

Суддя С. І. Рейті

Дата ухвалення рішення04.03.2013
Оприлюднено07.03.2013
Номер документу29752531
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0770/3271/12

Ухвала від 26.11.2012

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Постанова від 04.03.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Ухвала від 08.11.2012

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні