Постанова
від 11.02.2013 по справі 804/1130/13-а
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 лютого 2013 р. Справа № 804/1130/13-а м. Дніпропетровськ Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді при секретарі судового засідання без участі сторінВласенка Д.О. Пасічнику Т.В. розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Компанії «Парсівал Бізнес Лімітед» (Parsival Business Limited) до Відділу надання адміністративних послуг Гагарінської районної державної адміністрації у м. Севастополі, треті особи - Компанія «Євро Капітал ЛТД» (Euro Capital LTD), (The Company), Компанія «Хантінгтон Інтеркапітал ЛТД» (Huntington Interkapital LTD), (The Company), Товариство з обмеженою відповідальністю «ПРОКСИМА» про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ :

Компанія «Парсівал Бізнес Лімітед» (Parsival Business Limited) 21 січня 2013 року звернулась до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовом до Гагарінської районної державної адміністрації у м. Севастополі у якому просила:

- визнати бездіяльність щодо відмови у проведенні державної реєстрації змін до установчих документів 95% корпоративних прав Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОКСИМА», ідентифікаційний код 32738038, за новим власником Компанією «Парсівал Бізнес Лімітед» (Parsival Business Limited), за реєстраційним номером 103,197, Гагарінської районної державної адміністрації у м. Севастополі Відділу надання адміністративних послуг - протиправною;

- зобов'язати Гагарінську районну державну адміністрацію у м. Севастополі Відділ надання адміністративних послуг, безпосередньо реєстратора відповідно обраного через внутрішню систему розподілу, скасувати реєстрацію корпоративних прав Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОКСИМА», ідентифікаційний код 32738038, за попереднім власником;

- зобов'язати Гагарінську районну державну адміністрацію у м. Севастополі Відділ надання адміністративних послуг, безпосередньо реєстратора відповідно обраного через внутрішню систему розподілу, зареєструвати за новим власником Компанією «Парсівал Бізнес Лімітед» (Parsival Business Limited), за реєстраційним номером 103,197, 95% корпоративних прав Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОКСИМА», ідентифікаційний код 32738038, на підставі Договору купівлі-продажу корпоративних прав ТОВ «ПРОКСИМА», ідентифікаційний код 32738038, від 29.10.2012;

- зобов'язати Гагарінську районну державну адміністрацію у м. Севастополі Відділ надання адміністративних послуг, безпосередньо реєстратора відповідно обраного через внутрішню систему розподілу, зареєструвати, Статут Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОКСИМА», ідентифікаційний код 32738038, у новій редакції від 29.10.2012.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач посилається на те, що 29 жовтня 2012 року, між компанію «Євро Капітал ЛТД», Компанію «Хантінгтон Інтеркапітал ЛТД» та компанію «Парсівал Бізнес Лімітед» було укладено договір купівлі-продажу 95 % частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «Проксима», ЄДРПОУ 32738038, корпоративних прав.

Як зазначає у позовній заяві позивач у грудні 2012 року позивач звернувся із повним пакетом документів Законом, шляхом поштового відправленням з описом, для проведення державної реєстрації змін до установчих документів Товариства з обмеженою відповідальністю «Проксима», до Гагарінської районної державної адміністрації у м.Севастополі Відділу надання адміністративних послуг. Звернення було обумовлено тим, що позивач набув у власність 100% корпоративних прав ТОВ «Проксима», на підставі договору купівлі-продажу корпоративних прав. Для проведення реєстраційних дій позивач надав відповідачу повний перелік документів. Однак, станом на дату звернення позивача до суду відповідачем ніякої відповіді на його звернення не надіслано.

Сторони у судове засідання не з'явились, повідомлялись належним чином, тому у відповідності до ст. 41 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (ст. 128 КАС України), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Представник позивача надав до суду клопотання про розгляд справи за його відсутності в порядку письмового провадження, позовні вимоги підтримує у повному обсязі /а.с. 79/.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлений належним чином, що підтверджується поштовим повідомленням, яке наявне в матеріалах справи, з відміткою про отримання 06 лютого 2013 року повістки про виклик до суду /а.с. 78/. Від представника відповідача не надходило на адресу суду клопотань про перенесення розгляду справи на іншу дату чи про проведення судового засідання без його участі.

Положеннями ч. 3 ст. 35 КАС України встановлено, що повістка повинна бути вручена не пізніше ніж за три дні до судового засідання.

Відповідно до ч.ч. 4, 6 ст. 128 КАС України визначено, що у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів. Якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Від представників третіх осіб - Компанії «Євро Капітал ЛТД» (Euro Capital LTD), (The Company), Компанії «Хантінгтон Інтеркапітал ЛТД» (Huntington Interkapital LTD), (The Company), Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОКСИМА» на адресу суду надійшли клопотання про проведення розгляду справи без участі представників /а.с. 48-49, 59, 67-68/.

Дослідивши матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються вимоги позову, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступні обставини справи та надав їм правову оцінку.

З матеріалів справи вбачається, що Компанія «Парсівал Бізнес Лімітед» (Parsival Business Limited) 29 жовтня 2012 року уклала Договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «Проксима» з Компанією «Євро Капітал ЛТД» (Euro Capital LTD) і Компанією «Хантінгтон Інтеркапітал ЛТД» (Huntington Interkapital LTD) /а.с. 7-12/.

Відповідно до умов даного договору Компанія «Парсівал Бізнес Лімітед» (Parsival Business Limited) придбало частину частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «Проксима», яка дорівнює 95 %.

Протоколом № 29/10/12 Загальних Зборів Учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Проксима» від 29 жовтня 2012 року /а.с. 54-55/ було затверджено Статут Товариства з обмеженою відповідальністю «Проксима», код ЄДРПОУ 32738038, у новій редакції /а.с. 13-27/.

Судом також встановлено, що Компанія «Парсівал Бізнес Лімітед» (Parsival Business Limited) 05 листопада 2012 року направило на адресу Гагарінської районної державної адміністрації у м. Севастополі цінний лист № 010356910257 з описом вкладення, який було отримано адресатом 08 листопада 2012 року /а.с. 28, 28зв./.

Згідно опису вкладення у листі знаходились наступні документи:

- договір купівлі-продажу корпоративних прав ТОВ «Проксима»;

- два примірника нової редакції Статуту;

- один примірник попередньої редакції Статуту;

- Протокол загальних зборів учасників ТОВ «Проксима»;

- нотаріально засвідчені копії правовстановлюючих документів Позивача;

- виписка з ЄДР;

- нотаріально засвідчені реєстраційні картки форми - 3,4.

Відповідно до ч. 1 ст. 72 КАС України, обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

З огляну на викладене, судом встановлено зі змісту мотивувальної частини рішення Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 03 грудня 2012 року у справі № 412/15333/2012 (2-412/5606/2012), яке набрало чинності 14 грудня 2012 року, а також ухвали Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 19 грудня 2012 року у справі № 412/15333/2012 (2-412/5606/2012), яка набрала чинності 25 грудня 2012 року, що Компанія «Парсівал Бізнес Лімітед» (Parsival Business limited), набула право власності на 95 % корпоративних прав Товариства з обмеженою відповідальністю «Проксима», ЄДРПОУ 32738038, згідно договору купівлі-продажу 95 % частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «Проксима», ЄДРПОУ 32738038, від 29.10.2012.

Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» від 15.05.2003 № 755-IV регулює відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб-підприємців.

Відповідно до ч. 1, 3, 4 ст. 89 Цивільного кодексу України, юридична особа підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом. Дані державної реєстрації включаються до єдиного державного реєстру, відкритого для загального ознайомлення.

Відмова у державній реєстрації, а також зволікання з її проведенням можуть бути оскаржені до суду.

До єдиного державного реєстру вносяться відомості про організаційно-правову форму юридичної особи, її найменування, місцезнаходження, органи управління, філії та представництва, мету установи, а також інші відомості, встановлені законом.

Згідно ч. 1 ст. 8 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», документи, які відповідно до вимог цього Закону подаються (надсилаються поштовим відправленням або електронним документом) державному реєстратору, повинні бути викладені державною мовою.

Отже, в даній нормі визначено, що дійсно позивач мав право на відсилання документів поштовим відправленням.

Частинами 2, 4, 5 статті 27 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» визначено, що за наявності підстав для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи державний реєстратор зобов'язаний не пізніше трьох робочих днів з дати надходження документів для проведення державної реєстрації видати (надіслати поштовим відправленням з описом вкладення) засновнику або уповноваженій ним особі повідомлення про відмову в проведенні державної реєстрації із зазначенням підстав для такої відмови та документи, що подавалися для проведення державної реєстрації юридичної особи, відповідно до опису.

Відмову в проведенні державної реєстрації юридичної особи може бути оскаржено в суді.

Порушення строків видачі (направлення поштовим відправленням) засновнику або уповноваженій ним особі примірника оригіналу установчих документів з відміткою державного реєстратора про проведення державної реєстрації юридичної особи, повідомлення про відмову у проведенні державної реєстрації або повідомлення про залишення документів без розгляду вважається відмовою у проведенні державної реєстрації юридичної особи і може бути оскаржено в суді.

Так, згідно ч. 1 ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України, завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміністративних справ.

Відповідно до п.п. 1, 7 ч. 1 ст. 3 КАС України, визначено, що справа адміністративної юрисдикції (далі - адміністративна справа) - переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Суб'єкт владних повноважень - орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа, інший суб'єкт при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Згідно ч. 2 ст. 4 КАС України, юрисдикція адміністративних судів поширюється на всі публічно-правові спори, крім спорів, для яких законом встановлений інший порядок судового вирішення.

Отже, у зв'язку з тим, що Відділ надання адміністративних послуг Гагарінської районної державної адміністрації у м. Севастополі є органом державної влади, який виконує владні управлінські функції у сфері проведення державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, суд вважає, що в даному випадку відповідач по справі є суб'єктом владних повноважень. Отже, спір між Компанією «Парсівал Бізнес Лімітед» (Parsival Business Limited) та суб'єктом владних повноважень, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, є публічно правовим спором та належить до юрисдикції адміністративних судів.

Частиною 2 статті 71 КАС України визначено, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що зі сторони Відділу надання адміністративних послуг Гагарінської районної державної адміністрації у м. Севастополі відбулась протиправна бездіяльність, яка проявилась у ненаданні відповіді на звернення позивача з приводу проведення державної реєстрації змін до установчих документів, адже факт отримання пакету документів підтверджується копією поштового повідомлення, яке наявне в матеріалах справи, а з приводу надання письмової відмови у проведенні державної реєстрації чи факту державної реєстрації, жодних доказів від представника відповідача до суду не надійшло. Отже, фактично своєю бездіяльністю реєстратор відмовив у проведенні державної реєстрації змін до установчих документів 95% корпоративних прав Товариства з обмеженою відповідальністю ПРОКСИМА» за новим власником Компанією «Парсівал Бізнес Лімітед» (Parsival Business Limited).

Для повного захисту прав та свобод позивача, суд вважає за необхідне зобов'язати Гагарінську районну державну адміністрацію у м. Севастополі Відділ надання адміністративних послуг, безпосередньо реєстратора відповідно обраного через внутрішню систему розподілу, скасувати реєстрацію корпоративних прав Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОКСИМА» за попереднім власником, зареєструвати за новим власником Компанією «Парсівал Бізнес Лімітед» Parsival Business Limited), за реєстраційним номером 103,197, 95% корпоративних прав Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОКСИМА», на підставі Договору купівлі-продажу корпоративних прав ТОВ «ПРОКСИМА» від 29 жовтня 2012 року, а також зареєструвати Статут Товариства з обмеженою відповідальністю ПРОКСИМА», у новій редакції від 29 жовтня 2012 року.

Згідно з частиною 1 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати з Державного бюджету України (або відповідного місцевого бюджету, якщо іншою стороною був орган місцевого самоврядування, його посадова чи службова особа).

На підставі викладеного, керуючись статтями 2, 4-12, 41, 94, 112, 128, 136, 158-163, 185-186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Компанії «Парсівал Бізнес Лімітед» (Parsival Business Limited) до Відділу надання адміністративних послуг Гагарінської районної державної адміністрації у м. Севастополі, треті особи - Компанія «Євро Капітал ЛТД» (Euro Capital LTD), (The Company), Компанія «Хантінгтон Інтеркапітал ЛТД» (Huntington Interkapital LTD), (The Company), Товариство з обмеженою відповідальністю «ПРОКСИМА» про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії - задовольнити.

Визнати бездіяльність Відділу надання адміністративних послуг Гагарінської районної державної адміністрації у м. Севастополі (код ЄДРПОУ 03085250) щодо відмови у проведенні державної реєстрації змін до установчих документів 95% корпоративних прав Товариства з обмеженою відповідальністю ПРОКСИМА», ідентифікаційний код 32738038, за новим власником Компанією «Парсівал Бізнес Лімітед» (Parsival Business Limited), за реєстраційним номером 103,197 - протиправною.

Зобов'язати Гагарінську районну державну адміністрацію у м. Севастополі Відділ надання адміністративних послуг (код ЄДРПОУ 03085250, адреса: 99038, м. Севастополь, пр. Жовтневої революції, 8), безпосередньо реєстратора відповідно обраного через внутрішню систему розподілу, скасувати за попереднім власником реєстрацію корпоративних прав Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОКСИМА», ідентифікаційний код 32738038.

Зобов'язати Гагарінську районну державну адміністрацію у м. Севастополі Відділ надання адміністративних послуг (код ЄДРПОУ 03085250, адреса: 99038, м. Севастополь, пр. Жовтневої революції, 8), безпосередньо реєстратора відповідно обраного через внутрішню систему розподілу, зареєструвати за новим власником Компанією «Парсівал Бізнес Лімітед» Parsival Business Limited), за реєстраційним номером 103,197, 95% корпоративних прав Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОКСИМА», ідентифікаційний код 32738038, на підставі Договору купівлі-продажу корпоративних прав Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРОКСИМА», ідентифікаційний код 32738038, від 29 жовтня 2012 року.

Зобов'язати Гагарінську районну державну адміністрацію у м. Севастополі Відділ надання адміністративних послуг (ЄДРПОУ 03085250, адреса: 99038, м. Севастополь, пр. Жовтневої революції, 8), безпосередньо реєстратора відповідно обраного через внутрішню систему розподілу, зареєструвати Статут Товариства з обмеженою відповідальністю ПРОКСИМА», ідентифікаційний код 32738038, у новій редакції від 29 жовтня 2012 року.

Стягнути з Державного бюджету України на користь Компанії «Парсівал Бізнес Лімітед» (Parsival Business Limited) судовий збір у розмірі 32,19 грн. (тридцять дві гривні 19 копійок).

Апеляційна скарга на постанову суду подається до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Д.О. Власенко

Дата ухвалення рішення11.02.2013
Оприлюднено06.03.2013
Номер документу29752619
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/1130/13-а

Ухвала від 29.01.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Власенко Денис Олександрович

Ухвала від 24.01.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Власенко Денис Олександрович

Постанова від 11.02.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Власенко Денис Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні