Ухвала
від 21.01.2013 по справі 908/344/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

УХВАЛА

21.01.13 Справа № 908/344/13-г

Суддя Черкаський В.І., розглянувши матеріали заяви

Кредитора - Державної податкової інспекції в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя Запорізької області Державної податкової служби (69001, м. Запоріжжя, вул. Перемоги, 14, код ЄДРПОУ 20523160)

до боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю "Мідос Плюс" (69037, м. Запоріжжя, вул. 40 років Радянської України, буд. 41-А, код ЄДРПОУ 35673073)

банк, здійснюючий розрахунково-касове обслуговування боржника - відсутній

про банкрутство

встановив , що у порушенні провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Мідос Плюс" (вх. № 356/09-05 від 21.01.2013 року) слід відмовити у зв'язку з наступним.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 1 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно ч. 1 абз. 1 ст. 14 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" господарський суд не пізніше п'яти днів з дня надходження заяви про порушення справи про банкрутство відмовляє у її прийнятті, якщо провадження у справі про банкрутство боржника не допускається згідно із законом.

Кредитор (ДПІ в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя Запорізької області Державної податкової служби) звернувся до господарського суду Запорізької області із заявою про порушення справи про банкрутство відносно боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Мідос Плюс" в порядку ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", у зв'язку із неспроможністю останнього виконати свої грошові зобов'язання перед бюджетом, неподанням звітності до податкового органу більше одного року, відсутністю боржника за його місцезнаходженням.

Відповідно до ч. 2 абз. 4 ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до заяви про порушення справи про банкрутство додаються докази того, що сума безспірних вимог кредитора (кредиторів) сукупно становить не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, якщо інше не передбачено цим Законом.

Згідно наданої заяви кредитора заборгованість боржника перед бюджетом становить 378 370, 00 грн. з яких: основний борг складає - 302 589, 00 грн., 75 781, 00 грн. - штрафні санкції, що підтверджується податковими повідомленнями-рішеннями № 0007421501 від 27.03.2012 року, № 0002551601 від 18.08.2011 року, податковою вимогою № 824 від 30.08.2011 року, постановою Запорізького окружного адміністративного суду по справі № 2а-0870/10621/11 від 24.11.2011 року, актами перевірок.

За приписами ст. ст. 33, 34 Господарського процесуального кодексу України обов'язок доказування та подання доказів покладається на сторони. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Стосовно зазначеної заборгованості перед ДПІ в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя Запорізької області Державної податкової служби в сумі 302 589, 00. - цієї суми недостатньо для порушення провадження у справі про банкрутство, оскільки відповідно до ч. 2 абз. 4 ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до заяви про порушення справи про банкрутство додаються докази того, що сума безспірних вимог кредитора (кредиторів) сукупно становить не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, якщо інше не передбачено цим Законом.

Згідно ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" грошове зобов'язання - зобов'язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно - правового правочину (договору) та на інших підставах, передбачених законодавством України.

Відповідно до абз. 4 статті 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до складу грошових зобов'язань боржника, в тому числі зобов'язань щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції, визначені на дату подання заяви до господарського суду. Таким чином, заявлена кредитором сума штрафних санкцій у розмірі 75 781, 00 грн. не може вважатися судом грошовим зобов'язанням боржника в розумінні статті 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

З огляду на наведене, Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" не відносить суми неустойки (штрафів, пені) і фінансових санкцій тощо, що стягуються до бюджетів за порушення податкового законодавства, до категорії податків і зборів (обов'язкових платежів).

Крім того, відповідно до статті 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" боржник - суб'єкт підприємницької діяльності (юридична особа або фізична особа - підприємець), неспроможний виконати протягом трьох місяців свої грошові зобов'язання після настання встановленого строку їх виконання, які підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили, та постановою про відкриття виконавчого провадження, якщо інше не передбачено цим Законом.

Непредставлення кредитором доказів безспірності кредиторських вимог, а також доказів неплатоспроможності боржника у розумінні ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", виключають підстави для порушення справи про банкрутство.

Керуючись ст. ст. 2, ч. 2 абз. 4 ст. 11, ч. 1 абз. 1 ст. 14 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Відмовити ДПІ в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя Запорізької області Державної податкової служби у прийнятті заяви про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Мідос Плюс".

Заяву та додані до неї документи повернути заявнику.

Додаток: на 44 аркушах.

Суддя В.І. Черкаський

Дата ухвалення рішення21.01.2013
Оприлюднено06.03.2013
Номер документу29755440
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —908/344/13-г

Ухвала від 21.01.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні