Ухвала
від 04.03.2013 по справі 0670/7555/12
ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



Головуючий у 1-й інстанції: Єфіменко О.В.

Суддя-доповідач:Охрімчук І.Г.

УХВАЛА

іменем України

"04" березня 2013 р. Справа № 0670/7555/12

Житомирський апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого судді Охрімчук І.Г.

суддів: Моніча Б.С.

Хаюка С.М.

при секретарі Кошиль О.Ю.

за участю представника відповідача :

розглянувши апеляційну скаргу Відкритого акціонерного товариства "Автотранспортне підприємство 11845" на постанову Житомирського окружного адміністративного суду від "06" грудня 2012 р. у справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в Малинському районі Житомирської області до Відкритого акціонерного товариства "Автотранспортне підприємство 11845" про стягнення заборгованості

ВСТАНОВИВ:

Постановою Житомирського окружного адміністративного суду від 06.12.2012р. позов задоволено. Стягнуто з Відкритого акціонерного товариства "Автотранспортне підприємство 11845" на користь Управління Пенсійного фонду України в Малинському районі Житомирської області заборгованість у сумі 6762,66 грн.

Не погоджуючись з прийнятим судовим рішенням, відповідач звернувся до суду з апеляційною скаргою, в якій посилаючись на порушення норм матеріального та процесуального права, просив постанову суду скасувати та прийняти нову про відмову в задоволенні позовних вимог Управління Пенсійного фонду України в Малинському районі Житомирської області. В своїй апеляційній скарзі відповідач, зокрема, зазначає, що судом першої інстанції не було враховано вимоги статті 19 Конституції України, яка встановлює, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти на підставах, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. На думку скаржника, для прийняття рішення про призначення пільгової пенсії підприємство повинно подати довідку та гарантійний лист, згідно яких останнє бере на себе зобов'язання перераховувати до органів Пенсійного Фонду України місячну суму витрат на доставку пільгової пенсії. відповідач вважає, що рішення про призначення пенсії ОСОБА_4 органами ПФУ прийнято з порушенням норм чинного законодавств України.

Обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, дослідивши докази, зібрані в матеріалах справи, суд апеляційної інстанції дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення вимог апеляційної скарги з огляду на наступне.

Як свідчать матеріали справи, в листопаді 2012 року Управління Пенсійного фонду України в Малинському районі Житомирської області звернулося до суду з вказаним адміністративним позовом, в якому зазначало, що за період січень - червень 2012 року відповідач не відшкодував витрати на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком № 2, внаслідок чого виникла заборгованість, яку просило стягнути у розмірі 6762,66 грн.

Довідка відповідача №10091/03 від 27.06.2012р. свідчить про те, що Відкрите акціонерне товариство "Автотранспортне підприємство 11845" взято на облік як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в Управлінні Пенсійного фонду України в Малинському районі Житомирської області. На обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Малинському районі Житомирської області перебуває 1 особа, яка отримує пенсію за віком на пільгових умовах відповідно п. «б» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Згідно наданих управлінням Пенсійного фонду відповідачу розрахунків фактичні витрати позивача на виплату та доставку пенсій на пільгових умовах за період січень - червень склали 6762,66 грн. Відкритим акціонерним товариством "Автотранспортне підприємство 11845" здійснені позивачем витрати, останньому не відшкодувало.

Розглядаючи питання про законність та обґрунтованість прийнятого судом першої інстанції рішення, суд апеляційної інстанції враховує наступне.

Статтею 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» № 1788-XII від 05 листопада 1991 року визначені категорії працівників, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах. Зокрема, відповідно до пункту «б»- «з» цієї статті на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць.

Відповідно до п. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 року № 1058-IV - пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абз. 1 цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення». При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Таким чином, відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій до досягнення працівником пенсійного віку, призначених за списком № 2, мають здійснюватися відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та п. «б»-«з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Згідно з п. 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за № 64/8663 - відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в таких розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Відповідно до п. 6.4. Інструкції - розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», які надсилаються підприємствам до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій.

Згідно п. 6.8 Інструкції - підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

З огляду на викладені норми Законів та Інструкції, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції, що відповідач, як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування та юридична особа, працівники якого вийшли на пільгову пенсію, зобов'язаний відшкодовувати Пенсійному фонду витрати на виплату та доставку пільгових пенсій цим працівникам.

Колегія суддів не приймає до уваги посилання відповідача про необхідність звернення позивача з запитом до підприємства для отримання довідки та гарантійного листа для прийняття рішення про призначення пільгової пенсії.

Інші доводи апеляційної скарги не спростовують висновків, покладених в основу рішення суду та не дають підстав вважати судове рішення таким, що прийняте з порушенням норм процесуального або матеріального права.

Відповідно до ст. 200 КАС України - суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Таким чином, судом першої інстанції ухвалено рішення, яке відповідає вимогам матеріального та процесуального права.

Керуючись ст.ст. 195, 196, 198, 200, 205, 206 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Відкритого акціонерного товариства "Автотранспортне підприємство 11845" залишити без задоволення, а постанову Житомирського окружного адміністративного суду від "06" грудня 2012 р. без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена протягом двадцяти днів з дня складання її в повному обсязі шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя І.Г. Охрімчук

судді: Б.С. Моніч С.М.Хаюк

Повний текст cудового рішення виготовлено "06" березня 2013 р.

Роздруковано та надіслано:

1- в справу

2 - позивачу Управління Пенсійного фонду України в Малинському районі Житомирської області пл. Соборна, 12 А,м. Малин,Житомирська область,11601

3- відповідачу Відкрите акціонерне товариство "Автотранспортне підприємство 11845" вул.Кримського,118,м.Малин,Житомирська область,11600

СудЖитомирський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.03.2013
Оприлюднено07.03.2013
Номер документу29768885
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —0670/7555/12

Ухвала від 04.03.2013

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Охрімчук І.Г.

Ухвала від 27.12.2012

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Охрімчук І.Г.

Ухвала від 04.03.2013

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Охрімчук І.Г.

Ухвала від 27.12.2012

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Охрімчук І.Г.

Постанова від 06.12.2012

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Єфіменко Ольга Володимирівна

Ухвала від 12.11.2012

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Єфіменко Ольга Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні