Постанова
від 06.03.2013 по справі 812/1800/13-а
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

8.1.5

ПОСТАНОВА

Іменем України

06 березня 2013 року Справа № 812/1800/13-а

Луганський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Гончарової І.А.,

при секретарі судового засідання Майбороди С.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Луганську справу за адміністративним позовом Державної податкової інспекції в Артемівському районі м. Луганська до Товариства з обмеженою відповідальністю «Арт - опт» про стягнення суми податкового боргу у сумі 106 035,07 грн. за рахунок коштів платника податків у банках, що обслуговують такого платника, -

ВСТАНОВИВ:

19 лютого 2013 року до Луганського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом звернулась Державна податкова інспекція в Артемівському районі м. Луганська до Товариства з обмеженою відповідальністю «Арт - опт» про стягнення суми податкового боргу у сумі 106 035,07 грн. за рахунок коштів платника податків у банках, що обслуговують такого платника.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач зазначив наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Арт-опт» (далі - TOB «Арт-опт» ), ід. код 24052562, зареєстровано виконавчим комітетом Луганської міської ради 03.06.1997. На обліку у ДПІ в Артемівському районі м. Луганська Луганської області Державної податкової служби далі - ДПІ) знаходиться з 04.07.1997. У зв'язку з несвоєчасною сплатою податкових зобов'язань у TOB «Арт-опт» станом 08.02.2013 утворився податковий борг перед бюджетом з податку на додану вартість та земельного податку з юридичних осіб на загальну суму 106035 грн. 07 коп.

У зв'язку з несплатою у встановлені строки податкових зобов'язань TOB «Арт-опт», було направлено податкову вимогу від 10.03.2009 №1/178 та податкову вимогу від 14.04.2009 №2/279.

На підставі викладеного позивач просить суд стягнути з відповідача заборгованість платника податків перед бюджетом з:

з податку на додану вартість у розмірі 4526 грн. 12 коп., звернувши стягнення з рахунків у банках обслуговуючих платника податків, код платежу 14010100, р/р 31110029700003;

з земельного податку з юридичних осіб у розмірі 101508 грн. 95 коп., звернувши стягнення з рахунків у банках обслуговуючих платника податків, код платежу 13050100, р/р 33218811700003.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав заявлені позовні вимоги, надав пояснення аналогічні викладеним у позовній заяві.

Представник відповідача в судове засідання не прибув, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, причини неявки суду не повідомив.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог і наявних у матеріалах справи доказів, оцінивши докази відповідно до вимог статей 69-72 Кодексу адміністративного судочинства України, суд дійшов висновку про обґрунтованість заявлених вимог з огляду на таке.

Частиною 1 ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміністративних справ.

Стаття 67 Конституції України передбачає, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

01 січня 2011 року набув чинності Податковий Кодекс України від 02.12.2010 №2755-VI (що набрав законної сили з 01.01.2011), який встановлює перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Відповідно до ст.6 Податкового Кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI податком є обов'язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно до цього Кодексу.

У відповідності із статтею 14 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI:

- грошове зобов'язання платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності (підпункт 14.1.39 пункту 14.1);

- податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк) (підпункт 14.1.156 пункту 14.1);

- штрафна санкція (фінансова санкція, штраф) - плата у вигляді фіксованої суми та/або відсотків, що справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, а також штрафні санкції за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності (підпункт 14.1.265 пункту 14.1);

- пеня - сума коштів у вигляді відсотків, нарахованих на суми грошових зобов'язань, не сплачених у встановлені законодавством строки (підпункт 14.1.162 пункту 14.1);

- податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання (підпункту 14.1.175 пункту 14.1).

У відповідності із статтею 16 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI платник податків зобов'язаний: стати на облік у контролюючих органах в порядку, встановленому законодавством України; вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів; подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів; сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи; подавати на належним чином оформлену письмову вимогу контролюючих органів (у випадках, визначених законодавством) документи з обліку доходів, витрат та інших показників, пов'язаних із визначенням об'єктів оподаткування (податкових зобов'язань), первинні документи, регістри бухгалтерського обліку, фінансову звітність, інші документи, пов'язані з обчисленням та сплатою податків та зборів. У письмовій вимозі обов'язково зазначаються конкретний перелік документів, які повинен надати платник податків, та підстави для їх надання; подавати контролюючим органам інформацію, відомості про суми коштів, не сплачених до бюджету в зв'язку з отриманням податкових пільг (суми отриманих пільг) та напрями їх використання (щодо умовних податкових пільг - пільг, що надаються за умови використання коштів, вивільнених у суб'єкта господарювання внаслідок надання пільги, у визначеному державою порядку); подавати контролюючим органам інформацію в порядку, у строки та в обсягах, встановлених податковим законодавством; виконувати законні вимоги контролюючих органів щодо усунення виявлених порушень законів з питань оподаткування та митної справи і підписувати акти (довідки) про проведення перевірки; не перешкоджати законній діяльності посадової особи контролюючого органу під час виконання нею службових обов'язків та виконувати законні вимоги такої посадової особи; повідомляти контролюючим органам за місцем обліку такого платника про його ліквідацію або реорганізацію протягом трьох робочих днів з дня прийняття відповідного рішення (крім випадків, коли обов'язок здійснювати таке повідомлення покладено законом на орган державної реєстрації); повідомляти контролюючі органи про зміну місцезнаходження юридичної особи та зміну місця проживання фізичної особи - підприємця; забезпечувати збереження документів, пов'язаних з виконанням податкового обов'язку, протягом строків, установлених цим Кодексом; допускати посадових осіб контролюючого органу під час проведення ними перевірок до обстеження приміщень, територій (крім житла громадян), що використовуються для одержання доходів чи пов'язані з утриманням об'єктів оподаткування, а також для проведення перевірок з питань обчислення і сплати податків та зборів у випадках, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до статті 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право визначати у визначених цим Кодексом випадках суми податкових та грошових зобов'язань платників податків (підпункт 20.1.27 пункту 20.1); застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом, стягувати суми простроченої заборгованості суб'єкта господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитом (позикою), залученим державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом з бюджету в порядку, визначеному цим Кодексом (підпункт 20.1.28 пункту 20.1); звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини (пункт 20.1.18 пункту 20.1).

У судовому засіданні встановлено, підтверджується матеріалами справи, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Арт - опт» (код ЄДРПОУ 24052562) зареєстровано виконавчим комітетом Луганської міської ради 03.06.1997 за №1 382 120 0000 005818. На обліку у ДПІ в Артемівському районі м. Луганська Луганської області Державної податкової служби знаходиться з 04.07.1997 за №24052562 (а.с.11,12,13).

Станом на 08.02.2013 підприємство відповідача має заборгованість перед бюджетом у загальному розмірі 106 035,07 грн., у тому числі:

1. З податку на додану вартість у розмірі 4491 грн. 20 коп., а саме:

- згідно декларації з податку на додану вартість № 907617294 від 18.12.2012, термін сплати 30.12.2012, TOB «Арт-опт» було самостійно нараховане податкове зобов'язання з податку на додану вартість в розмірі 2117 грн. 00коп., про що свідчить розрахунок суми податкового боргу по TOB «Арт-опт» станом на 08.02.2013. У зв'язку з тим, що у платника додатків за минулі періоди була переплата у розмірі 86 грн., 80 коп., сума нарахованого зобов'язання була автоматично зменшена до суми 2030 грн. 20 коп., про що свідчить розрахунок суми податкового боргу по TOB «Арт-опт» станом на 08.02.2013 (а.с.16-18);

- згідно декларації з податку на додану вартість № 9084982479 від 17.01.2013, термін сплати 30.01.2013, TOB «Арт-опт» було самостійно нараховане податкове зобов'язання з податку на додану вартість в розмірі 2461 грн. 00 коп., про що свідчить розрахунок суми податкового боргу по TOB «Арт-опт» станом на 08.02.2013 (а.с.19-21).

2. З земельного податку з юридичних осіб у розмірі 94826 грн. 36 коп., а саме:

- згідно податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) № 330 від 27.01.2012, термін сплати 30.10.2012 TOB «Арт-опт» було самостійно нараховано податкове зобов'язання з земельного податку з юридичних осіб в розмірі 20506 грн. 79 коп. про що свідчить розрахунок суми податкового боргу по TOB «Арт-опт» станом на 08.02.2013. У зв'язку з тим, що у платника податків за минулі періоди була переплата у розмірі 844 грн. 59 коп., сума нарахованого зобов'язання була автоматично зменшена до суми 19 662 грн. 20 коп., про що свідчить розрахунок суми податкового боргу по TOB «Арт-опт» станом на 08.02.2013 (а.с.22-25).

Відповідно до пункту 129.1.1. статті 129 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI після закінчення встановлених цим Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня. Нарахування пені розпочинається: а) при самостійному нарахуванні суми грошового зобов'язання платником податків - від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного цим Кодексом; б) при нарахуванні суми грошового зобов'язання контролюючими органами - від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного у податковому повідомленні - рішенні згідно із цим Кодексом.

Пунктом 59.1. ст.59 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI встановлено, що у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Пунктом 59.3 ст.59 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI встановлено, що податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов'язання. Податкова вимога повинна містити відомості про факт виникнення грошового зобов'язання та права податкової застави, розмір податкового боргу, який забезпечується податковою заставою, обов'язок погасити податковий борг та можливі наслідки його непогашення в установлений строк, попередження про опис активів, які відповідно до законодавства можуть бути предметом податкової застави, а також про можливі дату та час проведення публічних торгів з їх продажу.

Так, через несплату Товариством з обмеженою відповідальністю «Арт - опт» сум узгоджених податкових зобов'язань в установлені законодавством строки, ДПІ на адресу відповідача були направлені перша податкова вимога від 10 березня 2009 року за №1/178 на суму 30998,56 грн. та друга податкова вимога від 14 квітня 2009 року за №2/279 на суму 30829,74, які особисто були вручені уповноваженим представникам відповідача. (а.с.14,15).

Податкові вимоги, отримані відповідачем, не оскаржені та вважаються узгодженими.

Наявність податкового боргу перед бюджетом у загальному розмірі 106 035,07 грн., у тому числі: з податку на додану вартість у розмірі 4526 грн. 12 коп. та земельного податку з юридичних осіб у розмірі 101508 грн. 95 коп., що обліковується за відповідачем, підтверджується також розрахунком суми позову станом на 08.02.2013 (а.с.27).

Даних про добровільну сплату податкового боргу відповідачем судом на час розгляду справи не встановлено.

Відповідно до п.20.1.18 ст.20 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI, органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Підпунктами 87.1 та 87.2 статті 87 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI визначено, що джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів. Джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених цим Кодексом, а також іншими законодавчими актами.

Пунктом 95.1 статті 95 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI регламентовано, що орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, провадиться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги та здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини (підпункти 95.2 та 95.3 статті 95 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI).

Оскільки відповідач за час судового розгляду справи у добровільному порядку податковий борг перед бюджетом у загальному розмірі 106 035,07 грн., у тому числі, з податку на додану вартість у розмірі 4526 грн. 12 коп. та земельного податку з юридичних осіб у розмірі 101508 грн. 95 коп., не сплатив, був повідомлений про його наявність, суд дійшов висновку, що позивачем при зверненні до суду з вказаним адміністративним позовом щодо стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Арт - опт» коштів на суму податкового боргу з рахунків у банках платника податків, дотримані вимоги пункту 95.1 статті 95 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI, підстави для відмови у задоволенні позову відсутні, тому адміністративний позов підлягає задоволенню.

Питання по судових витратах не вирішуються, оскільки позивач звільнений від їх сплати у встановленому порядку, а статтею 94 Кодексу адміністративного судочинства України не передбачено їх стягнення у даних випадках.

Керуючись статтями 2, 9, 10, 11, 17, 18, 71, 87, 94, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції в Артемівському районі м. Луганська до Товариства з обмеженою відповідальністю «Арт - опт» про стягнення суми податкового боргу у сумі 106 035,07 грн. за рахунок коштів платника податків у банках, що обслуговують такого платника - задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Арт - опт». і.к. 24052562, заборгованість платника податків перед бюджетом:

- з податку на додану вартість у розмірі 4526 грн. 12 коп., звернувши стягнення з рахунків у банках обслуговуючих платника податків, код платежу 14010100, р/р 31110029700003;

- з земельного податку з юридичних осіб у розмірі 101508 грн. 95 коп., звернувши стягнення з рахунків у банках обслуговуючих платника податків, код платежу 13050100, р/р 33218811700003; Отримувач УДКУ у м. Луганську ГУДКУ у Луганській області, код отримувача 24046582, банк ГУДКУ у Луганській області, МФО 804013.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга подається до Донецького апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанову у повному обсязі складено та підписано 06 березня 2013 року.

Суддя І.А. Гончарова

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.03.2013
Оприлюднено07.03.2013
Номер документу29777459
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —812/1800/13-а

Постанова від 06.03.2013

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.А. Гончарова

Ухвала від 20.02.2013

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.А. Гончарова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні