Рішення
від 26.02.2013 по справі 473/530/13-ц
ВОЗНЕСЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 473/530/13-ц

РІШЕННЯ

іменем України

"26" лютого 2013 р. Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області в складі:

головуючої судді - ВОСТРІКОВОЇ Л.В.,

при секретарі - КОЗАЧЕНКО О.І.,

за участю:

позивача - ОСОБА_1,

представника відповідача - САВЧЕНКО А.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Вознесенськ цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ПРИБУЖАНІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування, -

В С Т А Н О В И В:

11.02.2013 року позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до відповідача Прибужанівської сільської ради про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування.

В обґрунтування своїх позовних вимог зазначав, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його вітчим - ОСОБА_5, який з 1984 року співмешкав з його матір*ю, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2. Шлюб не реєстрували. Після його смерті відкрилася спадщина на належне йому майно, що складається з земельної ділянки площею 6,44 га, яка розташована на території Прибужанівської сільської Ради Вознесенського району Миколаївської області та передана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Спадкоємцем першої черги за заповітом, посвідченого 04.03.2003 року секретарем Прибужанівської сільської Ради Вознесенського району Миколаївської області, є - ОСОБА_1 Інших спадкоємців не має.

При зверненні позивача до Другої Вознесенської державної нотаріальної контори Миколаївського нотаріального округу з приводу оформлення спадщини на земельну ділянку, йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на тій підставі, що відсутній оригінал Державного Акту на право приватної власності на землю, тому, рекомендовано звернутися до суду для вирішення вказаного питання.

В позовній заяві позивач просив суд визнати за ним право власності на земельну ділянку площею 6,44 га, яка розташована на території Прибужанівської сільської Ради Вознесенського району Миколаївської області та передана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

В судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Представник відповідача - Прибужанівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області в судовому засіданні не заперечував проти задоволення позову.

Заслухавши пояснення учасників цивільного процесу, дослідивши матеріали справи, суд приходить до слідуючого.

В силу ст. 16 ЦК України, єдиним правовим способом захисту порушених прав є визнання права власності в порядку спадкування.

Відповідно до п. 11 ч. 1 ст. 346 ЦК України, право власності припиняється у разі смерті власника.

Згідно ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до вимог, передбачених ст.1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Згідно актового запису про смерть ОСОБА_5, виданого ДРАЦС по Вознесенському району Вознесенського міськрайонного управління юстиції Миколаївської області, він помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Прибужани Вознесенського району Миколаївської області (а.с. 5).

04.03.2003 року ОСОБА_5 оформив заповіт, посвідчений секретарем Прибужанівської сільської Ради Вознесенського району Миколаївської області, за яким земельну ділянку площею 6,44 га, яка розташована на території Прибужанівської сільської Ради Вознесенського району Миколаївської області та передана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, згідно Державного Акту на право приватної власності на землю від 06.02.2001 року, заповідав ОСОБА_1 (а.с.8).

Виходячи з вищевикладеного, суд вважає, що є правові підстави згідно ст.1223 ЦК України, для задоволення позовних вимог ОСОБА_1

Керуючись ст.ст. 209, 212, 213, 214, 215 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ПРИБУЖАНІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку площею 6,44 га, яка розташована на території Прибужанівської сільської Ради Вознесенського району Миколаївської області та передана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, згідно Державного Акту на право приватної власності на землю серії ІІІ - МК № 000893, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_5, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Прибужани Вознесенського району Миколаївської області.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Миколаївської області через Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області протягом 10 днів з дня проголошення рішення.

СУДДЯ: Л.В.ВОСТРІКОВА.

СудВознесенський міськрайонний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення26.02.2013
Оприлюднено11.03.2013
Номер документу29788978
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —473/530/13-ц

Ухвала від 29.10.2013

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Вострікова Л. В.

Рішення від 26.02.2013

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Вострікова Л. В.

Ухвала від 12.02.2013

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Вострікова Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні