Рішення
від 04.07.2006 по справі 10/96-2115
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/96-2115

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" липня 2006 р.Справа № 10/96-2115

Господарський суд Тернопільської області

у складі   судді Півторака М.Є.             

Розглянув справу  

За позовом: Закритого акціонерного товариства "Агробуд", м. Тернопіль, вул. Крушельницької, 18.       

До відповідача 1: Колективного підприємства "Тернопільський райагробуд", смт. Великі Бірки, вул. Дичківська, 1 Тернопільського району Тернопільської області.

Відповідача 2 : Приватного малого підприємства "Вік", м. Тернопіль, вул. Текстильна, 4.

Третьої сторони:  Державна виконавча служба Тернопільського району, м. Тернопіль, вул. Нечая, 27.  

     За участю представників :

Позивача : Кукурузи В.А. –голови спостережної ради ЗАТ «Агробуд»–довіреність № 170 від 01.06.2006 року.

Відповідача 1: Козловської Г.М. –представника , довіреність від 20.03.2006 року.

Відповідача 2: Вдовиченко Н.Ф. –представника , довіреність від 29.05.2006 року.

Третьої сторони: не прибув.

        В розпочатому судовому засіданні представникам сторін роз'яснено їх процесуальні  права та обов'язки, встановлені статтею 20,22 Господарського процесуального Кодексу України .

За відсутністю клопотання сторін технічна фіксація судового процесу не здійснювалася.

       Суть справи :

      До господарського суду Тернопільської області звернулося з позовом Закрите акціонерне товариство “ Агробуд “ м. Тернопіль до Колективного підприємства “ Тернопільський райагробуд “ смт. Великі Бірки Тернопільського району , третьої особи –Державної виконавчої служби Тернопільського району м. Тернопіль району Тернопільської області про витребування майна М.Ходачківського цегельного заводу, який належить КП “ Тернопільський райагробуд “  , з чужого незаконного володіння ПМП “ Вік “ ; провадження у справі № 13/133-1788 про вилучення майна М. Ходачківського цегельного заводу з акту опису і звільнення майна з - під арешту призупинити до прийняття рішення з даного питання ; судові витрати покласти на відповідача .

      В обґрунтування позовних вимог посилається на рішення господарського суду Тернопільської області по справі № 7/203-1976 від 15.08.2003 року про стягнення з Тернопільського райагробуду боргу в сумі 45000 грн. ; постановою про арешт майна М. Ходачківського цегельного заводу та оголошення заборони на його відчуження ; рішення господарського суду у справі № 3/244-2980 від 05.12.2005 року , яким визнано недійсним договір купівлі-продажу М. Ходачківського цегельного заводу , укладеного між Тернопільським райагробудом і ПМП “ Вік “ м. Тернопіль . Вважає , що відповідачі у справі –КП “ Тернопільський райагробуд “ і ПМП “ Вік “ на час подачі позову до суду не провели реституцію майна , чим створюють перешкоду Державній виконавчій службі Тернопільського району вчиняти виконавче провадження .

      У відзиві на позов та в судовому засіданні відповідач 1 –Колективне підприємство “ Тернопільський райагробуд “ смт. В. Бірки вважає даний позов безпідставним та таким , що не підлягає до задоволення . Стверджує , що згідно ст. 387 Цивільного Кодексу України право на витребування майна з чужого незаконного володіння має власник або титульний володілець . ЗАТ “ Агробуд “ не навів жодних доказів щодо його володіння , користування і розпорядження вище згаданим майном . В позові просить відмовити .

    У відзиві на позов за № 60 від 05 червня 2006 року ПМП “ Вік “ м. Тернопіль заперечує заявлені вимоги повністю і вважає їх необґрунтованими та такими , що не підлягають до задоволення .       Стверджує , що відповідно до статті 387 ЦК України власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно без відповідної правової підстави заволоділа ним ., а тому позивачем по справі може бути власник майна або титульний володілець  . Позивач по справі –ЗАТ “ Агробуд “ не є власником майна і він немає права вимоги та не може бути позивачем по даному спорі в суді . Таким позивачем може бути лише Тернопільський райагробуд . Просить провадження у справі припинити в порядку п. 1 ст. 80 ГПК України , у зв'язку з відсутністю спірного матеріального право відношення між сторонами .

       В судовому засіданні оголошувалася перерва до 15 годин 04 липня 2006 року в порядку статті 77 Господарського процесуального кодексу України для надання можливості сторонам надати додаткові докази в підтвердження позовних вимог та на їх заперечення .

     Представник позивача у судовому засіданні підтримав заявлені позовні вимоги повністю .

         Розглянувши матеріали справи , заслухавши пояснення представника позивача , відповідачів , дослідивши представлені документи , суд встановив наступне :

   Згідно статті 1 ГПК України підприємства , установи , організації мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом свої порушених або оспорюваних і охоронюваних законом інтересів .

 Згідно статті 2 ГПК України господарський суд порушує провадження у справі за позовами , зокрема , підприємств і організацій , які звертаються до суду за захистом своїх прав і охоронюваних законом інтересів .

   За змістом положень вказаних норм , правом на пред'явлення позову до господарського суду наділені , зокрема , юридичні особи , а суд шляхом вчинення провадження у справі здійснює захист осіб , права і охоронювані законом інтереси яких порушені або оспорюються .

    Згідно з ч. 2 ст. 21 ГПК України позивачами є підприємства та організації , що подали позов про захист порушеного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу .

   Позивач по справі - Закрите акціонерне товариство “ Агробуд “ , місцезнаходження якого м. Тернопіль вул. Крушельницької 18, є юридичною особою , що зареєстрована у встановленому законом порядку і включена до Єдиного Державного реєстру  , ідентифікаційний код 31276906 , що підтверджується Довідкою Головного управління статистики у Тернопільській області № 07-17 від 01.06.2006 року ,  а тому наділене правом на звернення до суду з позовом за захистом свої прав і інтересів .

    Предметом позову є витребування майна М. Ходачківського  цегельного заводу  з чужого незаконного володіння .

    В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на вимоги статті 387 Цивільного Кодексу України . Дана стаття передбачає , що власник має право витребувати своє майно від особи , яка незаконно , без відповідної правової підстави заволоділа ним .

     Отже , зазначена стаття ЦК України надає право витребування майна з чужого незаконного володіння лише власнику майна .

   Позивач по справі ЗАТ “ Агробуд “ м. Тернопіль   є суб'єктом права колективної власності  .

Стаття 21 Закону України “ Про власність “ визначає підстави виникнення права колективної власності , до яких відносяться  : добровільне об'єднання майна громадян і юридичних осіб для створення кооперативів, акціонерних товариств, інших господарських товариств і об'єднань; передача державних підприємств в оренду; викуп колективами трудящих державного майна; перетворення державних підприємств в акціонерні та інші товариства; безоплатної передачі майна державного підприємства у власність трудового колективу, державних субсидій; пожертвувань організацій і громадян, інших цивільно-правових угод.

     Як  зазначив у позовній заяві ЗАТ “ Агробуд “ , між ним та КП “ Тернопільський райагробуд “ існували певні господарські відносини , внаслідок невиконання зобов'язань по яких у КП  утворилася заборгованість перед позивачем в сумі 45000 грн.

  Господарський суд Тернопільської області  розглянувши спір між ЗАТ “ Агробуд “ та КП “ Тернопільський райагробуд “ у справі № 7/203-1976 від 15.08.2003 року рішенням стягнув з Тернопільського райагробуду на користь ЗАТ “ Агробуд “ борг в сумі 45000 грн. та видав наказ на його виконання .

      Отже , рішенням господарського суду від 15.08.2003 року , яке набрало законної сили , підтверджено , що відповідач по справі –КП “ Тернопільський райагробуд “ на час розгляду справи мав заборгованість перед позивачем  ЗАТ “ Агробуд “ м. Тернопіль в сумі 45000 грн.

      Відповідно до статті 2 Закону України “ Про виконавче провадження “ примусове виконання рішень в Україні покладається на державну виконавчу службу . Інші органи , організації і посадові особи здійснюють виконавчі дії у випадках , передбачених цим Законом , у тому числі відповідно до статті 6 цього Закону на вимогу чи за дорученням державного виконавця .

  Цим же Законом визначено повноваження  Державного виконавця  яким , зокрема , його зобов'язано вживати заходів примусового виконання рішень , встановлених цим Законом , неупереджено , своєчасно , повно вчиняти виконавчі дії ( ч. перша статті 5 Закону ) .

    Під час розгляду справи № 3/224-2980 господарський суд досліджував здійснення виконавчого провадження по виконанню наказу господарського суду по справі № 7/203-1976 .

   Зокрема , у мотивувальній частині рішення господарського суду Тернопільської області від 15.12. 2005 року у справі № 3/244-2980  було зазначено , що 16.09.2003 року ЗАТ “ Агробуд “ направив державній виконавчій службі рішення та наказ господарського суду по справі № 7/203-1976 від 08.09.2003 року про стягнення з Тернопільського райагробуду в користь ЗАТ “ Агробуд “ 45000 грн. боргу , 450 грн. в повернення сплаченого державного мита та 118 грн. в повернення витрат по оплаті інформаційно-технічних послуг .

   18.09.2003 року державна виконавча служба винесла постанову про відкриття виконавчого провадження щодо виконання наказу господарського суду Тернопільської області по справі № 7/203-1976 та постанову про арешт коштів боржника і листом № 14541 від 18.09.2003 року вказані постанови направлено Тернопільському райагробуду та ЗАТ “ Агробуд “ .

    25.11.2003 року Державною виконавчою службою прийнято постанову про арешт майна та оголошення заборони на його відчуження , а саме : цегельного заводу , який розташований в с. М. Ходаків Тернопільського району .

   Отже ,в силу приписів Закону України “ Про виконавче провадження “ , на виконання рішення господарського суду по справі № 7/203-1976 державна виконавча служба Тернопільського району відкрила виконавче провадження та наклала арешт на майно М. Ходачківського цегельного заводу Тернопільського райагробуду і оголосила заборону на його відчуження .

   12 грудня 2003 року між Тернопільським райагробудом в особі голови ради Без коровайного Г. З. , діючого на підставі статуту та приватним малим підприємством “ Вік “ м. Тернопіль в особі директора Козацького  В.В. було укладено Договір купівлі-продажу  , згідно умов якого Продавець зобов'язувався передати Покупцю у власність комплекс не житлових приміщень , будівель та споруд , які розташовані в с. М. Ходаків Тернопільського району по вул. В.Великого 2 загальною площею 3309,3 кв. м.

  Як зазначено у п. 1.2. Договору будівлі та споруди належать продавцю на підставі свідоцтва про право власності виданого М. Ходачківською сільською радою 11.12.2003 року на підставі рішення виконкому № 61 від 27.11.2003 року та зареєстрованого в БТІ загальна площа 3309,3 кв. м.

   На виконання даного договору продавець-Тернопільський райагробуд передав , а покупець- ПМП “ Вік “  прийняв цегельний завод загальною площею 3309,3 кв. м. та загальною вартістю 145000 грн. з ПДВ , що знаходиться за адресою с. Малий Ходачків вул. В. Великого 2 Тернопільського району .

   Правомірність укладання договору купівлі-продажу майна М. Ходачківського цегельного заводу вже було предметом судового розгляду .

 Так , Рішенням господарського суду Тернопільської області у справі № 3/244-2980 від 15 грудня 2005 року задоволено позов та визнано недійсним договір купівлі-продажу від 12 грудня 2003 року , укладеного між Тернопільським райагробудом смт. Великі Бірки Тернопільського району Тернопільської області та приватним малим підприємством “ Вік “ м. Тернопіль вул. Львівська 3/49 з моменту його укладення як такий , що заключний всупереч чинного законодавства .

    Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 01 березня 2006 року рішення господарського суду від 15.12.2005 року у справі № 3/244-2980 змінено :

-доповнено п. 2 резолютивної частини словами : провадження у справі в частині визнання недійсним реєстраційного посвідчення на право власності на всі споруди цегельного заводу по вул. Володимира Великого в селі Малий Ходаків Тернопільського району тернопільської області , виданого Тернопільським районним бюро технічної інвентаризації Приватному малому підприємству “ ВІК “ 17.12.2003 року , реєстраційний № 94 , припинити. В решті рішення місцевого суду залишити без змін .

  На час розгляду позову в суді  цілі будівлі і споруди цегельного заводу № 2 по вул. В. Великого в селі М. Ходаків Тернопільського району зареєстровані за приватним малим підприємством “ ВІК “ на праві приватної власності на підставі договору купівлі-продажу укладеного між Тернопільським райагробудом і приватним малим підприємством “ ВІК “ 12.12.2003 року , що підтверджується реєстраційним посвідченням , виданим Тернопільським районним госпрозрахунковим бюро технічної інвентаризації .

   У відповідності з пунктом 4 частини третьої статті 129 Конституції України та статті 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини , на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

У поданій до суду позовній заяві Закрите акціонерне товариство “ Агробуд “ м. Тернопіль визначило спосіб захисту свого права як  витребування майна М. Ходачківського цегельного заводу , який належить КП “ Тернопільському райагробуду “ з чужого незаконного володіння ПМП “ Вік “ м. Тернопіль .

     Із представлених сторонами та досліджених у судових засіданнях документів , зокрема , Акту опису й арешту майна ,  Договору купівлі-продажу від 12 грудня 2003 року ;  Вироку Тернопільського міськрайонного суду від 13.08.2004 року  вбачається , що власником майна М. Ходачківського цегельного заводу є Колективне підприємство “ Тернопільський райагробуд “ .  Позивач по справі - ЗАТ “ Агробуд “ м. Тернопіль  у встановленому законом порядку не набув права власності на зазначене майно , а тому в нього відсутні правові підстави заявляти вимоги щодо витребування з чужого незаконного володіння М. Ходачківського цегельного заводу.

Крім того ,  згідно чинного законодавства України ЗАТ “ Агробуд “ м. Тернопіль  не наділений повноваженнями на звернення до суду із позовом в інтересах інших юридичних осіб .

     З огляду на наведене позов не підлягає до задоволення , оскільки заявлений безпідставно .

     Витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу  згідно вимог  статей 44,49 ГПК України та  Декрету Кабінету Міністрів України № 7/93 “ Про державне мито “  покладаються на позивача  .

       На підставі наведеного , керуючись статтями 43,49,82,84 Господарського процесуального Кодексу України , статтею 20 Господарського Кодексу України , ст.. 15 ЦК України статтями 49,50 Закону України “ Про власність “ господарський суд ,-

В И Р І Ш И В :

1.В позові відмовити .

2.Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення  десятиденного строку з дня його підписання.

     На рішення господарського суду , яке не набрало законної сили сторонами може бути подано апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня його підписання через господарський суд Тернопільської області.

3.Рішення підписане 10 липня 2006 року .

 

Суддя                                                                                          М.Є. Півторак

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення04.07.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу29810
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/96-2115

Рішення від 04.07.2006

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні