Рішення
від 09.11.2006 по справі 12/586
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

12/586

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№  12/586

09.11.06

За позовом                    Державного підприємства «Агентство з реструктуризації заборгованості підприємств агропромислового комплексу»

До                              Державної акціонерної компанії «Хліб України»

3-я особа                    Відкрите акціонерне товариство «Власівське хлібоприймальне підприємство»

Про                              стягнення 43 731, 83 грн.

Суддя Л.В.Прокопенко

Представники:

Від позивача          Сватуха О.В. –п/к (дов. від 19.01.06 р. №221д)

Від відповідача      Стегній Л.М. –п/к (дов. від 06.10.06 р. №12-14/582)

Від 3-ї особи: не з'яв.

Обставини справи:

Позовні вимоги заявлені про стягнення 43 731, 32 грн. основного боргу, переданого позивачу за розподільчим балансом від 31.07.03 р.

04.10.06 р. позивачем подано заяву про зміну предмету позову, а саме: позивач просить стягнути з відповідача 43 731, 83 грн. в якості збитків, нанесених передачею недійсної вимоги.

Відповідач надав відзив на позов, у якому проти задоволення позовних вимог заперечив з підстав, викладених у відзиві.

В судовому засіданні 05.10.06 р. оголошено перерву.

Представник 3-ї особи до судового засідання не з'явився, письмових пояснень по суті позову не надав.

Ознайомившись з матеріалами справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Постановою КМ України від 15.05.03 р. №690 «Про утворення державного підприємства «Агентство з реструктуризації заборгованості підприємств агропромислового комплексу»шляхом виділення зі складу Державної акціонерної компанії «Хліб України»утворено позивача –ДП «Агентство з реструктуризації заборгованості підприємств агропромислового комплексу»та віднесено його до сфери управління Міністерства аграрної політики України.

На виконання п. 3 Постанови КМУ від 15.05.03 р. №690 між позивачем та відповідачем підписано розподільчий баланс станом на 31.07.03 р. та акт приймання-передачі дебіторської заборгованості до розподільчого балансу від 31.07.03 р., що були погоджені протоколом від 02.09.03 р. №5 урядової комісії з реструктуризації ДАК «Хліб України», відповідно до яких до позивача переходить право вимоги до дебіторів відповідача за розрахунками з оплати матеріально-технічних ресурсів, поставлених відповідно до постанови КМУ від 03.09.97 р. №977.

В тому числі, до позивача перейшло право вимоги до ВАТ «Власівське ХПП»(код ЄДРПОУ 00956365) на суму 43 731, 83 грн.

В процесі стягнення заборгованості позивачем встановлено, що рішенням господарського суду Харківської області від 22.11.01 р. №9273/3-18 в задоволенні позовної заяви ДАК «Хліб України»до ВАТ «Власівське ХПП»щодо стягнення заборгованості за отримані паливно-мастильні матеріали в частині 43 731, 83 грн. відмовлено, в іншій частині провадження по справі припинено на підставі ст. 80 ГПК України у зв'язку з відмовою позивача від позову.

Рішення не оскаржувалося і набуло законної сили.

Отже, ДАК «Хліб України»включено до розподільчого балансу заборгованість, яка на дату підписання акту вже не існувала у зв'язку з погашенням, тобто, позивачу передано недійсну вимогу в розмірі 43 731, 83 грн.

Згідно ч. 1 п. 2 акту приймання-передачі дебіторської заборгованості до розподільчого балансу від 31.07.03 р. в разі виявлення факту проведення повного або часткового розрахунку дебіторів з відповідачем, що зменшує суму дебіторської заборгованості, переданої позивачу за розподільчим балансом, відповідач зобов'язаний перерахувати протягом одного місяця отримані суми на рахунок позивача.

04.07.06 р. позивач надіслав вимогу відповідачу про сплату боргу №1179, яку відповідач отримав 04.07.06 р., і відповіді та задоволення на яку позивачем не отримано.

Після подачі позову позивач змінив підставу позову. А саме, сума 43 731, 83 грн. кваліфікована ним як збитки відповідно до ст.22 ЦК України та ст. 224 ГК України, так як передачею недійсної вимоги відповідач наніс позивачу збитки у вигляді втрати майнових прав, тобто, майна (активів) та необхідності проведення списання безнадійної дебіторської заборгованості та віднесення вказаної суми списаної дебіторської заборгованості на валові витрати.

Відповідач проти позовних вимог заперечив з таких підстав.

При визначенні поняття «майно»має застосовуватися не Цивільний, а Господарський кодекс України, так як ст. 139 ГК України передбачає, що майном визнається сукупність речей та інших цінностей (включаючи нематеріальні активи), які мають вартісне визначення, виробляються чи використовуються у діяльності суб'єктів господарювання. Дане визначення не відносить до поняття «майно»майнові права та обов'язки. До того ж ст. 139 ГК України дає вичерпний перелік економічної форми, яку може набувати майно, це – основні фонди, оборотні засоби, кошти і товар. Особливим видом майна визначаються цінні папери. Тобто, згідно ГК України майнові права не відносяться до жодного виду майна. Також не можна відносити право вимоги (дебіторську заборгованість) до нематеріальних активів згідно п. 5 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку.

Відносини між сторонами виникли на підставі постанови КМУ від 15.05.03 р. №690, тобто, до правовідносин слід застосовувати положення ЦК УРСР.

Відповідно до ст. 4 ЦК УРСР цивільні права та обов'язки виникають, в тому числі, з адміністративних актів.

Між сторонами виникли зобов'язання відповідно до ст. 151 ЦК УРСР, відповідач зобов'язався передати право вимоги, а позивач –прийняти.

Згідно ст. 209 ЦК УРСР особа, яка не виконала зобов'язання або виконала його неналежним чином, несе майнову відповідальність лише при наявності вини, крім випадків, передбачених договором або законом.

Позивачем не доведено завдання збитків діями відповідача.

Також відповідач не погоджується з тим, що сума 43 731, 83 грн. може розглядатися як збитки.

Проаналізувавши матеріали справи та пояснення представників сторін, суд приходить до висновку про те, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають  задоволенню з таких підстав.

Незважаючи на те, що правовідносини між сторонами щодо передачі дебіторської заборгованості за розподільчим балансом виникли на підставі адміністративного акту –Постанови КМ України від 15.05.03 р. №690 –вони є господарськими та до них застосовуються положення законодавства щодо передачі прав та обов'язків новоутвореній юридичній особі при виділі на загальних підставах.

Відповідно до ЦК УРСР (яким регулювалися відносини сторін на час передачі дебіторської заборгованості) адміністративні акти є одним з джерел виникнення цивільних прав і обов'язків (ст. 4), тому факт проведення реорганізації на підставі адміністративного акту не впливає на права та обов'язки сторін щодо передачі дебіторської заборгованості і не надає відповідачу ніяких особливих підстав для звільнення його від відповідальності за неналежне виконання зобов'язань, що виникли у зв'язку з передачею дебіторської заборгованості позивачу.

Відповідно до законодавства, яке діяло станом на дату прийняття Постанови КМ України від 15.05.03 р. №690 та підписання розподільчого балансу від 31.07.03 р. (ЦК УРСР), так і чинного законодавства (ЦК України, ГК України) при виділі права та обов'язки переходять до новоутворюваної юридичної особи згідно розподільчого балансу.

Відповідно до Постанови КМУ від 15.05.03 р. №690 позивачу як новоутворюваному підприємству передано непогашені зобов'язання ДАК «Хліб України», відображені у балансі, тобто, фактично мала місце уступка кредитором (ДАК «Хліб України») вимог іншій особі –позивачу, що відбулася на виконання зазначеної Постанови КМУ.

Відповідно до ст. 198 ЦК УРСР первісний кредитор відповідає перед новим кредитором за недійсність переданої йому вимоги, але не відповідає за невиконання цієї вимоги боржником.

Станом на дату підписання акту приймання-передачі від 31.07.03 р. боргу ВАТ «Власівське ХПП»в розмірі 43 731, 83 грн. перед ДАК «Хліб України»не існувало, тому позивачу передано недійсну вимогу.

Зазначене підтверджується рішенням господарського суду Харківської області від 22.11.01 р. №9273/3-18, яким в задоволенні позовної заяви ДАК «Хліб України»до ВАТ «Власівське ХПП»щодо стягнення заборгованості за отримані паливно-мастильні матеріали в частині 43 731, 83 грн. відмовлено, в іншій частині провадження по справі припинено на підставі ст. 80 ГПК України у зв'язку з відмовою позивача від позову.

Відповідачем рішення не оскаржувалося.

Таким чином, станом на 31.07.03 р. боргу у ВАТ «Власівське ХПП» перед ДАК «Хліб України»не існувало, і відповідач про це був обізнаний, що не завадило йому свідомо включити до реєстру дебіторської заборгованості неіснуючу заборгованість в розмірі 43 731, 83 грн.

За таких обставин суд не може погодитися з твердженням відповідача про те, що в його діях відсутня вина.

Зазначені недобросовісні дії відповідача призвели до виникнення у позивача збитків у вигляді неотриманих доходів, а саме.

Відповідно до ст. 22 ЦК України збитками є, в тому числі, доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин якби її право не було порушене.

Відповідно до ст. 224 ГК України під збитками розуміються, в тому числі, неодержані доходи, які управлена сторона одержала б у разі належного виконання зобов'язання або додержання правил здійснення господарської діяльності другою стороною (так як вимога про стягнення збитків заявлена у 2006 р., то посилання позивача на норми чинних ЦК та ГК України обґрунтоване).

В даному випадку позивачу могла бути передана лише дебіторська заборгованість, стягнення якої на момент передачі –31.07.03 р. –було хоча би формально можливим, тоді як відповідачем передана вимога, вже неіснуюча станом на 31.07.03 р.

Тобто, відповідачем цілком свідомо було порушено вимоги ст. 198 ЦК УРСР, яка спрямована саме на неможливість передачі недійсних вимог.

Передавши в якості активів позивачу на баланс недійсну заборгованість, відповідач завдав позивачу збитків у вигляді неотриманого доходу, який позивач би отримав у випадку передачі йому дійсної заборгованості.

При цьому, у випадку передачі позивачу дійсної заборгованості, яка після передачі на баланс позивачу не була би стягнута з незалежних від відповідача причин, збитків позивачу не було би завдано, і всі негативні наслідки передачі такої заборгованості ніс би позивач.

Також суд відзначає, що в даному випадку збитки стягаються у формі упущеної вигоди, а не у формі реальних збитків, тому визначення поняття «майно»взагалі не має значення для вирішення справи.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст. ст. 49, 82-89, 93 ГПК України, ст. 198 ЦК УРСР, ст. 22 ЦК України, ст. 224 ГК України суд, -

ВИРІШИВ:

1.          Позовні вимоги задовольнити.

2.          Стягнути з Державної акціонерної компанії «Хліб України»(01033, м. Київ, вул. Саксаганського, 1, п/р 26007052701924 у Печерській філії «Приватбанку»м. Києва, МФО 300711, код ЄДРПОУ 20047943) на користь Державного підприємства «Агентство з реструктуризації заборгованості підприємств агропромислового комплексу» (01033, м. Київ, вул. Саксаганського, 1, п/р 26003031262531 в Старокиївському відділенні Київської міської філії АКБ «Укрсоцбанк», МФО 322012, код ЄДРПОУ 32491316) 43 731, 83 грн. збитків, 437, 32 грн. державного мита та 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

3.          Після набрання чинності судовим рішенням видати наказ.

4.          Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку протягом 10 днів з дня прийняття.

     Суддя                                                                                          Л.В.Прокопенко

                                                                                

Дата ухвалення рішення09.11.2006
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу298598
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/586

Ухвала від 14.04.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Рішення від 24.09.2009

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Рішення від 06.04.2009

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Шпак В.О.

Рішення від 21.02.2008

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Ухвала від 12.11.2007

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Л.А.

Ухвала від 09.10.2007

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Л.А.

Рішення від 14.06.2007

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Постанова від 17.05.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Добролюбова Т.В.

Ухвала від 03.04.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Добролюбова Т.В.

Постанова від 12.02.2007

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Капацин Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні