Ухвала
від 12.03.2013 по справі 759/3697/13-к
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-кс/759/232/13

ун. № 759/3697/13-к

У Х В А Л А

про тимчасовий доступ до речей і документів

12 березня 2013 року слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва Заєць Т.О. при секретарі Ковтун М.В., за участі старшого слідчого СВ Святошинського РУ ГУМВС України в м. Києві ОСОБА_1, прокурора прокуратури Святошинського району м. Києва ОСОБА_2, розглянувши в м. Києві клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 12013110080000358 від 05.01.2013 року, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень передбачених ч. 1 ст.176 і ч. 2 ст. 301 КК України,

В С Т А Н О В И В :

11 березня 2013 року до Святошинського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого СВ Святошинського РУ ГУМВС України в м. Києві ОСОБА_1, яке погоджене з прокурором прокуратури Святошинського району м. Києва ОСОБА_2Ю про надання тимчасового доступу до телекомунікаційного обладнання (серверів, маршрутизаторів, роутерів, персональних комп’ютерів та інше), яке забезпечує функціонування серверів веб-ресурсу strela.o3.ua., а також документів, що стосуються встановлення та роботи даного обладнання, що знаходиться у ПрАТ «Топнет» (ЄДРПОУ 30857113), розташованого по вул. Сурікова, 3 в м. Києві, з можливістю подальшого їх вилучення.

Клопотання обґрунтоване наступним. 05.01.2013 за зверненням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12013110080000358, розпочато досудове розслідування щодо порушення окремими суб’єктами господарювання ліцензійних умов під час надання телекомунікаційних послуг, які надають за технологією ІРTV (цифрова технологія багатопрограмної інтерактивної передачі відеоданих по ІР-протоколу) програмні послуги абонентам, за відсутності передбаченої чинним законодавством України ліцензії провайдера програмної послуги, серед яких зазначено ТОВ «Фрінет» (ЄДРПОУ 24592293). На адресу Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України неодноразово надходили звернення юридичного представника ТОВ «ТРК «Україна» ОСОБА_3 щодо систематичного порушення авторських прав на ряд аудіовізуальних творів, що здійснюється через телекомунікаційну мережу ТОВ «Фрінет». У рамках перевірки за вказаним звернення 22.02.2013 проведено огляд телекомунікаційної мережі ТОВ «Фрінет», у ході чого зафіксовано факт незаконної трансляції платного телеканалу «Футбол» авторські права на який належать ТОВ «ТРК «Україна». Трансляція відбувалася із внутрішньо-мережевого обладнання провайдера з ІР-адресою: 239.100.3.3. Крім цього, у ході перевірки за вказаним фактом встановлено, що ТОВ «Фрінет» також належить внутрішній веб-ресурс «far.com.ua», через який незаконно розповсюджуються художні фільми, авторські права, на які належать, згідно із заявою директора ТОВ «ЮФ «Віндекс» ОСОБА_3 - ТОВ «Аврора Дистрибушн» та ТОВ «Русский Репортаж». Крім цього, встановлено, що 15.02.2013 до Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України надійшла заява гр. ОСОБА_4, який пояснив, що переглядаючи розважальний сайт для перегляду відеофільмів strela.o3.ua, що належить провайдеру «Фрінет», він виявив порнографічні матеріали, доступ до яких вільний у всесвітній мережі інтернет. Встановлено, що невстановлені слідством особи створили та наданий час здійснюють адміністрування веб-сайту у всесвітній мережі інтернет strela.o3.ua, який призначений для вільного перегляду відеофайлів. У ході огляду вказаного ресурсу, згідно протоколу огляду від 08.02.2013 на його сторінках було виявлено відеоролики, які згідно висновку експерта №18/М3 від 15.02.2013 містять в собі зображення сцен статевих зносин між людьми з ознаками порнографічної продукції та ознаками дитячої порнографії. Проведеною перевіркою встановлено, що вказаний ресурс розміщуються на сервері із ІР-адресою 109.251.1.10, який належить до телекомунікаційної мережі ТОВ «Фрінет», що здійснює свою діяльність у приміщенні АДРЕСА_1.

Статтею 132 КПК України визначені загальні правила застосування заходів забезпечення кримінального провадження та передбачені обставини, за яких не допускається застосування заходів кримінального провадження. Серед таких обставин у п. 2 ч. 3 ст. 132 КПК України зазначена необхідність слідчого, прокурора довести, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора. Згідно ч. 4 ст. 132 КПК України, для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов'язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно частини 5 статті 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

В клопотанні зазначається, що Інтернет ресурс strela.o3.ua, який призначений для вільного перегляду відео файлів та містить відеоролики, які містять в собі зображення сцен статевих зносин між людьми з ознаками порнографічної продукції та ознаками дитячої порнографії, розміщується на сервері із ІР-адресою 109.251.1.10, який належить до телекомунікаційноі мережі ТОВ «Фрінет». Зазначається, що протиправний контент розповсюджується через внутрішньо-мережевий ресурс компанії strela.o3.ua. Вказаний портал розміщується на сервері із ІР-адресою 109.251.1.10, який входить до автономної системи АS31148, зареєстрованої за компанією «Фрінет», а вказана автономна система АS31148 компанії «Фрінет» взаємопідключена до глобальної мережі Інтернет через автономну систему АS21011, яка належить ПрАТ «Топнет» (ЄДРПОУ 30857113), розташованого по вул. Сурікова, 3 в м. Києві.

Зазначені в клопотанні твердження про належність ТОВ «Фрінет» відповідних ресурсів, не підтверджуються жодним доказом. Відсутні докази того, що автономна система АS31148, зареєстрована за компанією «Фрінет» та взаємопідключена до глобальної мережі Інтернет через автономну систему АS21011, яка належить ПрАТ «Топнет».

Враховуючи наведене, в клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів відсутні доводи наявності достатніх підстав вважати, що відповідні речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні ПрАТ «Топнет», що виключає можливість надання тимчасового доступу до телекомунікаційного обладнання (серверів, маршрутизаторів, роутерів, персональних комп’ютерів та інше), а також документів, що стосуються встановлення та роботи даного обладнання, що знаходиться у ПрАТ «Топнет» (ЄДРПОУ 30857113), розташованого по вул. Сурікова, 3 в м. Києві.

Керуючись ст. ст. 131, 132, 159 - 164, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Відмовити у задоволенні клопотання старшого слідчого СВ Святошинського РУ ГУМВС України в м. Києві ОСОБА_1, яке погоджене з прокурором прокуратури Святошинського району м. Києва ОСОБА_2Ю про надання тимчасового доступу до телекомунікаційного обладнання (серверів, маршрутизаторів, роутерів, персональних комп’ютерів та інше), яке забезпечує функціонування серверів веб-ресурсу strela.o3.ua., а також документів, що стосуються встановлення та роботи даного обладнання, що знаходиться у ПрАТ «Топнет» (ЄДРПОУ 30857113), розташованого по вул. Сурікова, 3 в м. Києві.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

СЛІДЧИЙ СУДДЯ Т.О.ЗАЄЦЬ

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення12.03.2013
Оприлюднено22.01.2014
Номер документу29860560
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —759/3697/13-к

Ухвала від 12.03.2013

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Заєць Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні