Ухвала
від 13.03.2013 по справі 1322/1162/2012
СТАРОСАМБІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 1322/1162/2012

Провадження № 2-а/455/10/2013

У Х В АЛ А

13 березня 2013 року м. Старий Самбір

Старосамбірський районний суд Львівської області

у складі: головуючої - судді Ніточко Л.Й.,

при секретарі - Сенеті Г.Н.,

за участю представника позивача - Старости І.С.,

представника відповідача - Брицького В.М.,

третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору,

на стороні відповідача - ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 та її представника - ОСОБА_6,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Старосамбірського районного суду Львівської області адміністративну справу за позовом Комунального підприємства «Старосамбірське районне бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки» до Міженецької сільської ради Старосамбірського району Львівської області, треті особи - ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_3, про визнання недійсним рішень органу місцевого самоврядування,

В С Т А Н О В И В:

Комунальне підприємство «Старосамбірське районне бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки» 06.07.2012 року звернулося до суду з позовною заявою до Міженецької сільської ради Старосамбірського району Львівської області в якому вказує, що з позову у справі адміністративного спору №1322/75/12 стало відомо, що 26.05.2010 року Міженецькою сільською радою Старосамбірського району Львівської області у відсутності на балансі ради безхазяйного нерухомого майна - гаражів по АДРЕСА_1 було прийнято ряд рішень про оформлення права власності громадянам ОСОБА_3, ОСОБА_4 і ОСОБА_5, що їм не належали. Безхазяйні гаражі були побудовані газодобувним підприємством разом з житловим будинком, однак, після приватизації житловий фонд не увійшов до підприємств, а тому нікому дане нерухоме майно не передавалося.

Безхазяйні гаражі, що розміщені на прибудинковій території, не були взяті на облік органом, що здійснює державну реєстрацію, оскільки відповідач - сільська рада, на території якої вони розміщені, з заявою не зверталася. Про взяття на облік безхазяйних нерухомих речей відповідач не здійснював і до суду із заявою про передачу гаражів у комунальну власність не звертався. Крім громадян, відносно яких прийняте хибне рішення про оформлення права власності, є інші мешканці, які приступили до володіння гаражами, дотримуючись, при цьому, умов набуття права власності за давністю володіння.

Просить визнати протиправними рішення Міженецької сільської ради Старосамбірського району Львівської області №67, №68, №69 від 26.05.2012 року і скасувати їх. Зобов'язати Міженецьку сільську раду Старосамбірського району Львівської області звернутись з заявою про взяття на облік безхазяйних чотирьох гаражів, що по АДРЕСА_1

Після відкриття провадження у справі, при проведенні судового засідання і до початку судового розгляду виявилося, що справа не підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства, а повинна бути розглянута господарським судом, чого не заперечували представники позивача, відповідача, треті особи - ОСОБА_3, ОСОБА_7, ОСОБА_5 та її представник. Також не заперечували, крім представника позивача, щодо закриття провадження у справі.

Проте, хоч представник позивача заперечував щодо закриття провадження у справі, однак, одночасно заявив клопотання про те, щоб суд при закритті провадження у справі вирішив питання щодо повернення позивачу судового збору у сумі 32 гривні 19 копійок, який був ним сплачений при подачі позовної заяви. Інші особи, які беруть участь у справі, щодо даного клопотання представника позивача не заперечували.

За змістом статей1,12,16 Господарського процесуального кодексу України спори за участю підприємств, установ, організацій, інших юридичних осіб ( у тому числі іноземних), громадян, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб»єкта підприємницької діяльності, та у випадках, передбачених законодавчими актами України за участю державних та інших органів, фізичних осіб, що не є суб»єктами підприємницької діяльності, в тому числі спори, які виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні господарських договорів, у тому числі щодо приватизації майна, та з інших підстав, в тому числі спори про право власності на майно або про витребування майна з чужого незаконного володіння чи про усунення перешкод у користуванні майном, відносяться до компетенції господарських судів.

Ухвалою суду від 16 січня 2013 року було вирішено передати дану адміністративну справу на розгляд до Господарського суду Львівської області.

Листом Господарського суду Львівської області від 04.02.2013 року за № 1322/1162/12 за підписом заступника голови суду п. П. Манюк справу № 1322/1162/12 (провадження № 2-а/455/10/2013) було повернуто для вирішення питання про завершення адміністративного провадження у спосіб, передбачений КАС України, або направлення справи до відповідного адміністративного суду, так як відповідно до вимог п.3ч.1 ст. 22 КАС України адміністративний суд вправі передати адміністративну справу на розгляд іншого суду, якщо після відкриття провадження у справі з»ясувалося, що справа територіально підсудна іншому суду. Господарський суд не є іншим адміністративним судом, якому територіально підсудна відповідно до вимог ст. 19 КАС України адміністративна справа № 1322/1162/2012. ГПК України не передбачає можливості прийняття господарським судом до свого провадження незавершеної провадженням адміністративної справи. Господарський суд також не наділений повноваженнями щодо завершення адміністративного провадження у скерованих йому за підсудністю адміністративних справ.

Відповідно до вимог п.1 ч.1 ст.157 КАС України суд дійшов висновку, що провадження по даній адміністративній справі слід закрити, оскільки справу не належить розглядати у порядку адміністративного судочинства.

Згідно п.5 ч.1 ст.7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду в разі закриття провадження у справі.

При подачі позовної заяви позивачем сплачений судовий збір у сумі 32 гривні 19 копійок згідно квитанції № 51 від 06.07.2012 року підлягає поверненню позивачу.

Беручи до уваги наведене та, керуючись п.1 ч.1 ст.157 КАС України, ст.ст.1,12,16 Господарського процесуального кодексу України, п.5ч.1 ст. 7 Закону України «Про судовий збір», суд

УХВАЛИВ:

Провадження у справі за позовом Комунального підприємства «Старосамбірське районне бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки» до Міженецької сільської ради Старосамбірського району Львівської області, треті особи - ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_3, про визнання недійсним рішень органу місцевого самоврядування, - закрити.

Зобов`язати управління Державного казначейства України в Старосамбірському районі Львівської області повернути Комунальному підприємству «Старосамбірське районне бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки», юридична адреса: м. Старий Самбір, вул. Коцюбинського, 6, Старосамбірського району Львівської області, поштовий індекс - 82000, ідентифікаційний код 35189959, сплачений судовий збір в розмірі 32 (тридцять дві) гривні 16 копійок, сплачений на рахунок ГУ ДКСУ у Львівській області, розрахунковий рахунок 31210206700578, МФО 825014, ЗКПО 23964383 згідно квитанції №51 від 06.07.2012 року.

Оригінал відповідної квитанції міститься в матеріалах цивільної справи № 1322/1162/12 (провадження № 2-а/455/10/2013).

Роз»яснити Комунальному підприємству «Старосамбірське районне бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки», що розгляд таких справ відноситься до юрисдикції господарських судів.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до апеляційного адміністративного суду Львівської області через Старосамбірський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом п"яти днів з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п"яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя Л.Й.Ніточко

Дата ухвалення рішення13.03.2013
Оприлюднено18.03.2013
Номер документу29870924
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1322/1162/2012

Ухвала від 13.03.2013

Адміністративне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Ніточко Л. Й.

Ухвала від 16.01.2013

Адміністративне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Ніточко Л. Й.

Ухвала від 09.07.2012

Адміністративне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Лойзик М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні