Постанова
від 04.03.2013 по справі 817/351/13-а
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 817/351/13-а

04 березня 2013 року 17год. 55хв. м. Рівне

Рівненський окружний адміністративний суд у складі судді Щербакова В. В. за участю секретаря судового засідання Таргоній А.В. та сторін і інших осіб, які беруть участь у справі:

позивача: представник не з'явився

відповідача: представник не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом

Державна податкова інспекція у місті Рівному Рівненської області Державної податкової служби доТовариство з обмеженою відповідальністю-фірма "Капіко" про накладення арешту на кошти,

ВСТАНОВИВ :

Державна податкова інспекція у м.Рівному Рівненської області Державної податкової служби (далі - ДПІ у м.Рівному) звернулася до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Капіко" (далі - ТОВ "Капіко") про накладення арешту на кошти та інші цінності платника податків, що знаходяться в банку

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що у відповідача наявний податковий борг по єдиному податку в сумі 2040,00 грн. Просить накласти арешт на кошти та інші цінності платника податків ТОВ «Капіко», що знаходяться в банку. В позовній заяві просить розгляд справи провести без участі представника податкової інспекції.

На адресу суду повернувся поштовий конверт з відміткою «За закінченням терміну зберігання». На підставі ч.11 ст. 35 КАС України вважається, що відповідач про дату, час і місце судового розгляду повідомленим належним чином.

Судом не визнавалася обов'язковою участь сторін в судовому засіданні. Відтак, суд вважає за можливе розглянути справу без участі сторін на підставі наявних доказів.

Враховуючи неявку в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, у відповідності до вимог ч.1 ст. 41 КАС України повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу судом не здійснювалося.

Суд дослідив долучені до матеріалів справи письмові докази, оцінив їх в сукупності та встановив наступні фактичні обставини справи.

ТОВ «Капіко» зареєстроване як юридична особа Виконавчим комітетом Рівненської міської ради 02.12.1993 року, що підтверджується копією Свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи. ТОВ «Капіко» взято на облік в органах ДПС 15.04.1999 року за № 040/0968, що підтверджується довідкою № 2 від 27.12.2011 року.

Відповідно до статті 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку та розмірах, встановлених законом.

Відповідно п.п.4 п.1 ст. 16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до пункту 14.1.175 ст. 14 Податкового кодексу України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Згідно облікової картки платника податків (зворотній бік) та довідки про заборгованість платежів до бюджету відповідача станом на 06.11.2012 року загальний податковий борг відповідача становить 2040,00 грн.

Відповідно до ст.59.1 Податкового кодексу України, у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Судом встановлено, що податковим органом ТОВ «Капіко» було направлено податкову вимогу №798 від 21.10.2011 року, що направлено відповідачу 25.10.2011 року. Представник відповідача, згідно зворотнього повідомлення про направлення поштового відправлення, отримав вказану вимогу 07.11.2011 року.

Відповідно до положень статті 89 Податкового кодексу України, у зв'язку з тим, що за підприємством рахувався податковий борг до бюджету, податковим органом стосовно відповідача було прийнято рішення про опис майна у податкову заставу №370 від 21.10.2011 року.

Податковим керуючим складено акт опису майна від 25.06.2012 року №103, яким встановлено відсутність майна, що може бути описано у податкову заставу.

У зв'язку з наявністю заборгованості та відсутністю добровільної сплати відповідачем податкової заборгованості позивач звернувся з позовом до суду про накладення арешту на кошти платника податку.

Податковим кодексом України визначено особливий порядок накладення адміністративного арешту на кошти на рахунку платника податків.

Згідно із п. 88.1 ст. 88 Кодексу метою забезпечення виконання платником податків своїх обов'язків, визначених цим Кодексом, майно платника податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу.

Право податкової застави поширюється на будь-яке майно платника податків, яке перебуває в його власності (господарському віданні або оперативному управлінні) у день виникнення такого права і балансова вартість якого відповідає сумі податкового боргу платника податків, крім випадків, передбачених пунктом 89.5 цієї статті, а також на інше майно, на яке платник податків набуде прав власності у майбутньому (п.п.89.1.2 Податкового кодексу України).

Майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису. Акт опису майна, на яке поширюється право податкової застави, складається податковим керуючим у порядку та за формою, що затверджені центральним органом державної податкової служби (п.89.3 Податкового кодексу України).

У відповідності з п. 89.5 ст.89 у разі, якщо на момент складення акта опису майно відсутнє або його балансова вартість менша від суми податкового боргу, право податкової застави поширюється на інше майно, на яке платник податків набуде право власності у майбутньому до погашення податкового боргу в повному обсязі.

Відповідно до п. 20.1.17 ст. 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо накладення арешту на кошти та інші цінності такого платника податків, що знаходяться в банку, у разі, якщо у платника податків, який має податковий борг, відсутнє майно та/або його балансова вартість менша суми податкового боргу, та/або таке майно не може бути джерелом погашення податкового боргу.

Пунктом 94.4 ст. 94 Податкового кодексу України передбачено, що арешт може бути накладено органом державної податкової служби на будь-яке майно платника податків, крім майна, на яке не може бути звернено стягнення відповідно до закону, та коштів на рахунку платника податків.

Застосування адміністративного арешту коштів на рахунку платника податків здійснюється виключно на підставі рішення суду шляхом звернення органу державної податкової служби до суду. Звільнення коштів з-під арешту банк або інша фінансова установа здійснює за рішенням суду (пп. 94.6.2 п. 94.6. ст. 94 Податкового кодексу України).

Станом на дату розгляду справи податковий борг відповідача становить 2040,00 грн. та залишається непогашеним.

Відповідно до частини першої статті 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що позовні вимоги Державної податкової інспекції у м.Рівному Рівненської області Державної податкової служби є обґрунтованими, підтверджуються долученими до матеріалів справи та дослідженими доказами, і підлягають до задоволення.

З урахуванням положень ст. 94 КАС України судові витрати у формі судового збору у даній справі з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Накласти арешт на кошти та інші цінності платника податків Товариства з обмеженою відповідальністю "Капіко" (33027, м.Рівне, вул.Буковинська, буд.6, кв.154, код ЄДРПОУ 24172697) в межах суми податкового боргу у розмірі 2040,00 грн., що знаходяться в банку Філія ВАТ "УКРЕКСІМБАНК", м. Рівне, МФО 333539, р/р2600200016713.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Житомирського апеляційного адміністративного суду через Рівненський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Житомирського апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя Щербаков В. В.

Дата ухвалення рішення04.03.2013
Оприлюднено14.03.2013
Номер документу29889543
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —817/351/13-а

Ухвала від 05.02.2013

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Щербаков В. В.

Постанова від 04.03.2013

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Щербаков В. В.

Ухвала від 05.02.2013

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Щербаков В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні