Ухвала
від 13.03.2013 по справі 759/3885/13-к
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-кс/759/238/13

ун. № 759/3885/13-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 березня 2013 року слідчий суддя Святошинського районного суду м.Києва Макаренко В.В., при секретарі - Кузьменко М.В., з участю прокурора прокуратури Святошинського району м. Києва Шульца Є.Ю., старшого слідчого слідчого відділу Святошинського РУ ГУ МВС України в м. Києві майора міліції Олійника Є.В., розглянувши, внесене у кримінальному провадженні № 12013110080000358 старшим слідчим слідчого відділу Святошинського РУ ГУ МВС України в м. Києві майором міліції Олійником Є.В. і погоджене прокурором прокуратури Святошинського району м. Києва Шульцом Є.Ю. клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження у виді тимчасового доступу до речей і документів з можливістю подальшого їх вилучення у ПрАТ «Топнет» (ЄДРПОУ 30857113), за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 176 і ч. 2 ст. 301 КК України, та додані до клопотання матеріали і, перевіривши надані матеріали, заслухавши думку прокурора, старшого слідчого слідчого відділу Святошинського РУ ГУ МВС України в м. Києві майора міліції Олійника Є.В.,

В С Т А Н О В И В:

13 березня 2013 року до Святошинського районного суду міста Києва звернувся старший слідчий слідчого відділу Святошинського РУ ГУ МВС України в м. Києві майор міліції Олійник Є.В., за згодою прокурора Шульца Є.Ю. із клопотанням про застосування заходів забезпечення кримінального провадження шляхом надання тимчасового доступу до речей і документів з можливістю подальшого їх вилучення у ПрАТ «Топнет» (ЄДРПОУ 30857113).

Дане клопотання обґрунтоване тим, що 05.01.2013 за зверненням «Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення» внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12013110080000358, розпочато досудове розслідування щодо порушення окремими суб'єктами господарювання ліцензійних умов під час надання телекомунакаційних послуг, які надаються за технологією ІРTV (цифрова технологія багатопрограмної інтерактивної передачі відеоданих по ІР-протоколу) програмні послуги абонентам, за відсутності передбаченої чинним законодавством України ліцензії провайдера програмної послуги, серед яких зазначено ТОВ «Фрінет» (ЄДРПОУ 24592293), оскільки на адресу Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України неодноразово надходили звернення юридичного представника ТОВ " ТРК "Україна" ОСОБА_3 щодо систематичного порушення авторських прав на ряд аудіовізуальних творів, що здійснюється через телекомунікаційну мережу ТОВ "Фрінет".

Також, досудовим слідством встановлено, що телекомунікаційна мережа ТОВ "Фрінет" надає незаконний доступ до перегляду аудіовізуальних творів, серед яких є платний телеканал "Футбол" авторські права на який належать ТОВ " ТРК "Україна". Факт онлайн трансляції зазначеного телевізійного каналу підтверджується протоколом огляду від 22 лютого 2013року.

Одночасно, досудовим слідством встановлено, що невстановлені слідством особи створили та наданий час здійснюють адмінстрування веб-сайту у всесвітній мережі інтернет ІНФОРМАЦІЯ_1 , який призначений для вільного перегляду відеофайлів. У ході огляду вказаного ресурсу, згідно протоколу огляду від 08.02.2013 на його сторінках було виявлено відеоролики, які згідно висновку експерта №18/М3 від 15.02.2013 містять в собі зображення сцен статевих зносин між людьми з ознаками порнографічної продукції та ознаками дитячої порнографії, а саме відверте зображеня геніталій, сексуальні сцени між особами жіночої та чоловічої статі, які позиціонуються як діти з акцентуванням сцен фінгерінга, орального сексу та групового сексу, зняті в жанрі японського «манги аніме», «Хентай» та не мають художньої цінності, наукової цінності, не переслідують учбові цілі.

Вказані дії мають ознаки злочину передбачених частиною 1 статті 176 КК України незаконне відтворення, розповсюдження творів науки, літератури і мистецтва, комп'ютерних програм і баз даних, а так само незаконне відтворення, розповсюдження виконань, фонограм, відеограм і програм мовлення, їх незаконне тиражування та розповсюдження на аудіо- та відеокасетах, дискетах, інших носіях інформації, або інше умисне порушення авторського права і суміжних прав, якщо це завдало матеріальної шкоди у значному розмірі, а також ознаки злочину передбачених частиною 2 статті 176 КК України Ввезення в Україну творів, зображень або інших предметів порнографічного характеру з метою збуту чи розповсюдження або їх виготовлення, зберігання, перевезення чи інше переміщення з тією самою метою, або їх збут чи розповсюдження, а також примушування до участі в їх створенні вчинені щодо кіно- та відеопродукції, комп'ютерних програм порнографічного характеру, а також збут неповнолітнім чи розповсюдження серед них творів, зображень або інших предметів порнографічного характеру.

Клопотань, щодо фіксації процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування від учасників не надходило.

Враховуючи припис ст. 107 КПК України, суд вважає за можливе розглянути вказане клопотання без фіксації технічними засобами.

Слідчий та прокурор клопотання підтримали та просили його задовольнити, посилаючись на обставини викладені в клопотанні.

Слідчий, додатково пояснив, що веб-ресурс ІНФОРМАЦІЯ_1 розміщуються на сервері із ІР-адресою 109.251.1.10, який належить до телекомунікаційноі мережі ТОВ "Фрінет" і входить до автономної системи АS31148, зареєстрованої за компанією «Фрінет», яка в свою чергу взаємопідключена до глобальної мережі Інтернет через автономну систему АS21011, яка належить ПрАТ «Топнет» (ЄДРПОУ 30857113), розташованого по вул.Сурікова, 3 в м.Києві.

Досліджуючи вказане клопотання, заслухавши учасників даної процесуальної дії в кримінальному провадженні, суд бере до уваги наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Судом встановлено, що 05 січня 2013 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про кримінальне провадження за № 12013110080000358, згідно витягу з кримінального провадження.

25 лютого 2013 року директором ТОВ «ЮФ «Віндекс» ОСОБА_3, яка є юридичним представником юридичних осіб, яким належать авторські та суміжні права на ряд аудіовізуальних творів, подано заяву начальнику управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України ОСОБА_4, зі змісту якої вбачається, що через ресурс ІНФОРМАЦІЯ_2, який належить ТОВ «Фрінет» здійснюється розповсюдження аудіовізуальних творів, права на які належать клієнтам ТОВ «ЮФ «Віндекс», у тому числі ТОВ " ТРК "Україна".

15 лютого 2013 року ОСОБА_5 подано заяву до Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України, який вказав, що переглядаючи розважальний сайт для перегляду відеофільмів ІНФОРМАЦІЯ_1 ,, що належить провайдеру «Фрінет», він виявив порнографічні матеріали, доступ до яких вільний у всесвітній мережі інтернет.

22 лютого 2013 року складено протокол огляду, згідно якого встановлено факт розміщення у всесвітній мережі інтернет, на веб-сайті ІНФОРМАЦІЯ_1 , який призначений для вільного перегляду відео файлів, а саме на його сторінках було виявлено відеоролики, які згідно висновку експерта №18/М3 від 15 лютого 2013 року містять в собі зображення сцен статевих зносин між людьми з ознаками порнографічної продукції та ознаками дитячої порнографії, а саме відверте зображеня геніталій, сексуальні сцени між особами жіночої та чоловічої статі, які позиціонуються як діти з акцентуванням сцен фінгерінга, орального сексу та групового сексу, зняті в жанрі японського «манги аніме», «Хентай» та не мають художньої цінності, наукової цінності, не переслідують учбові цілі.

Також, з рапорту від 25 лютого 2013 року опреуповноваженого інспектора УБК МВС України капітана міліції вбачається, що проведеною перевіркою встановлено, що вказаний ресурс розміщуються на сервері із ІР-адресою 109.251.1.10, який належить до телекомунікаційноі мережі ТОВ "Фрінет".

Разом з тим, встановлено, що протиправний контент розповсюджується через внутрішньо-мережевий ресурс компанії ІНФОРМАЦІЯ_1 . Вказаний портал розміщується на сервері із ІР-адресою 109.251.1.10, який входить до автономної системи АS31148, зареєстрованої за компанією «Фрінет». Також встановлено, що автономна система АS31148 компанії «Фрінет» взаємопідключена до глобальної мережі Інтернет через автономну систему АS21011, яка належить ПрАТ «Топнет» (ЄДРПОУ 30857113), розташованого по вул.Сурікова, 3 в м.Києві.

Відповідно до ч. 1 ст 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Частиною 2 ст. 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Згідно з ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно з ч. 1 ст. 92 КПК України обов'язок доказування обставин, передбачених статтею 91 цього Кодексу, за винятком випадків, передбачених частиною другою цієї статті, покладається на слідчого, прокурора та, в установлених цим Кодексом випадках, - на потерпілого.

Підсумовуючи викладене, дослідивши належність, допустимість та достовірність доказів, беручи до уваги те, що невстановленими слідством особами вчинено кримінальні злочині, які відносяться до категорії середньої тяжкості та за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти років, враховуючи, що веб-ресурс ІНФОРМАЦІЯ_1 розміщуються на сервері із ІР-адресою 109.251.1.10, який належить до телекомунікаційноі мережі ТОВ "Фрінет" і входить до автономної системи АS31148, зареєстрованої за компанією «Фрінет», яка в свою чергу взаємопідключена до глобальної мережі Інтернет через автономну систему АS21011, яка належить ПрАТ «Топнет» (ЄДРПОУ 30857113), розташованого по вул.Сурікова, 3 в м.Києві, з огляду на те, що дослідження вказаного обладнання має істотне значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, а також може нести інформацію про вчинення ряд інших кримінальних правопорушень, суд дійшов висновку, що вказане клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

У відповідності до ч. 1 ст. 94 КПК України слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінюють кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв'язку для прийняття відповідного процесуального рішення.

Згідно з ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Керуючись статтями 92, 94, 107, 131, 132, 159-164, 369, 371, 372 КПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого слідчого відділу Святошинського РУ ГУ МВС України в м. Києві майора міліції Олійника Є.В. - задовольнити.

Надати тимчасовий доступ до телекомунікаційного обладнання (серверів, маршрутизаторів, роутерів, персональних комп'ютерів та інше), яке забезпечує функціонування серверів веб-ресурсу ІНФОРМАЦІЯ_1 ., а також документів, що стосуються встановлення та роботи даного обладнання, з можливістю подальшого їх вилучення в разі зберігання інформації, що порушує авторське право або матеріалів порнографічного змісту, які знаходяться у приватного акціонерного товариства «Топнет» (ЄДРПОУ 30857113), розташованого по вул.Сурікова, 3 в м. Києві.

Строк дії ухвали слідчого судді - 30 днів, тобто до 12 квітня 2013року.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала може бути оскаржена учасниками кримінального провадження, шляхом подачі апеляційної скарги протягом п'яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Слідчий суддя

Святошинського районного суду В.В. Макаренко

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення13.03.2013
Оприлюднено22.01.2014
Номер документу29911115
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —759/3885/13-к

Ухвала від 13.03.2013

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Макаренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні