Ухвала
від 13.03.2013 по справі 916/383/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання банкрутом

"13" березня 2013 р. Справа № 916/383/13-г

За заявою боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю „Економторг" (65045, м. Одеса, вул. Успенська, буд.115, код ЄДРПОУ 37947131).

про визнання банкрутом

Суддя Найфлейш В. Д.

Представники сторін:

Від заявника: не з'явився.

Суть спору: про визнання банкрутом

11.02.2013 року до господарського суду Одеської області надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю „Економторг" про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „Економторг".

Ухвалою господарського суду Одеської області від 13.02.2013р. заяву Товариства з обмеженою відповідальністю „ Економторг " про порушення провадження у справі по банкрутство прийнято до розгляду.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 27.02.2013 року порушено провадження у справі № 916/383/13-г за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю „Економторг" про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю „Економторг" банкрутом.

20.02.2013 року до господарського суду Одеської області від ДПІ у Приморському районі м. Одеси надійшло клопотання про відкладення розгляду справи у зв'язку з проведенням перевірки у відповідності до вимог п.п. 78.1.7. п. 78.1 ст. 78 Податкового кодексу України.

Враховуючи відсутність в матеріалах справи доказів, що перешкоджають подальшому розгляду справи, підстави для відкладення розгляду справи в порядку ст. 77 ГПК України відсутні. Також господарський суд зазначає, що провадження у справі про банкрутство не перешкоджає ДПІ у Приморському районі м. Одеси проведенню перевірки в порядку п.п. 78.1.7, п. 78.1 ст. 78 Податкового кодексу України.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю „Економторг" зареєстровано 14.11.2011 року виконавчим комітетом Одеської міської ради.

20.11.2012 р. на загальних зборах учасників Товариства з обмеженою відповідальністю „Економторг" вирішено припинити діяльність Товариства з обмеженою відповідальністю „Економторг" шляхом його ліквідації, призначено головою ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю „Економторг" Кириленка Андрія Андрійовича.

В межах добровільної ліквідації товариства поза межами процедури банкрутства, ліквідаційною комісією було вжито наступних заходів.

На виконання вимог ч.4 ст. 105 ЦК України оголошення про припинення товариства, подане ліквідатором про ліквідацію Товариства з обмеженою відповідальністю „Економторг", опубліковано у офіційному спеціалізованому друкованому засобі масової інформації „Бюлетені державної реєстрації" № 232(32).

21.11.2012 року Товариством з обмеженою відповідальністю „Економторг" направлено до ДПІ у Приморському районі м. Одеси заяву про припинення платника податків за формою № 8-ОПП, що підтверджується реєстром відправки кореспонденції та штампом поштового відправлення від 21.11.2012 року.

Згідно протоколу від 08.02.2013 року затверджено проміжний ліквідаційний баланс боржника від 08.02.2013 року, та прийнято рішення про звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство.

Боржник зазначає про кредиторську заборгованість перед Товариством з обмеженою відповідальність „Амідео" у розмірі 348 000,00 грн., що підтверджується: договором купівлі - продажу від 31.08.2012 року № 31/08-1, видатковою накладною № 310812 від 31.08.2012 року, актом звірки взаєморозрахунків станом на 03.09.2012 року, актом звірки взаємних розрахунків станом на 28.09.2012 року.

Приймаючи до уваги, що із заявою про порушення справи про банкрутство звернувся сам боржник, що свідчить про визнання ним обставин наявності боргу, від нього не вимагається подання доказів його неплатоспроможності на момент звернення з заявою до суду.

Відповідної правової позиції дотримується Верховний суд України в постанові № 5/65- 09 від 27.10.2009р.

Відповідно до акту інвентаризації цінностей ТОВ „Економторг" від 08.02.2013 року майно та цінності в наявності боржника не значаться.

Згідно з довідки Відділення реєстраційно-екзаменаційної роботи ДАІ з обслуговування м. Одеси № 1 підпорядкованого УДАІ ГУМВС України в Одеській області № 42/1 вх. 552 від 31.01.2013 р. транспортні засоби за Товариством з обмеженою відповідальністю „Економторг" не зареєстровані.

Довідкою Головного управління Держземагенства у м. Одесі Одеської області № 01-1-07/523 від 15.02.2013 року. повідомлено, що станом на 31.12.2012 року відсутня інформація щодо реєстрації за ТОВ „Економторг" права власності на земельні ділянки.

Рішенням Державного реєстратора прав на нерухоме майно № 286969 від 07.02.2013 року встановлено відсутність відомостей про зареєстровані за ТОВ „Економторг" речові права на нерухоме майно та їх обтяження.

Довідкою територіального управління Державної судової адміністрації України в Одеській області від 18.02.2013 № 5-577/13 підтверджено зарахування коштів у розмірі 5 735,00 грн. згідно квитанції від 11.02.2013 року № ПН6919 на рахунок господарського суду Одеської області.

Відповідно до ч.4 ст. 105 Цивільного кодексу України комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи.

Частиною 1 ст. 111 ЦК України передбачено, що ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Зі змісту ч. 5 ст. 60 Господарського кодексу України, яка регулює загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання, вбачається, що ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується, і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені у встановленому законодавством порядку.

Згідно ч. 4 ст. 205 Господарського кодексу України у разі неспроможності суб'єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом.

За положеннями ч.1 ст. 209 Господарського кодексу України у разі нездатності суб'єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов'язання перед іншими особами, територіальною громадою або державою інакше як через відновлення його платоспроможності цей суб'єкт (боржник) відповідно до частини четвертої статті 205 цього Кодексу визнається неспроможним.

Відповідно до ч.1 ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (№ 4212-VI) якщо вартості майна боржника -юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом.

Частиною 2 ст.95 вищевказаного Закону передбачено, що за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора.

Приймаючи до уваги проведення ліквідаційною комісією роботи під час добровільної ліквідації товариства поза межами процедури банкрутства у відповідності з вимогами ч.4 ст. 105, ч.1 ст. 111 ЦК України, ч.5 ст. 60 ГК України, з урахуванням наявності в матеріалах справи доказів, що свідчать про виявлення кредиторської заборгованості та недостатності майнових активів для її задоволення, суд вважає за необхідне визнати Товариство з обмеженою відповідальністю „Економторг" банкрутом, відкрити відносно нього ліквідаційну процедуру.

Відповідно до положень ч.1 ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ( № 4212-VI ) з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, серед іншого: строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважається таким, що настав; у банкрута не виникає жодних додаткових зобов'язань (у тому числі зі сплати податків і зборів, обов'язкових платежів), крім витрат, безпосередньо пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури, припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута; вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Частина 2 ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ( № 4212-VI ) передбачено, що з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, керівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутством підприємства, про що робиться запис у його трудовій книжці, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута.

Пунктом 2 частини 1 прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (№ 4212-VI) встановлено щодо офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет, набирають чинності через 2 роки з дня опублікування вищезазначеного закону. До набирання чинності цими положеннями офіційне оприлюднення відомостей про справу про банкрутство здійснюється в офіційних друкованих органах (газетах „Голос України" або „Урядовий кур'єр").

При цьому, суд припиняє повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, зобов'язує керівництво протягом п'ятнадцяти днів з дня прийняття цієї постанови забезпечити передачу ліквідатору бухгалтерської та іншої документації боржника, печаток, штампів, матеріальних та інших цінностей; та зобов'язує ліквідатора опублікувати відомості про визнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю „Економторг" (оголошення повинно містити відомості, вказані у найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом; найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство; дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію).

Відповідно до ч. 2 ст. 95 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (№ 4212-VI) передбачено, що обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності в нього статусу арбітражного керуючого.

Господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, а також, враховуючи, що кандидатура Кириленка Андрія Андрійовича відповідає вимогам ст. 95 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд призначає ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю „Економторг" Кириленка Андрія Андрійовича.

Керуючись ст.ст. 37 - 38, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Визнати банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю „Економторг" (65045, м. Одеса, вул. Успенська, буд.115, код ЄДРПОУ 37947131).

2. Відкрити відносно Товариства з обмеженою відповідальністю „Економторг" (65045, м. Одеса, вул. Успенська, буд.115, код ЄДРПОУ 37947131) ліквідаційну процедуру.

3. Ліквідатором банкрута призначити Кириленка Андрія Андрійовича (м. Луганськ, вул. Воровського, 25, інн.2944625152).

4. Припинити повноваження органів управління банкрута, а також припинити повноваження власників майна банкрута.

5. Зобов'язати ліквідатора банкрута подати в десятиденний строк оголошення про визнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю „Економторг" (65045, м. Одеса, вул. Успенська, буд.115, код ЄДРПОУ 37947131) та відкриття відносно нього ліквідаційної процедури у офіційний друкований орган (газети "Голос України" чи "Урядовий кур`єр") з метою виявлення всіх кредиторів, докази подачі оголошення надати суду. Оголошення повинно містити відомості, вказані у ч.4 ст.38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом": найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом; найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство; дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію) та посилання на спрощену процедуру банкрутства згідно ст.95 вказаного Закону.

6. Зобов'язати ліквідатора провести ліквідаційні заходи, передбачені ст.ст.41-45, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (№ 4212-VI), та надати суду звіт.

7. Ліквідатору не рідше одного разу на місяць надавати до господарського суду та кредиторам письмову інформацію щодо проведення ліквідаційної процедури.

8. Зобов'язати ліквідатора у процесі ліквідаційної процедури виявляти ознаки фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства боржника, про що повідомляти суд та правоохоронні органи.

9. Вважати строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута таким, що настав.

10. Скасувати арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладання нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

11. Виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснювати у випадках і порядку, передбаченому Розділом ІІІ - (Ліквідаційна процедура), Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

12. Призначити розгляд справи в засіданні суду на „20" травня 2013р. о 12:00 год.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду (м. Одеса, пр. Шевченка, 29, зал №3, тел. (0482) 307-990).

13. Явку ліквідатора у судове засідання визнати обов'язковою.

Примірник постанови надіслати ліквідатору, кредитору, державному реєстратору виконавчого комітету Одеської міської ради.

Суддя Найфлейш В.Д.

Дата ухвалення рішення13.03.2013
Оприлюднено19.03.2013
Номер документу29951922
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —916/383/13-г

Ухвала від 20.05.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 13.03.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 27.02.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні