Рішення
від 15.11.2006 по справі 15/254-4169
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

15/254-4169

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" листопада 2006 р.Справа № 15/254-4169

Господарський суд Тернопільської області

у складі   судді Бучинської Г.Б.             

Розглянув справу

за позовом  Прокурора Бучацького району, вул. Міцкевича, 11, м. Бучач Бучацького району Тернопільської області в інтересах держави   в особі Державної податкової адміністрації України, Львівська площа, 8, м. Київ 53  в особі Бучацької міжрайонної державної податкової інспекція, вул. Майдан Волі, 1, м. Бучач Бучацького району  Тернопільської області                  

до Кооперативного підприємства "Фортуна", вул. Галицька, 153, м. Бучач Бучацького району Тернопільської області                         

про стягнення заборгованості в сумі 2 305,10 грн.

за участю представників сторін:

прокурора: Свачій М.І. –посвідчення № 58.

позивача: головний державний податковий інспектор юридичного сектору Братівник І.В. - довіреність №99  від 06.04.2006р.

відповідача: Горбатюк В.Б. - доручення № 250 від 14.11.2006р.

Суть справи:

Прокурор Бучацького району звернувся до господарського суду з позовом в інтересах держави в особі Державної податкової адміністрації України, м. Київ, в особі Бучацької міжрайонної державної податкової інспекція, м. Бучач про стягнення з Кооперативного підприємства "Фортуна", вул. Галицька, 153, м. Бучач Бучацького району Тернопільської області 2305,10 грн. податкового боргу, що становить 2304,69 грн. податку на додану вартість та 0,41 грн. пені.

У розпочатому судовому засіданні учасникам судового процесу роз'яснено їх процесуальні права та обов'язки, передбачені ст. ст. 20, 22, 81 1 Господарського процесуального кодексу України.

За відсутністю клопотання сторін технічна фіксація судового процесу не здійснювалася.

Прокурор та представник позивача у судовому засіданні підтримали позовні вимоги повністю, обґрунтовуючи їх тим, що в порушення норм податкового законодавства, зокрема Закону України „Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”, Закону України “Про податок на додану вартість”, відповідач не сплатив узгоджені суми податкового зобов'язання, що призвело до виникнення податкового боргу.

Представник відповідача у судовому засіданні та відзиві на позов № 251 від 14.11.2006р. зазначив, що Кооперативне підприємство "Фортуна" припинило господарську діяльність шляхом ліквідації згідно постанови правління Бучацького районного споживчого товариства № 30 від 31.08.2005р., оголошення в газеті «Нова доба»№ 35 (8136) від 02.09.2005р. та довідки Бучацького безбалансового відділення № 5 філії «Тернопільське центральне відділення Промінвестбанку»№ 175 від 08.11.2006р. про закриття поточного рахунку КП «Фортуна»(копії зазначених документів відповідачем долучено до матеріалів справи - супровідний лист вх. № 22183 від 15.11.2006р.), у зв'язку з чим просить суд відхилити вимоги позивача.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши доводи прокурора та пояснення представників сторін, встановлено:

Згідно вимог ст. 121 Конституції України, Закону України “Про прокуратуру”, ст. 29 Господарського процесуального кодексу України на органи прокуратури покладається представництво інтересів громадян та держави в судах у випадках, визначених Законом. Прокурор має право звернутися до господарського суду з позовом в інтересах держави або громадянина. В силу ст. ст. 20, 36-1 Закону України “Про прокуратуру” при здійсненні  прокурорського  нагляду  за  додержанням  і застосуванням  законів прокурор має право звертатись  до  суду  з заявою про захист прав і законних інтересів громадян, держави, а також підприємств та інших юридичних осіб при наявності порушень або загрози порушень економічних, політичних та інших державних інтересів внаслідок протиправних дій (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчиняються у відносинах між ними або з державою.

Відповідач - Кооперативне підприємство "Фортуна", вул. Галицька, 153, м. Бучач Бучацького району Тернопільської області зареєстроване в Єдиному державному реєстрі як юридична особа (ідентифікаційний код 25348974) рішенням Бучацької районної державної адміністрації від 04.06.1998р., перереєстроване –від 04.03.2003р. за № 1-0146/320 та станом на 26 жовтня 2006 року значиться у Єдиному державному реєстрі згідно довідки Головного управління статистики у Тернопільській області № 31-240 від 26.10.2006р., що спростовує твердження відповідача про припинення господарської діяльності КП "Фортуна" шляхом ліквідації.

Згідно підпункту 2.1.4, 2.3.1 п. 2.1 ст. 2 Закону України „Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” від 21.12.2000р. № 2181-ІІІ контролюючим органом стосовно сплати податків є податкові органи, які уповноважені здійснювати заходи з погашення податкового боргу.

У відповідності до пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону № 2181 та п. 11 ст. 10, п. 8 ст. 11 Закону України „Про державну податкову службу в Україні” органам державної податкової служби надано право звертатись до суду з позовами про примусове стягнення з платника податкового боргу.

Порядок погашення зобов'язань юридичних або фізичних осіб перед бюджетами та державними цільовими фондами з податків і зборів (обов'язкових платежів) регулюється нормами спеціального закону з питань оподаткування, яким є Закон України “Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” від 21.12.2000р. № 2181-ІІІ (далі - Закон № 2181).

Згідно п. 1.3 ст. 1 Закону № 2181 податковий борг (недоїмка) - це податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному чи судовому порядку, але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання.

Податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків у податковій декларації, вважається  узгодженим  з  дня подання такої податкової декларації (п. 5.1 ст. 5 Закону № 2181).

Як свідчать подані Кооперативним підприємством "Фортуна" податкові декларації з податку на додану вартість за вересень - листопад 2005 року, платником самостійно визначено суму податкового зобов'язання. Однак, відповідач в порушення норм Закону № 2181-ІІІ несвоєчасно та не в повному обсязі сплачував узгоджені суми податкового зобов'язання, що призвело до виникнення податкового боргу, а саме станом на 16.10.2006р. за КП «Фортуна»рахується борг по сплаті податку на додану вартість в сумі 2304,69 грн.

У разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання протягом граничних строків, визначених Законом України „Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”, такий платник зобов'язаний сплати штраф у порядку та розмірі, визначеному пп. 17.1.7 ст. 17 Закону № 2181.

За несвоєчасну сплату узгоджених сум податкового зобов'язання відповідачу нараховано 0,41 грн. пені.

Статтею 67 Конституції України визначено, що кожна особа зобов'язана сплачувати податки  і  збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Органи державної податкової служби, у відповідності до ст. 10 Закону України “Про державну податкову службу в Україні” № 509-ХІІ від 04.12.1990р. (із наступними змінами та доповненнями), здійснюють контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою  нарахування  та  сплати податків та зборів (обов'язкових платежів).

Відповідно до ст. 20 Закону України "Про систему оподаткування" контроль за правильністю справляння та своєчасністю надходження податків та зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів та державних цільових фондів здійснюється державними податковими органами та іншими державними органами в межах повноважень, визначених законом.

Згідно п. 11 ч. 1 ст. 11 Закону України “Про державну податкову службу в Україні” органи державної податкової служби мають право застосовувати до платників фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми недоїмки, пені у випадках, порядку та розмірах, встановлених законами України. Фінансові (штрафні) санкції, суми недоїмки, пені, накладені (застосовані) органами державної податкової служби України, сплачуються платниками добровільно або стягуються у судовому порядку.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України „Про систему оподаткування” платники  податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані сплачувати належні суми податків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені законами терміни. Обов'язок юридичної особи щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) припиняється із сплатою податку, збору (обов'язкового платежу) або його скасуванням або списанням податкової заборгованості відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"  (ч. 3 ст. 9 вищеназваного Закону).

Узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у визначені законом строки визнається сумою податкового боргу платника податків (п. 5.4.1 п. 5. 4 ст. 5 Закону № 2181).

Згідно вимог ст. ст. 32, 33 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Враховуючи, що матеріалами справи підтверджено факт несплати відповідачем податкового боргу, відповідач на день розгляду спору не надав суду будь-яких заперечень по суті заявлених позовних вимог, як і не надав суду доказів добровільного погашення зазначеної заборгованості, суд визнає позовні вимоги позивача щодо стягнення з Кооперативного підприємства "Фортуна", вул. Галицька, 153, м. Бучач Бучацького району Тернопільської області 2304,69 грн. податку на додану вартість та 0,41 грн. пені правомірними, обґрунтованими і такими, що підлягають до задоволення.

Витрати по сплаті державного мита в сумі 102 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 грн., згідно ст. 49 ГПК України, покладаються на відповідача.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 4-3, 33, 43, 44, 49, 82 - 85 ГПК України, господарський суд

 ВИРІШИВ

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Кооперативного підприємства "Фортуна", вул. Галицька, 153, м. Бучач Бучацького району Тернопільської області (ідентифікаційний код 25348974) на користь Державного бюджету (р/р 31116029600076 в УДК у Тернопільській області, МФО 838012) 2304,69 грн. податку на додану вартість та 0,41 грн. пені.

3. Стягнути з Кооперативного підприємства "Фортуна", вул. Галицька, 153, м. Бучач Бучацького району Тернопільської області (ідентифікаційний код 25348974) в доход Державного бюджету України 102 грн. державного мита.

4. Стягнути з Кооперативного підприємства "Фортуна", вул. Галицька, 153, м. Бучач Бучацького району Тернопільської області (ідентифікаційний код 25348974) на користь Державного підприємства „Судовий інформаційний центр”, м. Київ, пр. Перемоги, 44 (р/р 26002014180001 у ВАТ „Банк Універсальний”, м. Львів, МФО 325707, код 30045370) 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

5. Видати накази стягувачам після набрання судовим рішенням законної сили.

6. Рішення господарського суду набирає законної сили в десятиденний строк з дня його прийняття (підписання рішення).

7. На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили, сторони мають право подати апеляційну скаргу, а прокурор апеляційне подання протягом десяти днів з дня прийняття (підписання) рішення "20" листопада 2006 року через місцевий господарський суд.

 

Суддя                                                                                          Г.Б. Бучинська

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення15.11.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу299697
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/254-4169

Рішення від 15.11.2006

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні