Рішення
від 18.03.2013 по справі 918/105/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33013 , м. Рівне, вул. Набережна, 26А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"18" березня 2013 р. Справа № 918/105/13-г

Суддя Войтюк В.Р. розглянувши матеріали справи

за позовом Рівненського міжрайонного прокурора з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері в інтересах держави в особі Рівненської обласної ради, Рівненського обласного виробничого комунального підприємства водопровідно-каналізаційного господарства "Рівнеоблводоканал"

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Вторма-Рівне"

про стягнення дебіторської заборгованості в сумі 6 222 грн. 21 коп.

За участю представників:

позивача : Махаринець Н.М. дов. № 138/01-11 від 18.01.2013 р.;

відповідача : не з`явився;

прокуратури: Урбанович Р.М.

СУТЬ СПОРУ: Рівненський міжрайонний прокурор з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері звернувся до господарського суду з позовною заявою в інтересах позивача про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Вторма-Рівне" 5 907 грн. 11 коп. заборгованості за послуги водопостачання та водовідведення, надані на виконання умов договору № 346 від 01.07.2007 р., 165 грн. 52 коп. пені та 149 грн. 58 коп. 3 % річних.

У судовому засіданні 18.03.2013 р. прокурор та представник позивача підтримали позовні вимоги у повному обсязі та наполягали на їх задоволенні.

Відповідач відзиву на позов до суду не подав, участі уповноваженого представника у судових засіданнях не забезпечив. До господарського суду повернулись конверти у яких відповідачу на адресу, вказану у витязі з ЄДРПОУ (а.с.16-17, 35-36), надсилались ухвали про порушення провадження у справі та про відкладення розгляду справи, з відміткою підприємства зв`язку «за закінченням терміну зберігання».

Відповідно до п.3.9.1. постанови Пленуму ВГСУ № 18 «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК.

За змістом зазначеної статті 64 ГПК, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Отже, відповідач завчасно та належним чином повідомлений про місце, дату та час судового засідання, крім того, останньому надавалося достатньо часу для подання відзиву на позовну заяву, письмових пояснень та додаткових документів.

За таких обставин суд не вбачає підстав для відкладення розгляду справи та відповідно до статті 75 ГПК України здійснює її розгляд за наявними матеріалами без участі представника відповідача.

Заслухавши представників прокуратури та позивача, вивчивши подані письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

01 липня 2007 року Рівненське обласне виробниче комунальне підприємство водопровідно-каналізаційного господарства «Рівнеоблводоканал» (Водоканал) та Товариство з обмеженою відповідальністю «Вторма-Рівне» (Абонент) уклали договір № 346 на подачу води з комунального водопроводу та прийняття стічних вод у комунальну каналізацію та додаток № 1 до нього (а.с.9-10).

За умовами п.1.1. водоканал забезпечує водопостачання абонента до місця приєднання останніх до комунальних водопроводів, а також приймає стічні води у комунальну каналізацію та очищає їх. Об`єми і характеристика води та стоків, вид послуг, що надаються наведені в дислокації об`єктів у додатку № 1 до договору.

Відповідно до п.2.3. водоканал зобов`язується забезпечити абонента водою, яка відповідає чинному стандарту або дозволу Держстандарту України та Міністерства охорони здоров`я України на відхилення від стандарту; відповідно до умов договору визначати кількість талих і дощових вод, які відводяться у комунальну каналізаційну мережу з територій і дахів будівель абонента.

Абонент зобов'язаний своєчасно проводити оплату за надані послуги водопостачання та водовідведення (п. 2.4. договору).

У п.3.1. договору зазначено, що кількість води, використаної абонентом визначається за показниками перевірених і опломбованих водолічильників.

Згідно з п.3.6.договору абонент проводить оплату за отримані послуги згідно договору шляхом перерахуванням коштів на розрахунковий рахунок Водоканалу протягом 3 днів з дня отримання рахунку, при цьому Абонент самостійно отримує рахунок до 10 числа кожного наступного місяця. У разі недостатності суми проведеного платежу для виконання грошового зобов'язання у повному обсязі ця сума погашає вимоги кредитора у такій черговості: 1) у першу чергу сплачується неустойка; 2) у другу чергу сплачується основна сума боргу.

За умовами п.3.7. у випадку неоплати отриманого рахунку у вказаний в п.3.6. термін Водоканал має право припинити надання послуг водопостачання і водовідведення.

Пунктом 6.1. договору передбачено, що він набуває чинності з моменту його підписання обома сторонами і діє протягом року. Разом з тим, договір вважається щорічно продовженим на тих самих умовах, якщо за місяць до закінчення терміну його дії будь-яка із сторін письмово не повідомила другу сторону про його припинення (п. 6.2. договору).

Договір підписано уповноваженими представниками сторін, скріплено відбитками печаток сторін та, відповідно до пункту 6.2, чинний на момент існування спірних правовідносин.

На виконання умов вказаного договору позивачем у період з березня 2011 року по грудень 2012 року включно надано послуги відповідачу по водопостачанню та водовідведенню на загальну суму 5 907 грн. 11 коп.

Про належне виконання позивачем своїх зобов'язань за цим договором щодо надання послуг по водопостачанню та водовідведенню також свідчить відсутність з боку Товариства з обмеженою відповідальністю «Вторма-Рівне» претензій та повідомлень про порушення постачальником умов угоди.

Однак всупереч умовам договору споживач взятий на себе обов'язок по оплаті вартості наданих йому у вищезазначений період послуг не виконав.

Частинами 1 та 2 статті 509 ЦК України встановлено, що зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Пунктом 1 частини 2 статті 11 ЦК України передбачено, що однією з підстав виникнення цивільних прав та обов'язків є договори та інші правочини.

Частиною 1 статті 901 ЦК України передбачено, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

За умовами частин 1, 2 статті 193 ГК України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.(ст.526 ЦК України).

Згідно ст. 527 ЦК України, боржник зобов'язаний виконати свій обов'язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту.

За змістом ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтею 599 ЦК України визначено, що зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

У відповідності до статті 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Враховуючи те, що сума основного боргу за договором від 01 липня 2007 року № 346, яка складає 5 907 грн. 11 коп., підтверджена належними доказами, наявними у матеріалах справи, і відповідач на момент прийняття рішення не надав документів, що свідчать про погашення вказаної заборгованості перед позивачем, суд дійшов висновку про обґрунтованість та законність позовної вимоги про стягнення з відповідача вказаної суми.

Покликаючись на п.4.2 Договору позивач за несвоєчасне проведення розрахунків нарахував пеню в сумі 165 грн. 52 коп. за період з 14.01.2012р. по 14.01.2013 р.

Відповідно до ч.2 ст. 625 ЦК України позивач за прострочення виконання грошового зобов'язання нарахував 149 грн. 58 коп. 3% річних за період за період з 14.01.2012р. по 14.01.2013 р.

За умовами частини 1 статті 546 ЦК України виконання зобов'язання, зокрема, може забезпечуватися неустойкою.

Неустойкою (штрафом, пенею), згідно ст.549 ЦК України, - є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові в разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Право на неустойку виникає незалежно від наявності у кредитора збитків, завданих невиконанням або неналежним виконанням зобов'язання (частина 1 статті 550 ЦК України).

Частиною 1 статті 552 ЦК України встановлено, що сплата (передання) неустойки не звільняє боржника від виконання свого обов'язку в натурі.

Приписами статті 230 ГК України встановлено, що штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Пунктом 4.2. договору передбачено, що у разі неоплати або часткової оплати послуг водоканалу у встановлені цим договором строки Абоненту нараховується пеня за кожний календарний день прострочки у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла у період , за який оплачується пеня

Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних з простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений законом або договором.(ч.2 ст.625 ЦК України).

Оскільки розмір пені та 3 % річних, нарахованих позивачем, відповідає вищезазначеним приписам законодавства та положенням договору, а також є арифметично вірним, позовні вимоги про стягнення з відповідача 165 грн. 52 коп. пені та 149 грн. 58 коп. 3 % річних підлягають задоволенню.

На підставі ст. 49 ГПК України судовий збір покладається на відповідача.

Керуючись ст. 49, ст.ст. 82-84 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Вторма-Рівне» (33000, м.Рівне, вул.Біла, 85-а, код ЄДРПОУ 31479235) на користь Рівненського обласного виробничого комунального підприємства водопровідно-каналізаційного господарства «Рівнеоблводоканал» (33028, м.Рівне, вул.С.Бандери, 2, код ЄДРПОУ 03361678) 5 907 грн. 11 коп. заборгованості, 162 грн. 52 коп. пені, 149 грн. 58 коп. 3 % річних.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Вторма-Рівне» (33000, м.Рівне, вул.Біла, 85-а, код ЄДРПОУ 31479235) в доход державного бюджету 1 720 грн. 50 коп. судового збору.

4. Видати накази після набрання судовим рішенням законної сили.

Повне рішення складено "18" березня 2013 року

Суддя Войтюк В.Р.

Дата ухвалення рішення18.03.2013
Оприлюднено18.03.2013
Номер документу29982801
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/105/13-г

Ухвала від 24.01.2013

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 22.02.2013

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Судовий наказ від 29.03.2013

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Судовий наказ від 29.03.2013

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Рішення від 18.03.2013

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні