Постанова
від 15.03.2013 по справі 807/452/13-а
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Cправа № 807/452/13-а

Рядок статзвітності № 10.1

Код 12

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 березня 2013 року м. Ужгород

Суддя Закарпатського окружного адміністративного суду Плеханова З.Б, розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Управління пенсійного фонду України в м. Мукачевому та Мукачівському районі Закарпатської області до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю " Карпати" про стягнення заборгованості , -

ВСТАНОВИВ:

Управління пенсійного фонду України в м. Мукачевому та Мукачівському районі Закарпатської області звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовом до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю " Карпати" про стягнення заборгованості.

Позовні вимоги мотивовані тим, що Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю " Карпати" зареєстроване в УПФУ в м. Мукачевому та Мукачівському районі Закарпатської області, як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в порядку ст.1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 року. , а з 01.01.04 року , як платник страхових внесків відповідно до ст. 15 ЗУ " Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування від 09.07.03 року № 1058.

Громадянин ОСОБА_1 працював у СТОВ "Карпати" в шкідливих умовах праці повний робочий день на атестованому робочому місці, що дало підстави для призначення пенсії за - відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній виданих СТОВ "Карпати" та Актами правильності надання довідки про заробітну плату та стажу роботи для обчислення пенсії складеного спеціалістами управління ПФУ в м. Мукачево . Вказані обставини дали йому право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах по Списку №2 відповідно до ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 р.

За період з 01.09.2012 року по 29.01.2013 року управлінням Пенсійного фонду в місті Мукачево по даній пенсійній справі проведено виплату пільгової пенсії на загальну суму 4881,64 гривень. Таким чином, за наведений вище період СТОВ "Карпати" підлягало до відшкодування 4881.64 гривні. Проте, належного відшкодування сум пенсій виплачених громадянину ОСОБА_1 пільгової пенсії та витрат на її доставку підприємство не здійснювало.

Представник позивача подав до суду заяву від 15.03.2013 року в якій зазначив, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить розглянути справу без його участі.

Відповідач повторно в судове засідання не з'явився з невідомих причин. Про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Судова повістка на адресу відповідача була направлена за адресою вказаною позивачем у позовній заяві, та яка повернута з відміткою пошти "фірму розформовано". Згідно ч. 11 ч. ст. 35 КАС України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату із незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Суд вважає, що спір можливо вирішити на підставі наявних у справі доказів.

Відповідно до статті 128 частини 6 КАС України , якщо немає перешкод для розгляду у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час, і місце судового розгляду, суд, має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Відповідно до статті 3 частини 1 пункту 10 КАС України, письмове провадження - розгляд і вирішення адміністративної справи в суді першої, апеляційної чи касаційної інстанції без виклику осіб, які беруть участь у справі, та проведення судового засідання на основі наявних у суду матеріалів у випадках, встановлених цим Кодексом.

Розглянувши матеріали справи, з'ясувавши всі обставини у справі та перевіривши їх належними та допустимими доказами суд прийшов до висновку, що адміністративний позов підлягає до задоволення з огляду на наступне:

Відповідно до Довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Карпати" зареєстроване за адресою: 89640, Закарпатська область, Мукачівський район, смт. Чинадієво, вул. Садова, 4, ідентифікаційний код - 30765080 ( а. с. 30).

Управління пенсійного фонду України в м. Мукачевому та Мукачівському районі Закарпатської області призначило пенсію за віком громадянину ОСОБА_1, який працював у СТОВ "Карпати""в шкідливих умовах праці повний робочий день на атестованому робочому місці, що дало йому право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах по Списку №2 відповідно до ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 р. За період з 01.09.2012 року по 29.01.2013 року громадянину ОСОБА_1 проведено виплату пільгової пенсії? що підлягає відшкодуванню в розмірі на загальну суму 4881,64 гривень, що підтверджується розрахунком фактичних витрат (а.с. 5) .

За вищевказаний період Управлінням пенсійного фонду України в м. Мукачевому та Мукачівському районі Закарпатської області Сільськогосподарському товариству з обмеженою відповідальністю " Карпати" надсилались розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсії, призначеної відповідно до пунктів "б" - "з" с. 13 ЗУ " Про пенсійне забезпечення" (а. с. 8-15) . Проте належного відшкодування сум пенсій виплачених громадянину ОСОБА_1 пільгової пенсії та витрат на її доставку підприємство не здійснювало, у зв'язку з чим у відповідача виникла заборгованість перед позивачем в розмірі на загальну суму 4881,64 гривень , та дана сума заявлена до стягнення в судовому порядку.

Не надходження даної суми до бюджету Пенсійного фонду України перешкоджає виконанню одного із основних завдань фонду - забезпечення, збирання та акумулювання коштів призначених для повного та своєчасного фінансування виплати пенсій.

У відповідності до п.1 ст. 72 КАС України , обставини встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини. Так, зобов'язання боржника перед Управлінням пенсійного фонду доведено постановою Закарпатського окружного адміністративного суду від 09.11.2012 року № 2а-0770/2880/12( а.с.16-18).

Згідно абзацу 4 п.1 ст.2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 року за № 400/97-ВР , для платників збору об'єктом оподаткування є фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п. п. "б" - "з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 цього Закону.

У відповідності до Порядку застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18 листопада 2005 року № 383 (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 1 грудня 2005 р. за № 1451/11731) при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються Списки, що чинні на період роботи особи. При цьому до пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати внесення цієї посади чи професії до Списків.

Відповідно до ч.2 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року , зберігається порядок покриття фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п. п. "б" - "з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" . Крім сум виплачених пенсій відшкодуванню підлягають також витрати на їх доставку, які згідно із змінами до граничних тарифів на основні послуги зв'язку згідно з наказом Держкомзв'язку та інформації України від 22.07.2004 року за № 166 , становлять для міста 0,79 відсотків та для села 1,56 відсотків.

Порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначено розділом 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України , затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року за № 21-1 (зареєстрована у Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за N 64/8663, далі - Інструкція № 21-1), якою, зокрема, передбачено, що витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи. При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Відповідно до п. 6.8 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України , підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

На підставі вищенаведеного, керуючись ст.ст. 160-163 КАС Україн

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги управління Пенсійного фонду України в місті Мукачевому та Мукачівському районі Закарпатської області до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Карпати»про стягнення заборгованості - задовольнити повністю.

Стягнути з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Карпати»(Закарпатська область, Мукачівський район, с. Чинадієво, вул. Садова, 4, ідентифікаційний код - 30765080) на користь управління Пенсійного фонду України в місті Мукачевому та Мукачівському районі Закарпатської області заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгової пенсії, відповідно до п. "б - з" ст.. 13 Закону України " Про пенсійне забезпечення" в сумі 4881(чотири тисячі вісімсот вісімдесят одна) грн. 64 коп.

Постанова може бути оскаржена протягом десяти днів з дня отримання постанови через Закарпатський окружний адміністративний суд до Львівського апеляційного адміністративного суду з одночасним надсиланням копії апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції.

Суддя З.Б. Плеханова

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.03.2013
Оприлюднено19.03.2013
Номер документу29990477
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/452/13-а

Ухвала від 19.02.2021

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

Ухвала від 29.01.2021

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

Постанова від 15.03.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

Ухвала від 21.02.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

Ухвала від 05.03.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні