Рішення
від 07.03.2013 по справі 159/763/13-ц
КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 159/763/13-ц

Провадження № 2/159/360/13

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Ковель 07.03.2013

Ковельський міськрайонний суд Волинської області під головуванням

судді Восковської О.А,

за участю секретаря Канашкової О.М,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Ковелі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Медіта Тетяна», Державного реєстратора виконавчого комітету Ковельської міської ради про усунення перешкод у здійсненні права власності та скасування реєстраційних дій та зобов'язання внести відповідні записи, з участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Ковельської об'єднаної державної податкової інспекції, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ТзОВ «Медіта Тетяна», Державного реєстратора виконавчого комітету Ковельської міської ради про усунення перешкод у здійсненні права власності та скасування реєстраційних дій та зобов'язання внести відповідні записи, з участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Ковельської об'єднаної державної податкової інспекції. Свої позовні вимоги позивачка обґрунтовує тим, що вона, на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом виданим 26.01.2008 року та зареєстрованим в реєстрі за №125 є власником квартири АДРЕСА_1, що також стверджується і витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно №186867712 від 01.05.2008 року. Позивач вказує, що в грудні 2012 року до неї у вищевказану квартиру прийшли працівники відділу податкової міліції Ковельської ОДПІ з метою обстеження юридичної адреси ТзОВ «Медіта Тетяна», в ході якого останніми було складено акт обстеження юридичної адреси даного товариства, і саме тоді позивачу стало відомо, що за адресою належної їй квартири АДРЕСА_1 зареєстровано ТзОВ «Медіта Тетяна». Зазначає, що з нею не укладалось жодних договір оренди вказаної вище квартири та не надавалось будь-яких інших дозволів на реєстрацію чи перебування ТзОВ «Медіта Тетяна» у належній їй квартирі, тобто, реєстрація вказаного товариства проведена самовільно, без її відома та дозволу, тому таку реєстрацію вона вважає незаконною, будь-якого відношення до даного товариства позивач не має і їй про ТзОВ «Медіта Тетяна» нічого не відомо. Вказує також, що така ситуація є джерелом невизначеності та неспокою, оскільки на її адресу постійно надходить поштова кореспонденція для ТзОВ «Медіта Тетяна», яку вона відмовляється отримувати, що створює дискомфорт та порушує її право власника квартири. За вказаних обставин, позивачка звернулась до суду за захистом свого права власності на житло, яке порушено відповідачами у справі - ТзОВ «Медіта Тетяна» та Державним реєстратором виконкому Ковельської міської ради та просить заявлений нею позов задовольнити повністю.

У судове засідання позивачка ОСОБА_1 не з'явилась, подала до суду письмову заяву в якій просить справу розглядати у її відсутності, позовні вимоги підтримує повністю та просить їх задовольнити.

Представник відповідача ТзОВ «Медіта Тетяна» в судове засідання не з'явився, вважається таким, що належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи в суді, оскільки відповідно до ст.74 ч.5 ЦПК України у разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за адресою їх місця проживання чи перебування, зареєстрованого у встановленому законом порядку, вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Представник відповідача - Державного реєстратора виконавчого комітету Ковельської міської ради в судове засідання не з'явився, подав до суду письмову заяву в якій просить справу розглядати у його відсутності, позовні вимоги визнає повністю, не заперечує проти їх задоволення.

Представник третьої особи - Ковельської об'єднаної державної податкової інспекції в судове засідання не з'явився, подав до суду письмову заяву в якій просить справу розглядати у його відсутності.

Суд, дослідивши письмові докази у справі, приходить до висновку, що позов підставний та підлягає до задоволення з наступних причин.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом виданого 26.01.2008 року та зареєстрованого в реєстрі за №125 є власником квартири АДРЕСА_1. Даний факт стверджується і витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно №186867712 від 01.05.2008 року.

Як вбачається з витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців №410 від 15.02.2013 року юридична особа - Товариство з обмеженою відповідальністю «Медіта Тетяна» зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1, - тобто, за місцем знаходження належної позивачу на праві власності квартири.

Право володіти, користуватись та розпоряджатись своєю власністю закріплено за громадянами України статтею 41 Конституції України, згідно якої право приватної власності є непорушним.

Відповідно до ст.11 ЦК України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно ст.317 ч.1 ЦУ України власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном, а відповідно до ч.1,2 ст.321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Таким чином, реєстрація за адресою знаходження належного позивачу житла іншої особи ( у даному випадку юридичної особи ТзОВ «Медіта Тетяна») без згоди на це власника вказаного помешкання прямо порушує право власності ОСОБА_1 на належну їй квартиру.

Доказів, які б вказували на наявність згоди позивача на реєстрацію у належній їй квартирі юридичної особи ТзОВ «Медіта Тетяна», - відповідачами не надано.

Відповідно до ст.ст.4,5 Закону України №755-ІV від 15.05.2003 року «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», який регулює відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб-підприємців, державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців це засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру. Державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців проводиться державним реєстратором виключно у виконавчому комітеті міської ради міста обласного значення або у районній, районній у містах Києві та Севастополі державній адміністрації за місцезнаходженням юридичної особи або за місцем проживання фізичної особи - підприємця.

Відповідно до ч.6 ст.1 вказаного Закону України місцезнаходженням юридичної особи є адреса органу або особи, яка відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

Статтею 93 ЦК України передбачено, що місцезнаходженням юридичної особи є фактичне ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльності юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління та обліку.

Відповідно до п.45.2 ст.45 ПК України - податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України.

Судом встановлено, що відомості щодо місцезнаходження ТзОВ «Медіта Тетяна», що на теперішній час містяться в Єдиному державному реєстрі, є недостовірними та такими, що суперечать ст.93 ЦК України та ст.45 ПК України, оскільки відповідач ТзОВ «Медіта Тетяна» ніколи не вів діяльності за адресою АДРЕСА_1 та ніколи за зазначеною адресою не знаходились їх офіси.

Як вбачається з акту обстеження від 21.12.2012 року складеного відділом податкової міліції Ковельської ОДПІ, в ході проведення обстеження приміщення, яке знаходиться за адресою АДРЕСА_1 встановлено, що за даною адресою ТзОВ «Медіта Тетяна» не знаходиться. Як пояснювала під час обстеження житла його власник ОСОБА_1, вона ніяких договорі оренди вказаної вище квартири з службовими особами чи представниками ТзОВ «Медіта Тетяна» не укладала та не надавала будь-яких інших дозволів на реєстрацію чи перебування ТзОВ «Медіта Тетяна» у належній їй квартирі.

Згідно службової записки від 25.02.2013 року №87/18-007 Ковельської ОДПІ, ТзОВ «Медіта Тетяна» (код ЄДРПОУ - 37118565) знаходиться на обліку в ДПІ Дніпровського району м.Києва, стан « 30 - в стадії переходу з іншої ДПІ». Облікова справа повернута в ДПІ за основним місцем обліку для продовження терміну перебування на обліку до закінчення узгодження сум грошових зобов'язань за результатами проведеної перевірки.

Таким чином, на сьогоднішній день за адресою АДРЕСА_1 відсутні будь-які особи чи органи, які відповідно до установчих документів виступали б від імені ТзОВ «Медіта Тетяна», тому реєстрація вказаного товариства за такою адресою є порушенням ст.41 Конституції України та ст.ст.317,321 ЦК України, і позов ОСОБА_1 за захистом свого порушеного права власності на житло є підставним.

Відповідно до ст.с.386, 391 ЦК України держава забезпечує рівний захист прав усіх суб'єктів права власності. Власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Згідно ст.ст.15,16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Отже, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення позовних вимог ОСОБА_1, оскільки відповідачі по справі порушили права позивача, як власника нерухомого майна і обраний позивачем спосіб захисту порушеного права не суперечить вимогам закону.

Керуючись ст. ст. 10, 11, 212, 213, 214, 215, 218, 367 ЦПК України, на підставі ст.41 Конституції України, ст.ст.11,15,16,93,317,321,386,391 Цивільного кодексу України, Закону України №755-ІV від 15.05.2003 року «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Медіта Тетяна» та Державного реєстратора виконавчого комітету Ковельської міської ради усунути перешкоди у здійсненні права власності ОСОБА_1 на належну їй квартиру АДРЕСА_1 та 1)скасувати рішення засновників юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю «Медіта Тетяна» від 19.09.2012 року про внесення змін до установчих документів юридичної особи в частині зміни місцезнаходження товариства на адресу - АДРЕСА_1;

2)скасувати реєстраційну дію вчинену 25.09.2012 року, номер запису 10671050010015539 щодо внесення до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців зміни до відомостей про Товариство з обмеженою відповідальністю «Медіта Тетяна» (код ЄДРПОУ 37118565), а саме щодо зміни місцезнаходження на адресу - АДРЕСА_1;

3)зобов'язати державного реєстратора виконавчого комітету Ковельської міської ради зняти з обліку та передати реєстраційну справу Товариства з обмеженою відповідальністю «Медіта Тетяна» (код ЄДРПОУ 37118565) державному реєстратору за попереднім місцем обліку реєстраційної справи.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Волинської області через Ковельський міськрайонний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня отримання його копії.

Головуюча О. А. Восковська

Дата ухвалення рішення07.03.2013
Оприлюднено20.03.2013
Номер документу30007155
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод у здійсненні права власності та скасування реєстраційних дій та зобов'язання внести відповідні записи, з участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Ковельської об'єднаної державної податкової інспекції

Судовий реєстр по справі —159/763/13-ц

Рішення від 07.03.2013

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Восковська О. А.

Ухвала від 18.02.2013

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Восковська О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні