Постанова
від 13.03.2013 по справі 16/342-66/342-2012
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" березня 2013 р. Справа № 16/342-66/342-2012

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Козир Т.П. - головуючого, Гольцової Л.А., Іванової Л.Б.,

за участю представників: ЗАТ "Укрпромсервіс" - Марченко І.А. дов. № 54 від 6 листопада 2012 року та ПрАТ "Київська фасувально-картонажна фабрика" - Віценка А.Г. дов. б/н від 4 березня 2013 року,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу ЗАТ "Укрпромсервіс" на постанову Київського апеляційного господарського суду від 24 грудня 2012 року у справі господарського суду міста Києва за позовом ЗАТ "Укрпромсервіс" до ПрАТ "Київська фасувально-картонажна фабрика", треті особи - ТОВ "Міжгалузевий реєстраційний центр", Територіальне управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку в м. Києві, Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку, Районна державна адміністрація Солом'янського району м. Києва, ТОВ "Українське Реєстраційне бюро", ОСОБА_6, ОСОБА_7 та ОСОБА_8, про визнання недійсним рішення загальних зборів,

ВСТАНОВИВ:

У серпні 2008 року ЗАТ "Укрпромсервіс" (далі - позивач) звернулось до ЗАТ "Київська фасувально-картонажна фабрика" (далі - відповідач), треті особи - ТОВ "Міжгалузевий реєстраційний центр", Територіальне управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку по м. Києву, Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку та Районна державна адміністрація Солом'янського району м. Києва, з позовом про визнання недійсними рішень, які прийняті загальними зборами відповідача 8 серпня 2008 року.

Позовні вимоги обгрунтовано порушенням права позивача на персональне повідомлення про проведення загальних зборів товариства у зв'язку з тим, що повідомлення про проведення загальних зборів товариства було надіслано неуповноваженою особою. Позивач зазначає, що мав обгрунтовані сумніви у правдивості та достовірності вказаної у ньому інформації.

Рішенням господарського суду міста Києва від 31 жовтня 2012 року в позові відмовлено повністю.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 24 грудня 2012 року апеляційну скаргу ЗАТ "Укрпромсервіс" залишено без задоволення, а рішення господарського суду міста Києва від 31 жовтня 2012 року - без змін.

У касаційній скарзі ЗАТ "Укрпромсервіс" просить скасувати рішення господарського суду міста Києва від 31 жовтня 2012 року та постанову Київського апеляційного господарського суду від 24 грудня 2012 року та прийняти нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги.

Посилається на порушення судами ст. 41, 43 Закону України "Про господарські товариства".

Зазначає, що станом на день розсилки повідомлення був відсутній реєстр власників іменних цінних паперів, а саму розсилку здійснила особа, яка не була на той час реєстроутримувачем.

Представники третіх осіб у судове засідання не з'явились.

Враховуючи, що про час та місце розгляду касаційної скарги треті особи повідомлені належним чином, суд вважає за можливе розглянути справу за їх відсутності.

Вислухавши пояснення представників позивача та відповідача, обговоривши доводи касаційної скарги та вивчивши матеріали справи, суд вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судами першої та апеляційної інстанцій встановлено, що відповідно до сертифікату акцій, виписок з реєстру власників іменних цінних паперів станом на 8 серпня 2008 року ЗАТ "Укрпромсервіс" було акціонером ЗАТ "Київська фасувально-картонажна фабрика" і йому на праві власності належало 3 акції відповідача.

8 серпня 2008 року відбулись загальні збори акціонерів відповідача, якими прийнято рішення про затвердження статуту товариства у новій редакції у зв'язку зі збільшенням розміру статутного (складеного) капіталу та розміщенням 1300 шт. простих іменних акцій додаткової емісії.

Вказане рішення позивач просить визнати недійсним, посилаючись на те, що його, як акціонера ЗАТ "Київська фасувально-картонажна фабрика", не було належним чином повідомлено про скликання загальних зборів акціонерів товариства.

Відповідно до ст. 159 Цивільного кодексу України порядок скликання і проведення загальних зборів, а також умови скликання і проведення позачергових зборів та повідомлення акціонерів встановлюється статутом товариства і законом.

Відповідно до ст. 43 Закону України "Про господарські товариства" про проведення загальних зборів акціонерів держателі іменних акцій повідомляються персонально передбаченим статутом способом. Крім того, загальне повідомлення друкується в місцевій пресі за місцезнаходженням акціонерного товариства і в одному з офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України чи Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку із зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Якщо до порядку денного включено питання про зміну статутного (складеного) капіталу акціонерного товариства, то одночасно з порядком денним друкується інформація, передбачена статтею 40 цього Закону. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 45 днів до скликання загальних зборів. У разі необхідності може бути зроблено повторне повідомлення в зазначених засобах масової інформації. Загальні збори проводяться на території України, як правило, за місцезнаходженням акціонерного товариства, за винятком випадків, коли на день проведення загальних зборів 100 відсотками акцій товариства володіють іноземці, особи без громадянства, іноземні юридичні особи, а також міжнародні організації.

Встановлено, що у щоденному офіційному друкованому виданні Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку "Відомості державної комісії з цінних паперів та фондового ринку" (№ 120 (374) 24 червня 2008 року) та спеціалізованому київському виданні - газеті "Акціонер" (№ 54 (325) від 19 червня 2008 року) були розміщені повідомлення про проведення загальних зборів акціонерів ЗАТ "Київська фасувально-картонажна фабрика", в яких вказано час і місце проведення загальних зборів, питання порядку денного, документи, які необхідні акціонеру для участі у загальних зборах акціонерів, номер телефону для отримання довідок.

Пунктом 7.2.3 статуту ЗАТ "Київська фасувально-картонажна фабрика" про проведення загальних зборів акціонерів держателі акцій повідомляються персонально в письмовій формі шляхом відправлення рекомендованих листів.

Персональне повідомлення ЗАТ "Укрпромсервіс" про проведення спірних загальних зборів підтверджується фіскальним чеком № 4319 від 24 червня 2008 року УДППЗ "Укрпошта" про поштове відправлення, копія якого, засвідчена належним чином, долучена до матеріалів справи.

За таких обставин суди попередніх інстанцій дійшли обгрунтованого висновку про те, що ЗАТ "Укрпромсервіс" було належним чином повідомлено про скликання спірних загальних зборів акціонерів, а посилання позивача на те, що повідомлення про проведення зборів було зроблено не реєстратором ЗАТ "Київська фасувально-картонажна фабрика", а неуповноваженою особою - ТОВ "Українське Реєстраційне бюро", не впливає на фактичну обізнаність та реальну можливість останнього прийняти участь у спірних загальних зборах товариства.

У касаційній скарзі ЗАТ "Укрпромсервіс" посилається на те, що станом на час розсилання повідомлення про проведення спірних зборів акціонерів товариства був відсутній реєстр власників акцій відповідача.

Крім того, обгрунтовуючи наведене, заявник посилається на ухвалу господарського суду міста Києва від 14 серпня 2007 року про вжиття заходів забезпечення позову у справі № 47/205 за позовом ЗАТ "Укрпромсервіс" до ЗАТ "Київська фасувально-картонажна фабрика" та ТОВ "Міжгалузевий реєстраційний центр" про визнання права власності на 89 шт. акцій, а також на ухвалу господарського суду міста Києва від 25 квітня 2008 року у справі № 31/217.

Однак, як обгрунтовано зазначено судами попередніх інстанцій, наявність спору у справі № 47/205 не впливає на можливість складення ТОВ "Міжгалузевий реєстраційний центр" реєстру акціонерів та кількості належних кожному з них акцій, а заходи забезпечення позову, вжиті вказаними вище ухвалами, фактично встановлюють заборону на розпорядження цінними паперами відповідача та - у справі № 31/217 - ТОВ "Міжгалузевий реєстраційний центр" передавати функції з ведення системи реєстру власників іменних цінних паперів, емітованих ЗАТ "Київська фасувально-картонажна фабрика", будь-яким іншим реєстроутримувачам, вносити будь-які зміни до системи реєстру власників іменних цінних паперів, емітованих останнім, надавати реєстр власників іменних цінних паперів емітенту.

Крім того, рішенням господарського суду міста Києва від 11 жовтня 2011 року у справі № 47/205-48/376-32/101, залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 20 грудня 2011 року, у задоволенні позовних вимог ЗАТ "Укрпромсервіс" про визнання права власності на цінні папери у кількості 89 шт. відмовлено.

Також судами попередніх інстанцій з'ясовано, що договір купівлі-продажу акцій, укладений ОСОБА_8 та ОСОБА_9 12 березня 2007 року, не відповідає вимогам щодо доказів, визначеним ст. 36 Господарського процесуального кодексу України.

Між тим, відповідних клопотань про витребування певних доказів на підставі ст. 38 Господарського процесуального кодексу України позивачем не заявлялось, а в нотаріально засвідченій заяві зазначено про належність ОСОБА_8 42 шт. простих іменних акцій ЗАТ "Київська фасувально-картонажна фабрика" станом на 8 серпня 2008 року.

Так, дії щодо складання реєстру власників іменних цінних паперів ЗАТ "Київська фасувально-картонажна фабрика" станом на 8 серпня 2008 року були вчинені ТОВ "Міжгалузевий реєстраційний центр" в процесі виконавчого провадження з виконання ухвали від 7 серпня 2008 року Ворошилівського районного суду міста Донецька у справі № 2-2884/08.

Позивач посилається на те, що згодом постанова про відкриття виконавчого провадження ВП № 8542651 була скасована, а позов ОСОБА_7 у вказаній справі залишено без розгляду.

Однак, вказані обставини не впливають на спірні правовідносини сторін у даному спорі, з огляду на те, що внаслідок саме вжиття заходів забезпечення позову, відкриття виконавчого провадження та надання державною виконавчою службою ТОВ "Міжгалузевий реєстраційний центр" вимоги про негайне виконання ухвали від 7 серпня 2008 року у останнього відповідно виник обов'язок її виконання.

За змістом реєстру акціонерів ЗАТ "Київська фасувально-картонажна фабрика", складеного ТОВ "Міжгалузевий реєстраційний центр" станом на 8 серпня 2008 року, акціонерами товариства були ОСОБА_10 з кількістю акцій 37 шт. (37 % статутного фонду), ОСОБА_7 з кількістю акцій 18 шт. (18 % статутного фонду), ОСОБА_8 з кількістю акцій 42 шт. (42 % статутного фонду) та ЗАТ "Укрпромсервіс" з кількістю акцій 3 шт. (3 % статутного фонду).

Відповідно до протоколу реєстраційної комісії від 8 серпня 2008 року для участі у зборах зареєструвалися акціонери ЗАТ "Київська фасувально-картонажна фабрика", які разом володіють 97 акціями або 97 % відсотками голосів, що мають право брати участь у загальних зборах акціонерів, а отже, вказані загальні збори були повноважними з огляду на приписи ст. 41 Закону України "Про господарські товариства", за змістом якої загальні збори є правомочними, якщо в них беруть участь акціонери, що мають відповідно до статуту товариства більш як 60 % відсотків голосів.

Відповідно до п. б ч. 5, ч. 6 ст. 41 Закону України "Про господарські товариства" до виключної компетенції загальних зборів належить, зокрема, внесення змін до статуту товариства, у тому числі зміна розміру його статутного капіталу.

Згідно ст. 42 Закону України "Про господарські товариства" рішення загальних зборів акціонерів про внесення змін до статуту приймаються більшістю у ѕ голосів акціонерів, які беруть участь у зборах.

На загальних зборів акціонерів 8 серпня 2008 року на голосування було поставлено питання стосовно затвердження статуту товариства у новій редакції у зв'язку із збільшенням розміру статутного (складеного) капіталу та розміщенням 1300 шт. простих іменних акцій додаткової емісії, тобто, не вирішувалось питання збільшення статутного фонду та розміщення акцій додаткової емісії, а лише було затверджено статут у новій редакції.

Відповідно до протоколу № 1 від 8 серпня 2008 року лічильної комісії позачергових загальних зборів акціонерів ЗАТ "Київська картонажно-фасувальна фабрика" за прийняття рішення з вказаного питання проголосували акціонери, які у сукупності володіють 97 % голосів.

Крім того, порядок проведення загальних зборів ЗАТ "Київська картонажно-фасувальна фабрика" перевірено Територіальним управлінням державної комісії з цінних паперів та фондового ринку у м. Києві, згідно акту якої від 28 жовтня 2008 року при скликанні та проведенні загальних зборів акціонерів ЗАТ "Київська фасувально-картонажна фабрика" 8 серпня 2008 року порушень не виявлено.

За таких обставин суд касаційної інстанції приходить до висновку про відсутність порушень вимог закону при скликанні та проведенні загальних зборів акціонерів ЗАТ "Київська фасувально-картонажна фабрика" від 8 серпня 2008 року, а тому погоджується з висновками судів попередніх інстанцій про відсутність підстав для визнання недійсними рішень, прийнятих вказаними зборами акціонерів.

Посилання заявника касаційної скарги на необхідність переоцінки доказів у справі не може бути прийнято до уваги судом касаційної інстанції з огляду на встановлені ст. ст. 111-5, 111-7 Господарського процесуального кодексу України межі повноважень суду.

Враховуючи викладене, судами першої та апеляційної інстанцій повно встановлено усі істотні обставини справи, надано їм вірну юридичну оцінку, повно перевірено доводи сторін, вірно застосовано до спірних правовідносин норми ст. ст. 41, 43 Закону України "Про господарські товариства", чинного на час прийняття оскарженого рішення, та підставно відмовлено у задоволенні заявлених позовних вимог.

З огляду на викладене, рішення та постанова судів першої та апеляційної інстанцій законні та обгрунтовані, а тому зміні чи скасуванню не підлягають.

Керуючись ст. ст. 111-5, 111-7 - 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу залишити без задоволення, а постанову Київського апеляційного господарського суду від 24 грудня 2012 року - без зміни.

Головуючий Т. Козир

Судді Л. Гольцова

Л. Іванова

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення13.03.2013
Оприлюднено20.03.2013
Номер документу30039297
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/342-66/342-2012

Постанова від 13.03.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Ухвала від 18.02.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Постанова від 24.12.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Мартюк А.І.

Ухвала від 04.12.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Мартюк А.І.

Рішення від 31.10.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Любченко М.О.

Ухвала від 05.11.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Любченко М.О.

Ухвала від 01.10.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гончаров С.А.

Ухвала від 12.09.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гончаров С.А.

Ухвала від 29.08.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гончаров С.А.

Ухвала від 06.08.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гончаров С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні