Рішення
від 11.03.2013 по справі 2028/1719/12 (2/2028/737/12)
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 22ц/2090/1276/13 Головуючий 1 інст. - Марюхна Л.А.

Справа №2-2028/737/12 Доповідач - Макаров Г.О.

Категорія: земельні

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

5 березня 2013 року судова колегія судової палати у цивільних справах апеляційного суду Харківської області в складі:

головуючого - Макарова Г.О.,

суддів: Кружиліної О.А.,

Кіся П.В.,

при секретарі - Шабас О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Харкові цивільну справу за апеляційною скаргою представника Приватного акціонерного товариства «Вільховатка» - Пономаренко Аліни Валентинівни на рішення Нововодолазького районного суду Харківської області від 19 грудня 2012 року по справі за позовом ОСОБА_3 до Приватного акціонерного товариства «Вільховатка», третя особа - відділ Держкомзему у Нововодолазькому районі Харківської області, про витребування земельної ділянки з незаконного володіння,

встановила:

ОСОБА_3 звернувся до суду з позовом, в якому просив визнати договір оренди землі недійсним, в подальшому уточнила позовні вимоги і просила про витребування земельної ділянки з незаконного володіння. Позивач зазначив, що в 2009 році між ним та відповідачем по справі був підписаний договір оренди земельної ділянки, яка належить позивачу на праві власності, строком на З роки та підписаний акт прийому-передачі земельної ділянки. За період з 2009 року по березень 2012 року позивачу не був наданий примірник зареєстрованого договору оренди, тому в березні 2012 року позивач повідомив відповідачу про те, що не має наміру подовжувати договірні відносини щодо орен ди земельної ділянки та звернувся до відповідача з вимогою про повернення земельної ділянки, на що отримав відмову. В березні 2012 року позивачу стало відомо, що відповідач має намір зареєструвати договір оренди на новий термін. ОСОБА_3 звертався до Харківської регіональної філії „Центр Державного земельного кадастру з проханням не реєструвати договір оренди землі з відповідачем, оскі льки позивач його не підписував, до відповідача - ПрАТ „Вільховатка" з проханням повідомити про правомірність використання земельної ділянки, яка належить позивачу на праві власності, та видати примірник договору оренди землі, до відділу Держкомзему у Нововодолазькому районі Харківської області з проханням надати інформацію, чи проведена реєстрація договору оренди земельної ділянки. В серпні 2012 року позивач отримав відповідь від відділу держкомзему про те, що 26 березня 2012 року проведена державна реєстрація договору оренди земельної ділянки, яка належить позивачу, інші заяви позивача були залишені без відповіді. Примірник договору оренди земельної ділянки позивачем був отриманий тільки на підставі ухвали Нововодолазького районного суду.

Представник відповідача проти позовних вимог заперечував, вказуючи на те, що позов є таким , що не підлягає задоволенню, посилаючись на те, що договір є укладеним, оскільки зареєстрований в установленому порядку 26 березня 2012 року, як такий, що відповідає нормам чинного законодавства у компетентному державному органі - відділі Держкомзему у Нововодолазькому районі Харківської області, вважає, що передача земельної ділянки за актом приймання - передачі від 1 березня 2012 року відповідає вимогам Закону України „Про оренду землі,,, термін дії договору передбачений десять років, тому підстави для повернення земельної ділянки позивачу відсутні. Даний договір містить усі істотні умови договору, визначені ст.15 ЗУ „Про оренду землі,, При цьому представник відповідача зазначив, що дійсно реєстрація договору оренди в березні 2012 року була проведена відповідачем без повідомлення про це позивача, заміна перших п'яти аркушів договору була проведена відповідачем без погодження з позивачем в зв'язку з тим, що змінилася юридична назва орендаря - відповідача по справі з Акціонерного сільськогосподарського підприємства „Вільховатка,, на Приватне акціонерне товариство „Вільховатка,,, змінилася грошова оцінка об'єкта оренди, змінився розмір орендної плати на рік з 1,5 % до 3 % , змінився термін дії договору з трьох до десяти років. При цьому представник відповідача вважає, що умови договору в односторонньому порядку змінені не були, а визначення умов договору в односторонньому порядку є таким, що відповідає нормам чинного законодавства та такими, що не суперечать інтересам позивача.

Представником третьої особи по справі - відділу Держкомзему у Нововодолазькому районі Харківської області - надано до суду письмові заперечення , в яких в повному обсязі викладені правові підстави укладення та державної реєстрації договорів оренди землі , але не надані пояснення щодо правомірності позовних вимог позивача та підстав реєстрації договору оренди з урахуванням викладених в позовній заяві доводів.

Рішенням Нововодолазького районного суду Харківської області від 19 грудня 2012 року позов задоволений.

З незаконного володіння від ПАТ „Вільховатка,, витребувана земельна ділянка , кадастровий № 6324280300000000594 , площею 13,44 гектарів в межах згідно з планом, розташована на території Ватутінської сільської ради, яка належить ОСОБА_3. на підставі державного акту на право приватної власності на землю акту серії IV-XP № 100981, виданого 25 лютого 2002 року Ватутінською сільською радою Нововодолазького району Харківської області, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №9.

Відділ Держкомзему у Нововодолазькому районі Харківської області зобов'язаний скасувати державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки від 26 березня 2012 року за №632428034001294.

В апеляційній скарзі представник Приватного акціонерного товариства "Вільховатка" просить скасувати рішення суду і ухвалити нове рішення, яким повністю відмовити у задоволенні позовних вимог, посилаючись на порушення судом норм матеріального і процесуального права, неправильне встановлення обставин справи, не правильну оцінку судом наданих доказів.

Заслухавши сторони, перевіривши матеріали справи, судова колегія вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_3 є власником земельної ділянки площею 13,44 гектарів, кадастровий № 6324280300:00:000:0594, розташованої на території Ватутінської сільської ради. Між позивачем та АСП „Вільховатка,, в 2009 році був підписаний договір оренди земельної ділянки, яка належить позивачу на праві власності, строком на три роки. З моменту підписання до березня 2012 року позивачу не було відомо , чи зареєстрований договір оренди, акт прийому - передачі земельної ділянки після державної реєстрації позивач не підписував, примірник зареєстрованого договору оренди, підписаного в 2009 році не отримував. В березні 2012 року позивач звернувся до відповідача з вимогою про повернення земельної ділянки в зв'язку з закінченням терміну дії договору та відсутністю наміру в подальшому передавати в оренду належну позивачу земельну ділянку, на що отримав відмову, крім того позивачу стало відомо, що орендар має намір зареєструвати договір оренди землі , при цьому жодних пропозицій щодо укладення договору оренди землі, узгодження істотних умов договору від відповідача не надійшло. З метою захисту власних прав позивач в квітні 2012 року звернувся до Харківської регіональної філії „Центр Державного земельного кадастру,, з заявою не реєструвати договір, в зв'язку з тим, що позивач не підписував договір та йому невідомий його зміст. Після звернення позивача в червні 2012 року з заявою до відділу Держкомзему у Нововодолазькому районі Харківської області позивач дізналась, що державна реєстрація договору оренди земельної ділянки, яка належить позивачу на праві власності, проведена 26 березня 2012 року.

Задовольняючи позов, суд виходив з того, що позивач не підписував договір оренди 1 березня 2012 року, не узгоджував умови договору оренди, земельна ділянка орендарю не передавалась. За таких обставин суд зробив висновок, що договір оренди є неукладеним, а тому відповідно до ст.1212,1213 ЦК України витребував з незаконного володіння земельну ділянку.

Судова колегія не погоджується з висновком суду з наступних підстав.

Згідно з ч.І ст.638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

За змістом ч.2 ст.792 ЦК України відносини щодо найму ( оренди) земельної ділянки регулюються законом.

В силу ч.І ст.210 ЦК України та ч.І ст.20 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі підлягає державній реєстрації і виходячи зі змісту ст.ст.210, 640 ЦК України та ст.18 Закону України "Про оренду землі" є укладеним з моменту його державної реєстрації.

Істотні умови договору оренди землі встановлені ст. 15 Закону України "Про оренду землі". У разі відсутності в договорі оренди землі хоча б однієї з істотних його умов, такий договір підлягає визнанню недійсним за правилами частини 2 ст.15 Закону України "Про оренду землі".

Суд першої інстанції визнав, що договір оренди землі не відповідає вимогам Закону України "Про оренду землі", але безпідставно не застосував до спірних правовідносин норми ч.2 ст.15 Закону України "Про оренду землі", що призвело до неправильного вирішення справи.

Відповідно ч.І ст.215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною ( сторонами) вимог, які встановлені чч.І-З, 5 та 6 ст.203 цього Кодексу

Частиною 1 ст.203 ЦК України встановлено, що зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства.

Отже, та обставина, що позивач не підписував договір оренди землі або договір підписаний особою, яка не мала на це повноваження та відсутнє волевиявлення власника, є підставою для визнання договору недійсним за ст.ст.203, 215 ЦК України.

Оскільки спірний договір оренди землі не визнавався недійсним, у суда не було правових підстав для витребування земельної ділянки.

З огляду на наведене, судова колегія вважає, що суд першої інстанції необгрунтовано задовольнив позовні вимоги, а тому скасовує дане рішення суду з ухваленням нового, яким в задоволенні позову необхідно відмовити з вище наведених підстав.

Керуючись ст. ст..ЗОЗ, ст.307,309,314,319 ЦПК України, судова колегія

вирішила:

Апеляційну скаргу представника Приватного акціонерного товариства «Вільховатка» - Пономаренко Аліни Валентинівни задовольнити.

Рішення Нововодолазького районного суду Харківської області від 19 грудня 2012 року скасувати.

Відмовити ОСОБА_3 в задоволенні позову про витребування з незаконного володіння від ПАТ „Вільховатка,, земельної ділянки, кадастровий № 6324280300000000594 , площею 13,44 гектарів в межах згідно з планом, розташованої на території Ватутінської сільської ради, яка належить ОСОБА_3, на підставі державного акту на право приватної власності на землю акту серії IV-ХР № 100981, виданого 25 лютого 2002 року Ватутінською сільською радою Нововодолазького району Харківської області, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 9, та про зобов'язання відділ Держкомзему у Нововодолазькому районі Харківської області скасувати державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки від 26 березня 2012 року за №632428034001294.

Рішення набирає законної сили з моменту його проголошення, та може бути оскаржене в касаційному порядку до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів з дня набрання ним законної сили.

Головуючий -

Судді:

СудАпеляційний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення11.03.2013
Оприлюднено21.03.2013
Номер документу30063903
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2028/1719/12 (2/2028/737/12)

Рішення від 11.03.2013

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Макаров Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні