Рішення
від 15.03.2013 по справі 916/270/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" березня 2013 р.Справа № 916/270/13-г

За позовом: Товариства з обмеженою відпоівідальністю "ІНФОКС" в особі Філії "Інфоксводоканал" Товариства з обмеженою відповідальністю "Інфокс"

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРОКОМ"

про стягнення 204614,75 грн.;

Суддя Горячук Н.О.

Представники:

Від позивача: за дов. Сивак А.Л.

Від відповідача: не з'явився

Суть спору: Товариство з обмеженою відповідальністю "ІНФОКС" в особі Філії "Інфоксводоканал" Товариства з обмеженою відповідальністю "Інфокс" звернулося до господарського суду Одеської області з позовом про стягнення з відповідача заборгованості за послуги водовідведення ливневих стоків у сумі 204614,75грн.

Відповідач явку свого представника в судове засідання не забезпечив, хоча належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи, витребувані документи не надав, у зв'язку з чим, справа розглядається на підставі ст. 75 ГПК України за наявними документами.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне:

21.12.2001р. Комунальне підприємство „Одесводоканал", (правонаступником якого є ТОВ „Інфокс") (позивач) та Закрите акціонерне товариство "АГРОКОМ" (станом на день подання позову ТОВ „АГРОКОМ") (відповідач) уклали договір на послуги водопостачання і водовідведення (промгрупа).

Відповідно до п. 1.1 договору позивач надає послуги з подачі питної води на об'єкти відповідача, а також з приймання стічних вод, які скидаються відповідачем в систему комунальної каналізації відповідно до дислокації об'єктів (Додаток №1).

Відповідно до п.1.2 цього договору абонент своєчасно сплачує надані йому послуги водопостачання та водовідведення, експлуатує та утримує водопровідні та каналізаційні мережі, прилади та пристрої на них в належному стані відповідно до Правил, визначених в п.2.1 цього договору та діючого законодавства.

Відповідно до умов п.2.1. договору сторони зобов'язуються керуватися діючими „Правилами користування системами комунального водопостачання та водовідведення в містах і селищах України", затверджених наказом Держкомжитлокомгоспу від 01.07.1994р. №65, „Правилами технічної експлуатації систем водопостачання та водовідведення", затверджених наказом Держкомжитлокомгоспу від 05.07.1995р. №30, „Правилами приймання виробничих стічних вод підприємств, установ та організацій в систему каналізації м. Одеси, затверджених розпорядженням Одеської облдержадміністрації №87/А-98 від 09.02.1998р.; діючими ДСТУ, іншими нормативними актами, що прийняті в установленому законом порядку.

Згідно п.п.2.2.1 договору водоканал зобов'язується подавати абоненту воду по графіку затвердженому місцевими органами самоврядування та приймати стоки у відповідності із станом мереж та споруд.

Згідно з умовами п.2.3. договору відповідач зобов'язаний: здійснювати скидання стоків, якість яких не перевищує гранично допустимих концентрацій, установлених Правилами приймання стічних вод" (п.2.3.3. договору). З 10-го по 15 число місяця, наступного за звітним оформлювати акти бухгалтерського звіряння по розрахункам за надані йому послуги з водопостачання і водовідведення (п.2.3.10 договору). Своєчасно і в повному обсязі оплачувати послуги водопроводу і каналізації в тому числі за перевищення ліміту водопостачання і каналізації, скидання ненормативно очищених стоків (п.2.3.13 договору.)

Відповідно до умов п.3.2., п.3.3. договору оплата послуг водопостачання і водовідведення здійснюється щомісячно до 20 числа місяця, наступного за розрахунковим шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок позивача. Оплата здійснюється по тарифам, затвердженим у встановленому діючим законодавством порядку. У випадку зміни тарифів, діючих на момент укладення договору, оплата відповідачем наданих послуг здійснюється по новим тарифам, без зміни інших умов договору. Відомості про зміну діючих тарифів відповідач одержує через засоби масової інформації.

Перераховані відповідачем платежі зараховуються у наступному порядку: у першу чергу - в рахунок погашення пені, потім заборгованість по оплаті, потім поточні платежі (п. 3.8 договору)

Обсяги стоків, що відводяться від відповідача, приймаються рівними обсягами спожитої води або визначаються по показникам приборів обліку стоків відповідно до п.21 „Правил водокористування". Обсяг, скинутих відповідачем ливневих стоків, визначається розрахунковим шляхом згідно п.15.9. „Правил водокористування". (п.3.9. договору).

Нарахування платежів за скидання ненормативно - очищених стоків здійснюється у відповідності з „Правилами приймання стоків" (п. 3.10 договору).

У Додатку №1 до договору встановлені дані щодо дислокації об'єкта відповідача, а саме Хлібозавод ЗАТ „Агроком", м. Одеса, вул. Воробйова, 7.

На виконання умов договору у період з 01.02.2010р по 01.01.2013р. позивач виставляв відповідачу рахунки на оплату лівневих стоків на загальну суму 204614,75грн, які відповідач не оплатив, у зв'язку з чим позивач просить стягнути з відповідача вказану заборгованість.

Наданий позивачем розрахунок боргу, свідчить, що обсяг скинутих відповідачем ливневих стоків визначений на підставі п. 3.9 договору №1917/3 від 21.12.2001р. на підставі даних про площу забудови та удосконалення покритій у відповідності до СНиП 2.04.03-85 „Каналізація. Зовнішні мережі та споруди", п. 15.9 „Правил користування системами комунального водопостачання та водовідведення в містах і селищах України" діючих на момент укладання договору, п. 4.10. Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України" затвердженими наказом Міністерства з питань житлово - комунального господарства України №190 від 27.06.2008р, (діючого у теперішній час) із застуванням тарифів, які встановлені рішенням Виконавчого комітету Одеської міської ради від 23.09.2008р. №1074 „Про удосконалення тарифної політики на послуги водопостачання та водовідведення" та Постановою Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг України від 30.09.2011р. №182 „Про встановлення тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення Філії „Інфоксводоканал" ТОВ „Інфокс"., ДСТУ 3013-95

У п. 1.4. Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України встановлено, що приймання стічних вод від підприємств, установ, організацій до системи централізованого водовідведення здійснюється відповідно до Правил приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України, затверджених наказом Держбуду від 19.02.2002 №37, зареєстрованих у Мін'юсті 26.04.2002р. за №403/6691, а також місцевих правил приймання стічних вод підприємств у систему каналізації населеного пункту.

Згідно з п.3.6. Правил оплата споживачами за скид промислових стічних вод здійснюється згідно з Інструкцією про встановлення та стягнення плати за скид промислових та інших стічних вод у системи каналізації населених пунктів, затвердженою наказом Держбуду від 19.02.2002р. №37, зареєстрованою в Мін'юсті 26.04.2002р. за №402/6690.

Згідно з п.4.10. Правил додатковий обсяг стічних вод, що неорганізовано потрапляє у періоди дощів та сніготанення в мережі водовідведення споживачів або через зливоприймачі і колодязі на мережах водовідведення, які розташовані на території споживачів, у мережі водовідведення виробника, приймається на підставі результатів відповідних досліджень. В разі відсутності таких результатів додатковий обсяг стічних вод визначається: а) при загальносплавній системі водовідведення - відповідно до площі території, що займає споживач, за нормами ДСТУ 3013-95 „Правила контролю за відведенням дощових і снігових стічних вод з територій міст і промислових підприємств" та даними гідрометслужби; б) при роздільній системі водовідведення - у розмірі 20% від додаткового обсягу стічних вод, розрахованого згідно з підпунктом "а" цього пункту. Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 27.03.2012р. №131, зареєстрованим в Мінюсті України 12.04.2012р. за №557/20870 внесені зміни у п.4.10. Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України.

Згідно ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язань, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. (ст. 526 ЦК України)

Станом на день розгляду справи відповідач борг не сплатив, документів спростовуючих позовні вимоги не представив.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, відповідач не довів виконання вимог договору на водопостачання та водовідведення.

Враховуючи викладене позовні вимоги обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи та підлягають задоволенню. Судові витрати покладаються на відповідача згідно ст. ст. 44, 49 ГПК України.

Керуючись ст.ст.44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРОКОМ" (м. Одеса, вул. Воробйова, 7, код ЄДРПОУ 31430624) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю „Інфокс" (м. Київ, вул. Рилєєва, 10-А) в особі філії „Інфоксводоканал" (65039, м. Одеса, вул. Басейна,5, код ЄДРПОУ 26472133, р/р 26007311687301 в АБ „Південний", МФО 328209) 204614 /двісті чотири тисячі шістсот чотирнадцять/ грн. 75коп. боргу за послуги водовідведення ливневих стоків, 4092 /чотири тисячі дев'яносто дві/ грн.. 30коп. судового збору.

Наказ видати у порядку ст.116 ГПК України.

Рішення набирає законної сили відповідно до ст. 85 ГПК України.

Повне рішення складено 20.03.2013р.

Суддя Горячук Н.О.

Дата ухвалення рішення15.03.2013
Оприлюднено22.03.2013
Номер документу30088873
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 204614,75 грн

Судовий реєстр по справі —916/270/13-г

Рішення від 15.03.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 20.02.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 04.02.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні