Рішення
від 24.01.2012 по справі 18/2375/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул. Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

24.01.2012р. Справа № 18/2375/12

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельний дім "Ората", вул.Чигоріна, 37, кв.2, м.Київ, 01042

до Приватного підприємства "Автосвіт", вул. 40-річчя Жовтня, 2/7, м.Кременчук, Полтавська область, 39600

про стягнення 60 884,71 грн.

Суддя Іваницький Олексій Тихонович

Секретар судового засідання Жадан Т.С.

Представники:

від позивача: представник не з"явився

від відповідача: представник не з"явився

СУТЬ СПОРУ: розглядається позовна заява про стягнення з Приватного підприємства "Автосвіт" заборгованості в розмірі 20 638,91 грн. за Договором поставки товару №ПК/239 від 17.02.2012 року.

Відповідач представництво у судове засідання не забезпечив, вимог суду не виконав. Останній відповідно до пп. 3.5.10 Інструкції з діловодства в господарських судах України та пп.. 3.9.1 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011 р. "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" був належним чином та завчасно повідомлений про дату, час і місце проведення судового засідання, про що свідчить поштове повідомлення (про вручення поштового відправлення - ухвали суду).

22.01.2013 року за вх. канцелярі суду №1097д від представника позивача на виконання вимог ухвали суду від 04.01.2013 року до суду надійшли додаткові докази по суті предмету спору. Суд подані докази прийняв, розглянув та залучив до матеріалів справи.

28.01.2013 року за вх. канцелярії суду №1305д від відповідача надійшов відзив на позовну заяву в якому проти позовних вимог не заперечує та просить суд розглянути справу по суті без участі його представника. Суд поданий відзив прийняв та залучив до матеріалів справи.

Відповідно до ч. 4 п. 3.6. роз'яснення Вищого арбітражного суду України "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України" від 18.09.1997 р. № 02-5/289 (із змінами і доповненнями), у разі нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

З огляду на вищевикладене, а також достатністю документальних доказів в матеріалах справи для її розгляду по суті, суд розглядає справу за наявними в ній матеріалами відповідно до статті 75 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи та дослідивши і оцінивши за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всі обставини справи в їх сукупності, а також за результатами оцінки поданих сторонами господарського процесу доказів, у нарадчій кімнаті суд задовольняє позовні вимоги виходячи з наступного:

Між Товариством з обмеженою відповідальністю "Торгівельний дім "Ората" (далі ТОВ "ТД "Ората", Позивач) та приватним підприємством "Автосвіт" (далі - ПП "Автосвіт", Відповідач) 01 лютого 2012 року укладено Договір поставки №6 (далі -Договір).

Відповідно до умов Договору, Продавець (ТОВ "ТД "Ората") продає, а ПП "Автосвіт" купляє продукти харчування (Товар). Право власності на Товар переходить до Покупця в момент фактичної поставки Товару та отримання відмітки про прийом Товару на видатковій накладній. Кількість Товару узгоджується сторонами попередньо та вказується в супровідних документах. Відвантаження Товару провадиться на підставі заявки Покупця протягом 3-х календарних днів. Ціна товару визначається на основі накладної Продавця в момент отримання Товару.

Відповідно до п.5.1 Договору, оплата за поставлений Товар проводиться з відстрочкою платежу в 10 календарних днів

На виконання договірних зобов"язань позивачем відповідачу було поставлено товар на загальну суму 55 397,82 грн., що підтверджується наданими ТОВ "ТД "Ората" видатковими накладними №ОР-0000123 від 08.02.2012р. на суму 42 173,22 грн., №ОР-0000158 від 15.02.2012р. на суму 13 224,60 грн. Вказані накладні містять підпис довіреної особи на отримання товарно-матеріальних цінностей та відтиск печатки (штампу) ПП "Автосвіт".

Відповідач вз"яті на себе зобов"язання за Договором не виконані, за поставлений товар не розрахувався.

24 липня 2012 року ТОВ "ТД "Ората" на адресу ПП "Автосвіт" направлено претензію з вимогою сплатити борг за Договором, яка залишена останнім без задоволення.

Відповідно до ст. 629 ЦК України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Стаття 712 ЦК України передбачає, що за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Згідно зі статтею 655 ЦК України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до частини 1 статті 662 ЦК України продавець зобов'язаний передати покупцеві товар, визначений договором купівлі-продажу.

Статтями 509, 510 ЦК України передбачено, що зобов'язанням є правовідношення , в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу. Зобов'язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості. Сторонами у зобов'язанні є боржник і кредитор.

Відповідно до статей 526-527 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Боржник зобов'язаний виконати свій обов'язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту.

Стаття 599 ЦК України передбачає, що зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до статті 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до статті 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Пунктом 6.1 Договору, визначена відповідальність Покупця за несвоєчасну оплату Товару, що полягає в сплаті штрафу в розмірі 0,5% за несвоєчасно проведену оплату товару.

Згідно з ч. 2 статті 343 ГК України платник грошових коштів сплачує на користь одержувача цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін, але не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Стаття 1 Закону України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань» передбачає, що платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін.

Стаття 3 Закону України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань» визначає, що розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Враховуючи положення чинного законодавства позивачем нарахована відповідачу пеня в розмірі 4178,52 грн. та 3% річних - 1268,37 грн.

Відповідно до статті 32 ГПК України, доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у встановленому законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Стаття 33 ГПК України встановлює, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Згідно зі статтею 34 ГПК України, господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Стаття 36 ГПК України передбачає, що письмовими доказами є документи i матеріали, які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Оригінали документів подаються, коли обставини справи відповідно до законодавства мають бути засвідчені тільки такими документами, а також в інших випадках на вимогу господарського суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 82 ГПК України рішення приймається господарським судом за результатами оцінки доказів, поданих сторонами та іншими учасниками господарського процесу, а також доказів, які були витребувані господарським судом, у нарадчій кімнаті.

Відповідно до, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом / статті 43 ГПК України.

Позивач відповідно до статей 32-34,36,38 ГПК України надав належні докази, довів обставини на які він посилався як підставу своїх вимог та обґрунтував які дають підставу суду позов задовольнити повністю.

Після виходу з нарадчої кімнати суд оголосив вступну та резолютивну частини рішення яким позовні вимоги задоволено повністю.

Враховуючи викладене, матеріали справи, обставин справи в їх сукупності, заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши і оцінивши подані додаткові докази, керуючись статтями 4 - 4 7 , 22, 28, 32 - 34, 36, 43, 44 - 45, 47 1 , 49, 75, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, у нарадчій кімнаті, суд, -

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Приватного підприємства "Автосвіт" (вул. 40-річчя Жовтня, 2/7, м.Кременчук, Полтавська область, 39600, код ЄДРПОУ 31435512) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельний дім "Ората" (вул.Чигоріна, 37, кв.2, м.Київ, 01042, код ЄДРПОУ 35809902) заборгованість за Договором в розмірі 55 397,82 грн., пеню в розмірі 4 178,52 грн., 3% річних - 1268,37 грн., а також витрати на сплату судового збору в розмірі 1609,50 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

СУДДЯ Іваницький О.Т.

Повне рішення складено 01.02.2013

Відповідно до ч. 5 ст. 85 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Дата ухвалення рішення24.01.2012
Оприлюднено22.03.2013
Номер документу30118594
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 60 884,71 грн

Судовий реєстр по справі —18/2375/12

Ухвала від 25.12.2012

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іваницький О.Т.

Ухвала від 25.02.2013

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іваницький О.Т.

Рішення від 24.01.2012

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іваницький О.Т.

Ухвала від 05.12.2012

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іваницький О.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні