Постанова
від 12.03.2013 по справі 1570/6186/2012
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 1570/6186/2012

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 березня 2013 року м. Одеса

09год.45хв.

Зала судових засідань №19

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого - судді Аракелян М.М.

За участю секретаря - Маліновської І.В.

За участю сторін:

Від позивача: Гриневич Т.В.

Від відповідача : Цуркан Л.О.

Від третьої особи: Новіков О.П.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси до Комунального підприємства «Міська госпрозрахункова консультативна поліклініка», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Управління Пенсійного фонду України в Київському районі м. Одеси про стягнення заборгованості,-

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшла адміністративна позовна заява Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м.Одеси, в якій позивач просить суд стягнути з Комунального підприємства «Міська госпрозрахункова консультативна поліклініка» заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком №2 у розмірі 20 216, 97грн.

24.12.2012 року Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м.Одеси уточнило позовні вимоги, просить стягнути з Комунального підприємства «Міська госпрозрахункова консультативна поліклініка» заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком №1 у розмірі 16 003, 59 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на наявність у відповідача заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком №1, яка утворилася за період липень-вересень 2012р. і підлягає стягненню з відповідача на підставі ч.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Представник відповідача проти позову заперечував, посилаючись на обставини викладені в письмових запереченнях на адміністративний позов.

В обґрунтування своєї позиції представник відповідача зазначив, що після звільнення пенсіонера ОСОБА_5 з Комунального підприємства «Міська госпрозрахункова консультативна поліклініка» , він працював в медичному закладі на посаді рентген лаборанта також з шкідливими умовами праці, а отже стягнення повинно бути звернене також і на те підприємство, де пенсіонер продовжив працювати після звільнення. Крім того, розмір нарахованої пенсії є неправомірним, оскільки по розрахункам відповідача, середня заробітна плата ОСОБА_5 менша за встановлену позивачем пенсію. Суму заборгованості відповідач визнає.

За клопотанням представника позивача у судовому засіданні 26.02.2013р., ухвалою, яка занесена до журналу судового засідання, до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог залучено Управління Пенсійного фонду України в Київському районі м.Одеси.

Представник третьої особи - Управління Пенсійного фонду України в Київському районі м. Одеси - уточнюючі позовні вимоги позивача підтримав у повному обсязі.

В судовому засіданні представник позивача, відповідача та третьої особи підтримали свої правові позиції.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши надані учасниками судового процесу докази в їх сукупності, заслухавши представників, проаналізувавши положення чинного законодавства, суд дійшов наступного.

Судом встановлено, що Комунальним підприємством «Міська госпрозрахункова консультативна поліклініка» знаходиться на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Приморському районі м.Одеси за №Ж0680.

Як вбачається з матеріалів справи, за Комунальним підприємством «Міська госпрозрахункова консультативна поліклініка» обліковується заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у загальному розмірі 16 003, 59 грн., яка утворилася внаслідок невідшкодування відповідачем вказаних витрат за період серпень-вересень 2012 року, призначених та виплачених пенсіонерам ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 за списком №1

Заборгованість КП «Міська госпрозрахункова консультативна поліклініка» по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій виникла відповідно до направлених на адресу відповідача розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пункту „а" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Право на пільгове пенсійне забезпечення вказаних вище пенсіонерів згідно з п.п. «а» ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" підтверджується виданими відповідачем довідками про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній №5 від 13.02.2008р., та довідкою, уточнюючою особливий характер праці та умов праці для призначення пільгової пенсії №12/12 від 18.08.2006р., про те, що зазначені пенсіонери певні періоди працювали за професією, посадою, що передбачена Списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Пенсії, призначені на пільгових умовах вказаним вище пенсіонерам, за спірний період були виплачені у повному обсязі, що підтверджується наявними у матеріалах справи довідками відповідних управлінь Пенсійного фонду України.

Згідно з пунктами 1,2 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» від 26 червня 1997 року №400/97-ВР (зі змінами та доповненнями) платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є, у тому числі, суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених у пункті 1 цієї статті, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади.

Відповідно до абз. 4 пункту 1 статті 2 вказаного Закону для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" №1058-IV від 09.07.2003р. пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Також, частиною 2 Прикінцевих положень Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" №1058-ІV від 09.07.2003р. передбачено, що підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100 відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Згідно п.«а» ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991р. №1788-ХІ (зі змінами та доповненнями) на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, - за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах; жінки - після досягнення 45 років і при стажі роботи не менше 15 років, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах.

Відповідно до п.6.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. №21-1 (із змінами та доповненнями) відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в таких розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції - 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень зазначеного Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Відповідно до п.6.4 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. №21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України від 16 січня 2004р. за №64/8663, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Згідно з п.6.8. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове пенсійне страхування до Пенсійного фонду України підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Станом на день ухвалення рішення по справі КП «Міська госпрозрахункова консультативна поліклініка» заборгованість частково погасило (останній платіж від 27.11.2012 року у розмірі 3 061, 61 грн.), а отже заборгованість відповідача за серпень-вересень 2012 року за Списком №1 складає 16 003, 59 грн., що також вбачається з наявних у матеріалах справи розрахунку заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій з розбивкою по пенсіонерам, яким виплачується пільгова пенсія, та періодам, за які нарахована заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій із зазначенням конкретних розмірів виплат, та карток особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат.

Суд не приймає до уваги твердження відповідача про те, що заборгованість повинна бути звернена також і на КУ «Міська клінічна лікарня №9», так як пенсіонер після звільнення з КП «Міська госпрозрахункова консультативна поліклініка» працював з 08.09.2010 року по 18.01.2012 рік КУ «Міська клінічна лікарня №9», оскільки до стажу із особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком №1 зараховані періоди, зазначені у довідках КУ «Міська поліклініка №16» (1 рік 05 місяців 09 днів) та КП «Міська госпрозрахункова консультативна поліклініка» (11 років 02 місяця 15 днів), період роботи ОСОБА_5 в КУ «Міська клінічна лікарня №9» до стажу із особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком не зарахована, тому що не проведено атестацію робочого місця.

Належних доказів сплати відповідачем сум, визначених розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пункту „а" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" за період серпень-вересень 2012р. у розмірі 16 003, 59 грн. у встановленому чинним законодавством порядку та строки суду не надано, наявність заборгованості не спростована відповідачем та її розмір ним не заперечується.

Суд відхиляє та не досліджує доводи відповідача стосовно неправильного обчислення розміру призначених пільгових пенсій, оскільки це не є предметом судового розгляду і виходить за межі предмета спору.

Частиною 1 ст.71 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Згідно з ч.1 ст.69 та ч.1 ст.70 Кодексу адміністративного судочинства України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових і речових доказів, висновків експертів. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмету доказування.

Приймаючи до уваги вищевикладене, позовні вимоги Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м.Одеси є обґрунтованими та підлягають задоволенню повністю.

Керуючись ст. 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси до Комунального підприємства «Міська госпрозрахункова консультативна поліклініка», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Управління Пенсійного фонду України в Київському районі м. Одеси про стягнення заборгованості задовольнити.

Стягнути з Комунального підприємства «Міська госпрозрахункова консультативна поліклініка» (65045, м. Одеса, вул.. Жуковського, 30, код ЄДРПОУ 02774607) заборгованість перед Управлінням Пенсійного фонду України в Приморському районі м.Одеси в сумі 16 003 (шістнадцять тисяч три), 59грн. на покриття витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком №1.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова або ухвала суду першої інстанції, якщо інше не встановлено цим Кодексом, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст постанови складено та підписано 12.03.2013р.

Суддя /підпис/ М.М. Аракелян

З оригіналом згідно:

Суддя М.М. Аракелян

Стягнути з Комунального підприємства «Міська госпрозрахункова консультативна поліклініка» (65045, м. Одеса, вул.. Жуковського, 30, код ЄДРПОУ 02774607) заборгованість перед Управлінням Пенсійного фонду України в Приморському районі м.Одеси в сумі 16 003 (шістнадцять тисяч три), 59грн. на покриття витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком №1.

12 березня 2013 року.

Дата ухвалення рішення12.03.2013
Оприлюднено28.03.2013
Номер документу30130273
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1570/6186/2012

Постанова від 12.03.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Аракелян М. М.

Ухвала від 16.10.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Аракелян М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні