Рішення
від 19.03.2013 по справі 1018/2360/2012
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 1018/2360/2012

Провадження № 2-267/13

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 березня 2013 року Обухівський районний суд Київської області у складі:

головуючого - судді Степанової О.С.,

при секретарях - Поліщук О.В., Шалапуди Н.П., Кириленко Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Обухові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Садівницького товариства «Галявинка», за участю третьої особи ОСОБА_2, про визнання незаконним рішення та визнання недійсними документів,

ВСТАНОВИВ:

13.02.2012 року ОСОБА_1, в особі свого представника ОСОБА_3, звернувся до суду із позовною заявою, в якій просив визнати незаконним рішення правління СТ «Галявинка» від 15 травня 2006 року щодо прийняття в члени товариства ОСОБА_2, способу оплати членських та вступних внесків та надання ОСОБА_2 довідки щодо приватизації земельної ділянки, а також просив визнати недійсною довідку СТ«Галявинка» за підписом Голови правління СТ«Галявинка» ОСОБА_4 №03-06/05 від 05.2006 року видану на ім?я ОСОБА_2 про те, що земельна ділянка НОМЕР_2 площею 0,12 га розташована на території СТ«Галявинка» і якою вона фактично користується з 2002 року, та визнати недійсним викопіювання з генерального плану СТ«Галявинка» із зображенням розташування земельної ділянки НОМЕР_2, завірену Головою правління СТ«Галявинка» ОСОБА_4, оскільки вказаними документами порушені його особисті немайнові права як члена товариства, приймати рішення щодо життєдіяльності товариства та розпорядженням його територією; а також право позивача як члена товариства та громадянина України на відпочинок.

В обґрунтування своїх позовних вимог, позивач вказав на те, що він є членом СТ «Галявинка», який було створено 03 вересня 1990 року постановою адміністрації і об'єднаного комітету профсоюзу ордена Леніна будівельно-монтажного тресту № 1 «Про створення садівницького товариства» - в с. Підгірці, Обухівського району Київської області в кількості 140 членів товариства. В користування товариства була передана земельна ділянка площею 12,5 га в адміністративних межах Підгірцівської сільської ради, для організації колективних садів, право на яку закріплене Державним актом на право користування землею серії Б № 087423. Даним рішенням позивач був прийнятий в члени товариства і в користування була надана земельна ділянка НОМЕР_1, яку він в подальшому приватизував. В подальшому у відповідності з нормами закону та вимогам ДБНу був розроблений та затверджений генеральний план забудови СТ«Галявинка», згідно якого на момент створення вказаного садівницького товариства існувало 140 земельних ділянок під дачні ділянки, нумерація яких починалася з №30 по №170, і земельної ділянки з НОМЕР_2 не існувало взагалі. Разом з тим, в травні 2010 року, гр. ОСОБА_2, яка не являлася членом товариства та дану особу ніхто раніше не знав, почала огороджувати землю загального користування СТ«Галявинка» та розпочала будівництво свого приватного будинку. В листопаді 2010 року, позивачу стало відомо, що гр. ОСОБА_2 здійснила безоплатну приватизацію земельної ділянки СТ«Галявинка» та отримала державний акт на право власності на земельну ділянку на підставі розпорядження Обухівської районної державної адміністрації Київської області, як члена садового товариства. Як стало відомо позивачу, вказане рішення було видане на підставі рішення правління СТ «Галявинка» від 15.05.2006 року про прийняття в члени товариства ОСОБА_5 та надання дозволу на приватизацію земельної ділянки НОМЕР_2 у вказаному товаристві. Разом з тим, позивач являючись членом СТ «Галявинка» з моменту його створення, а також в період з 2004 по 2011 роки будучи членом правління, вказує на те, що про рішення правління від 15.05.2006 року йому нічого не було відомо та вважає що рішення правління СТ «Галявинка» від 15.05.2006 року про прийняття в члени товариства ОСОБА_2 є незаконним та таким що порушує його права як члена товариства, з огляду на наступне.

Так, посилаючись на ст. ст. 8,14 Конституції України, ст. ст.1, 3, 13 Закону України «Про об'єднання громадян», ст.ст. 10, 16, 19, 20 ЗУ «Про планування та забудову територій», п.1.1.,2.2.,4.1 та 4.2.3 Статуту СТ «Галявинка», позивач вказує що на загальних зборах СТ «Галявинка» рішення про прийняття в члени товариства ОСОБА_2 ніколи не приймалося і відповідного протоколу зборів не існує взагалі. Крім того під час розгляду питання про прийняття в члени товариства ОСОБА_2 та надання їй дозволу на приватизацію земельної ділянки НОМЕР_2, про що останній видано відповідну довідку правлінням СТ «Галявинка» порушено Закону України «Про планування і забудову територій», що діяв на час прийняття рішення та приватизації земельної ділянки. Крім того, земля загального користування, яку видали за земельну ділянку НОМЕР_2, була останньою земельною ділянкою загального користування де можливо було розмістити соціальні об'єкти, які вкрай необхідні членам товариства і позивачу в тому числі. Згідно генерального плану СТ «Галявинка» на місце земельної ділянки НОМЕР_2 містяться об'єкти загального користування, а саме під №12 значиться площадка для стоянка автомобілів, під №5 магазин змішаної торгівлі та під №6 пункт прийому овочів та фруктів.

Враховуючи вище викладене щодо незаконності дій правління СТ «Галявинка» - видані на підставі даного рішення документи а саме довідка про членство ОСОБА_2 та користування нею земельною ділянкою НОМЕР_2 та викопіювання з генерального плану СТ «Галявинка» на якій зображено розташування земельної ділянки НОМЕР_2 є недійсним та підлягають скасуванню.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 не з'явився, про дату час та місце слухання справи був повідомлений належним чином. Відповідно до ст. 169 ЦПК України, судом було визнано можливим справу слухати у відсутності позивача за участю двох його повноважних представників ОСОБА_3 та ОСОБА_6

В судовому засіданні представники позивача ОСОБА_3 та ОСОБА_6 позов підтримали, посилаючись на обставини, викладені у позові, просили суд його задовольнити. Також представник позивача ОСОБА_3 просив суд звернути увагу і на інші аргументи викладені в його письмових поясненнях від 31.07.2012 року, що були оголошені ним в судовому засіданні 19.03.2013 року після чого приєднані до матеріалів справи.

Представник Садівницького товариства «Галявинка» - Фрідман О.О. в судовому засіданні заперечував проти задоволення позовних вимог в повному обсязі та пояснив, що на його думку позивачем було обрано невірний спосіб захисту свого права в контексті ст. 16 ЦК України, оскільки оскаржувана довідка та викопіювання генерального плану в розумінні ЦК України не є правочинами. З огляду на викладену обставину, вказані позовні вимоги взагалі не можуть розглядати в порядку цивільного судочинства і провадження в цій частини мало б бути закритим. Разом з тим підчас розгляду справи у суді відповідне клопотання про закриття провадження у справі від представника відповідача суду не заявлялося.

Щодо позовних в частині визнання недійсним рішення правління товариства про прийняття до членів товариства ОСОБА_2, представник відповідача Фрідман О.О., вказав на те, що правових підстав для задоволення вказаних позовних вимог немає оскільки вказане рішення було прийняте повноважним органом відповідно до вимог діючого на той момент законодавства та відповідних положень статуту товариства. Позивач в супереч вимогам закону не надав жодного доказу протиправності дій правління товариства при прийнятті оскаржуваного рішення, не зазначив, яким чином оскаржуване рішення порушує його особисті права та яким чином ці права порушені. Також представник відповідача просив застосувати строк позовної давності передбачений ст. 257 ЦК України та відмовити в позові з цієї підстави, оскільки оскаржуване рішення було прийнято 15.05.2006 року, а позивач будучи членом товариства та членом правління товариства мав можливість дізнатись про існування такого рішення раніше, тому на думку представника відповідача строк позовної давності закінчився 15.05.2009 року. Разом з тим, належних та допустимих доказів поважності причин пропуску строку позовної давності позивачем не надано, як і не було надано доказів того, що саме в 2010 року йому стало відомо про членство ОСОБА_2 в товаристві.

В судовому засіданні третя особа ОСОБА_2 заперечила проти позовних вимог, та просила в задоволенні позову відмовити в повному обсязі з підстав викладених представником відповідача.

Суд, дослідивши та оцінивши матеріали справи, заслухавши учасників процесу, прийшов до наступних висновків.

Відповідно до частини 1 ст. 3 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Судом, встановлено, що Садівницьке товариство «Галявинка» зареєстроване на підставі свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи Серії А01 за № 560687, має ідентифікаційний код юридичної особи 22204594, та розташоване за адресою: Київська обл., Обухівський р-н, с. Підгірці. (а.с. 16).

03.09.1990 року Відповідно до постанови адміністрації і об'єднаного комітету профсоюзу Леніна будівельно-монтажного треста № 1 «Про створення садівницького товариства» було створено садівницьке товариство «Галявинка» та було виділено в безстрокове користування земельну ділянку площею 12,5 га, для організації колективних садів. (а.с. 35).

Крім того, судом встановлено, що на земельну ділянку площею 12,5 га землі в безкоштовне користування в межах згідно з планом землекористування, яка знаходиться на території с. Підгірці, Обухівського р-ну, Київської області було видано державний акт на право користування землею. (а.с. 27-32).

Відповідно до рішення Обухівської районної ради народних депутатів від 13.11.1990 року за № 343 на загальних зборах працівників будівельно-монтажного тресту-І Мінбуду від 05.09.1990 року, які вступають до створеного при будівельно-монтажного тресті-І Мінбуду УРСР садівницького товариства «Галявинка» було вирішено зареєструвати статут садівницького товариства «Галявинка» в кількості 140 членів в с. Підгірці. (а.с. 36).

22 квітня 2004 року загальними зборами Садівницького товариства «Галявинка», яке погоджено Головою Київської обласної Спілки садівницьких товариств і масивів - Г. Гончар було видано Статут про Садівницьке товариство «Галявинка» (а.с. 18-26).

Відповідно до статуту про Садівницьке товариство «Галявинка» передбачено, що членом товариства може бути кожний громадянин, що досяг 16-річного віку та виявив бажання брати участь у здійсненні цілей та завдань.

Предметом даного спору є рішення правління СТ «Галявинка» від 15 травня 2006 року щодо прийняття в члени товариства ОСОБА_2, способу оплати членських та вступних внесків та надання ОСОБА_2 довідки щодо приватизації земельної ділянки; довідка СТ«Галявинка» за підписом Голови правління СТ«Галявинка» ОСОБА_4 №03-06/05 від 05.2006 року видану на ім?я ОСОБА_2 про те, що земельна ділянка НОМЕР_2 площею 0,12 га розташована на території СТ«Галявинка» і якою вона фактично користується з 2002 року; викопіювання з генерального плану СТ«Галявинка» із зображенням розташування земельної ділянки НОМЕР_2, завірену Головою правління СТ«Галявинка» ОСОБА_4

В судовому засіданні представник відповідача, з огляду на дату прийняття оскаржуваного рішення та членство позивача в товаристві та правлінні товариства, просив суд застосувати строк позовної давності передбачений ст. 257 ЦК України, у зв'язку з чим відмовити в задоволенні позову.

Відповідно до ст.ст. 256,257 ЦК України, позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки.

Згідно ч.1 ст. 261 ЦПК України, перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.

Відповідно до ч.ч. 3, 4, 5 ст.267 ЦК України, позовна давність застосовується судом лише за заявою сторони у спорі зробленою до винесення рішення; сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі є підставою для відмови у позові. Якщо суд визнає поважними причини пропущення позовної давності, порушене право підлягає захисту.

До поважних причин пропущення строку позовної давності відносяться обставини, що об'єктивно перешкодили учаснику процесу вчасно подати позовну заяву.

Як вже було зазначено раніше, дану позовну заяву ОСОБА_1 до обухівського районного суду Київської області було подано 13.02.2012 року.

В позовній заяві позивач зазначає те, що він є членом СТ«Галавинка» з моменту його створення, а в період з 2004 по 2011 роки був обраний та являвся членом правління СТ «Галявинка», однак про рішення, що є предметом оскарження йому нічого не було відомо до 2011 року, а точніше до 19.04.2011 року.

Відповідно до п. 2.3.1, п.2.3.6, п.4.6.3, п.4.6.4 Статуту СТ «Галявинка», член товариства має право брати участь у діяльності товариства та управлінні його справами, обирати та бути обраним до органів управління і контролю, вносити пропозиції щодо покращення та усунення недоліків в роботі товариства і посадових осіб; отримувати від посадових осіб товариства інформацію з будь-яких питань роботи товариства. Правління товариства - забезпечує виконання робіт згідно з Проектом організації і забудови товариства; здійснює контроль за виконанням членами товариства чинного законодавства та рішень відповідних органів щодо колективних садів, охорони природи, статуту та правил внутрішнього розпорядку товариства.

Рішенням Обухівського районного суду Київської області від 01.06.2011 року у справі №2-567/11, було встановлено, що оскаржуване позивачем рішенням правління СТ «Галявинка» про прийняття до членів СТ «Галявинка» ОСОБА_2, було прийняте 15.05.2006 року. Відповідно до вказаного рішення ОСОБА_2 в період з 2007 по 2009 рік було здійснено роботи по відновленню реконструкції магістральної мережі СТ "Галявинка" та облаштуванню дороги біля земельних ділянок членів СТ «Галявинка», які вона оплачувала за власні кошти в рахунок вступного та членських внесків відповідно до рішення правління СТ «Галявинка». Крім того вказаним рішенням суду було встановлено, що фактично ОСОБА_2 користується земельною ділянкою НОМЕР_2, що розташована на території СТ «Галавинка» з 2002 року. Крім того вказаним рішенням суду було встановлено, що ОСОБА_1 не є користувачем та не є власником спірної земельної ділянки; спірна земельна ділянка на праві постійного користування належала юридичній особі - СТ «Галявинка», при цьому СТ «Галявинка» до ОСОБА_2 не мала.(а.с.139-143)

Згідно ст.60 ЦПК України, кожна сторона зобов'язана довести ті обставини на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими особами які беруть участь у справі. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Дослідив матеріали справи та заслухавши пояснення учасників процесу, суд приходить до висновку, що строк позовної давності при подачі позову ОСОБА_1 було пропущено, і причини поважності пропуску такого строку позивачем та його представниками в суді не наведені та не доведені.

Так, належних та допустимих доказів того, що про рішення правління СТ «Галявинка» від 15.05.2006 року йому стало відомо лише у 2011 році суду надано не було, оскільки будучи членом правління та членом садового товариства, позивач не був позбавлений можливості скористатися своїми правами передбаченими п. 2.3.1, п.2.3.6, п.4.6.3, п.4.6.4 Статуту СТ «Галявинка» та дізнатися про існування такого рішення. Доказів поважності причин неможливості скористатися вказаними правами члена товариства та члена правління товариства суду надано не було, як і доказів того що вказане рішення не існувало взагалі. Пояснення представників позивача з цього приводу в судовому засіданні в розумінні ч.2 ст. 57 ЦПК України не є доказом.

Правових підстав для застосування п.1 ч.1 ст. 268 ЦК України, під час вирішення питання щодо застосування строків позовної давності, суд не знайшов.

Враховуючи те, що заява про застосування строку позовної давності представником відповідача СТ «Галявинка» була зроблена до винесення судом рішення, та те що строк позовної давності на момент подачі позову ОСОБА_1 сплинув, а також те, що поважних причин пропуску такого строку судом встановлено не було, суд вважає за необхідне відмовити в задоволенні позовних вимог в повному обсязі у зв'язку з спливом строку позовної давності.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 256, 257, 261, 267, 268 ЦК України, ст. ст. 3, 10, 57, 60, 214, 215 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Садівницького товариства «Галявинка», за участю третьої особи ОСОБА_2, про визнання незаконним рішення правління Садівницького товариства «Галявинка» від 15 травня 2006 року щодо прийняття в члени товариства ОСОБА_2, способу оплати членських та вступних внесків та надання ОСОБА_2 довідки щодо приватизації земельної ділянки, а також про визнання недійсною довідки Садівницького товариства «Галявинка» за підписом Голови правління Садівницького товариства «Галявинка» ОСОБА_4 №03-06/05 від 05.2006 року видану на ім?я ОСОБА_2 про те, що земельна ділянка НОМЕР_2 площею 0,12 га розташована на території Садівницького товариства «Галявинка» і якою вона фактично користується з 2002 року, та визнання недійсним викопіювання з генерального плану Садівницького товариства «Галявинка» із зображенням розташування земельної ділянки НОМЕР_2, завірену Головою правління Садівницького товариства «Галявинка» ОСОБА_4, - залишити без задоволення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано у строк, встановлений ст. 294 ЦПК України. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Апеляційного суду Київської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Апеляційна скарга подається Апеляційному суду Київської області через Обухівський районний суд Київської області.

Суддя:

СудОбухівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення19.03.2013
Оприлюднено01.04.2013
Номер документу30174522
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —1018/2360/2012

Рішення від 19.03.2013

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Степанова О. С.

Рішення від 19.03.2013

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Степанова О. С.

Ухвала від 25.05.2012

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Степанова О. С.

Ухвала від 05.03.2012

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Степанова О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні