Рішення
від 22.03.2013 по справі 911/657/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 тел. 235-23-25

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" березня 2013 р. Справа № 911/657/13-г

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю „Харско інфрастракче Україна"

до Товариства з обмеженою відповідальністю „ДОРС БУД КОМПАНІ"

про стягнення 969 804,89грн.

Суддя Горбасенко П.В.

за участю представників:

від позивача Головач Н.М. (дов. № 32/01-юр від 01.03.2013р.);

Данілова І.О. (дов. № 21/1-юр від 21.01.2013р.);

від відповідача не з'явилися.

Обставини справи:

25.02.2013р. до господарського суду Київської області за встановленою територіальною підсудністю з господарського суду міста Києва передана справа № 910/1368/13 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю „Харско інфрастракче Україна" (далі - позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю „ДОРС БУД КОМПАНІ" (далі - відповідач) про стягнення 969 804,89грн. заборгованості, з яких: 10 056,50грн. боргу зі сплати орендної плати згідно договору оренди № 53 від 18.04.2011р., 935 948,41грн. вартості втраченого обладнання та 23 799,98грн. вартості витрат на вивіз та демонтаж обладнання.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов'язань за договором оренди № 53 від 18.04.2011р.

Ухвалою господарського суду Київської області від 26.02.2013р. (суддя Горбасенко П.В.) справу прийнято до провадження, присвоєно їй № 911/657/13-г, розгляд справи призначено на 15.03.2013р.

Ухвалою господарського суду Київської області від 15.03.2013р. розгляд справи відкладено на 22.03.2013р.

У судовому засіданні 22.03.2013р. представники позивача підтримали позов повністю.

Відповідач в судові засідання 15.03.2013р. та 22.03.2013р. не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Враховуючи, що неявка відповідача в судове засідання не перешкоджає розгляду спору по суті, суд вважає за можливе здійснити розгляд справи за наявними в ній матеріалами за відсутності представника відповідача.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши наявні в ній докази, оцінивши їх в сукупності та заслухавши пояснення представників позивача, суд

ВСТАНОВИВ:

18.04.2011р. між Товариством з обмеженою відповідальністю „Харско інфрастракче Україна" (Орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю „ДОРС БУД КОМПАНІ" (Орендар) укладено договір оренди № 53, згідно якого орендодавець зобов'язався передати, а орендар - прийняти у тимчасове володіння та користування (оренду) рухоме майно - будівельне універсальне риштування „SPRINT".

Відповідно до п.п. 1.2., 1.3., 1.4. договору найменування складових частин та вартість обладнання, що передається в оренду, зазначено в специфікаціях та в актах прийому-передачі обладнання до договору. Технічний стан обладнання, яке передається в оренду, зазначається в актах прийому-передачі обладнання. Специфікації та акти приймання-передачі є невід'ємними частинами договору. Адреса об'єкту, де буде розміщене обладнання для його використання орендарем: будівельний майданчик „Житлово-офісний торгівельний комплекс з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського, соціального та торгівельного призначення, з підземним та надземним паркінгом по вул. Регенераторній 4, у Дніпровському районі м. Києва". Мета оренди: промислове використання за його технічним призначенням, а саме - використання при здійсненні будівельно-монтажних робіт на об'єкті будівництва.

Згідно п.п. 2.1., 2.2., 2.3. договору передача-приймання обладнання в оренду від орендодавця до орендаря здійснюється уповноваженими представниками сторін згідно з актом прийому-передачі обладнання в оренду на складі орендодавця за адресою: Київська обл., с. Петровське, вул. Господарська 2. Уповноважена особа прийому-передачі обладнання від орендодавця - Вовк В.І., Кловак А.М. Уповноважена особа прийому-передачі обладнання від орендаря - Мосійчук Є.С. Обладнання вважається переданим орендодавцем та прийнятим орендарем з дати підписання акту прийому-передачі обладнання в оренду уповноваженими представниками сторін. Підписання належним представником орендаря акту прийому-передачі обладнання засвідчує: факт передачі орендарем технічно справного обладнання; факт ознайомлення орендаря із всіма особливими властивостями роботи обладнання; а також факт проведення інструктажу з використання обладнання в роботі та правил безпеки при його застосуванні.

Відповідно до п. 3.1. договір вступає в силу з моменту підписання його уповноваженими представниками сторін і посвідчення печатками сторін та діє до повного виконання зобов'язань сторонами по договору.

Пунктами 4.1., 4.2., 4.3., 4.4. договору передбачено, що початок перебігу строку оренди обладнання, за який нараховується орендна плата, відраховується з підписання акту прийому-передачі обладнання в оренду і закінчується в день підписання сторонами акту приймання-передачі обладнання від орендаря до орендодавця, яким фіксується дата повернення обладнання з оренди. Строк оренди обладнання за договором складає: 120 діб. Про необхідність подовження терміну оренди орендар зобов'язаний сповістити орендодавця не пізніше ніж за 7 днів до настання дати повернення обладнання (закінчення строку оренди обладнання). В разі згоди орендодавця на подовження терміну оренди, сторони підписують додаткову угоду про внесення змін та доповнень до договору, у якій зазначаються новий термін оренди. Якщо новий термін оренди не визначений, сторони погоджуються, що у цьому випадку обладнання вважається переданим в оренду на невизначений строк - до отримання орендарем вимоги орендодавця про повернення обладнання у визначений орендодавцем строк згідно п. 7.1. договору. Доба розпочинається з 09-00 дня підписання акту прийому-передачі обладнання та закінчується в 09-00 наступного дня. Якщо строк фактичного користування обладнанням орендарем склав менше одної доби, вважається, що обладнання було орендоване строком на одну добу і орендна плата в такому випадку стягується не менше ніж за одну добу. Аналогічні правила розрахунку строку оренди та нарахування орендної плати застосовуються до неповної доби перебування обладнання у орендаря. Повернення обладнання орендарем з оренди повинно бути здійснено не пізніше 16-00 години останнього дня оренди.

Орендар здійснює оплату за оренду обладнання за весь час фактичного знаходження обладнання у орендаря, починаючи з дати підписання акту прийому-передачі обладнання в оренду і закінчуючи датою підписання акту повернення обладнання орендодавцю згідно з умовами договору, у т.ч. після закінчення терміну дії договору та/або оренди, якщо це не пов'язано із діями орендодавця, чи після закінчення строку, коли обладнання мало бути повернуто орендодавцю у визначений сторонами строк. Загальна вартість обладнання (згідно специфікації), яке передається в оренду за договором складає: 759 033,43грн. з ПДВ. Вартість оренди обладнання за 1 добу складає: 475,44грн. з ПДВ. Орендна плата сплачується шляхом передплати в безготівковому порядку за перші 30 календарних днів оренди обладнання на поточний рахунок орендодавця на підставі наданого орендодавцем рахунку-фактури протягом 3 робочих днів з дати отримання від орендодавця рахунку-фактури на оплату. За кожний наступний строк оренди обладнання орендар здійснює передоплату за 5 робочих днів до настання цього чергового строку оренди обладнання на підставі наданого орендодавцем рахунку-фактури протягом 3 робочих днів з дати отримання від орендодавця рахунку-фактури на оплату, але не пізніше дня початку наступного чергового строку оренди. Неотримання орендарем рахунку орендодавця, не позбавляє його обов'язку сплати орендної плати за весь час фактичного користування обладнанням (п.п. 5.1., 5.2., 5.3., 5.7., 5.10. договору).

Згідно п.п. 6.2.3. договору у разі прострочення орендарем визначених договором строків сплати орендної плати за оренду обладнання більш ніж на 10 банківських днів орендодавець має право в односторонньому порядку розірвати цей договір шляхом направлення відповідного письмового повідомлення з десятого дня після перебігу визначеного 10-ти денного терміну прострочення та вимагати повернення обладнання упродовж семиденного строку від пред'явлення вимоги, а також вимагати проведення усіх розрахунків за договором, у т.ч. сплати всіх штрафних санкцій, передбачених договором та чинним законодавством України. В разі якщо орендарем не буде повернуто обладнання в строки обумовлені даним пунктом, орендодавець без попередження, самостійно має право здійснити в односторонньому порядку заходи по припиненню користування орендарем обладнання та вилучити обладнання у орендаря. Будь-які витрати по демонтажу та поверненню обладнання з оренди орендодавцем в такому випадку орендар повинен відшкодувати орендодавцю протягом десяти днів після отримання відповідного рахунку орендодавця.

Відповідно до п. 7.1. договору орендар повинен повернути обладнання не пізніше 16-00 години в день закінчення строку оренди, визначеного в договорі або додаткових угодах до договору, або у випадках, передбачених договором, у строк, визначений у вимозі орендодавця про повернення обладнання.

Пунктом 7.16. договору передбачено, що демонтаж обладнання та його транспортування до орендодавця здійснюється транспортом орендаря та за його рахунок.

У випадку пошкодження або втрати обладнання, орендар відшкодовує у безспірному порядку орендодавцю вартість обладнання в розмірі 100 % кожної втраченої або пошкодженої деталі за цінами зазначеними у специфікації до договору, або за згодою орендодавця, оплачує всі витрати за договірними цінами, пов'язані з ремонтними роботами пошкодженого обладнання. Сплата суми відшкодування вартості пошкодженого та/або втраченого обладнання здійснюється на підставі рахунку орендодавця на протязі 3-х банківських днів з дня отримання відповідної письмової вимоги (рахунку) орендодавця (п. 9.1.5. договору).

Судом встановлено, що при виконанні договору оренди № 53 від 18.04.2011р. сторонами були укладені додаткові угоди №№ 1-50, у яких були викладені зміни відносно строків оренди, розміру орендної плати, а також найменування, кількості та вартості орендованого обладнання.

Крім того, судом встановлено, що відповідно до укладених додаткових угод термін оренди обладнання за договором подовжено до 30.09.2012р. і дата повернення обладнання - 01.10.2012р.

У зв'язку з тим, що термін дії оренди закінчився обладнання повинно було бути повернуто не пізніше ніж 01.10.2012р. та відповідач повинен був оплатити усі орендні платежі за договором не пізніше вищезгаданої дати.

Як вбачається з наявних в матеріалах справи актів здачі-прийняття робіт (надання послуг), підписаних та скріплених печатками обох сторін договору, позивач на виконання договору оренди № 53 від 18.04.2011р. та додаткових угод до нього надав відповідачу послуги з оренди на загальну суму 1 442 159,07грн.

Відповідач за отримані від позивача послуги з оренди, в порушення п. 5.7. договору оренди № 53 від 18.04.2011р., розрахувався частково, сплативши на рахунок позивача 1 432 102,57грн., що підтверджуються банківськими виписками (а.с. 121-155, т. 3), актом звірки взаємних розрахунків від 03.10.2012р. (а.с. 156-158, т. 3), решту боргу не сплатив, внаслідок чого борг відповідача перед позивачем з орендної плати згідно договору оренди № 53 від 18.04.2011р. на момент прийняття судового рішення у даній справі склав 10 056,50рн. (1 442 159,07грн. - 1 432 102,57грн.), що підтверджується банківськими виписками (а.с. 121-155, т. 3), актом звірки взаємних розрахунків від 03.10.2012р. (а.с. 156-158, т. 3) та довідкою ПАТ „ІНГ Банк Україна" № 61785 від 14.03.2013р. (а.с. 50, т. 4).

Крім того, судом встановлено, як вбачається з наявних матеріалів справи, відповідач за період з 11.10.2012р. по 15.11.2012р. за актами приймання-передачі обладнання з оренди, частину обладнання вартістю 935 948,41грн. не повернув.

Позивач у відповідності до п. 9.1.5. договору виставив відповідачу для оплати рахунок-фактуру № СФ-0000688 від 15.11.2012р. (а.с. 173-174, т. 3), згідно якого просив останнього сплатити 935 948,41грн. вартості втраченого обладнання, який отриманий останнім, що підтверджується п. 3 акту прийому-передачі обладнання з оренди від 15.11.2012р. (а.с. 171-172, т. 3), підписаного та скріпленого печатками обох сторін договору, який також залишився неоплаченим відповідачем повністю, що підтверджується довідкою ПАТ „ІНГ Банк Україна" № 61785 від 14.03.2013р. (а.с. 50, т. 4).

Крім того, як вбачається з п.п. 6.2.3., 7.16. договору та п. 4 акту прийому-передачі обладнання з оренди від 15.11.2012р. (а.с. 171-172, т. 3), підписаного та скріпленого печатками обох сторін договору, відповідач повинен відшкодувати позивачу суму витрат на розбору та вивіз обладнання - 23 799,98грн.

Позивач у відповідності до договору виставив відповідачу для оплати рахунок-фактуру № СФ-0000691 від 15.11.2012р. (а.с. 175, т. 3), згідно якого просив останнього сплатити 23 799,98грн. вартості витрат на вивіз та демонтаж обладнання, який отриманий останнім, що підтверджується п. 4 акту прийому-передачі обладнання з оренди від 15.11.2012р. (а.с. 171-172, т. 3), підписаного та скріпленого печатками обох сторін договору, який також залишився неоплаченим відповідачем повністю, що підтверджується довідкою ПАТ „ІНГ Банк Україна" № 61785 від 14.03.2013р. (а.с. 50, т. 4).

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що станом на момент прийняття судового рішення борг відповідача перед позивачем зі сплати орендної плати згідно договору оренди № 53 від 18.04.2011р. складає 10 056,50грн., борг зі сплати вартості втраченого обладнання - 935 948,41грн., а борг зі сплати вартості витрат на вивіз та демонтаж обладнання - 23 799,98грн., що підтверджується банківськими виписками (а.с. 121-155, т. 3), актом звірки взаємних розрахунків від 03.10.2012р. (а.с. 156-158, т. 3) та довідкою ПАТ „ІНГ Банк Україна" № 61785 від 14.03.2013р. (а.с. 50, т. 4).

Предметом позову є вимоги про стягнення 10 056,50грн. боргу зі сплати орендної плати згідно договору оренди № 53 від 18.04.2011р., 935 948,41грн. вартості втраченого обладнання та 23 799,98грн. вартості витрат на вивіз та демонтаж обладнання.

Суд встановив, що між сторонами виникли орендні правовідносини.

Частиною першою ст. 173 Господарського кодексу України визначено, що господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом (абз. 2 ч. 1 ст. 175 ГК України).

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно ч. 1 ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

За користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором (ст. 762 ЦК України).

Однією із загальних засад цивільного законодавства є принцип свободи договору, який знайшов своє відображення у ст.ст. 3 та 627 Цивільного кодексу України. Свобода договору включає й вільне визначення сторонами його умов, де фіксуються взаємні права та обов'язки сторін.

Статтею 629 Цивільного кодексу України встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Пунктом першим статті 193 Господарського кодексу України та статтею 526 Цивільного кодексу України передбачено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) (ч. 1 ст. 530 ЦК України).

Згідно ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Враховуючи те, що станом на момент прийняття судового рішення борг відповідача перед позивачем зі сплати орендної плати згідно договору оренди № 53 від 18.04.2011р. складає 10 056,50грн., борг зі сплати вартості втраченого обладнання складає 935 948,41грн., а борг зі сплати вартості витрат на вивіз та демонтаж обладнання складає 23 799,98грн., що підтверджується банківськими виписками (а.с. 121-155, т. 3), актом звірки взаємних розрахунків від 03.10.2012р. (а.с. 156-158, т. 3) та довідкою ПАТ „ІНГ Банк Україна" № 61785 від 14.03.2013р. (а.с. 50, т. 4), розмір вказаної заборгованості відповідає фактичним обставинам справи, вимоги позивача про стягнення з відповідача 10 056,50грн. боргу зі сплати орендної плати згідно договору оренди № 53 від 18.04.2011р., 935 948,41грн. вартості втраченого обладнання та 23 799,98грн. вартості витрат на вивіз та демонтаж обладнання є обґрунтованими, підтверджуються наявними в матеріалах справи доказами і відповідно підлягають задоволенню.

Витрати по сплаті судового збору, відповідно до статей 44, 49 ГПК України, покладаються судом на відповідача.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „ДОРС БУД КОМПАНІ" (08132, Київська обл., Києво-Святошиснький р-н., м. Вишневе, вул. Святошинська, буд. 41, офіс 52; код ЄДРПОУ 35057663) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю „Харско інфрастракче Україна" (03179, м. Київ, Святошинський р-н. Брест-Литовське шосе, буд. 8 А; код ЄДРПОУ 33601363) 10 056 (десять тисяч п'ятдесят шість гривень) 50 коп. боргу зі сплати орендної плати згідно договору оренди № 53 від 18.04.2011р., 935 948 (дев'ятсот тридцять п'ять тисяч дев'ятсот сорок вісім гривень) 41 коп. вартості втраченого обладнання, 23 799 (двадцять три тисячі сімсот дев'яносто дев'ять гривень) 98 коп. вартості витрат на вивіз та демонтаж обладнання та 19 396 (дев'ятнадцять тисяч триста дев'яносто шість гривень) 10 коп. судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено: 26.03.2013р.

Суддя П.В. Горбасенко

Дата ухвалення рішення22.03.2013
Оприлюднено27.03.2013
Номер документу30201022
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/657/13-г

Рішення від 22.03.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Рішення від 22.03.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 15.03.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 26.02.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні