Рішення
від 25.03.2013 по справі 901/605/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

25.03.2013 Справа № 901/605/13-г За позовом Приватного підприємства «Таврика»

до відповідача Приватного підприємства «Южтраст»

про стягнення 70930,14 грн.

Суддя Медведчук О.Л.

Представники:

від позивача - Вовкодавець Л.А., паспорт серії ЕЕ №209745, директор

від відповідача - не з'явився

СУТЬ СПОРУ: Приватне підприємство «Таврика» звернулося до господарського суду Автономної Республіки Крим з позовної заявою до Приватного підприємства «Южтраст» про стягнення 65 000,00 грн. основного боргу, 4 941,78 грн. пені та 988,36 грн. 3 % річних.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем укладеного між сторонами договору №2 від 06.06.2012 в частині оплати коштів за виконані роботи, у зв'язку з чим за відповідачем виникла заборгованість у розмірі 65 000,00 грн. Також, позивач просить суд стягнути з відповідача 4 941,78 грн. пені та 988,36 грн. 3 % річних за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань.

Відповідач у судове засідання не з'явився, витребуваних судом документів не надав, про день, час та місце слухання справи був повідомлений належним чином.

Враховуючи те, що матеріали справи у достатній мірі характеризують правовідносини сторін, суд не вбачає підстав для відкладення розгляду справи, вважає за можливе розглянути справу в порядку ст. 75 Господарського процесуального кодексу України за матеріалами, наявними у справі.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд

ВСТАНОВИВ:

06.06.2012 між Приватним підприємством «Южтраст» (Замовник) та Приватним підприємством «Таврика» (Виконавець) був укладений договір №2 (далі - Договір).

Згідно п. п. 1.1., 1.2., 1.4. договору, замовник замовляє виконавцю виконання робіт, а виконавець на платній засаді на умовах цього договору виконує роботи по збиранню комбайнами врожаю рапсу із площ, що належать замовнику. Площа з якої виконавець зобов'язується зібрати врожай становить 850 га. Сторони домовились, що виконання робіт виконавцем починається не раніше 18.07.2012.

Відповідно до п. 1.2. договору, виконавець зобов'язується, зокрема, передавати замовнику загальний обсяг виконаних робіт за зведеним актом прийому-передачі виконаних робіт, а згідно п. 2.2. договору, виконавець має право, зокрема, вимагати оплати виконаних робіт.

Згідно п. п. 2.3.6., 2.3.7. договору, замовник зобов'язується своєчасно і в належному обсязі проводити оплати виконаних робіт підтверджених як поточними так і зведеним актом прийому-передачі виконаних робіт. На протязі 3 днів після підписання зведеного акту прийому-передачі виконаних робіт здійснити на користь виконавця повну оплату за виконані ним обсяги робіт.

Пунктом 3.1. договору визначений розмір оплати виконаних робіт із розрахунку 250,00 грн. за один гектар.

Відповідно до п. 3.2. договору, замовник здійснює розрахунки з виконавцем шляхом проведення оплати обсягу робіт виконаних за кожні 10 днів. Оплата проводиться на протязі одного, наступного за цим днем, із розрахунку встановленого в п. 3.1. і в обсягах згідно поточного акту прийому-передачі виконаних робіт п. 2.1.5.

Згідно п. 4.3. договору, у випадку прострочення замовником оплати на строк понад 5 днів, замовник повинен сплатити пеню, яка обчислюється виходячи з терміну прострочення в розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожний день від суми прострочення.

Відповідно до п. п. 7.1. та 7.2. договору, строк дії цього договору починається з моменту його підписання сторонами і діє до моменту отримання виконавцем повного розрахунку за виконані роботи.

На виконання умов договору, позивачем були виконані, а відповідачем прийняті роботи по збиранню врожаю площею 260 га. на суму 65 000,00 грн., що підтверджується актом виконаних робіт №2 від 27.07.2012 на суму 32 500,00 грн. та актом виконаних робіт №3 від 01.08.2012 на суму 32 500,00 грн.

Предметом спору у даній справі є невиконання відповідачем обов'язку щодо оплати коштів за виконані роботи по договору.

Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України, що визначено статтею 175 Господарського кодексу України.

Згідно з частиною 1 статті 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. При цьому, до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

В силу статті 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно частини 1 статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін); якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час, при цьому, боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Відповідач не надав суду доказів оплати відповідної заборгованості, отже не спростував шляхом надання відповідних доказів тверджень позивача про наявність заборгованості у сумі 65 000,00 грн.

Згідно статті 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Отже, відповідач, не виконавши зобов'язання з оплати коштів за виконані роботи по договору, допустив порушення зобов'язання, у зв'язку з чим заявлені позовні вимоги про стягнення 65 000,00 грн. основного боргу є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Також позивач просить суд стягнути з відповідача 4 941,78 грн. пені за період з 16.08.2012 по 16.02.2013.

Згідно п. 4.3. договору, у випадку прострочення замовником оплати на строк понад 5 днів, замовник повинен сплатити пеню, яка обчислюється виходячи з терміну прострочення в розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожний день від суми прострочення.

Частиною 3 ст. 549 Цивільного кодексу України передбачено, що пенею визнається неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Статтею 230 Господарського кодексу України визначено, що штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Згідно ст. 3 Закону України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань», розмір пені, передбачений ст. 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

За ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України, нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Позивачем нарахована пеня за період з 16.08.2012 по 16.02.2013 в сумі 4 941,78 грн., однак, судом перерахована сума пені за період з 16.08.2012 по 16.02.2013 та встановлено, що розмір пені за вказаний період становить 4 928,28 грн.

Враховуючи те, що штрафна санкція у вигляді пені передбачена умовами укладеного між сторонами договору, суд перерахувавши суму пені заявлену до стягнення за прострочення виконання зобов'язання, сума пені підлягає частковому стягненню в розмірі 4 928,28 грн.

Що ж до вимог про стягнення 988,36 грн. 3% річних, дані вимоги відповідають ст. 625 Цивільного кодексу України, відповідно до якої, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Оскільки відповідач не виконав своїх зобов'язань щодо своєчасного внесення платежів передбачених умовами договору, вимога про стягнення нарахованої згідно ст. 625 Цивільного кодексу України суми у вигляді 3% річних у розмірі 988,36 грн підлягає задоволенню.

При зверненні до суду позивачем було сплачено 1 418,61 грн. судового збору, що становить два відсотки ціни позову, однак, відповідно до пп. 1 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру судовий збір сплачується виходячи з 2-х відсотків ціни позову, але не менше 1,5 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 60 розмірів мінімальних заробітних плат, у зв'язку з чим, суд вважає за необхідне достягнути з Приватного підприємства «Таврика» на користь Державного бюджету України 301,89 грн. судового збору.

Судовий збір суд відносить на сторін пропорційно розміру задоволених позовних вимог згідно ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

У судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення, повне рішення складено 26.03.2013.

Керуючись ст.ст. 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Приватного підприємства «Южтраст» (вул. Декабристів, 21, м. Сімферополь, АР Крим, 95034; ідентифікаційний номер 30391548) на користь Приватного підприємства «Таврика» (вул. Молодіжна, 17, кв. 12, с. Сизівка, Сакський район, АР Крим, 96531; ідентифікаційний код 31490505) 65000,00 грн. основного боргу, 4928,28 грн. пені, 988,36 грн. 3 % річних та 1720,18 грн. судового збору.

3. В частині позовних вимог про стягнення 13,50 грн. пені у позові відмовити.

4. Стягнути з Приватного підприємства «Таврика» (вул. Молодіжна, 17, кв. 12, с. Сизівка, Сакський район, АР Крим, 96531; ідентифікаційний код 31490505) на користь Державного бюджету України (УДКСУ у м. Сімферополі АР Крим код ЄДРПОУ 38040558, МФО 824026 рахунок №31211206783002, відкритий в ГУ ДКСУ в АРК м. Сімферополь, за кодом класифікації доходів бюджету 22030001) 301,89 грн. судового збору.

5. Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Суддя О.Л. Медведчук

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення25.03.2013
Оприлюднено27.03.2013
Номер документу30201037
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —901/605/13-г

Ухвала від 24.04.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Плут Віктор Михайлович

Рішення від 25.03.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

О.Л. Медведчук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні