Постанова
від 14.03.2013 по справі 815/1266/13-а
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/1266/13-а

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 березня 2013 року м.Одеса

Одеський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді - Балан Я.В.,

розглянувши в письмовому провадженні справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси до компанії «Евро - метал» Товариство з обмеженою відповідальністю (код ЄДРПОУ 30376961) про стягнення заборгованості зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у сумі 328 грн. 69 коп.,-

ВСТАНОВИВ:

До Одеського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси (надалі - УПФУ в Приморському районі м. Одеси) до компанії «Евро - метал» Товариство з обмеженою відповідальністю (надалі - компанія «Евро - метал» ТОВ) про стягнення заборгованості зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у сумі 328 грн. 69 коп., в якому позивач зазначив, що відповідачем були порушені вимоги ч. 6 ст. 20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058-IV від 09.07.2003 р., а саме зобов'язання по внескам були нараховані підприємством, але не сплачені в повному обсязі. Оскільки, заборгованість в добровільному порядку відповідачем погашена не була, позивач був змушений звернутися до суду з вказаним позовом.

Представник позивача до судового засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, 14.03.2013 р. через канцелярію Одеського окружного адміністративного суду за вхід. № 7172/13 надійшла заява від представника УПФУ в Приморському районі м. Одеси про розгляд справи за відсутності представника позивача, в якій також просить задовольнити позовні вимоги у повному обсязі та розглянути справу в порядку письмового провадження (аркуш справи 36).

Відповідач до судового засідання не з'явився, про дату, час та місце судового розгляду справи повідомлявся належним чином, поштове відправлення із повісткою було повернуто до суду, з поштовою відміткою «за зазначеною адресою не проживає» (аркуш справи 28).

Згідно ст. 33 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо особі було надіслано судову кореспонденцію на адресу, зазначену в Єдиному державному реєстрі, вона вважається належним чином повідомленою. Відповідно до ч. 11 ст. 35 Кодексу адміністративного судочинства України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Згідно ч. 6 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України справа розглянута в порядку письмового провадження.

Суд вважає, що адміністративний позов УПФУ в Приморському районі м. Одеси підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 18.05.1999 р. виконавчим комітетом Одеської міської ради зареєстровано юридичну особу компанія «Евро - метал» ТОВ, номер запису про державну реєстрацію новоутвореної шляхом заснування юридичної особи (архівна дія) № 1 556 102 0000 038268, місцезнаходження: 65026, Одеська область, м. Одеса, Приморський район, вул. Катерининська, буд. 47, кв. 4 (аркуші справи 9-10).

Відповідач знаходиться на обліку в УПФУ в Приморському районі м. Одеси як платник внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за № 4522 з 09.05.1999 р. (аркуш справи 8).

Згідно картки особового рахунку загальна сума боргу компанії «Евро - метал» ТОВ перед УПФУ в Приморському районі м. Одеси складає 328 грн. 69 коп., яка виникла внаслідок порушення відповідачем вимог ч. 6 ст. 20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058-IV від 09.07.2003 р., зобов'язання по внескам були нараховані підприємством, але не сплачені в повному обсязі.

Згідно з п. 1 Положення «Про Пенсійний фонд України», затвердженого Указом Президента України № 121/2001 від 01.03.2001 року, Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, що, зокрема, здійснює керівництво та управління солідарною системою загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, провадить збір, акумуляцію та облік страхових внесків.

Частиною 6 ст. 20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058-IV від 09.07.2003 р., страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Відповідно до ч. 2 ст. 5 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058-IV від 09.07.2003 р. порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків, стягнення заборгованості за цими внесками визначаються виключно цим Законом.

Відповідно до ч. 3 ст. 15 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058-IV від 09.07.2003 р.страхувальники набувають статусу платників страхових внесків до Пенсійного фонду з дня взяття їх на облік територіальним органом Пенсійного фонду.

Згідно з п. 6 ч. 2 ст. 17 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058-IV від 09.07.2003 р. страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Згідно з ч. 12 ст. 20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058-IV від 09.07.2003 р. страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Частиною 2 ст. 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058-IV від 09.07.2003 р. передбачено, що суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Відповідно до ч. 15 ст. 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058-IV від 09.07.2003 р. строк давності щодо стягнення недоїмки, пені та штрафів не застосовується.

Частиною 3 ст. 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058-IV від 09.07.2003 р. встановлено, що територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом. Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

Страхувальник у разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у вимозі про сплату недоїмки, узгоджує її з органами Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, а в разі неузгодження вимоги із органами Пенсійного фонду має право на оскарження вимоги в судовому порядку.

У разі якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом 10 робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, відповідний орган Пенсійного фонду має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки.

На підставі ч. 3 ст. 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058-IV від 09.07.2003 р. позивачем було складено та направлено відповідачу вимогу за № ю-272 від 28.05.2004 р. із загальною сумою боргу 328 грн. 69 коп. (аркуш справи 13).

Згідно ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до статей 11, 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно ст. 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні. Суд оцінюючи надані у справі докази, виходить із принципів адміністративного судочинства - змагальність, диспозитивність та офіційне з'ясування всіх обставин справи, згідно із яким розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно з ч. 1 ст. 69 Кодексу адміністративного судочинства України, доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових і речових доказів, висновків експертів.

Згідно з ч. 1 ст. 9 Кодексу адміністративного судочинства України суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадові і службові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

На підставі встановлених судом обставин та аналізу вищенаведених вимог законодавства, які регулюють спірні правовідносини, суд вважає, що позовні вимоги Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси до компанії «Евро - метал» Товариство з обмеженою відповідальністю (код ЄДРПОУ 30376961) про стягнення заборгованості зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у сумі 328 грн. 69 коп. є обґрунтованими, у зв'язку з чим підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 2, 7, 8, 9, 11, 69-71, 86, 159-164, 167, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси до компанії «Евро - метал» Товариство з обмеженою відповідальністю (код ЄДРПОУ 30376961, 65026, Одеська область, м. Одеса, Приморський район, вул. Катерининська, буд. 47, кв. 4) про стягнення заборгованості зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у сумі 328 грн. 69 коп. - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з компанії «Евро - метал» Товариство з обмеженою відповідальністю (код ЄДРПОУ 30376961, 65026, Одеська область, м. Одеса, Приморський район, вул. Катерининська, буд. 47, кв. 4) заборгованості зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у сумі 328 (триста двадцять вісім) грн. 69 (шістдесят дев'ять) коп. на користь Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси на р/р 256013123705, ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 328845, код ЄДРПОУ 24528773.

Судові витрати розподілити відповідно до приписів ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова суду може бути оскаржена в порядку та строки, встановлені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова набирає законної сили в порядку та строки, встановлені ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Я.В. Балан

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.03.2013
Оприлюднено29.03.2013
Номер документу30245307
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/1266/13-а

Ухвала від 04.10.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Балан Я. В.

Ухвала від 27.09.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Балан Я. В.

Ухвала від 28.12.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Балан Я. В.

Ухвала від 20.12.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Балан Я. В.

Постанова від 14.03.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Балан Я. В.

Постанова від 12.03.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Балан Я. В.

Ухвала від 21.02.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Балан Я. В.

Ухвала від 22.02.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Балан Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні