Постанова
від 26.03.2013 по справі 804/1385/13-а
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 березня 2013 р. Справа № 804/1385/13-а Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді -Рищенко А. Ю. , розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Криворізької північної міжрайонної державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю «АЛЬ ФРЕСКО», третя особа - Виконавчий комітет Криворізької міської ради Дніпропетровської області про скасування рішення про внесення змін до установчих документів, -

ВСТАНОВИВ:

25.01.2013 року до Дніпропетровського окружного адміністративного суду звернулась Криворізька північна міжрайонна державна податкова інспекція Дніпропетровської області Державної податкової служби з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «АЛЬ ФРЕСКО», третя особа - Виконавчий комітет Криворізької міської ради Дніпропетровської області про скасування рішення про внесення змін до установчих документів.

Вимоги свої позивач обґрунтовує тим, що відповідно до проведеної з виконавчим комітетом та відділом державних реєстраторів апарату Криворізької міської ради Дніпропетровської області звірки ним було виявлено, що 26.09.2012 року в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців було здійснено державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи - зміна місцезнаходження суб'єкта господарювання, яке пов'язано зі зміною місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю «АЛЬ ФРЕСКО» з: 08200, Київська область, м. Ірпінь, вул. 3-го Інтернаціоналу, буд. 152 на: 50029, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Симбірцева, буд.1. Службовцями Криворізької північної міжрайонної державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби було проведено заходи щодо встановлення місцезнаходження відповідача та складено довідку про встановлення місцезнаходження платника податків № 7243/7/0732 від 21.11.2012 року. Станом на 11.01.2013 року до Єдиного державного реєстру були внесені відомості про юридичну особу, а саме: «Відсутність юридичної особи за місцезнаходженням».

Просить суд скасувати рішення Товариства з обмеженою відповідальністю «АЛЬ ФРЕСКО» (код ЄДРПОУ - 35422569) про внесення змін до установчих документів в частині зміни місцезнаходження на адресу: 50029, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Симбірцева, 1.

У судове засідання сторони не з'явились, належним чино були повідомлені про час, дату та місце розгляду справи.

Від представника позивача надійшло письмове клопотання про розгляд справи без його участі.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Суд, вивчивши наявні у справі докази та оцінивши їх у сукупності, вважає необхідним у задоволенні позову відмовити повністю з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, Товариство з обмеженою відповідальністю «АЛЬ ФРЕСКО» (код ЄДРПОУ - 35422569) було зареєстроване виконавчим комітетом Ірпінської міської ради Київської області - 24.06.2008 року (далі - ТОВ «АЛЬ ФРЕСКО»). Це підтверджується копією Довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, яка є наявною в матеріалах справи.

Згідно ч. 1 ст. 29 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» від 15.05.2003 року № 755-IV, для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридична особа повинна подати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) такі документи:

заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи;

примірник оригіналу або нотаріально засвідчену копію рішення про внесення змін до установчих документів. Документ, що підтверджує правомочність прийняття рішення про внесення змін до установчих документів;

оригінали установчих документів юридичної особи з відміткою про їх державну реєстрацію з усіма змінами, чинними на дату подачі документів, або копія опублікованого в спеціалізованому друкованому засобі масової інформації повідомлення про втрату всіх або частини зазначених оригіналів установчих документів;

два примірники змін до установчих документів юридичної особи у вигляді окремих додатків або два примірники установчих документів у новій редакції;

документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації змін до установчих документів.

Судом встановлено, що відповідно даних копії Довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців 26.09.2012 року державним реєстратором виконавчого комітету Ірпінської міської ради Київської області було внесено зміни до установчих документів про юридичну особу - ТОВ «АЛЬ ФРЕСКО», код ЄДРПОУ - 35422569, що не пов'язані зі змінами до установчих документах, а саме:

26.09.2012 року проведена реєстраційна дія щодо внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах;

26.09.2012 року проведена реєстраційна дія щодо державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, а саме: змінено місцезнаходження відповідача з: 08200, Київська область, м. Ірпінь, вул. Шевченка, буд. 7, на: 50029, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Симбірцева, буд. 1.

Відповідно до ст. 14 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», передача реєстраційних справ здійснюється в разі, зокрема, зміни місцезнаходження юридичної особи, зміни місця проживання фізичної особи - підприємця, якщо нове місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи - підприємця розташоване на території іншої адміністративно-територіальної одиниці.

Отже, у зв'язку із зміною місцезнаходження юридичної особи - ТОВ «АЛЬ ФРЕСКО», код ЄДРПОУ - 35422569, останнє записом від 29.10.2012 року було знято з обліку у виконавчому комітеті Ірпінської міської ради Київської області.

На виконання вимог ст. 5 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», яка передбачає, що державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців проводиться державним реєстратором виключно у виконавчому комітеті міської ради міста обласного значення або у районній, районній у містах Києві та Севастополі державній адміністрації за місцезнаходженням юридичної особи або за місцем проживання фізичної особи - підприємця, 29.10.2012 року ТОВ «АЛЬ ФРЕСКО» взято на облік виконавчим комітетом Криворізької міської ради Дніпропетровської області за місцезнаходженням юридичної особи.

Позивач зазначає у своєму позові, що ним було проведено перевірку місцезнаходження ТОВ «АЛЬ ФРЕСКО» за юридичною адресою: 50029, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Симбірцева, 1, та встановлено, що останнє не перебуває за вказаною адресою. Про це позивачем складено Довідку про встановлення місцезнаходження платника податків від 07.11.2012 року № 311/183 та повідомлення про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням від 23.11.2012 року № 15986/18-3.

Так, суд зазначає, що відповідно до ст.ст. 17, 18, 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», відомості про юридичну особу або фізичну особу - підприємця включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи згідно із законодавством України.

Якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

У разі якщо зміна відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, не пов'язана із змінами, що вносяться до установчих документів юридичної особи, або не підлягає державній реєстрації, особа, уповноважена діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), подає (надсилає рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи юридичної особи заповнену реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі.

Станом на 11.01.2013 року виконавчим комітетом Криворізької міської ради Дніпропетровської області було внесено до Єдиного державного реєстру запис про відсутність юридичної особи - ТОВ «АЛЬ ФРЕСКО» за вказаною юридичною адресою: 50029, Дніпропетровської області, м. Кривий Ріг, вул. Симбірцева, буд. 1.

З урахуванням вищевикладених фактичних обставин справи судом не встановлено порушень встановленого порядку здійснення державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ «АЛЬ ФРЕСКО», що пов'язані із внесення відомостей про зміну місцезнаходження юридичної особи.

Згідно пп. 20.1.12 п. 20.1 ст. 20, п. 67.2 ст. 67 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо:

припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців;

відміни державної реєстрації припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців;

скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Органи державної податкової служби мають право, зокрема, у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

У Господарському кодексі України вживаються терміни «скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання», «припинення діяльності суб'єкта господарювання». Водночас, ст. 104 Цивільного кодексу України вживає термін «припинення юридичної особи». Термін «припинення юридичної особи» вживається також у Законі України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців».

Утім, усі зазначені вище нормативно-правові акти (ч. 2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», ч. 2 ст. 104, ч. 5 ст. 111 Цивільного кодексу України, ч. 7 ст. 59 Господарського кодексу України) пов'язують момент припинення юридичної особи (суб'єкта господарювання) з однією подією: внесенням до державного реєстру запису про припинення такої особи (суб'єкта господарювання).

Позивач звертається до суду із позовними вимогами про скасування рішення Товариства з обмеженою відповідальністю «АЛЬ ФРЕСКО» (код ЄДРПОУ - 35422569) про внесення змін до установчих документів в частині зміни місцезнаходження на адресу: 50029, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Симбірцева, 1. Та пояснює, що відсутність ТОВ «АЛЬ ФРЕСКО» за юридичною адресою перешкоджає державі здійснювати контроль за обчисленням, повнотою та своєчасністю сплати податків, зборів, що виключає своєчасне виявлення та відтворення правопорушень, злочинів у сфері оподаткування.

Однак, суд зазначає, що контролюючий орган не наділений законом повноваженнями щодо звернення до суду з позовними вимогами про скасування рішення юридичної особи (суб'єкта господарювання) про зміну свого місцезнаходження. Адже, як вже зазначалось вище, для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридична особа повинна подати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) відповідний пакет документів, на підставі якого державним реєстратором і вносяться відомості до Єдиного державного реєстру про юридичну особу. Тим більш, що подібні позовні вимоги про скасування рішення суб'єкта господарювання суперечать загальним засадам здійснення підприємницької діяльності.

В свою чергу, державні органи згідно ч. 2 ст. 19 Конституції України зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Компетенція органів державної податкової служби поширюється саме на відносини в сфері оподаткування.

Частиною 1 статті 3 Господарського кодексу України дано визначення господарської діяльності, під якою розуміється діяльність суб'єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

Отже, необхідно зазначити, що податковий орган не може свавільно втручатись у приватноправову сферу підприємницької діяльності суб'єкта господарювання без встановлених на те законом повноважень та звертатись до суду з позовною вимогою про скасування рішення Товариства з обмеженою відповідальністю «АЛЬ ФРЕСКО» (код ЄДРПОУ - 35422569) про внесення змін до установчих документів в частині зміни місцезнаходження.

Таким чином, суд приходить до висновку, що у задоволенні даного адміністративного позову необхідно відмовити повністю.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 60, 86, 160, 161, 163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні адміністративного позову Криворізької північної міжрайонної державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю «АЛЬ ФРЕСКО», третя особа - Виконавчий комітет Криворізької міської ради Дніпропетровської області про скасування рішення про внесення змін до установчих документів - відмовити повністю.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Дніпропетровський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі відкладення виготовлення постанови в повному обсязі, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкт владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови.

Суддя А.Ю. Рищенко

Дата ухвалення рішення26.03.2013
Оприлюднено29.03.2013
Номер документу30252050
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/1385/13-а

Ухвала від 26.01.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Лосєв А.М.

Постанова від 26.03.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рищенко Андрій Юрійович

Ухвала від 28.01.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рищенко Андрій Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні