Постанова
від 28.02.2013 по справі 801/1658/13-а
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

вул. Севастопольська, 43, м. Сімферополь, Автономна Республіка Крим, Україна, 95013

ПОСТАНОВА

Іменем України

28 лютого 2013 р. Справа №801/1658/13-а

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим у складі головуючої судді Трещової О.Р., при секретарі судового засідання Веретенникової Ю.В., розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу Відокремленого підрозділу "Держенергонагляд у Кримському регіоні"( Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії у Кримському регіоні) до Зиминської сільської ради про стягнення штрафу в сумі 850,00 гривень,

ВСТАНОВИВ:

До Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим звернувся з адміністративним позовом Відокремлений підрозділ «Держенергонагляд у Кримському регіоні» ( Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії у Кримському регіоні) до Зиминської сільської ради про стягнення штрафу в сумі 850,00 гривень.

Позовні вимоги вмотивовані тим, що Постановою № 231кр від 01.10.2012 року на підставі Акту перевірки № 04/05-35-011 від 03.08.2012 року на Зиминську сільську раду накладено штраф за правопорушення, що виразилось в ухиленні від виконання Припису, що передбачене ст. 27 Закону України "Про електроенергетику" та ст. 31 Закона України Про теплопостачання» від 12.03.2012 року № 04/05-35-007.

Ухвалою Окружного адміністративного суду АР Крим від 13.02.2013 року по справі було відкрито провадження.

Ухвалою Окружного адміністративного суду АР Крим від 13.02.2013 року по справі було закінчено підготовче провадження та справу призначено до судового розгляду.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, повідомлений належним чином про час, дату та місце розгляду справи, надіслав до суду клопотання про розгляд справи без його участі.

Відповідач у судове засідання не з'явились, повідомлений належним чином про час, дату та місце розгляду справи, про причини неявки суд не повідомив.

Суд вважає можливим розглядати справу у відсутності представника позивача та представника відповідача, повідомлених належним чином, на підставі наявних у справі доказів відповідно до частини 4 статті 128 КАС України.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає за необхідне задовольнити позовні вимоги у повному обсязі з наступних підстав.

Згідно з частиною 1 статті 2 КАС України завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Відповідно до п. 5 частини 2 статті 17 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюється на спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених законом.

Пунктом 7 частини 1 статті 3 КАС України дано визначення суб'єктів владних повноважень, до яких належать орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа, інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Відповідно до ч.1 ст.9 Закону України "Про електроенергетику " від 16 жовтня 1997 року № 575/97-ВР Державний нагляд (контроль) в електроенергетиці здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) в галузі електроенергетики.

Частиною 5 ст. 9 Закону передбачено, що державні інспектори з енергетичного нагляду мають право, зокрема видавати суб'єктам електроенергетики та споживачам енергії обов'язкові для виконання приписи щодо усунення порушень вимог нормативно-правових актів, нормативних документів з питань технічної експлуатації електричних станцій і мереж, енергетичного обладнання суб'єктів електроенергетики та споживачів енергії, теплових, тепловикористальних установок та мереж, а також стосовно приведення технічного стану електричних, теплових, тепловикористальних установок та мереж, засобів обліку, контролю і регулювання виробництва, постачання та споживання енергії, організації їх експлуатації у відповідність із вимогами нормативно-правових актів, нормативних документів з питань технічної експлуатації електричних станцій і мереж, енергетичного обладнання споживачів енергії, теплових, тепловикористальних установок та мереж.

Постановою Кабінету Міністрів України від 07.08.1996 р. № 929 затверджено Положення про державний енергетичний нагляд за режимами споживання електричної і теплової енергії (Держенергонагляд).

Пунктом 1 Положення про державний енергетичний нагляд за режимами споживання електричної і теплової енергії встановлено, що державний енергетичний нагляд за режимами споживання електричної і теплової енергії, технічним станом та організацією експлуатації електричних, теплових, тепловикористовуючих установок та мереж суб'єктів електроенергетики, суб'єктів відносин у сфері теплопостачання і споживачів електричної енергії здійснює Державна інспекція з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії (Держенергонагляд).

Відповідно до п.13 зазначеного Положення Головний державний інспектор України з енергетичного нагляду, його заступники, старші державні інспектори з енергетичного нагляду та державні інспектори з енергетичного нагляду під час виконання своїх функцій мають право:

- безперешкодно у робочий час відвідувати електричні і теплові установки та мережі суб'єктів електроенергетики, суб'єктів відносин у сфері теплопостачання і споживачів електричної енергії з метою здійснення контролю за дотриманням вимог нормативно-правових і нормативно-технічних документів в галузі електроенергетики та сфері теплопостачання;

- здійснювати в установленому порядку обстеження (перевірку), огляд, інспектування електричних і теплових установок та мереж суб'єктів електроенергетики та суб'єктів відносин у сфері теплопостачання і споживачів електричної енергії, а також складати за їх результатами відповідні акти;

- видавати в межах своєї компетенції суб'єктам електроенергетики, суб'єктам відносин у сфері теплопостачання і споживачам електричної енергії обов'язкові для виконання приписи щодо усунення виявлених Держенергонаглядом порушень нормативно-правових і нормативно-технічних актів в галузі електроенергетики та сфері теплопостачання і здійснювати контроль за їх виконанням;

- вимагати в межах своєї компетенції від суб'єктів електроенергетики, суб'єктів відносин у сфері теплопостачання і споживачів електричної енергії усунення виявлених Держенергонаглядом порушень;

- вимагати від споживачів енергії та суб'єктів електроенергетики дотримання встановлених нормативно-правовими актами режимів споживання електричної і теплової енергії;

- фіксувати в установленому законодавством порядку процес обстеження (перевірки), огляду, інспектування електричних, теплових, тепловикористовувальних установок і мереж засобами аудіо- та відеотехніки.

Отже, органи Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії, у тому числі її відокремлений підрозділ «Держенергонагляд у Кримському регіоні» у відносинах з суб'єктами господарювання, під час реалізації своїх завдань та функцій, встановлених законодавством України, являються суб'єктами владних повноважень, які здійснюють заходи щодо впорядкування, контролю, нагляду за законодавством про електроенергетику.

Відповідно до частини 1 статті 55 Господарського кодексу України суб'єктом господарювання визнаються учасники господарських відносин, які здійснюють господарську діяльність, реалізуючі господарську компетенцію (сукупність господарських прав та обов'язків), мають відокремлене майно і несуть відповідальність за своїми зобов'язаннями в межах цього майна, крім випадків встановлених законом. Згідно з п. 1 частини 2 статті 55 ГК України юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України, підприємства, створені відповідно до Господарського кодексу України та зареєстровані в установленому законом порядку визнаються суб'єктами господарювання.

Зиминська сільська рада є юридичною особою, що підтверджується Довідкою з единого державного реєстру підприємств та організацій України серії АБ № 189543, наданою Відділом статистики у Роздольненському районі Головного управління статистики в АР Крим.

Судом встановлено, що відповідач, являючись суб'єктом господарювання, здійснюючі підприємницьку діяльність, зобов'язаний виконувати всі обов'язки, пов'язані з регулюванням діяльності електроенергетики та енергозбереження в Україні.

Судом встановлено, що правовідносини, що виникають у зв'язку з виробництвом, передачею, постачанням і використанням енергії, державним наглядом за безпечним виконанням робіт на об'єктах електроенергетики незалежно від форм власності, безпечною експлуатацією енергетичного обладнання і державним наглядом за режимами споживання електричної і теплової енергії регулюються Законом України "Про електроенергетику " від 16 жовтня 1997 року № 575/97-ВР.

Відповідно до статті 9 Закону України "Про електроенергетику" (в редакції, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин) Державні інспектори з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії мають право:

- безперешкодного доступу до електричних і тепловикористовуючих установок та теплових мереж споживачів та суб'єктів електроенергетики;

- отримувати від споживачів та суб'єктів електроенергетики інформацію, необхідну для виконання покладених на них завдань відповідно до нормативно-правових актів;

- давати споживачам та суб'єктам електроенергетики обов'язкові для виконання приписи про усунення порушень нормативно-правових актів;

- давати споживачам та суб'єктам електроенергетики приписи про приведення засобів обліку, контролю та регулювання споживання електричної і теплової енергії у відповідність з нормами, правилами і стандартами в електроенергетиці;

- надсилати власникам об'єктів споживача подання про невідповідність займаній посаді працівника електротехнічного профілю, який своєчасно не пройшов перевірку знань з електробезпеки та експлуатації струмоприймачів;

- вимагати від споживачів та суб'єктів електроенергетики додержання встановлених нормативно-правовими актами режимів споживання електричної і теплової енергії;

- надавати приписи щодо неприпустимості продовження експлуатації електричних і тепловикористовуючих установок споживачів, якщо це створює загрозу життю обслуговуючого персоналу, здоров'ю населення;

- застосовувати в установленому законодавством України порядку санкції до суб'єктів господарської діяльності за порушення нормативно-правових актів та складати протоколи про адміністративні правопорушення.

Судом встановлено, що 12.03.2012 року службовими особами Краноперекопського відділення Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії у Кримському регіоні прийнятий припис № 04/05-35-007 на підставі статті 4 Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності", статті 9 Закону України "Про електроенергетику", акту перевірки від 06.03.2012 року № 04/05-35-009 та акту перевірки від 07.03.2012 року № 04/05-35-010 яким Зиминської сільської раді було приписано забезпечити безперешкодний доступ на енергооб'єкти посадових осіб органу Держнагляду, та надання йому інформації та документів, що необхідні для здійснення своїх повноважень.

Зазначений припис був отриманий відповідачем 12.03.2012 року, що підтверджується підписом представника Зиминської сільскої ради.

Судом встановлено, що 03.08.2012 року службовими особами Красноперекопського відділення Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії у Кримському регіоні на підставі статті 4 Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності", статті 9 Закону України "Про електроенергетику", статті 14 Закону України "Про теплопостачання" та Положення про державний енергетичний нагляд за режимами споживання електричної і теплової енергії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.08.96р. № 929 проведена позапланова перевірка виконання припису від 12.03.2012 року № 04/05-35-007, за наслідками якої складений акт від 03.08.2012 року № 04/05-35-011.

Згідно акту перевірки встановлено, що керівник споживача ухилився від виконання вимог Припису від 12.03.2012 року № 04/05-35-007, а саме, не забезпечив безперешкодний доступ на енергооб'єкти посадових осіб органу Держнагляду, та надання йому інформації та документів, що необхідні для здійснення своїх повноважень.

Зазначений акт перевірки був отриманий представником відповідача 03.08.2012 року, що підтверджується підписом на акті.

Згідно ч.3 ст.27 Закону України "Про електроенергетику " суб'єкти господарської діяльності несуть відповідальність за правопорушення в електроенергетиці:

- за ухилення від виконання або несвоєчасне виконання рішень чи приписів національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, Державної інспекції з експлуатації електричних станцій і мереж, Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії та порушення умов ліцензій - штраф у розмірі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Порядок накладення державними інспекторами з експлуатації електричних станцій і мереж, державними інспекторами з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії на суб'єктів господарювання незалежно від форм власності штрафів за порушення законодавства в галузі електроенергетики та сфері теплопостачання визначений Постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.1999 року № 1312 "Про затвердження Положення про порядок накладення на суб'єктів господарювання штрафів за порушення законодавства в галузі електроенергетики та сфері теплопостачання".

Відповідно до пунктів 7, 8 Положення (в редакції, що діяла на момент притягнення до відповідальності позивача) рішення про накладення штрафу приймається на підставі акта перевірки суб'єкта господарювання, складеного посадовими особами НКРЕ, та акта перевірки (протоколу) суб'єкта господарювання, складеного посадовими особами Державної інспекції з експлуатації електричних станцій і мереж або Держенергонагляду. Рішення про накладення штрафу оформляється постановою НКРЕ, Державної інспекції з експлуатації електричних станцій та мереж і постановою (розпорядженням) Держенергонагляду.

Судом встановлено, що 01.10.2012 року старшим державним інспектором з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії Альохіним І.П. на підставі акту перевірки № 04/05-35-011 від 03.08.2012 року прийнята Постанова № 231кр про накладення штрафу за порушення законодавства в галузі електроенергетики та сфері теплопостачання.

Відповідно Постанови № 231кр від 01.10. 2012 року за ухилення від виконання або несвоєчасне виконання припису Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії № 04/05-35-007 від 12.03.2012 року на підставі ст.27 Закону України "Про електроенергетику" до Зиминської сільської ради був застосований штраф в розмірі 850,00 гривень.

Зазначена Постанова була направлена відповідачу 01.10.2012 року та отримана ним 04.10.2012 року згідно поштового повідомлення.

Судом встановлено, що постанова № 231кр від 01.10.2012 року відповідачем не оскаржена, протиправною у встановленому порядку не визнана, не скасована, та є належним доказом наявності заборгованості відповідача по справі.

Враховуючи вищезазначене, суд приходить до висновку про обґрунтованість та наявність підстав прийняття постанови про накладення штрафу на відповідача та здійснення своїх функцій позивачем на підставі, у межах повноважень та у спосіб що передбачені Конституцією та законами України, своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу. Але відповідач доказів, які б спростовували доводи позивача, суду не надав.

Згідно пункту 10 Положення про порядок накладення на суб'єктів господарювання штрафів за порушення законодавства в галузі електроенергетики та сфері теплопостачання суб'єкт господарювання сплачує штраф за порушення законодавства в галузі електроенергетики протягом 30 днів з дня прийняття постанови (розпорядження) про його накладення, а за порушення законодавства у сфері теплопостачання - у 15-денний строк з дня прийняття постанови (розпорядження) про його накладення. У разі несплати штрафу у зазначений термін він стягується в судовому порядку.

При таких обставинах, приймаючи до уваги, що на момент розгляду справи відповідачем сума штрафу не погашена, позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Під час судового засідання, яке відбулось 28.02.2013 року були оголошені вступна та резолютивна частини постанови. Відповідно до ст. 163 КАСУ постанову складено 04.03.2013 року.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.94, 158- 163КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1.Адміністративний позов задовольнити.

2.Стягнути з Зиминської сільської ради (ідентифікаційний код 04369400) штраф в розмірі 850,00 гривень.

Постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її проголошення. Якщо проголошено вступну та резолютивну частину постанови або справу розглянуто у порядку письмового провадження, постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі неподання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення. У разі проголошення вступної та резолютивної частини постанови або розгляду справи у порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Севастопольського апеляційного адміністративного суду.

Суддя Трещова О.Р.

Дата ухвалення рішення28.02.2013
Оприлюднено01.04.2013
Номер документу30274627
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —801/1658/13-а

Постанова від 28.02.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Трещова О.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні