Постанова
від 25.03.2013 по справі 826/1829/13-а
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

25 березня 2013 року № 826/1829/13-а

Суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Васильченко І.П., розглянувши в порядку скорочено провадження адміністративну справу

за позовом Державної податкової інспекції у Святошинському районному міста Києва до товариства з обмеженою відповідальністю «Ерком» пронадання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна платника податків, встановив:

Позивач звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Ерком» (далі - відповідач) про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна платника податків.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що у відповідача утворилась заборгованість по податку на прибуток в сумі 32105,44 грн. та з податку на додану вартість в сумі 104779,33 грн., яка на день звернення до суду відповідачем не сплачена. Заходи по погашенню податкового боргу щодо боржника вичерпано і не призвели до погашення боргу, що стало підставою для звернення до суду із даним позовом.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 14.02.2013 року відкрито провадження в адміністративній справі. Справу призначено до судового розгляду.

В судове засідання 04.03.2013 року представник відповідача не з'явився, хоча був належним чином повідомлений про час і місце розгляду справи. У зв'язку з неявкою відповідача, розгляд справи судом відкладений на 20.03.2013 року в порядку статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України.

Представник відповідача в судовому засіданні 20.03.2013 року адміністративний позов визнав, зазначив, що заборгованість дійсно існує та підтвердив, що майно перебуває у податковій заставі.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, хоча про час і місце розгляду справи повідомлявся належним чином.

Оскільки в судове засідання прибули не всі особи, що беруть участь у справі, суд, в порядку частини 6 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України, ухвалив розглядати справу в письмовому провадженні.

Дослідивши матеріали адміністративної справи, оцінивши наявні в ній докази, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, що мають значення для прийняття рішення, судом встановлено наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Ерком» зареєстроване Святошинською районною у місті Києві державною адміністрацією, є юридичною особою та платником податків і зборів.

Як вбачається з матеріалів справи, податкова заборгованість відповідача виникла внаслідок несплати ним податкових зобов'язань, відповідно до поданих до Державної податкової інспекції у Святошинському районі міста Києва податкових декларацій, якими відповідачем було самостійно визначено суму податкового зобов'язання.

З матеріалів справи вбачається, що за товариством з обмеженою відповідальністю «Ерком» обліковується заборгованість в сумі 136884,77 грн.

З метою погашення даної податкової заборгованості до відповідача застосовані заходи по погашенню податкового боргу, а саме: на виконання пункту 59.1 статті 59 Податкового кодексу України, в разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу. Відповідачу виставлені податкові вимоги № 1/1233 від 31.08.2009 року в сумі 13879,96 грн., № 2/1468 від 08.10.2009 року в сумі 28830,68 грн., які направлені на адресу відповідача рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення та отримані уповноваженою особою відповідача, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення, копія якого наявна в матеріалах справи.

Державною податковою інспекцією у Святошинському районі міста Києва проведено перевірки своєчасності подання платіжних доручень до установ банку по податку на додану вартість, на підставі яких винесено акти про результати перевірки дотримання вимог податкового законодавства в частині своєчасності подання платіжних доручень до установ банку та встановлено порушення строків сплати податкових зобов'язань по податку на додану вартість передбачених статтею 57 Податкового кодексу України.

На підставі вказаних актів перевірки винесено податкові повідомлення-рішення

№ 0001541502 від 18.01.2012 року в сумі 188,23 грн. та № 0007771502 від 27.02.2012 року в сумі 456,07 грн., які отримані відповідачем 19.03.2012 року.

Відповідно до п. 59.5 ст. 59 Кодексу, у разі коли у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що виник після надіслання (вручення) податкової вимоги.

Відповідно до пункту 95.1 статті 95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Пунктом 95.2 статті 95 Податкового кодексу України, стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Орган державної податкової служби звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Відповідно до пункту 95.4 статті 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, заходи по погашенню податкового боргу по відношенню до відповідача, вчиненні позивачем, не призвели до погашення податкового боргу, заборгованість платника податків перед бюджетом станом на час розгляду справи самостійно не погашена і складає 136884,77 грн.

Враховуючи вищевикладене, суд доходить висновку, що позовні вимоги про надання дозволу на погашення суми податкового боргу товариства з обмеженою відповідальністю «Екром» за рахунок майна платника податків, що перебуває в податковій заставі є обґрунтованими, доведеними та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 69, 70, 71, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

постановив:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Надати Державній податковій інспекції у Святошинському районі міста Києва дозвіл на погашення податкового боргу у сумі 136884 (сто тридцять шість тисяч вісімсот вісімдесят чотири) грн. 77коп. за рахунок майна товариства з обмеженою відповідальністю «Екром» (код ЄДРПОУ 21584755), що перебуває у податковій заставі.

Постанова відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя І.П. Васильченко

Дата ухвалення рішення25.03.2013
Оприлюднено29.03.2013
Номер документу30281752
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/1829/13-а

Постанова від 25.03.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Васильченко І.П.

Ухвала від 14.02.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Васильченко І.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні