Постанова
від 14.03.2013 по справі 820/1433/13-а
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

14 березня 2013 р. № 820/1433/13-а

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Волкова Л.М., при секретарі судового засідання Добровольська М.С.,

за участю:

представника позивача - Слюсаренко А.В., що діє за довіреністю № 2/2013 від 20.02.2013 року

представника відповідача -не прибув

розглянув у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду справу за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Ост-Вест Паркет" до Державної податкової інспекції у Московському районі м. Харкова Харківської області Державної податкової служби про визнання дій незаконними,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовною заявою, в якій просив суд визнати неправомірні дії Державної податкової інспекції у Московському районі м. Харків, щодо не занесення інформації, поданої Товариство з обмеженою відповідальністю "Ост-Вест Паркет" код ЄДРПОУ 34756462, а саме розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів фізична особа підприємець ОСОБА_2 код ЄДРПОУ НОМЕР_1, ІПН НОМЕР_1, Публічне акціонерне товариство "Одеський Коровай" код ЄДРПОУ 00376886, ІПН 003768815012, ТОВ "Олімп" код ЄДРПОУ 30035671, ІПН 300356720322, Товариство з обмеженою відповідальністю "ІЗОТЕК" код ЄДРПОУ 34331681, ІПН 343316820359, ДП "Племенной завод Курганський", АО Харимпекс" код ЄДРПОУ 33020778, ІПН 330207720012, Приватне акціонерне товариство "Сакський комбінат хлібопродуктів" код ЄДРПОУ 20727193, ІПН 207271901089, Товариство з обмеженою відповідальністю "Нове діло" код ЄДРПОУ 31461118, ІПН 314611115524, Фірма "Геральд", Товариство з обмеженою відповідальністю код ЄДРПОУ 14094275, ІПН 140942720301, (додаток 5) до електронної бази податкової звітності.

Представник позивача в судовому засідання підтримав позовні вимоги в повному обсязі, в обґрунтування яких зазначив наступне. ТОВ "Ост-Вест Паркет" було подано засобами електронного зв'язку в електронній формі декларацію з податку на додану вартість за листопад 2012 року. Додатками до декларації була розшифровка податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів, з якими позивач перебував у господарських відносинах. Однак, після обробки відповідачем даних, до електронної бази безпідставно не була занесена інформація щодо розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів, з якими позивач перебував у господарських відносинах, у зв'язку з чим, позивач вважає що дії ДПІ у Московському районі м. Харкова Харківської області ДПС є протиправними та не відповідають вимогам чинного законодавства.

Представник відповідача в судове засідання призначене на 14.03.2013 року не прибув, про дату, час та місце судового засідання був повідомлений належним чином. Відповідно до заперечень наданих до суду представник відповідача зазначив, що ДПІ у Київському районі м. Харкова Харківської області діяла в межах наданих владних повноважень та чинного законодавства, а тому вважає позовні вимоги безпідставними та необґрунтованими, у зв'язку з чим просив суд відмовити у задоволенні позовних вимог.

Суд, заслухавши представника позивача, проаналізувавши докази у їх сукупності, вважає, що позов не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Ост-Вест Паркет" зареєстровано як юридична особа, та перебуває на обліку у ДПІ Московського району м. Харкова Харківської області ДПС.

Відповідно до п. 46.1 ст. 46 Податкового кодексу України податкова декларація, розрахунок (далі - податкова декларація) - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку. Форма податкової декларації повинна містити необхідні обов'язкові реквізити і відповідати нормам та змісту відповідних податку та збору.

ТОВ «Ост-Вест Паркет» було подано засобами електронного зв'язку в електронній формі декларацію з податку на додану вартість за листопад 2012 року, з додатками до неї. (а.с. 138-140). Податковим органом вказана декларація з ПДВ за листопад 2012 року була прийнята, що підтверджується квитанціями № 1 та № 2 (а.с. 145-148).

Так, відповідно до 7.5 Інструкції з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв'язку, затвердженої наказом Державної податкової адміністрації України від 10 квітня 2008 р. N 233, підтвердженням платнику податків прийняття його податкових документів до бази даних ДПС є друга квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі, в якій визначаються реквізити прийнятого податкового документа в електронній формі, відповідність податкового документа в електронній формі затвердженому формату (стандарту) електронного документа, результати перевірки ЕЦП, інформація про платника податків, дата та час приймання, реєстраційний номер, податковий період, за який подається податкова звітність, та дані про відправника квитанції. На цю квитанцію накладається ЕЦП органу ДПС, здійснюється її шифрування та надсилання платнику податків засобами телекомунікаційного зв'язку. Другий примірник другої квитанції в електронному вигляді зберігається в органі ДПС.

Згідно з 4.13.6-4.13.7 Методичних рекомендацій щодо приймання та комп'ютерної обробки податкової звітності платників податків в органах ДПС України, затверджених Наказом Державної податкової служби України від 14.06.2012 № 516, у разі подання платником податків звітності в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв'язку до ЦОЕЗ останній: формує повідомлення платнику податків про отримання електронного звіту ЦОЕЗ; перевіряє цілісність та відповідність транспортного повідомлення уніфікованому формату; розшифровує електронний звіт; перевіряє чинність та достовірність накладених на звіт ЕЦП; перевіряє відповідність формату (стандарту) електронного звіту; перевіряє заповнення обов'язкових реквізитів електронного звіту, які є обов'язковими для звітів на паперових носіях, що забезпечується відповідними алгоритмами контролю при прийманні звітів через ЦОЕЗ; формує першу квитанцію, завіряє своїм ЕЦП та направляє платникові податків. У зазначеній квитанції у текстовому форматі вказуються реквізити одержаного електронного звіту, відповідність формату електронного звіту, результати перевірки ЕЦП та арифметично-логічної перевірки, реєстраційний номер, дата та час одержання електронного звіту і дані про відправника квитанції. Другий примірник квитанції зберігається у ЦОЕЗ; імпортує дані електронного звіту, за яким відправлено платнику податків першу квитанцію, до бази даних АЗ; завіряє електронний звіт платника податків власним ЕЦП, шифрує та передає до відповідних органів АЗ за місцем обліку підписувача; завіряє власним ЕЦП другу квитанцію, отриману від відповідних органів адресата звітності за місцем обліку платника податків, шифрує та передає її суб'єкту звітності. Факт приймання звіту в електронній формі адресатом звітності від платника податків підтверджується другою квитанцією, у якій визначаються реквізити прийнятого податкового документа в електронній формі, відповідність податкового документа в електронній формі формату (стандарту) електронного документа, результати перевірки ЕЦП, інформація про платника податків (назва та код ЄДРПОУ підприємства), дата та час приймання звіту, реєстраційний номер, податковий період, за який подається звіт, та дані про відправника квитанції. На цю квитанцію накладається ЕЦП ЦОЕЗ, здійснюється її шифрування, після чого друга квитанція надсилається платнику податків засобами телекомунікаційного зв'язку.

Тобто, виходячи із зазначених вище документів, суд приходить до висновку, що відповідачем було перевірено та прийнято вказану податкову декларацію з додатками.

З досліджених в судовому засіданні данних, роздрукованих з електронної бази даних, даних облікової картки платика податку на додану вартість - позивача, судом встановлено, що податковим органом данні податкової декларації з ПДВ за листопад 2012 року внесено до вказаної бази в повному обсязі. (а.с. 150-155)

Відповідно до ч. 1 ст. 2 КАС України завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміністративних справ.

Враховуючи, що позивачем не наведено жодних фактичних данних та не надано доказів на підтвердження не внесення відповідачем данних податкової звітності з ПДВ за листопад 2012 року до електронної бази даних податкової звітності, таких данних не встановлено і судом під час розгляду справи по суті, суд приходить до висновку відмову в задоволенні вказаних позовних вимог у зв'язку з відсутністю порушеного права.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

На підставі викладеного, керуючись ст. 19 Конституції України, Податковим кодексом України, ст.ст. 11, 12, 51, 71, 72, 94, ст. 158, ст. 159, ст. 160, ст. 161, ст. 162, ст. 163 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1. В задоволенні адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Ост-Вест Паркет" до Державної податкової інспекції у Московському районі м. Харкова Харківської області Державної податкової служби про визнання дій незаконними - відмовити в повному обсязі.

2. Постанова може бути оскаржена в Харківський апеляційний адміністративний суд через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги у десятиденний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України - з дня отримання копії постанови. Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання апеляційної скарги обчислюється з дня отримання нею копії постанови.

3. Постанова набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Повний текст постанови виготовлено 19 березня 2013 року.

Суддя Волкова Л.М.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.03.2013
Оприлюднено01.04.2013
Номер документу30282799
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/1433/13-а

Ухвала від 04.03.2013

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Волкова Л.М.

Постанова від 14.03.2013

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Волкова Л.М.

Ухвала від 22.02.2013

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Волкова Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні