Ухвала
від 28.03.2013 по справі 821/1114/13-а
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


УХВАЛА

28 березня 2013 р. Справа № 821/1114/13-а Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді: Горшкова В.М., розглянувши в порядку письмового провадження клопотання позивача про забезпечення адміністративного позову у справі за позовною заявою товариства з обмеженою відповідальністю фірма "Світова лінія ЛТД" до Державної екологічної інспекції Північно-Західного регіону Чорного моря про визнання протиправним та скасування рішення,

встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю фірма "Світова лінія ЛТД" звернулось до Херсонського окружного адміністративного суду з позовом до Державної екологічної інспекції Північно-Західного регіону Чорного моря, у якому просить визнати протиправним та скасувати рішення Державної екологічної інспекції Північно-Західного регіону Чорного моря від 13.03.2013 року за № 14/04 про тимчасову заборону (зупинення) господарської діяльності ТОВ фірми "Світова лінія ЛТД" пов'язану з утворенням відходів, яке розташовано за адресою м. Херсон, вул. Петренко,35 з 15 березня 2013 року.

Позивач заявив клопотання про забезпечення позову шляхом зупинення дії рішення від 13.03.2013 року за № 14/04 до ухвалення рішення у даній адміністративній справі.

Представник позивача заявив клопотання про розгляд заяви про забезпечення адміністративного позову в порядку письмового провадження.

Відповідач у судове засідання не з'явився, не надіслав клопотання про відкладення слухання за поважних причин чи заяви про розгляд клопотання без його участі, хоча був належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання.

Відповідно до ч. 3 ст. 118 КАС України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені, не перешкоджає розгляду таких питань.

Беручи до уваги короткі строки розгляду клопотання про забезпечення адміністративного позов, суд вважає за можливе розглянути дане клопотання без участі сторін за наявними матеріалами у справі.

Згідно заявленого клопотання позивач зазначає, що відповідачем було винесено рішення від 13.03.2013 року за № 14/04 про тимчасову заборону (зупинення) господарської діяльності ТОВ фірми "Світова лінія ЛТД" пов'язану з утворенням відходів, яке розташовано за адресою м. Херсон, вул. Петренко, 35 з 15 березня 2013 року, виконання якого може призвести до порушення взятих на себе зобов'язань перед контрагентами та стягнення штрафних санкцій за договірними зобов'язаннями. Крім того, для відновлення прав та інтересів ТОВ фірми "Світова Лінія ЛТД" необхідно буде докласти чимало зусиль та витрат, які негативного вплинуть на фінансовий стан товариства.

Крім цього, виконання оскаржуваного рішення від 13.03.2013 року за № 14/04 про тимчасову заборону (зупинення) господарської діяльності ТОВ фірми "Світова лінія ЛТД" пов'язану з утворенням відходів може призвести до нестачі грошових коштів. Що викличе призупинення надходжень коштів від діяльності ТОВ фірми "Світова Лінія ЛТД". Може створити перешкоди у своєчасній виплаті заробітної плати працівникам товариства (чисельність працівників ТОВ "Світова Лінія ЛТД" - складає 55 чоловік). Це, в свою чергу, призведе до соціальної напруженості - незадоволення значної частини людей соціальним станом.

Зупинення (заборона) господарської діяльності призведе до зменшення розміру відрахування податків та обов'язкових платежів від діяльності товариства у бюджет (податок на додану вартість фізичних осіб, податок на додану вартість, внески до Пенсійного фонду тощо).

Діяльність ТОВ фірми "Світова Лінія ЛТД" з надання послуг обслуговування водного транспорту, транспортного оброблення вантажів, оренди водних транспортних засобів, має значний комерційний інтерес з боку контрагентів товариства. ТОВ фірма "Світова Лінія ЛТД" укладено ряд договорів з надання вказаних вище послуг контрагенту. Заборона (зупинення) діяльності згідно оскаржуваного рішення, призведе до неможливості невиконання прийнятих договірних зобов'язань, що призводе до порушення договірних умов товариством та стягненням з останнього контрагентом штрафних санкцій відповідно до вимог чинного законодавства України. Таким чином, для відновлення прав та інтересів ТОВ фірми "Світова Лінія ЛТД" необхідно буде докласти чимало зусиль та витрат, які негативного вплинуть на фінансовий стан підприємства.

Вивчивши заявлене клопотання про забезпечення позову, дослідивши документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується клопотання, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду і вирішення по суті, суд вважає, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню в зупиненні дії рішення від 13.03.2013 року за № 14/04.

Забезпечення адміністративного позову - це вжиття судом, у провадженні якого знаходиться справа, до вирішення адміністративної справи визначених законом заходів щодо створення можливості реального виконання у майбутньому постанови суду, якщо її буде прийнято на користь позивача.

Так, відповідно до частини 1 статті 117 КАС України, суд за клопотанням позивача або з власної ініціативи може постановити ухвалу про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову, якщо існує очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача до ухвалення рішення в адміністративній справі, або захист цих прав, свобод та інтересів стане неможливим без вжиття таких заходів, або для їх відновлення необхідно буде докласти значних зусиль та витрат, а також якщо очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень.

Відповідно до частини третьої статті 117 КАС України подання адміністративного позову, а також відкриття провадження в адміністративній справі не зупиняють дію оскаржуваного рішення суб'єкта владних повноважень. Але суд у порядку забезпечення адміністративного позову може відповідною ухвалою зупинити дію рішення суб'єкта владних повноважень чи його окремих положень, що оскаржуються. Адміністративний позов, крім способу, встановленого частиною третьою цієї статті, може бути забезпечено забороною вчиняти певні дії (частина четверта цієї норми).

Зі змісту даних норм вбачається, що судом може бути забезпечено позов лише двома способами: зупинення дії рішення суб'єкта владних повноважень чи його окремих положень, що оскаржуються, та забороною вчиняти певні дії. При цьому, у разі необхідності, заборона вчиняти певні дії може адресуватися не лише відповідачеві, а й будь-яким іншим особам.

Разом з цим, забезпечення позову шляхом зупинення дії рішення, у розумінні Кодексу адміністративного судочинства України, може стосуватися лише рішень суб'єкта владних повноважень, які мають юридичні наслідки.

Враховуючи вищенаведене, приймаючи до уваги, що виконання оскаржуваного рішення від 13.03.2013 року за № 14/04 про тимчасову заборону (зупинення) господарської діяльності ТОВ фірми "Світова лінія ЛТД" пов'язану з утворенням відходів, яке розташовано за адресою м. Херсон, вул. Петренко, 35 до розгляду даної адміністративної справи може призвести до заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача, а для їх відновлення позивачу буде необхідно докласти значних зусиль та витрат, суд вважає доцільним та необхідним вжити заходи забезпечення адміністративного позову шляхом зупинення дії рішення від 13.03.2013 року за № 14/04.

Керуючись ст. ст. 117, 118 КАС України,

ухвалив :

Клопотання задовольнити.

Зупинити дію рішення Державної екологічної інспекції Північно-Західного регіону Чорного моря від 13.03.2013 року за № 14/04 про тимчасову заборону (зупинення) господарської діяльності ТОВ фірми "Світова лінія ЛТД" пов'язану з утворенням відходів, яке розташовано за адресою м. Херсон, вул. Петренко,35 з 15 березня 2013 року до ухвалення судового рішення по даній справі .

Копії ухвали направити сторонам.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через Херсонський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 5-денний строк з дня її проголошення.

Якщо ухвалу було постановлено у письмовому провадженні або без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п"яти днів з дня отримання копії ухвали. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Оскарження ухвали не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Суддя Горшков В.М.

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.03.2013
Оприлюднено01.04.2013
Номер документу30287462
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/1114/13-а

Ухвала від 23.08.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Яковлев Ю.В.

Ухвала від 13.10.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Гончар Л.Я.

Ухвала від 16.10.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Гончар Л.Я.

Ухвала від 21.11.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Гончар Л.Я.

Ухвала від 23.08.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Яковлев Ю.В.

Ухвала від 17.10.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Яковлев Ю.В.

Постанова від 17.07.2013

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Горшков В.М.

Ухвала від 28.03.2013

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Горшков В.М.

Ухвала від 25.03.2013

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Горшков В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні