Постанова
від 28.03.2013 по справі 807/513/13-а
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Cправа № 807/513/13-а

Рядок статзвітності № 8.1.5

Код 2

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 березня 2013 року м. Ужгород

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Гебеш С.А.

за участю секретаря судового засідання - Приходько Т.В..,

сторони у судове засідання не з'явилися;

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовною заявою Хустської об'єднаної державної податкової інспекції в Закарпатській області до Закритого акціонерного торгівельного товариства «Поріччя» про стягнення заборгованості ,-

ВСТАНОВИВ:

Хустська об'єднана державна податкова інспекція в Закарпатській області звернулася до Закарпатського окружного адміністративного суду із адміністративним позовом до Закритого акціонерного торгівельного товариства «Поріччя» якою просить суд стягнути з рахунків відповідача на користь бюджету податковий борг в розмірі 5656,51грн.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, про причини своєї неявки суд не повідомив, хоча про дату, час та місце судового розгляду повідомлявся належним чином, однак надіслав на адресу суду клопотання про розгляд даної адміністративної справи за відсутності представника інспекції. Позовні вимоги підтримав з мотивів наведених у позовній заяві та просив суд даний адміністративний позов задовольнити повністю.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився повторно, про причини своєї неявки суд не повідомив, письмових заперечень з доказами проти позову суду не надав, хоча про дату, час та місце судового розгляду повідомлявся належним чином за адресою, внесеною до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, а за таких обставин, на підставі ст. 35 КАС України, сторона вважається належним чином повідомленою про дату, час та місце судового засідання.

Відповідно до частини 1 статті 41 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень КАС України розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. Оскільки сторони в судове засідання не з'явилися, фіксування судового процесу не здійснюється.

Розглянувши подані документи та матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступних висновків.

Як встановлено судом в ході судового розгляду та вбачається з матеріалів справи, відповідач - Закрите акціонерне торгівельне товариство «Поріччя» відповідно до Витягу з ЄДРПОУ знаходиться за адресою: 90400, Закарпатська область, м.Хуст, вул.Аркаса,8, ідентифікаційний код - 01559362, що підтверджується копією згаданого витягу наявною в матеріалах справи.

На день подання даного адміністративного позову до суду за відповідачем рахується заборгованість по сплаті податку на додану вартість в сумі 6121,69 грн., з яких 5656,51 грн. не було звернуто до стягнення, що підтверджується довідкою про суми податкового боргу по платежах станом на 26.02.2013 року, копія якої наявна в матеріалах справи.

Відповідно до частини 1 статті 67 Конституції України, кожен зобов'язаний сплачувати податки, збори, інші обов'язкові платежі до держбюджету в порядку і розмірах, встановлених законом.

Згідно пп.16.1.4 п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Крім цього, слід зазначити, що відповідно до ст.36 Податкового кодексу України податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом. Податковий обов'язок є безумовним і першочерговим стосовно інших неподаткових обов'язків платника податків, крім випадків, передбачених законом.

Вказана вище заборгованість у відповідача виникла з наступних підстав. Так, згідно з актом від 22.12.2010 року № 2024/15 про результати невиїзної документальної перевірки своєчасності подання податкової звітності було встановлено, що ЗАТТ «Поріччя» не подано до Хустської ОДПІ податкову декларацію з податку на додану вартість за листопад 2010 року, в зв'язку з чим до платника застосовано 170 грн. штрафних санкцій згідно податкового повідомлення - рішення Хустської ОДПІ від 28.12.2010 року за № 0001681600/0 , що підтверджується копіями згаданих документів наявних в матеріалах справи. Дані штрафні санкції відповідачем в добровільному порядку погашені не були.

Актом від 15.03.2011 року за № 166/15 про результати камеральної перевірки даних, задекларованих у податковій звітності з податку на додану вартість було встановлено, що платником податків не подано до Хустської ОДПІ податкову декларацію з податку на додану вартість за грудень 2010 року, в зв'язку з чим до платника застосовано 170 грн. штрафних санкцій згідно податкового повідомлення - рішення Хустської ОДПІ від 28.03.2011року №0000191600), що підтверджується копією згаданого акту та податкового повідомлення - рішення, копії яких наявні в матеріалах справи. Дані штрафні санкції також в добровільному порядку відповідачем не погашались.

Крім цього, як вбачається з Акту від 20.10.2011 року № 475/15 про результати камеральної перевірки даних, задекларованих у податковій звітності з податку на додану вартість було встановлено, що платником податків не подано до Хустської ОДПІ податкову декларацію з податку на додану вартість за січень 2011 року, в зв'язку з чим до платника застосовано 170 грн. штрафних санкцій відповідно до податкового повідомлення - рішення Хустської ОДПІ від 27.10.2011 року № 0000711600, що підтверджується копіями згаданих документів наявних в матеріалах справи.

Також, суд зазначає, що згідно з Актом від 01.11.2011 року № 597/15 про результати камеральної перевірки даних, задекларованих у податковій звітності з податку на додану вартість було встановлено, що платником податків не подано до Хустської ОДПІ податкові декларації з податку на додану вартість за лютий - червень 2011 року, в зв'язку з чим до платника застосовано 5100 грн. (5 періодів по 1020 грн.) штрафних санкцій згідно податкового повідомлення - рішення Хустської ОДПІ від 11.11.2011 року № 0000901600, що підтверджується копіями згаданих документів наявних в матеріалах справи.

Відповідно до п.п. 129.1.1. п. 129.1 ст. 129 Податкового кодексу України після закінчення встановлених цим Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

Податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання (п.п.14.1.175., п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України).

Відповідно до пп. 14.1.162. ПК України передбачено, що пеня - сума коштів у вигляді відсотків, нарахованих на суми грошових зобов'язань, не сплачених у встановлені законодавством строки; податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установленийзаконом строк).

Підпунктом 129.1.1. ст.129 ПК України пеня нараховується після закінчення встановлених цим Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов'язання на суму податкового боргу.

Нарахування пені розпочинається при самостійному нарахуванні суми грошового зобов'язання платником податків - від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного цим Кодексом; при нарахуванні суми грошового зобов'язання контролюючими органами - від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного у податковому повідомленні-рішенні згідно із цим Кодексом.

Отже, станом на 25.02.2013 р. за ЗАТТ «Поріччя» рахується податковий борг по податку на додану вартість, який не звернуто до стягнення, у сумі 5656,51 грн., в тому числі 5 610,00 грн. штрафних санкцій та 46,51 грн. пені.

Відповідно до п. 57.3 ст. 57 Податкового кодексу України у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу. Станом на день подання адміністративного позову ЗАТТ «Поріччя» вищезазначені податкові повідомлення-рішення не оскаржувало ні в адміністративному, ні в судовому порядку, та доказів про їх оскарження суду не надавалось.

Відповідно до п.58.3 ст.58 ПК у разі коли пошта не може вручити платнику податків податкове повідомлення-рішення або податкові вимоги, або рішення про результати розгляду скарги через відсутність за місцезнаходженням посадових осіб, їх відмову прийняти податкове повідомлення-рішення або податкову вимогу, або рішення про результати розгляду скарги, незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, податкове-повідомлення-рішення або податкова вимога, або рішення про результати розгляду скарги вважаються врученими платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.

Відповідно до п.59.1 ст.59 ПК України, у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Виходячи з вищенаведених норм, Хустська ОДПІ Закарпатської області на підставі ст. 59 Податкового кодексу України направлено на адресу відповідача першу податкову вимогу № 1/14 від 18.01.2010 року, яка була вручена 05.02.2010 року під розписку, про що свідчить підпис відповідача та другу податкову вимогу № 2/132 від 02.06.2010 року, яка була розміщена на дошку оголошень у зв'язку із неможливістю її вручення та про що складено акт від 22.06.2010 року за №15/24, копія якого наявна в матеріалах справи.

Відповідно до п.п.20.1.18. ст.20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Нормами п.95.1 ст.95 Податкового кодексу України зазначено, що орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини, що передбачено п.95.3 ст.95 цього Кодексу.

Згідно п.95.5 ст.95 ПК України вилучені відповідно до цієї статті готівкові кошти вносяться посадовою особою органу державної податкової служби до банку в день їх стягнення для перерахування до відповідного бюджету чи державного цільового фонду в рахунок погашення податкового боргу платника податків. У разі неможливості внесення зазначених коштів протягом того самого дня їх необхідно внести в банк наступного робочого дня. Забезпечення збереження зазначених коштів до моменту їх внесення в банк здійснюється відповідним органом державної податкової служби.

Відповідно до пункту 102.4 статті 102 Податкового кодексу України, у разі якщо грошове зобов'язання нараховане контролюючим органом до закінчення строку давності, визначеного у пункті 102.1 цієї статті, податковий борг, що виник у зв'язку з відмовою у самостійному погашенні такого грошового зобов'язання, може бути стягнутий протягом наступних 1095 календарних днів з дня виникнення податкового боргу. Якщо платіж стягується за рішенням суду, строки стягнення встановлюються до повного погашення такого платежу або визначення боргу безнадійним.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що відповідачем станом на день розгляду даної адміністративної справи не надано суду доказів про сплату вказаної заборгованості в добровільному порядку, суд вважає позовні вимоги позивача обґрунтованими, заявленими відповідно до чинного законодавства і такими, що підлягають задоволенню.

Судові витрати по справі згідно ч. 4 ст. 94 КАС України з відповідача не стягуються.

Виходячи з вищенаведеного та керуючись статтями 11, 70, 71, 86, 160-163, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Хустської об'єднаної державної податкової інспекції в Закарпатській області до Закритого акціонерного торгівельного товариства «Поріччя» про стягнення заборгованості у сумі 5656,51 грн. - задовольнити повністю.

Стягнути кошти з рахунків Закритого акціонерного торгівельного товариства «Поріччя» (90400, Закарпатська область, м.Хуст, вул.Аркаса,8, ідентифікаційний код - 01559362) на користь бюджету у банках, обслуговуючих такого платника податків в погашення податкового боргу в сумі 5656.51 грн.(п'ять тисяч шістсот п'ятдесят шість гривень п'ятдесят одну копійку).

Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 254 КАС України, та може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд в порядку та строки, встановлені ст. 186 КАС України. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України - протягом десяти днів з дня отримання копії постанови (копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції).

Суддя Гебеш С.А.

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.03.2013
Оприлюднено01.04.2013
Номер документу30290097
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/513/13-а

Ухвала від 28.02.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С. А.

Постанова від 28.03.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С. А.

Ухвала від 28.02.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні