Рішення
від 01.04.2013 по справі 904/1751/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

27.03.13р. Справа № 904/1751/13-г за позовом Прокурора Кіровського району м. Дніпропетровська в інтересах держави в особі Дніпропетровської міської ради, м. Дніпропетровськ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Транзит", м. Дніпропетровськ

про внесення змін до Договору оренди земельної ділянки

Суддя Казарцева В.В.

Представники:

від позивача: Ліпін Ю.О. - довіреність № 4/8-17 від 04.01.2013 року.

від прокурора: Ягольник Г.В. - посвідчення № 001457 від 27.08.12 року.

від відповідача: Гуляєва О.В. - паспорт АЕ № 130842 від14.12.1995 року.

СУТЬ СПОРУ:

Прокурор Кіровського району м. Дніпропетровська в інтересах держави в особі Дніпропетровської міської ради звернувся до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Транзит", м. Дніпропетровськ про внесення змін до п.3.1 Договору орендної земельної ділянки від 21.01.2005 року, укладеного між Дніпропетровською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю "Транзит", посвідченого 23.03.2004р. приватним нотаріусом ДМНО Літаш І.П. за № 2040 зареєстрованого в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі за № 5102 від 22.04.2004р., виклавши його в такій редакції:

„п.3.1.Річна орендна плата за земельну ділянку встановлюється у грошовій формі ( у гривнях) у розмірі 32506,65 грн., не є сталою та може змінюватись у разі зміни нормативно- грошової оцінки земельної ділянки та обчислюється відповідно до Податкового кодексу України у мінімальному розмірі, що встановлюється цим кодексом і вноситься на розрахунковий рахунок Держказначейства за місцем податкового звіту."

У судовому засіданні Прокурор підтримав позовні вимоги, надав додаткові документи, в тому числі грошову оцінку земельної ділянки станом на 01.02.13р. та розрахунок орендної плати за земельні ділянки станом на 14.03.13р.

Заявою від 25.03.13р. Прокурор уточнив позовні вимоги в частині п.3.2 та п.3.8. Договору.

Позов обґрунтований зміною розміру річної орендної плати за земельну ділянку у зв'язку із набранням чинності Податкового кодексу України.

Представник Позивача підтримав позовні вимоги, в повному обсязі.

Відповідач проти позову заперечує, вказуючи, що їхнє підприємство не користується всією земельною ділянкою, однак заключення додаткової угоди ними планувалось.

Справа розглядається за наявними матеріалами згідно статті 75 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України ).

В порядку статті 85 ГПК України у судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення сторін, оцінивши надані докази, господарський суд, -

В С Т А Н О В И В:

Між Дніпропетровською міською радою (Позивач, Орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Транзит" ( Відповідач, Орендар) був укладений договір оренди земельної ділянки від 23.03.04р. Згідно предмету якого Орендодавець передає, а Орендар приймає у строкове платне володіння і користування на умовах оренди земельну ділянку площею 0,400га, що знаходиться за адресою: м. Дніпропетровськ, Кіровський район, пл. Миколи Островського,3 і зареєстрована в Державному земельному кадастрі за кадастровим номером 1210100000:06:110:0021.

Підставою для надання земельної ділянки в оренду є рішення міської ради від 19.11.2003р. № 161/13.

Передбачене використання земельної ділянки за цим договором: фактичне розміщення складських приміщень.

Договір зареєстрований за № 1590. Земельна ділянка передається до 19.11.13р.

Згідно п.3.1,3.2,3.3 Договору за оренду земельної ділянки "Орендар" сплачує "Орендодавцеві" орендну плату у грошовій формі, незалежно від результатів діяльності "Орендаря". Орендна плата за земельну ділянку встановлюється у розмірі земельного податку з урахуванням індексів інфляції, що визначаються у встановленому порядку. Зміна грошової оцінки земельної ділянки та її індексація, що тягне за собою зміни у розмірі орендної плати, проводиться без внесення змін та доповнень до цього договору у порядку та у випадках, передбачених нормативними законодавчими актами України. Орендна плата сплачується "Орендарем" у розмірі однієї дванадцятої річної суми за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця на рахунок: отримувач: Дніпропетровська міська, № р/р 33219812800007, відкритий у відділенні Держказначейства в Кіровському районі м. Дніпропетровська, код ЄДРПОУ 24232360, МФО 805012, код платежу 13050200, і на майбутній період вноситься на термін не більше одного календарного року. За неповний календарний місяць орендна плата сплачується за дні фактичного користування земельною ділянкою із розрахунку тривалості місяця у 30 днів.

Також, згідно п. 3.8 на час укладання цього договору грошова оцінка земельної ділянки становить 391206,82 грн.

Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України № 309-VI від 03.06.2008р. у Закон України "Про оренду землі" внесено зміни, зокрема частини 4, 5 статті 21 викладені у редакції: "Річна орендна плата за земельні ділянки, які перебувають у державній або комунальній власності, надходить до відповідних бюджетів, розподіляється і використовується відповідно до закону і не може бути меншою:

- для земель сільськогосподарського призначення - розміру земельного податку, що встановлюється Законом України "Про плату за землю";

- для інших категорій земель - трикратного розміру земельного податку, що встановлюється Законом України "Про плату за землю".

Річна орендна плата за земельні ділянки, які перебувають у державній або комунальній власності, не може перевищувати 12 відсотків їх нормативної грошової оцінки. При цьому у разі визначення орендаря на конкурентних засадах може бути встановлений більший розмір орендної плати, ніж зазначений у цій частині".

З 01.01.2011р. набув чинності Податковий кодекс України, відповідно до статті 288 якого підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

Розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою:

- для земель сільськогосподарського призначення - розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом;

- для інших категорій земель - трикратного розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом.

Не може перевищувати:

а) для земельних ділянок, наданих для розміщення, будівництва, обслуговування та експлуатації об'єктів енергетики, які виробляють електричну енергію з відновлюваних джерел енергії, включаючи технологічну інфраструктуру таких об'єктів (виробничі приміщення, бази, розподільчі пункти (пристрої), електричні підстанції, електричні мережі), - 3 відсотки нормативної грошової оцінки;

б) для інших земельних ділянок, наданих в оренду, - 12 відсотків нормативної грошової оцінки;

Дніпропетровською міською радою 02.02.11р. прийнято рішення № 216/8 «Про приведення рішень міської ради та деяких проектів рішень міської ради, які погоджено виконавчим комітетом міської ради, у галузі земельних відносин у відповідність до вимог чинного законодавства »

Відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним, Податковим та Цивільним кодексами України, іншими законами України та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Сторони в договорі не можуть відступити від положень актів цивільного законодавства, якщо в цих актах прямо зазначено про це, а також у разі, якщо обов'язковість для сторін положень актів цивільного законодавства випливає з їх змісту або із суті відносин між сторонами (стаття 6 Цивільного кодексу України).

Відповідно до змісту статей 759, 762 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), законом можуть бути передбачені особливості укладання та виконання договору найму (оренди), і договором або законом може бути встановлено періодичний перегляд, зміну (індексацію) розміру плати за користування майном.

Відповідно до статті 21 Закону України "Про оренду землі" (з відповідними змінами) орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Згідно зі статтею 15 Закону України "Про оренду землі" орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату є однією із суттєвих умов договору оренди.

Зміна умов договору оренди здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору, спір розглядається у судовому порядку (стаття 30 Закону України "Про оренду землі").

Відповідно до статті 654 ЦК України зміна умов договору вчинюється в такій самій формі, що й договір, що змінюється, якщо інше не встановлено договором, законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту.

Відповідно до частини другої статті 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Позивач направляв на адресу Відповідача лист № 7/22-185 від 18.02.2011р., з пропозицією укладання додаткової угоди до спірного договору, як це передбачено п. 6.1 Договору.

Згідно ч.2,3 ст. 188 Господарського кодексу України сторона договору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором. Сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну чи розірвання договору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду. Проте у строк, визначений у листі або законом Відповідач відповідь не надав, додаткову угоду сторонами не підписано.

Частиною 2 статті 652 ЦК України, якщо сторони не досягли згоди щодо приведення договору у відповідність з обставинами, які істотно змінились, або щодо його розірвання, договір може бути розірваний, а з підстав, встановлених частиною четвертою цієї статті, - змінений за рішенням суду на вимогу заінтересованої сторони за наявності одночасно таких умов:

1) в момент укладення договору сторони виходили з того, що така зміна обставин не настане;

2) зміна обставин зумовлена причинами, які заінтересована сторона не могла усунути після їх виникнення при всій турботливості та обачності, які від неї вимагалися;

3) виконання договору порушило б співвідношення майнових інтересів сторін і позбавило б заінтересовану сторону того, на що вона розраховувала при укладенні договору;

4) із суті договору або звичаїв ділового обороту не випливає, що ризик зміни обставин несе заінтересована сторона. У разі розірвання договору внаслідок істотної зміни обставин суд, на вимогу будь-якої із сторін, визначає наслідки розірвання договору виходячи з необхідності справедливого розподілу між сторонами витрат, понесених ними у зв'язку з виконанням цього договору.

Зміна договору у зв'язку з істотною зміною обставин допускається за рішенням суду у виняткових випадках, коли розірвання договору суперечить суспільним інтересам або потягне для сторін шкоду, яка значно перевищує затрати, необхідні для виконання договору на умовах, змінених судом.

В частинах 3, 4 статті 653 цього ж кодексу вказано, що у разі зміни або розірвання договору зобов'язання змінюється або припиняється з моменту досягнення домовленості про зміну або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером його зміни. Якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов'язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили. Сторони не мають права вимагати повернення того, що було виконане ними за зобов'язанням до моменту зміни або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором або законом.

Враховуючи те, що відбулась зміна законодавства щодо визначення розміру орендної плати за користування землею, суд вважає, що з урахуванням уточнень позов підлягає задоволенню.

Відповідно статті 49 Господарського процесуального кодексу України господарські витрати покладаються на Відповідача.

Керуючись Законом України «Про оренду землі», статтями 651, 652, 653, 654 Цивільного кодексу України, ст. 288 Податковим кодексом України, ст.188 Господарського кодексу України, статтями 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Внести зміни до 3.2 Договору орендної земельної ділянки від 23.03.2004р., укладеного між Дніпропетровською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю "Транзит", посвідченого 23.03.2004р. приватним нотаріусом ДМНО Літаш І.П. за № 2040, зареєстрованого в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі за № 5102 від 22.04.2004р., виклавши його в такій редакції:

„п.3.2.Річна орендна плата за земельну ділянку встановлюється у грошовій формі ( у гривнях) у розмірі 32506,65 грн., не є сталою та може змінюватись у разі зміни нормативно- грошової оцінки земельної ділянки та обчислюється відповідно до Податкового кодексу України у мінімальному розмірі, що встановлюється цим кодексом".

Внести зміни до 3.8 Договору орендної земельної ділянки від 23.03.2004р., укладеного між Дніпропетровською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю "Транзит", посвідченого 23.03.2004р. приватним нотаріусом ДМНО Літаш І.П. за № 2040, зареєстрованого в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі за № 5102 від 22.04.2004р., виклавши його в такій редакції:

" п.3.8 Нормативна грошова оцінка земельної ділянки станом на 01.02.13р. становить 1083555,20 грн."

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Транзит" (49000, м.Дніпропетровськ, пл. Островського,3, ЄДРПОУ 30454513) в доход Державного бюджету України в особі Управління Державної Казначейської Служби України у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області (49027, м. Дніпропетровськ, пл. Шевченка, 7, рахунок 31214206783005 в банку ГУ ДКСУ у Дніпропетровській області, код ЄДРПОУ 37989269, МФО 805012, КБКД 22030001, код ЄДРПОУ суду 03499891) судовий збір у розмірі 1073,00 грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання та може бути оскаржено в порядку ст. 91 ГПК України.

Повне рішення складено 29.03.13р.

Суддя В.В.Казарцева

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення01.04.2013
Оприлюднено02.04.2013
Номер документу30326976
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/1751/13-г

Рішення від 01.04.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Казарцева Валерія Вадимівна

Ухвала від 06.03.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Казарцева Валерія Вадимівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні