Постанова
від 02.04.2013 по справі 815/2267/13-а
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/2267/13-а

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 квітня 2013 року

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Стефанова С.О.,

розглянувши у скороченому проваджені адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Комінтернівському районі Одеської області Державної податкової служби до приватного підприємства «Тваринницьке підприємство « 99» про стягнення суми штрафних (фінансових) санкцій у розмірі 2210,00 грн.,-

В С Т А Н О В И В :

До суду надійшов адміністративний позов Державної податкової інспекції у Комінтернівському районі Одеської області Державної податкової служби до приватного підприємства «Тваринницьке підприємство « 99» про стягнення суми штрафних (фінансових) санкцій у розмірі 2210,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що відповідач має податковий борг з податку на прибуток у розмірі 2 210,00 грн. Податковим органом вчинялись заходи по стягненню з відповідача податкового боргу - направлена податкова вимога, однак, відповідачем у добровільному порядку податки не сплачені, у зв'язку із чим податкова інспекція звернулася до суду із даним позовом.

Дослідивши матеріали справи, повно та всебічно з'ясувавши обставини, підтверджені доказами, проаналізувавши положення чинного законодавства, суд дійшов висновку про повне задоволення позовних вимог виходячи з наступного.

Судом по справі встановлені наступні факти та обставини.

Правовідносини, що виникли між сторонами регулюються нормами Податкового Кодексу України.

Згідно до ст.67 Конституції України, кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Підпунктами 16.1.3, 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України визначено, що платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів в порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів; сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим кодексом та законами з питань митної справи.

Судом встановлено, що ПП «Тваринницьке підприємство « 99» взято на податковий облік до органів ДПС 17.10.2002 року за № 1792.

В силу статті 15 Податкового кодексу України, відповідач являється платником податків і зборів, у тому числі й податку на прибуток.

З облікових карток відповідних платежів платника податків убачається, що станом на 01.02.2013 року у відповідача існує податкова заборгованість перед бюджетом з податку на прибуток у розмірі 2210,00 грн., яка виникла з наступних підстав.

20 грудня 2011 року позивачем було проведено камеральну перевірку податкової звітності з податку на прибуток ПП «Тваринницьке підприємство « 99», за результатами якої складено акт від 20.12.2011 року за № 1822/15-32230113, відповідно до якого перевіркою встановлено порушення термінів подання відповідачем звітності з податку на прибуток за І, ІІ, ІІІ квартали 2011 року.

На підставі зазначеного акту позивачем прийнято податкове повідомлення-рішення від 22.12.2012 року № 0001501503, яким відповідачу збільшено суму грошового зобов'язання за штрафними (фінансовими) санкціями на суму 2210 грн.

Як вбачається з матеріалів справи, вищезазначене податкове повідомлення - рішення було надіслані за юридичною адресою відповідача та відповідно до вимог п. 58.3 ст. 58 Податкового кодексу України вважається врученим та на теперішній час є узгодженим, оскілки не було оскаржено, ані в адміністративному порядку, ані в судовому.

Таким чином, станом на 01.02.2013 року податковий борг відповідача з податку з податку на прибуток становив 2210,00 грн.

Відповідно до п. 59.1 ст.59 ПК України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

ДПІ у Комінтернівському районі Одеської області ДПС були вжиті заходи по стягненню податкового боргу - винесено податкову вимогу № 19 від 17.01.2012 року на суму 2210,00 грн., яка була надіслана на адресу відповідача та відповідно до вимог п. 58.3 ст. 58 Податкового кодексу України вважається врученою.

Згідно з п.59.5 ст.59 ПК України у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення. У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

Згідно з п.п. 95.1, 95.2, 95.3 ст.95 ПК України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги. Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Враховуючи, що з дня надіслання податковим органом відповідачу податкової вимоги минуло 60 календарних днів, в першу чергу вживаються заходи щодо погашення податкового боргу платника податків за рахунок стягнення коштів, які перебувають у його власності, з рахунків платника податків у банках за рішенням суду.

За змістом п.п.14.1.175 ПК України податковий борг - це сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до пп. 20.1.18 п.20.1 ст.20 ПК України органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючого такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

На підставі вищевикладеного, суд дійшов висновку, що позовні вимоги ДПІ у Комінтернівському районі Одеської області Державної податкової служби обґрунтовані, документально підтверджені, відповідають чинному законодавству, у зв'язку із чим підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 158-163, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Комінтернівському районі Одеської області Державної податкової служби до приватного підприємства «Тваринницьке підприємство « 99» про стягнення суми штрафних (фінансових) санкцій у розмірі 2210,00 грн. - задовольнити.

Стягнути з приватного підприємства «Тваринницьке підприємство «99» (код ЄДРПОУ 32230113) на користь державного бюджету України податкову заборгованість з податку на прибуток у розмірі 2 210 грн. 00 коп.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги. Якщо апеляційну скаргу не буде подано в строк, встановлений ст. 186 КАС України, постанова суду набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Постанова суду може бути оскаржена до Одеського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги до Одеського окружного адміністративного суду протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя С.О. Cтефанов

Дата ухвалення рішення02.04.2013
Оприлюднено03.04.2013
Номер документу30341948
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/2267/13-а

Постанова від 02.04.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Стефанов С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні