Рішення
від 09.08.2012 по справі 1525/337/2012
САВРАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Савранський районний суд Одеської області

1525/337/2012

09.08.2012

Провадження №2/1525/185/12 2012 рік

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 серпня 2012 року Савранський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді - Бростовської Н.О.,

секретаря - Пустовіт С.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт.Саврань, Одеської області, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Відділу культури і туризму Савранської районної державної адміністрації Одеської області, треті особи -Савранська районна державна адміністрація Одеської області, директор Савранської централізованої бібліотечної системи Стукаленко Світлана Арсентіївна, про стягнення надбавки до заробітної плати,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1, яка працює методистом Савранської централізованої бібліотечної системи Відділу культури і туризму Савранської РДА, звернулася до суду з позовом до Відділу культури і туризму Савранської РДА, треті особи -Савранська РДА Одеської області, директор Савранської централізованої бібліотечної системи Стукаленко С.А., про стягнення надбавки до заробітної плати, мотивуючи вимоги тим, що наказом №2 від 01.02.2005р. по Савранській ЦБС згідно постанови КМУ від 30.08.2002р. №1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери»їй в зв'язку із збільшенням обсягу виконуваних робіт, в тому числі за додаткове навантаження по роботі з комп'ютером, було встановлено надбавку в розмірі 20% від посадового окладу, а 01.01.2012р. цю надбавку без попередження та без відома дирекції ЦБС, тобто в порушення вимог ст.103 КЗпП України, з неї було знято, про що їй стало відомо лише з листа-відповіді голови Савранської РДА від 14.03.2012р. №Б-72. Скасування вказаної надбавки без відповідного повідомлення позивачка вважає незаконним, у зв'язку з чим вона звернулася до суду з позовом, в якому просить стягнути з відповідача на її користь зазначену надбавку до посадового окладу, починаючи з 01.01.2012р. по день винесення судом рішення по справі.

В судовому засіданні позивачка позов підтримала, просила його задовольнити.

Представники відповідача, а також третьої особи -Савранської РДА Одеської області, обставини, викладені у позовній заяві визнали, але зазначили, що скасування надбавки за інтенсивність в роботі в розмірі 20% від посадового окладу, що виплачувалась позивачки згідно з наказом по Савранській ЦБС від 01.02.2005р. №2, зумовлено відсутністю коштів в місцевому бюджеті району на 2012 рік.

Третя особа -директор Савранської ЦБС Стукаленко С.А. також визнала обставини, що зазначені у позовній заяві, пояснивши, що вказану надбавку було знято Відділом культури і туризму Савранської РДА самостійно без її відома та наказу по Савранській ЦБС.

Суд, заслухавши пояснення сторін, третіх осіб, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Встановлено, що ОСОБА_1 працює методистом Савранської централізованої бібліотечної системи Відділу культури і туризму Савранської районної державної адміністрації Одеської області з 23.06.2002р. (а.с.34).

Також встановлено, що Відділ культури і туризму Савранської РДА є юридичною особою, підпорядкований Савранській районній державній адміністрації Одеської області, яка є розпорядником бюджетних коштів та здійснює фінансове забезпечення діяльності Відділу культури і туризму, що підтверджується положенням про вказаний відділ (а.с.25-30).

Відповідно до ст.98 КЗпП України оплата праці працівників установ і організацій, що фінансуються з бюджету, здійснюється на підставі законів та інших нормативно-правових актів України, генеральної, галузевих, регіональних угод, колективних договорів, у межах бюджетних асигнувань та позабюджетних доходів.

Наказом №2 від 01.02.2005р. по Савранській ЦБС згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.2002р. №1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери»в зв'язку з виробничою необхідністю, збільшенням обсягу роботи та в зв'язку з додатковим навантаженням роботи на комп'ютері ОСОБА_1 з 01.02.2005р. було встановлено надбавку за інтенсивність в розмірі 20% від посадового окладу (а.с.3).

Вказана надбавка нараховувалась та виплачувалась відповідачем з 01.02.2005р. по 31.12.2011р. (а.с.3), з січня 2012 року її нарахування і виплату було припинено без повідомлення ОСОБА_1 за два місяці до її скасування, про що в судовому засіданні не заперечували представники відповідача та третіх осіб.

Крім того, в судовому засіданні встановлено, що зауважень з боку керівництва щодо несвоєчасного виконання ОСОБА_1 завдань або погіршення якості її роботи і порушення нею трудової дисципліни не було.

Як роз'яснив Пленум Верховного Суду України в п.8 постанови від 24.12.1999р. №13 «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці», під час вирішення спорів про виплату премій, винагороди за підсумками роботи за рік чи за вислугу років, надбавок і доплат необхідно виходити з нормативно-правових актів, якими визначено умови та розмір цих виплат. Працівники, на яких поширюються зазначені нормативно-правові акти, можуть бути позбавлені таких виплат (або розмір останніх може бути зменшено) лише у випадках і за умов, передбачених цими актами. Із мотивів відсутності коштів у проведенні вказаних виплат може бути відмовлено в тому разі, коли вони обумовлені в зазначених актах наявністю певних коштів чи фінансування.

Враховуючи, що надбавка ОСОБА_1 в розмірі 20% від її посадового окладу встановлена їй згідно з пунктом «а»п.п.2 п.3 постанови КМУ від 30.08.2002р. №1298, та приймаючи до уваги, що вона може бути скасована або зменшена лише у разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи і порушення трудової дисципліни (пункт «а»п.п.2 п.3 цієї постанови КМУ), а не з мотивів відсутності коштів у проведенні вказаної доплати, суд дійшов висновку, що при скасуванні вказаної надбавки (тобто зміні діючих умов оплати праці в бік погіршення) слід керуватися приписами, встановленими ст.103 КЗпП України, згідно яких про нові або зміну діючих умов оплати праці в бік погіршення власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника не пізніш як за два місяці до їх запровадження або зміни.

Також відповідно до ст.22 Закону України від 24.03.1995р. №108/95-ВР «Про оплату праці»суб'єкти організації оплати праці не мають права в односторонньому порядку приймати рішення з питань оплати праці, що погіршують умови, встановлені законодавством, угодами і колективними договорами.

Таким чином, відповідач відповідно до вимог ст.103 КЗпП України повинен був повідомити ОСОБА_1 про скасування вказаної надбавки не пізніш як за два місяці до її скасування.

З огляду на вищезазначене, а також на те, що всі обставини у даній справі визнані сторонами та підтверджені належними та допустимими доказами, позов є обґрунтованим і підлягає задоволенню.

Керуючись ст.103 КЗпП України, ст.22 Закону України «Про оплату праці», п.8 постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.12.1999р. №13 «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці», ч.1 ст.61, ч.3 ст.208, ст.ст.209, 212-215 ЦПК України,

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Відділу культури і туризму Савранської районної державної адміністрації Одеської області, треті особи -Савранська районна державна адміністрація Одеської області, директор Савранської централізованої бібліотечної системи Стукаленко Світлана Арсентіївна, про стягнення надбавки до заробітної плати задовольнити повністю.

Стягнути з Відділу культури і туризму Савранської районної державної адміністрації Одеської області, код ЄДРПОУ 32935795, який знаходиться за адресою смт.Саврань, вул.Леніна, 32, Савранського району, Одеської області, на користь методиста Савранської централізованої бібліотечної системи Відділу культури і туризму Савранської районної державної адміністрації Одеської області ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженки смт.Саврань, Одеської області, яка проживає за адресою АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, надбавку за інтенсивність в розмірі 20 (двадцяти) відсотків від її посадового окладу, що встановлена наказом по Савранській централізованій бібліотечній системі №2 від 01.02.2005р. у зв'язку із збільшенням обсягу робіт та додатковим навантаженням роботою на комп'ютері, починаючи з 01 січня 2012р. по день винесення цього рішення, тобто по 09 серпня 2012 року.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Апеляційного суду Одеської області шляхом подачі апеляційної скарги через Савранський районний суд Одеської області протягом десяти днів з дня його проголошення (ч.1 ст.294, ч.1 ст.296 ЦПК України).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом (ч.1 ст.223 ЦПК України).

СУДДЯ (підпис)

Суддя Савранського районного

суду Одеської області Бростовська Н.О.

Дата ухвалення рішення09.08.2012
Оприлюднено03.04.2013
Номер документу30343534
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення надбавки до заробітної плати

Судовий реєстр по справі —1525/337/2012

Рішення від 09.08.2012

Цивільне

Савранський районний суд Одеської області

Бростовська Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні