Постанова
від 09.02.2009 по справі 5020-4/399-7/098
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

5020-4/399-7/098

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

 

справа № 5020-4/399-7/098

ПОСТАНОВА

і м е н е м     У к р а ї н и

"09" лютого 2009 р.  15:30                                                                      м. Севастополь

За адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю “Рибальська компанія “ПРОТЕУС”, м. Севастополь,   

до відповідача – Інспекції Головного Державного реєстратора Флоту, м. Київ,

про визнання бездіяльності відповідача протиправною та зобов'язання виконати певні дії,

Суддя С. М. Альошина

при секретарі Гуменному П.О.

П Р Е Д С Т А В Н И К И :

Від позивача – Марічев Д.Ю. –директор, паспорт серії АР № 159674, виданий Гагарінським РВ УМВС України в місті Севастополі, 05.03.1999 р., протокол № 1 установчих зборів від 03.09.2007 р. (к/копія протоколу у справі)

Від відповідача –Бейник А.Г. –представник по довіреності № 1-256 від 06.02.2009 р. (довіреність у справі)

Суть спору:

Товариство з обмеженою відповідальністю “Рибальська компанія “ПРОТЕУС”,                м. Севастополь, звернулось до господарського суду міста Севастополя із позовом до Інспекції Головного Державного реєстратора Флоту, м. Київ, про визнання бездіяльності відповідача, вираженої у відмові позивачу у присвоєнні належному йому риболовному судну СИМЕИЗ права плавання під Державним прапором України, протиправною та зобов'язання відповідача належним чином повідомити Севастопольське Регіональне представництво Регістру Судноплавства України про зміну власника риболовного судна СИМЕИЗ і належним чином погодити заяву для суден, що підлягають реєстрації у Державному судновому реєстрі України, встановленої форми на ім'я капітану Севастопольського морського рибного порту на включення риболовного судна СИМЕИЗ до Державного суднового реєстру та надіслати її на адресу позивача у встановленому порядку.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив їх задовольнити.

Також, представник позивача надав суду клопотання, в якому просив вважати вірним найменуванням відповідача: Інспекція Головного Державного реєстратора Флоту, м. Київ.

Представник відповідача у засіданні суду з позовними вимогами не погодився з мотивів, викладених у відповіді від 11.07.2008 р., наданій Інспекцією Головного Державного реєстратора Флоту, м. Київ, позивачу, однак, відповідач письмового заперечення на позов, з документальним та правовим обґрунтуванням своїх заперечень, суду не надав.

Відповідно до ст. 5 КАС України адміністративне судочинство здійснюється відповідно до Конституції України, дійсним  Кодексом і міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких дана Верховною Радою України.

Провадження по адміністративних справах здійснюється відповідно до закону, що діє на час здійснення окремої процесуальної дії, розгляду та вирішення справи.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін,             суд  -   

В С Т А Н О В И В :

          Листом вих. № 28 від 20.06.2008 р. Товариство з обмеженою відповідальністю “Рибальська компанія “ПРОТЕУС”, м. Севастополь, звернулось до Головного Державного реєстратора Флоту з вимогою провести державну реєстрацію риболовного судна СИМЕИЗ, яке було приписане до Севастопольського морського рибного порту та належало ТОВ «Рибальська компанія «Форос»і було придбане позивачем.

          Однак, листом за вих. №  4/18-1943/1030 від 11.07.2008 р. відповідач відмовив у  реєстрації у Державному судновому реєстрі судна СИМЕИЗ, що належить на праві власності Товариству з обмеженою відповідальністю “Рибальська компанія “ПРОТЕУС”, м. Севастополь, з посиланням на положення ст. 32 Кодексу торговельного мореплавства України, у зв'язку щ тим, що до складу учасників Товариства з обмеженою відповідальністю “Рибальська компанія “ПРОТЕУС” входить ТОВ «Протеус інвест», учасником якого, згідно зі Статутом, затвердженим рішенням установчих зборів учасників товариства, протокол від 14.05.2007 р. № 1, є іноземна особа.

За таких обставин позивач звернувся до господарського суду міста Севастополя з даним позовом.

          Суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про господарські товариства»№ 1576-ХІІ від 19.09.1991 р. акціонерне товариство, товариство з обмеженою і товариство з додатковою   відповідальністю створюються і діють на підставі статуту, повне і командитне товариство - засновницького договору.

Установчі документи товариства у випадках, передбачених чиним законодавством, погоджуються з Антимонопольним комітетом України.

Установчі документи повинні містити відомості про вид товариства, предмет і цілі його діяльності, склад засновників та учасників, найменування та місцезнаходження, розмір та порядок утворення статутного (складеного) капіталу, порядок розподілу прибутків та збитків, склад та компетенцію органів товариства та порядок прийняття ними рішень, включаючи перелік питань, по яких необхідна кваліфікована більшість голосів, порядок внесення змін до установчих документів та порядок ліквідації і реорганізації товариства.  

Установчі документи повинні також містити відомості, передбачені статтями 37, 51, 65, 67 і 76 цього Закону.

          Згідно з п. 1.3. Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю “Рибальська компанія “ПРОТЕУС”, затвердженого рішенням установчих зборів учасників товариства, протокол № 1 від 03.09.2007 р., учасниками Товариства з обмеженою відповідальністю “Рибальська компанія “ПРОТЕУС” є: Товариство з обмеженою відповідальністю «Протеус інвест», зареєстроване за адресою: 99006, м. Севастополь, вул. Молодих Будівельників, 10, кв. 44, код ЄДРПОУ 35333564,  та громадянин України Марічев Дмитро Юрійович, який також мешкає у м. Севастополі.

          

Розпорядженням Гагарінської районної державної адміністрації у місті Севастополі від 08.08.2007 р. Товариство з обмеженою відповідальністю «Протеус інвест»як юридична особа, про що видане відповідне Свідоцтво.

У відповідності з п. 1.3. Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю «Протеус інвест»учасниками товариства є: Акціонерне товариство «МЕДІТОР», резидент Республіки Уругвай та громадянин України Марічев Дмитро Юрійович.

Як вбачається з довідки Управління статистики у місті Севастополі № 16-364-2347 від 27.08.2007 р. Товариство з обмеженою відповідальністю «Протеус інвест»зареєстроване у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України.

          З викладеного слідує, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Протеус інвест»є резидентом.

Статтею 91 Конвенції Організації Об'єднаних Націй з морського права від 10.12.1982 р., ратифікованої Законом України № 728-ХІV від 03.06.1999 р., передбачено, що кожна держава визначає умови надання своєї національності суднам, реєстрації суден на її території та права плавати під її прапором. Судна мають національність тієї держави, під прапором якої вони мають право плавати.

Згідно зі ст. 32 Кодексу торговельного мореплавства України поняття "українське судно" або "судно України" означає національну належність судна, на яке поширюється юрисдикція України.

Національна належність судна визначається його державною реєстрацією в Україні і одержанням права плавання під Державним прапором України.

Право плавання під Державним прапором України має судно, яке є державною власністю або перебуває у власності фізичної особи-громадянина України, а також юридичної особи в Україні, заснованої виключно українськими власниками, або судно, яке знаходиться у цих осіб на умовах договору бербоут-чартеру.

Оскільки Товариство з обмеженою відповідальністю “Рибальська компанія “ПРОТЕУС” засноване українськими власниками, а саме: Товариством з обмеженою відповідальністю «Протеус інвест»та Марічевим Дмитром Юрійовичем, які є резидентами України, риболовне судно СИМЕИЗ повинно отримати право плавання під Державним прапором України.

Статтею 33 Кодексу торговельного мореплавства України передбачено, що судно одержує право плавання під Державним прапором України з часу реєстрації його у Державному судновому реєстрі України або Судновій книзі України та свідоцтва про одержання права плавання під цим прапором.

Відповідно до ст. 35 Кодексу торговельного мореплавства України судно повинно мати, зокрема, такі основні суднові документи:

свідоцтво про право плавання під Державним прапором України (судновий патент);

свідоцтво про право власності на судно;

класифікаційне свідоцтво;

обмірне свідоцтво (для суден, що підлягають технічному нагляду класифікаційного товариства).

Згідно зі ст. 38 Кодексу торговельного мореплавства України свідоцтво про право плавання під Державним прапором України і свідоцтво про право власності на судно видаються капітаном  порту, в якому судно зареєстроване у Державному судновому реєстрі України. Судновий білет видає орган, що зареєстрував судно у Судновій книзі України.

Свідоцтво про придатність до плавання, обмірне свідоцтво, пасажирське свідоцтво, свідоцтво про вантажну марку, а також інші суднові документи, що передбачені міжнародними договорами України з питань безпеки мореплавства, видає класифікаційне товариство за дорученням центрального органу виконавчої влади в галузі транспорту.

Пунктом 1 Положення про Інспекцію Головного державного реєстратора флоту, затвердженого Наказом Міністерства транспорту України № 369 від 20.10.1997 р., передбачено, що Інспекція Головного державного реєстратора флоту  (надалі - Інспекція) входить до сфери управління Міністерства транспорту України та підпорядковується Укрморрічфлоту.

Інспекція організує і координує роботу по державній реєстрації суден, здійснює контроль і державний нагляд за виконанням правил реєстрації суден, одержанням права плавання під Державним Прапором України.

Відповідно до п. 1 Порядку ведення Державного суднового реєстру України і Суднової книги України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1069 від 26.09.1997 р., цей Порядок встановлює вимоги до реєстрації та обліку торговельних суден в Україні.

Загальне керівництво та контроль за реєстрацією і веденням обліку суден в Україні здійснює Інспекція Головного державного реєстратора флоту (далі - Інспекція), яка входить до сфери управління Мінтрансзв'язку (п. 4 Порядку).

Згідно з п. 13 Порядку ведення Державного суднового реєстру України і Суднової книги України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1069 від 26.09.1997 р., реєстрація здійснюється на підставі погодженої в Інспекції, а для риболовних суден - Держкомрибгоспу та Інспекції письмової заяви судновласника, зразок якої затверджується Мінтрансзв'язком, що подається до органу державної реєстрації (абзац 1 п. 13 із змінами).

До заяви додаються, зокрема, такі документи:

а) заповнена судновласником анкета Державного суднового реєстру України, зразок якої затверджується Мінтрансзв'язком;

б) копія документа, що підтверджує право власності на судно;

в) копія обмірного свідоцтва;

г) копія свідоцтва про придатність судна до плавання або документи, що підтверджують проходження судном технічного нагляду, зразок яких затверджується Мінтрансзв'язку, а для риболовних суден –Держкомрибгоспом (п.п. «г»п. 13 із змінами).

З викладеного вбачається, що для проведення передбаченої чинним законодавством України реєстрації судна СИМЕИЗ Товариству з обмеженою відповідальністю “Рибальська компанія “ПРОТЕУС”, м. Севастополь, необхідно одержати документ, який ідентифікує його як належного судновласника, що стане можливим лише після одержання відповідних відомостей Севастопольським Регіональним представництвом Регістру Судноплавства України, а також отримати погодження заяву про реєстрацію судна з Інспекцією Головного Державного реєстратора Флоту, м. Київ.

За таких обставин, з урахуванням вищенаведеного, позов підлягає задоволенню повністю.

Судові витрати, понесені позивачем, підлягають стягненню на його користь з Державного бюджету м. Сімферополя у сумі 3 грн. 40 коп. на підставі ч. 1 ст. 94 КАС України.

Відповідно до ч. 4 ст. 167 КАС України у судовому засіданні проголошені тільки вступна та резолютивна частини постанови з повідомленням представників сторін про виготовлення постанови суду в повному обсязі 13.02.2009 р. об 11 годині 00 хвилин.

Постанова складена у повному обсязі та підписана 13.02.2009 р.

           У зв'язку з викладеним, керуючись ч. 1 ст. 94, ст. ст. 122, 158-163, ч. 4 ст. 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

1).      Позов задовольнити повністю.

                    2). Визнати протиправною бездіяльність Інспекції Головного Державного реєстратора Флоту, вираженої у відмові Товариству з обмеженою відповідальністю “Рибальська компанія “ПРОТЕУС” у присвоєні належному йому риболовному судну СИМЕИЗ права плавання під Державним прапором України.

                    3). Зобов'язати Інспекцію Головного Державного реєстратора Флоту (01135,               м. Київ, пр-т. Перемоги, 14, ідентифікаційний код 23989864) повідомити належним чином Севастопольське Регіональне представництво Регістру Судноплавства України про зміну власника риболовного судна СИМЕИЗ.

4). Зобов'язати Інспекцію Головного Державного реєстратора Флоту (01135, м. Київ, пр-т. Перемоги, 14, ідентифікаційний код 23989864) погодити належним чином заяву для суден, що підлягають реєстрації у Державному судновому реєстрі України, встановленої форми на ім'я капітана Севастопольского морського рибного порту на включення  риболовного судна СИМЕИЗ до Державного суднового реєстру та надіслати її на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю “Рибальська компанія “ПРОТЕУС” (99006,                 м. Севастополь, вул. Молодих Будівельників, б. 10, кв. 44, ідентифікаційний код 35400626) у встановленому порядку.

5). Стягнути з Державного бюджету України (р/р 31113095700007 у банку одержувача - Головному Управлінні Державного казначейства України у місті Севастополі,                      МФО 824509, ЗКПО 24035598, або з інших розрахункових рахунків) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю “Рибальська компанія “ПРОТЕУС” (99006, м. Севастополь, вул. Молодих Будівельників, 10, кв. 44, р/р 26005054801226 у СФ ЗАТ КБ ПриватБанк,  МФО 324935, ідентифікаційний код 35400626, або на інші рахунки) 3,40 грн. судового збору.

Відповідно до ст. 258 КАС України виконавчий лист буде виданий після набрання постановою господарського суду міста Севастополя законної сили, за заявою особи, на користь якої ухвалена постанова.

У разі неподання заяви про апеляційне оскарження, Постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її складання в повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України.          

Якщо після подачі заяви про апеляційне оскарження, апеляційна скарга не подана, Постанова вступає в законну силу через 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова може бути оскаржена в порядку і строки, передбачені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України.   

Суддя                                                                                                 С. М. Альошина

Розсилка:

1. Товариству з обмеженою відповідальністю “Рибальська компанія “ПРОТЕУС”–99006, м. Севастополь, вул. Молодих Будівельників, 10, кв. 44;

2.          Інспекції Головного Державного реєстратора Флоту України - 94070, м. Київ,                    вул. Братська, 3;

3 Інспекції Головного Державного реєстратора Флоту України - 01135, м. Київ,               пр-т. Перемоги, 14.

СудГосподарський суд м. Севастополя
Дата ухвалення рішення09.02.2009
Оприлюднено03.03.2009
Номер документу3041794
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5020-4/399-7/098

Постанова від 09.02.2009

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Альошина С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні