Постанова
від 01.04.2013 по справі 815/1268/13-а
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/1268/13-а

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 березня 2013 року м. Одеса

о 11год.25хв.

У залі судових засідань №29

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

Судді Харченко Ю.В.

При секретарі Щербан В.О.

За участю представників сторін:

Від позивача: представник УПФУ в Приморському районі м.Одеси Камінська І.М. - за довіреністю від 27.02.2013р. №3405/1.2.

Від відповідача: представник Товариства з обмеженою відповідальністю «Роллтранс» до суду не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином та своєчасно.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м.Одеси до Товариства з обмеженою відповідальністю «Роллтранс» про стягнення заборгованості у загальному розмірі 1122,95грн., -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшов адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м.Одеси, в якому позивач просить суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Роллтранс» заборгованість у загальному розмірі 1122,95грн., з яких 1011,63грн. - фінансові санкції зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, 111,32грн. - нарахована пеня.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на порушення відповідачем вимог ст.20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» №1058-ІV від 09.07.2003р., відповідно до якого страхувальники зобов'язані сплачувати нараховані страхові внески не пізніше ніж через 20 днів із дня закінчення звітного періоду.

Відповідач у судове засідання 26.03.2013р. не з'явився, про дату, час та місце судового засідання повідомлявся належним чином та своєчасно, проте наявна у матеріалах справи судова кореспонденція, яка надсилалася на зазначену в реєстраційних документах адресу відповідача, повернулась до суду з відповідним поштовим повідомленням з відміткою органу зв'язку - "за закінченням терміну зберігання".

При цьому, як вбачається з наявних у матеріалах справи документів, а саме: Свідоцтва про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи, Довідки №29 з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, Довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 29.10.2012р., місцезнаходженням ТОВ «Роллтранс» є, зокрема, 65026, м.Одеса, просп.Олександрівський,4, кв.15.

Відповідно до ч.1 ст.40 КАС України особи, які беруть участь у справі, зобов'язані під час провадження у справі повідомляти суд про зміну місця проживання (перебування, знаходження), роботи, служби. У разі неповідомлення про зміну адреси повістка надсилається їм за останньою адресою і вважається врученою.

Згідно з ч.11 ст.35 КАС України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Таким чином, з огляду на відсутність будь-яких заперечень з боку відповідача на адміністративний позов, справу розглянуто на підставі наявних у ній доказів відповідно до приписів ч.4 ст.128 Кодексу адміністративного судочинства України.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши наявні у матеріалах справи письмові докази в сукупності та проаналізувавши вимоги чинного, на момент виникнення спірних правовідносин, законодавства, суд встановив наступне.

Як встановлено судом та вбачається з матеріалів справи, ТОВ «Роллтранс» 24.09.2003р. зареєстроване Приморською райадміністрацією Одеської міської ради, про що в журналі обліку реєстраційних справ зроблено запис №26303264Ю0010891, що підтверджується наявними в матеріалах справи належним чином засвідченими копіями Свідоцтва про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи, Довідки №29 з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, Довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 29.10.2012р.

Також, судом встановлено, що ТОВ «Роллтранс», відповідно до ст.14 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», знаходиться на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Приморському районі м.Одеси як платник страхових внесків з 26.09.2003р. за №9660.

Відповідно до ч.ч.1,3 ст.15 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" №1058-IV від 09.07.2003р. (в редакції чинній на момент виникнення спірних правовідносин) платниками страхових внесків до солідарної системи є страхувальники, зазначені в статті 14 цього Закону, і застраховані особи, зазначені в частині першій статті 12 цього Закону. Страхувальники набувають статусу платників страхових внесків із дня їх реєстрації у територіальному органі Пенсійного фонду, а особи, визначені частиною першою статті 12 цього Закону, - з дня набрання чинності договором про їх добровільну участь.

Згідно з п.1 ч.1 ст.14 зазначеного Закону страхувальниками відповідно до цього Закону є роботодавці - підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру, - для осіб, зазначених у пунктах 1, 10, 15 статті 11 цього Закону.

Відповідно до ст.19 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" страхові внески до солідарної системи нараховуються для роботодавця - на суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України „Про працю", виплату винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також на суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця та допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Відповідно до п.6 ч.2 ст.17 зазначеного Закону страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати у встановлені строки та в повному обсязі страхові внески. Частиною 12 статті 20 Закону встановлено, що страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Згідно з п. 11.11 Інструкції "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України", затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. №21-1, платники страхових внесків зазначені в п.п.2.1.10 та п.п.2.1.2 п.2.1 цієї Інструкції щомісяця складають у двох примірниках розрахунок сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, в якому зазначають самостійно обчислені суми грошових внесків за формою згідно з додатком 23 цієї Інструкції.

Відповідно до ч.6 ст.20 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий період, але не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Базовим звітним періодом для страхувальників, зазначених у п.п.1-4 ст.11 Закону є календарний місяць.

Таким чином, ТОВ «Ріелті-Академія» згідно з ч.1 ст.14 Закону є роботодавцем, використовує працю фізичних осіб та відповідно повинна сплачувати нараховані страхові внески за найманих працівників до 20 числа кожного місяця за минулий місяць.

Згідно з п.2 ст.106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Так, як встановлено судом та вбачається з матеріалів справи, Управлінням Пенсійного фонду України в Приморському районі м.Одеси були винесені Рішення про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або органом Пенсійного фонду, якими до Товариства з обмеженою відповідальністю «Роллтранс» застосовувалися санкції, зокрема, Рішення від 06.11.2007р. №3763 на загальну суму 671,56грн., з яких 570,36грн. - штраф та 101,20грн. - пеня, та від 06.11.2007р. №3762 на загальну суму 586,25грн., з яких 555,81грн. - штраф, 30,44грн. - пеня, які були отримані Товариством 12.11.2007р., про що свідчать відповідні підписи на копіях поштових повідомлень про отримання поштових відправлень.

Відповідно до п.2. ч.9 ст.106 вказаного Закону за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум.

Проте, відповідних доказів сплати відповідачем означеної заборгованості чи оскарження у законодавчо встановленому порядку вказаних Рішень Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м.Одеси суду не надано.

Відповідно до ч.15 ст.106 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» строк давності щодо стягнення недоїмки, пені та штрафів не застосовується.

Частиною 1 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Згідно з ч.1 ст.69 Кодексу адміністративного судочинства України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових і речових доказів, висновків експертів.

Відтак, приймаючи до уваги вищевикладене, оцінюючи надані докази в сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги Управління пенсійного фонду України в Приморському районі м.Одеси обґрунтовані, документально підтверджені, відповідають чинному, на момент виникнення спірних правовідносин, законодавству, отже підлягають задоволенню повністю зі стягненням з Товариства з обмеженою відповідальністю «Роллтранс» заборгованості у загальному розмірі 1122,95грн., з яких 1011,63грн. - фінансові санкції зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, 111,32грн. - пеня.

Керуючись ч.4 ст.122, ч.4 ст.128, ст.ст.158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м.Одеси до Товариства з обмеженою відповідальністю «Роллтранс» про стягнення заборгованості у загальному розмірі 1122,95грн., задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Роллтранс» (65026, м.Одеса, просп.Олександрівський,4, кв.15, код ЄДРПОУ 32696056) на користь Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м.Одеси (65009, м.Одеса пров.Світлий,8, код ЄДРПОУ 26302649) заборгованість у загальному розмірі 1122 (одна тисяча сто двадцять дві)грн. 95коп.:

- 1071(одна тисяча сімдесят одна)грн. 56коп. на р/р 256013123705;

- 51(п'ятдесят одна)грн. 39коп. на р/р 256003133705.

Виконавчий лист видати після набрання постановою законної сили у разі надходження заяви особи, на користь якої ухвалено судове рішення.

Постанова може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили в порядку, передбаченому приписами ст.254 КАС України.

Повний текст постанови складено та підписано суддею 01 квітня 2013 року.

Суддя Харченко Ю.В.

Дата ухвалення рішення01.04.2013
Оприлюднено05.04.2013
Номер документу30420290
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/1268/13-а

Постанова від 17.10.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Коваленко Н.В.

Ухвала від 16.10.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Коваленко Н.В.

Ухвала від 12.09.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Черпак Ю.К.

Ухвала від 09.08.2017

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Джабурія О.В.

Ухвала від 07.08.2017

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Джабурія О.В.

Ухвала від 04.08.2017

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Джабурія О.В.

Ухвала від 12.06.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Харченко Ю. В.

Ухвала від 02.06.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Харченко Ю. В.

Ухвала від 06.03.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Харченко Ю. В.

Постанова від 01.04.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Харченко Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні