Постанова
від 16.02.2009 по справі ас 9/30-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АС 9/30-09

ГОСПОДАРСЬКИЙ   СУД   СУМСЬКОЇ  ОБЛАСТІ


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.02.09           Справа №АС 9/30-09.

За позовом          прокурора м. Суми в інтересах держави в особі Сумськоготериторіального управління Державної комісії з цінних паперів та    фондового ринку, м. Суми

до відповідача:           Відкритого акціонерного товариства «Кролевецька фабрика «Художнє ткацтво» , м. Кролевець

про  стягнення  1020 грн. 00 коп.

                                                                                СУДДЯ        ЛУЩИК М.С.

За участю представників сторін:

позивача:        Дудченко Ю.О. довіреність № 130 від 11.02.2009 року.

відповідача:    Солдаткін І.В. Довіреність № 23 від 11.08.2008 року.

прокурор:       Кизименко  К.О.

СУТЬ СПОРУ: прокурор просить стягнути з відповідача - Відкритого акціонерного товариства «Кролевецька фабрика «Художнє ткацтво»  на користь позивача  - Сумського   територіального управління Державної комісії з цінних паперів та    фондового ринку 1020 грн. 00 коп. штрафу за правопорушення на ринку цінних паперів.

Відповідач згідно відзиву на позовну заву проти позову заперечує та просить суд  відмовити в повному обсязі в задоволенні позову.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення прокурора та повноважних представників сторін, дослідивши наявні докази по справі, суд встановив наступне:

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, підпорядкованим Президентові України і підзвітним Верховній раді України, який здійснює державне регулювання ринку цінних паперів. До її системи входить позивач.

Сумським територіальним управлінням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку встановлено порушення вимог чинного законодавства про цінні папери, а саме:  статут ВАТ «Кролевецька фабрика «Художнє ткацтво» не відповідає  вимогам  чинного законодавства про цінні папери.

25.06.2008 року розпорядженням начальника Сумського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 113-СУ було повідомлено керівництво  ВАТ «Кролевецька фабрика «Художнє ткацтво»   та наданий час  для усунення порушень вимог законодавства  про цінні папери в частині обрання або призначення голови правління товариства відповідно до статуту акціонерного товариства.

23 червня 2008 року Сумським територіальним управлінням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку порушено справу про правопорушення на ринку цінних паперів відносно ВАТ «Кролевецька фабрика «Художнє ткацтво»

03 липня 2008  року позивачем було складено акт № 135 –СУ про порушення вимог пункту 10 ст. 8 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» від 30.10.1996 року  № 448/96-ВР щодо обов'язкового виконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери.

14 липня 2008 року  постановою  начальника Сумського територіального управлінням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку провадження п справі було зупинено  у зв'язку з відсутністю інформації про місцезнаходження особи, щодо якої порушено справу.

2 грудня 2008 року постановою начальника Сумського територіального управлінням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку провадження у справі про правопорушення на ринку цінних паперів у відношенні до  ВАТ «Кролевецька фабрика «Художнє ткацтво» було відновлено у зв'язку з отриманням інформації про місцезнаходження товариства.

Постановою № 135 – СУ від 10 грудня 2008 року за правопорушення на ринку цінних паперів на ВАТ «Кролевецька фабрика «Художнє ткацтво»  була накладена санкція у вигляді штрафу у розмірі 1020 грн. 00 коп.

Вищезазначену постанову про накладення санкцій відповідач не оскаржив і штраф у добровільному порядку не  сплатив.

В своїх запереченнях відповідач посилається на те, що постановою господарського суду Сумської області від 13.07.06р. по справі № 12/20-06 визнано банкрутом ВАТ Кролевецька фабрика «Художнє ткацтво» (41300, Сумська обл., м. Кролевець, вул. Петровського, 38, код ЄДРПОУ 02968487). Відкрито ліквідаційну процедуру.

Господарським судом Сумської області ухвалою по справі № 12/20-06 від 27.02.2008р. ліквідатором ВАТ „Кролевецька фабрика „Художнє ткацтво" (41300, Сумська обл., м. Кролевець, вул. Петровського, 38, код 02968487) призначено арбітражного керуючого Солдаткіна Сергія В'ячеславовича.

На даний час ліквідаційна процедура ВАТ „Кролевецька фабрика „Художнє ткацтво" триває.

Відповідно до ч. 3 ст. 110 ЦК України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому законом про відновлення платоспроможності або визнання банкрутом.

Відповідно до ч. 14 ст. 1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» ліквідація — припинення діяльності суб'єкта підприємницької діяльності, визнаного господарським судом банкрутом, з метою здійснення заходів щодо задоволення визнаних судом вимог кредиторів шляхом продажу його майна.

Таким чином, позивач вважає постанову відповідача № 135-СУ від 10 грудня 2008р., про накладення штрафу у розмірі 1020 грн. на ВАТ Кролевецька фабрика «Художнє ткацтво» за правопорушення на ринку цінних паперів неправомірною в зв'язку з тим, що діяльність ВАТ Кролевецька фабрика «Художнє ткацтво» припинилась з моменту визнання її банкрутом, ліквідація підприємства проводиться в межах ЗУ «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.

Суд вважає, що дане твердження відповідача спростовується наступним:

Зважаючи на положення  п. 5.4. Рекомендацій Президії Вищого господарського суду України від 04.06.2004 року № 04-5/1193 мораторій поширюється на задоволення вимог конкурсних кредиторів за грошовими зобов'язаннями щодо сплати податків і зборів ( обов'язкових платежів), а також на задоволення вимог кредиторів щодо відшкодування збитків, які виникли у зв'язку з відмовою божника від виконання зобов'язань, у порядку, передбаченому ч. 10 ст. 14 Закону.

Згідно п.п.3.1.1. Рекомендацій та ст. 14 Закону конкурсні кредитори - це кредитори за вимогами до боржника, які виникли до порушення провадження у справі про банкрутство.

Як вбачається з матеріалів справи заборгованість у сумі 1020 грн. 00 коп. виникла після порушення провадження у справі про банкрутство тому, згідно п.п.3.1.1. Рекомендацій вона є поточною. А відповідно до ст.6 Закону та абз.2 п.5.4. Рекомендацій дія мораторію не поширюється на задоволення вимог поточних кредиторів та виплату (стягнення) заробітної плати, аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної здоров'ю та життю громадян, авторської винагороди.

Оскільки відповідач не подав ні доказів погашення заборгованості, ні аргументованих заперечень вимогам прокурора, тому вимоги прокурора визнаються судом правомірними, обґрунтованими та підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України,  суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1.          Адміністративний позов задовольнити.

2.          Стягнути з Відкритого акціонерного товариства «Кролевецька фабрика «Художнє ткацтво» (42800, Сумська область, м. Кролевець, вул. Петровського, 38,  код 02968487) на користь Сумського   територіального управління Державної комісії з цінних паперів та  фондового ринку ( 40001, м. Суми, пр-т Шевченка, 15, р/р 31116106700191 в ГУДКУ у Сумській області, код ЄДРПОУ 23635221, МФО 837013, код платежу 21081100) 1020 грн.  00 коп. штрафу за правопорушення на ринку цінних паперів.

Роз'яснити сторонам, що Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного господарського суду. Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України - з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Згідно ст. 254 КАС України постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не буде подана в строк, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання, апеляційної скарги постанова, якщо її не було скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Роз'яснити позивачу, що за кожним судовим рішенням, яке набрало законної сили, виконавчий лист видається за заявою осіб, на користь яких воно ухвалено. Якщо судове  рішення ухвалено на  користь кількох позивачів чи проти кількох відповідачів, суд має право видати кілька виконавчих листів, точно зазначивши, яку частину судового рішення треба виконати за кожним виконавчим листом.( ст. 258 КАСУ).

    

СУДДЯ                                                                     М.С.Лущик  

Дата ухвалення рішення16.02.2009
Оприлюднено03.03.2009
Номер документу3043894
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —ас 9/30-09

Постанова від 16.02.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лущик М.С.

Ухвала від 19.01.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лущик М.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні